Chorvátsko zaznamenalo nový rekord v prípadoch nákazy

Koronavírus denne objavia u štvrť milióna ľudí, úmrtnosť s ním spojená je nižšia, ako keď vrcholila prvá vlna pandémie v Európe. Nákaza koronavírusom sa od začiatku pandémie po celom svete preukázala už u viac ako 22 miliónov ľudí.

19.08.2020 06:00 , aktualizované: 23:18
koronavírus, Nevada, školy Foto: ,
Deti s rúškami sa vracajú do škôl v Nevade v USA.
debata (21)

23:14 Európska komisia podpísala zmluvu o poskytnutí 2,5 milióna eur z nástroja núdzovej podpory na vyškolenie zdravotníckych pracovníkov, aby mohli posilniť kapacity jednotiek intenzívnej starostlivosti (JIS) v časoch zvýšenej potreby starostlivosti súvisiacej s ochorením COVID-19. Toto školenie poskytne lekárske zručnosti v oblasti intenzívnej starostlivosti pracovníkom, ktorí na JIS nepracujú pravidelne. Tréning pomôže zvýšiť kapacitu personálu na oddeleniach JIS a prispeje tak k lepšiemu zvládnutiu dočasného náporu na tieto oddelenia. Informovalo o tom Zastúpenie Európskej Komisie v SR.

V prvých mesiacoch pandémie koronavírusu sa dopyt po lôžkach JIS v EÚ zvýšil o 30 až 40 %, čo viedlo k nadmernému využívaniu dostupných zdrojov. Cieľom podpory je poskytnúť školenie 10 000 lekárom a zdravotným sestrám v 1 000 nemoc­niciach v celej EÚ v období od auguste do decembra 2020. Tréning bude ponúknutý všetkým nemocniciam, ktoré majú JIS a budú ho sprostredkovávať vnútroštátne zdravotnícke orgány.

21:52 Nórsko sa rozhodlo rozšíriť povinnosť desaťdňovej karantény pre osoby prichádzajúce z Británie, Rakúska, Grécka a Írska. Dôvodom je skutočnosť, že v uvedených krajinách narastá počet osôb nakazených koronavírusu. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na nórske ministerstvo zahraničia. Nariadenie vstúpi do platnosti v sobotu.

Podobné obmedzenia budú zavedené aj voči osobám, ktoré do krajiny prichádzajú z dánskeho hlavného mesta Kodaň. Nórsko na začiatku augusta znova zaviedlo 10-dňovú karanténu pre ľudí prichádzajúcich z Českej republiky, Francúzska, Monaka i Švajčiarska a minulý týždeň aj pre cestujúcich z Poľska, Malty, Islandu, Cypru, Holandska, Faerských ostrovov a niektorých regiónov Dánska a Švédska.

20:20 Taliansko zaznamenalo v stredu za posledných 24 hodín 642 prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od 23. mája, keď zaznamenalo za deň 669 prípadov. Informovala o tom agentúra AP. Krajina má celkovo 255 000 prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom 35.400 ľudí nákaze COVID-19 doposiaľ podľahlo. Za posledných 24 hodín zaznamenali úrady sedem nových úmrtí.

Taliansko v nedeľu nariadilo trojtýždňové zatvorenie všetkých diskoték a tanečných priestorov, pretože zažíva nárast v prípadoch nákazy koronavírusom. Vláda tiež nariadila, že od 18.00 h do 06.00 h bude povinné nosiť rúško na verejných priestranstvách, kde sa môžu vytvárať skupiny ľudí

20:11 V Španielsku pribudlo za uplynulý deň 3 715 potvrdených prípadov koronavírusu. Ide o najvyšší denný prírastok od konca júna, keď v krajine skončili prísne obmedzenia pohybu. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters. Väčšinu nových prípadov nákazy podľa údajov ministerstva zdravotníctva zaznamenali v niektorých z koronavírusom najviac postihnutých oblastí, a to v autonómnom spoločenstve Madrid (1535), v Baskicku a Aragónsku (v oboch približne 470).

