Našli 100 infikovaných. Väčšina je z jednej firmy, ďalší pribudnú

V utorok pribudlo na Slovensku 100 nových prípadov nákazy koronavírusom, informoval o tom premiér Igor Matovič na sociálnej sieti. Väčšina infikovaných je z firmy Zeleninárska, s.r.o., a jej ukrajinských zamestnancov.

19.08.2020 09:40 , aktualizované: 17:35
debata (352)

„100 … čo by sme dnes všetci dali za možnosť vedieť o tých, ktorí prišli z nebezpečných krajín a ignorujú povinnosť nahlásiť sa na Úrade verejného zdravotníctva!“ napísal premiér Matovič na svojom Facebooku o nových prípadoch nákazy na Slovensku.

Podstatná časť potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 za utorňajší deň bola zaznamenaná vo firme Zeleninárska, s.r.o. a jej ukrajinských zamestnancov, ktorá má pracoviská v Bratislave, Trnave a Galante.

Juraj Mačaj, predseda predstavenstva, potvrdil, že na vlastné náklady dali otestovať približne 800 zamestnancov, dodávateľov a všetkých, ktorí chodia do priestorov firmy. Podľa neho ani jeden z pozitívne testovaných nemá žiadne príznaky.

„Naša firma je poľnohospodárska, takže prakticky všetci pracujú v exteriéri,“ vysvetlil Mačaj. Prvý pozitívny test zaznamenali minulý týždeň. „Vyskočili nám nejaké prípady, je to všetko u týchto zahraničných pracovníkov. Dve ubytovne sme celé presunuli aj s blízkymi osobami do karantény. Komunikujeme s úradom verejného zdravotníctva, považujeme to za lokalizovanú záležitosť,“ pokračoval Mačaj s tým, že firma sa stará aj o ľudí, ktorí sú v karanténe.

Dodal, že včera začali testovať tretiu zo svojich štyroch prevádzok a ukazuje sa, že koronavírus šarapatí len v jednej lokalite, kde ľudia pracovali na poli a okopávali zeleninu. V súčasnosti firma čaká na výsledky 170 testov.

Na Slovensku podľa úradu verejného zdravotníctva SR v súčasnosti nezaznamenávame komunitné šírenie ochorenia Covid-19, ide o lokálne ohraničené ohniská nákazy.

V ostatných prípadoch početnejšieho šírenia ochorenia Covid-19 v okresoch Dunajská Streda, Žilina a Prešov ide podľa Račkovej o aktívne dohľadané kontakty potvrdených prípadov ochorenia z už identifikovaných a monitorovaných ohnísk nákazy.

„V niektorých prípadoch sme zaznamenali aj sporadický výskyt prípadov ochorenia Covid-19, epidemiologické vyšetrovanie v týchto prípadoch naďalej pokračuje,“ uviedla Daša Račková z komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva.

Krajčí vyzval firmy na „oprášenie“ krízových plánov

Minister zdravotníctva Marek Krajčí po stredajšom rokovaní vlády v reakcii na to, že väčšina nových zaznamenaných prípadov koronavírusu sa objavila vo firme, ktorá zamestnáva sezónnych pracovníkov, vyzval firmy, aby si „oprášili“ svoje krízové plány a v spolupráci s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva rešpektovali všetky protiepidemio­logické opatrenia. Podľa informácií Krajčího má ísť o Ukrajincov, no nešpecifikoval, o akú firmu ide.

Firmy by mali pre svojich zamestnancov vytvoriť čo najbezpečnejšie podmienky, aby nedochádzalo k šíreniu nákazy. Krajčí podotkol, že tým môžu tiež zamedziť straty vo svojich výrobných procesoch.

Minister pripomenul, že ľudia z takzvaných menej bezpečných krajín by mali na územie SR vstúpiť po tom, ako sú zaregistrovaní na regionálnom úrade verejného zdravotníctva a najskôr na piaty deň sú testovaní. Zamestnávateľ by mal byť podľa Krajčího kontrolovaný, či