V krajine od utorka zaznamenali aj 14 nových úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 (deň predtým ich bolo 21). Za posledných sedem dní zomrelo v dôsledku choroby 131 ľudí. Napriek tomu, že v celej krajine zaviedli povinné nosenie rúšok, údaje Európskej únie ukazujú, že Španielsko má najvyšší celkový počet prípadov nákazy v západnej Európe, ako aj najvyšší počet prípadov na 100 000 obyvateľov za posledných 14 dní.

19:07 Snaha Chorvátska prilákať európskych turistov, obávajúcich sa dovolenky v iných destináciách, dostala v stredu ďalší úder – nové údaje totiž ukázali, že nákaza koronavírusom tam stále naberá silu. Za posledných 24 hodín zaznamenalo Chorvátsko rekordných 219 prípadov infekcie. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA. Navyše, tieto nové pozitívne prípady zistili pri vykonaní len 1653 testov, čo naznačuje pomerne vysoký výskyt infekcie. Stredajší počet predstavoval nový rekordný prírastok v prípadoch nákazy, a to po týždni, v ktorom zaznamenali viacero rekordov.

Krajina so 4,19 milióna obyvateľov má teraz 1 520 aktívnych prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým druhom koronavírusu, uviedlo chorvátske krízové centrum. Za posledných 24 hodín zomreli na ochorenie COVID-19 ďalší dvaja pacienti, celkový počet obetí je tak 168, uviedla agentúra HINA.

18:18 Francúzske mesto Toulouse nariadilo povinné nosenie rúšok na všetkých vonkajších verejných priestranstvách s cieľom obmedziť šírenie koronavírusu, informovala v stredu agentúra AFP. Toulouse je štvrté najväčšie mesto vo Francúzsku a vôbec prvé, ktoré nariadilo plošné nosenie rúšok vo vonkajších priestoroch.

Nariadenie bude platiť od 7.00 h rána do 3.00 h v noci od piatku pre všetkých občanov nad 12 rokov. Dodržiavať ho budú musieť aj cyklisti. Mnohé francúzske mestá vrátane Paríža či Lyonu už nariadili povinné rúška na rušných uliciach, v turistami obľúbených oblastiach či na vonkajších trhoch.

17:30 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch a hlavná hygienička Jarmila Rážová počas tlačovej konferencie predstavili konkrétne pravidlá pre nosenie ochranných rúšok, ktoré budú od 1. septembra opäť povinné aj vo vnútorných priestoroch a hromadnej doprave.

Ako informuje spravodajský portál TN.cz, ľudia budú musieť rúška nosiť vo všetkých predajniach, obchodných centrách, školách, úradoch a pobočkách pôšt, kostoloch, divadlách, kinách a ďalších kultúrnych zariadeniach, na vnútorných hromadných akciách, v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach, vrátane lekární, v prostriedkoch hromadnej dopravy, v reštauráciách, kaderníctvach či prevádzkach s manikúrou a pedikúrou. Nariadenie pritom platí pre zákazníkov aj zamestnancov a prevádzkarov. Pôvodne vláda oznámila, že reštaurácií sa opatrenie nebude týkať, ale napokon budú rúška povinné aj tam. Minister Vojtěch poznamenal, že pri jedle a pití si ich budú môcť ľudia, samozrejme, zložiť.

Výnimky platia pre deti do dvoch rokov, osoby s poruchou intelektu či kognitívnych schopností alebo športovcov vo vnútorných priestoroch, napríklad telocvičniach. Rúška nebudú povinné ani na kúpaliskách, v bazénoch a saunách.

16:23 Bosna a Hercegovina (BaH) zaregistrovala v stredu ďalší prudký nárast v počte pacientov infikovaných koronavírusom – nových prípadov infekcie za posledných 24 hodín je 340 a zomrelo aj ďalších 12 ľudí. Informovali o tom miestne zdravotnícke úrady, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra HINA.

BaH pozostáva z dvoch republík: v republike s názvom Federácia Bosny a Hercegoviny urobili 1601 testov na koronavírus a zistili 2134 nových nakazených. V Republike srbskej vykonali 471 testov a pozitívnych výsledkov bolo 106, vrátane 35 z oblasti metropoly Banja Luka, v ktorej od začiatku pandémie zaznamenali celkovo takmer 1500 prípadov infekcie.

16:18 Vedci z Univerzitnej nemocnice v Amsterdame (UMC) v spolupráci s ďalšími výskumnými inštitúciami objavili protilátky proti novému typu koronavírusu v materskom mlieku žien, ktoré boli pozitívne testované na vírus SARS-Cov-2. Uviedol to v stredu spravodajský server DutchNews.nl.

Odborníci v súčasnosti skúmajú, či by sa materské mlieko mohlo použiť na prevenciu koronavírusových infekcií u zraniteľných ľudí počas prípadnej druhej vlny pandémie. Vedci už zistili, že protilátky z materského mlieka sa nezničia jeho pasterizáciou, čo je nevyhnutné na to, aby boli použiteľné pre iných ľudí.

„Myslíme si, že pri konzumácii mlieka sa protilátky prichytávajú na povrch sliznice. Potom napadnú vírusové častice skôr, ako sa dostanú do tela,“ uviedol Hans van Goudoever, riaditeľ detskej nemocnice Emma pôsobiacej v rámci UMC. Univerzitná nemocnica už rozbehla kampaň s cieľom nájsť 1000 žien, ktoré sú ochotné darovať 100 ml materského mlieka na výskumný projekt.

15:48 Počet nakazených koronavírusom v Libanone sa v dôsledku ničivej explózie, ku ktorej došlo pred viac ako dvoma týždňami v prístave v hlavnom meste Bejrút, výrazne zvýšil – v krajine evidovali za posledných sedem dní viac ako 2600 infikovaných.

Počas prvých šiestich mesiacov trvania pandémie Covid-19 pritom registrovali celkovo 5000 prípadov nákazy, informovalo v stredu podľa agentúry DPA libanonské ministerstvo zdravotníctva.

Úrady v pondelok ohlásili 456 nových prípadov nákazy a v utorok ďalších 421. V krajine celkovo evidujú viac ako 9700 infikovaných a viac ako 100 úmrtí. Počty nakazených sú vysoké najmä v Bejrúte a na severe krajiny.

15:20 Grécke úrady zaznamenali v utorok 269 nových prípadov ochorenia Covid-19, čo je najvyšší denný nárast od 26. februára, keď sa v krajine vyskytol prvý prípad tohto ochorenia. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters. Doposiaľ Grécko v dôsledku tohto ochorenia eviduje 7472 prípadov a 232 úmrtí.

14:58 Koronavírusová pandémia by mala byť príležitosťou vybudovať čestnejšiu a ekologickejšiu spoločnosť, povedal pápež František na pravidelnej stredajšej generálnej audiencii.

Zároveň dodal, že sa už nemôžeme ako ľudstvo vrátiť k situácii spred koronakrízy, ak by to malo znamenať „sociálne nepomery“ a „ničenie životného prostredia“. Píše o tom agentúra DPA. Najvyšší pontifex tiež apeloval na svetové vlády, aby po vyvinutí vakcíny proti koronavírusu túto očkovaciu látku prerozdeľovali spravodlivo medzi bohatých aj chudobných občanov.

Pápež konštatoval, že na pomoc chudobným nestačí len charitatívna práca, a vyslovil sa za vznik spravodlivejšieho modelu hospodárskeho vývoja, ktorý by sa zameral na príčiny nerovností v rámci rôznych vrstiev populácie.

„Táto pandémia odhalila ťažkú situáciu pre chudobných a veľkú nerovnosť, ktorá panuje tomuto svetu. Vírus – nerobiac rozdiely medzi ľuďmi – natrafil počas svojej ničivej cesty na veľkú nerovnosť i diskrimináciu, ktoré ešte zvýraznil,“ citovala pápeža agentúra AP.

14:35 Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) vyzval firmy, aby si „oprášili“ svoje krízové plány a v spolupráci s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva rešpektovali všetky protiepidemio­logické opatrenia aj pri zamestnávaní sezónnych pracovníkov.

Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády v reakcii na to, že väčšina nových zaznamenaných prípadov nákazy novým koronavírusom sa objavila vo firme, ktorá zamestnáva sezónnych pracovníkov. (Viac tu)

14:09 Štatistiky zatiaľ nepotvrdzujú medializované informácie, podľa ktorých sú Vysoké Tatry toto leto preplnené turistami. Čísla návštevnosti dosiaľ signalizujú opak. Informovala o tom výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucia Blašková. V Tatrách chýbajú najmä zahraniční turisti.

„Nie je zvykom hodnotiť sezónu v jej strede, keďže tá tatranská trvá minimálne do konca septembra až polovice októbra, primäli nás však k tomu okolnosti súvisiace s koronakrízou, aby sme stále mali čas na sezóne zapracovať a aj intenzívna medializácia preplnených Tatier. Preto sme preverili skutočný stav u podnikateľov, poskytovateľov služieb, v ubytovacích zariadeniach i infocentrách,“ uviedol predseda predstavenstva OOCR Región Vysoké Tatry Michal Sýkora.

Primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš potvrdil, že vo všetkých tatranských strediskách čísla ukazujú pokles. „Premenlivé počasie, obavy turistov aj publikované obrázky prepchatých turistických atrakcií spôsobujú, že návštevnosť výrazne kolíše. Priamo vo Vysokých Tatrách evidujeme najmä počas pracovných dní poloprázdne parkoviská i cesty a turistické chodníky ako priemerne vyťažené,“ ozrejmil Mokoš.

Ani v Poprade sa rekordy zatiaľ nelámali, podľa slov Ondreja Kavku, zástupcu mesta Poprad v OOCR Región Vysoké Tatry, v prvej polovici mesiaca jún v mestskej informačnej kancelárii obslúžili zhruba 35 % z počtu minuloročných klientov. V júli počet klientov dosiahol približne 55 % oproti júlu 2019. Návštevnosť infocentier vo Vysokých Tatrách poklesla na približne 40 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

14:01 V snahe detekovať aj bezpríznakových jedincov a spomaliť tak šírenie infekcie plánuje Británia zvýšiť počet testov na koronavírus, oznámil v stredu britský minister zdravotníctva Matt Hancock.

Šéf britského zdravotníctva chce týmto spôsobom „vyplniť medzeru“ v odhaľovaní skutočného počtu nakazených, keďže mnohí z nich môžu byť infikovaní a príznaky koronavírusu neprejavovať, píše agentúra Reuters.

Zvyšovanie počtu testov by sa malo začať v Anglicku, kde chcú zdravotnícke úrady do októbra každé dva týždne otestovať 150-tisíc ľudí. Momentálne sa v rovnakom časovom období vykoná 28-tisíc testov. Rezort zdravotníctva by neskôr chcel testovanie rozšíriť do ostatných častí Británie – Škótska, Walesu a Severného Írska. Cieľom britskej vlády je dosiahnuť 400-tisíc týždenných testov v celej krajine.

13:39 Fínska premiérka Sanna Marinová, ktorá sa v utorok nechala otestovať na nový druh koronavírusu, v stredu oznámila, že výsledky sú negatívne. Pre pretrvávajúce dýchacie problémy však bude aj naďalej pracovať z domu, informovala agentúra Reuters.

Ak človek vykazuje symptómy a mohol by tak nákaze vystaviť ostatných, je dôležité, aby nešiel do práce, napísala Marinová na Twitteri. „(Môj zdravotný) stav je dobrý a príznaky sú mierne,“ uviedla. Podozrenie na infikovanie koronavírusom Marinovej dočasne narušilo výkon funkcie už štvrtýkrát.

Fínsko minulý týždeň svojim občanom po prvý raz odporučilo, aby na verejnosti nosili rúška, keďže počet nakazených sa začal zvyšovať. Fínsko eviduje 7776 nakazených a 334 úmrtí na ochorenie Covid-19. V utorok pribudlo 24 nových prípadov nákazy a jedno úmrtie.

13:06 Očkovanie pre 25 miliónov obyvateľov Austrálie proti novému druhu koronavírusu by malo byť povinné, vláda však zabezpečí, aby bolo bezplatné. Austrálsky premiér Scott Morrison to podľa agentúry AFP povedal v stredu v rozhovore pre rozhlasovú stanicu 3AW.

Výnimky by sa mali týkať len ľudí, ktorým očkovanie neodporúčajú lekári zo zdravotných dôvodov. Morrison ďalej uviedol, že riziko je príliš vysoké na to, aby táto choroba nebola pod kontrolou: „Hovoríme tu o pandémii, ktorá ničí globálnu ekonomiku a zabila stovky tisíc ľudí“. Kritici povinného očkovania v tomto návrhu vidia zásah do osobnej slobody ľudí. Odporcovia očkovania navyše na internete šíria falošné informácie o možných rizikách očkovania.

12:15 Južná Kórea zaznamenala za posledných 24 hodín 297 nových nákaz, čo je najväčší denný prírastok od začiatku marca. Takmer všetky prípady sú hlásené z metropoly Soul, kde sa ochorenie Covid-19 šíri predovšetkým medzi veriacimi, ktorí navštevujú tamojšie veľké kostoly.

„Sme v zúfalej kríze. Epidémia postihuje metropolitnú oblasť Soulu a hrozí, že sa rozšíri po celej krajine. Vláda nedokáže terajšie šírenie infekcie zastaviť jednoduchým dohľadávaním kontaktov nakazených a ich izoláciou. Ak nemáte závažný dôvod vychádzať von, prosím, zostaňte doma,“ uviedol námestník ministra zdravotníctva Kim Kang-lip na tlačovej konferencii.

Počet nových prípadov je už šiesty deň po sebe trojciferný; v minulých týždňoch pritom pribúdali v krajine len desiatky prípadov denne. Celkovo odhalila Južná Kórea, ktorá má cez 50 miliónov obyvateľov, od začiatku epidémie vo februári 16 058 infekcií a 306 pacientov s koronavírusom zomrelo.

11:45 Fínsko v stredu oznámilo, že zo zoznamu tzv. „zelených“, čiže bezpečných krajín vylúči po niekoľkých mesiacoch viaceré európske štáty vrátane Nemecka, Nórska či Dánska. Píše o tom agentúra Reuters.

Do Fínska však budú môcť naďalej cestovať ľudia zo Slovenska, Maďarska, Lotyšska či Estónska aj bez povinnosti podstúpiť dvojtýždňovú samoizoláciu či bez toho, aby museli preukázať, že majú na vstup do Fínska opodstatnený dôvod, píše agentúra AFP.

Od pondelka 24. augusta začnú platiť cestovné obmedzenia pre osoby prichádzajúce z Islandu, Grécka, Malty, Nemecka, Nórska, Dánska, Írska, Cypru, San Marína a Japonska, uviedla fínska ministerka vnútra Maria Ohisalová. Do Fínska tak zo spomenutých krajín budú môcť ľudia cestovať len v nevyhnutných prípadoch a následne budú musieť podstúpiť 14-dňovú domácu karanténu.

11:40 Prvé skupiny obyvateľstva v Nemecku by mohli byť proti novému druhu koronavírusu SARS-CoV-2, ktorému na celom svete podľahlo už takmer 800-tisíc ľudí, zaočkované už začiatkom roku 2021. Uviedol to pre médiá skupiny Funke šéf Inštitútu Paula Ehrlicha (PEI) Klaus Cichutek. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Cichutek povedal, že najnovšie údaje z prvej a druhej fázy testovania ukázali, že niektoré zo sľubných vakcín vyvolali imunitnú reakciu. „Ak údaje z tretej fázy testovania ukážu, že vakcíny sú účinné a bezpečné, prvé vakcíny by mohli byť schválené začiatkom budúceho roka,“ povedal šéf PEI.

10:35 Čierna Hora a Srbsko v stredu obnovili lety spoločnosti Montenegro Airlines do Belehradu, ktoré Srbsko prerušilo 26. mája v reakcii na odmietnutie Podgorice otvoriť svoje hranice pre občanov Srbska motivované obavami zo šírenia koronavírusu SARS-CoV-2.

V opačnom smere — z Belehradu do čiernohorských miest Podgorica a Tivat — obnovila svoje lety aj letecká spoločnosť Air Serbia, uviedla v stredu chorvátska agentúra HINA.

9:59 Na Ukrajine zaznamenali do stredajšieho rána 1 967 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo je dosiaľ najvyšší denný prírastok za 24 hodín. Vyplýva to z údajov monitorovacieho systému, patriaceho pod ukrajinskú Radu pre národnú bezpečnosť a obranu (RNBO), informuje agentúra Ukrinform. V rovnakom období sa 812 chorých vyliečilo a 28 zomrelo.

Celkový počet prípadov ochorenia COVID-19 od začiatku pandémie dosiahol na Ukrajine 94 436, vyliečilo sa 49 737 ľudí a 2 144 pacientov zomrelo.

9:25 Úrady v Čiernej Hore sa rozhodli o mesiac odložiť začiatok nového školského roka pre neistú koronavírusovú situáciu. Uviedla to agentúra AFP s tým, že miestni školáci by mali zasadnúť do školských lavíc až 1. októbra. „Pravidelný návrat do školy (od 1. septembra) by mohol ohroziť zdravie detí,“ zdôraznilo ministerstvo školstva v komuniké. Rozhodnutie sa vzťahuje aj na škôlky. Čierna Hora nariadila uzavrieť školy v polovici marca. Výučba sa odohrávala na diaľku až do júnového konca školského roka.

7:50 Brazílske zdravotnícke regulačné úrady v utorok oznámili, že schválili začiatok záverečnej fázy klinického testovania vakcíny vyvinutej firmou Johnson & Johnson, Ide o štvrtú vakcínu, ktorej testovanie v Brazílii povolili, uviedla agentúra AFP. Spoločnosť Janssen Pharmaceutica, ktorá patrí do skupiny Johnson & Johnson, bude vakcínu testovať na vzorke 7000 dobrovoľníkov v siedmich brazílskych štátoch. Táto fáza testov je posledným krokom predtým, ako regulačné úrady vakcínu definitívne schvália.

Brazília je v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2 jednou z najviac postihnutých krajín na svete. Vírusom sa tam nakazilo takmer 3,5 milióna ľudí a 110.000 zomrelo na komplikácie spojené s ochorením COVID-19.

V Brazílii už povolili tretiu fázu testovania ďalších troch vakcín. Ide o vakcínu, ktorú vyvíja spoločnosť AstraZeneca spolu s Oxfordskou univerzitou, vakcínu čínskej spoločnosti Sinovac Biotech a americkej spoločnosti Pfizer vyvíjanú v spolupráci s nemeckou spoločnosťou BioNTech.

6:00 Nákaza koronavírusom sa od začiatku pandémie po celom svete preukázala už u viac ako 22 miliónov ľudí. Vyplýva to z údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá stav šírenia vírusu monitoruje. V súvislosti s chorobou COVID-19, ktorú koronavírus v niektorých prípadoch spôsobuje, zomrelo celosvetovo už vyše 779 500 osôb.

Denný počet nových prípadov sa za posledné dva týždne drží okolo 260 000, čo je výrazne viac, ako v marci a apríli, keď pandémia vrcholila v Európe či v americkom štáte New York. Denné počty úmrtí sa však stále pohybujú pod úrovňou smutných rekordov zo začiatku apríla, v posledných týždňoch je obeťou nákazy priemerne okolo 5 700 ľudí za 24 hodín.

Čo do absolútnych čísel sú najhoršie zasiahnutou krajinou naďalej Spojené štáty, ktoré spoločne s druhou najpostihnutejšou Brazíliou registrujú viac ako tretinu svetových denných prípadov. Od začiatku pandémie sa preukázalo 40 percent zo všetkých nálezov SARS-CoV-2 práve v týchto dvoch krajinách.

Experti však naďalej upozorňujú, že skutočné počty infikovaných aj mŕtvych pre koronavírus sú v skutočnosti pravdepodobne výrazne vyšší, na mnohých miestach totiž stále nie je k dispozícii dostatok testov.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus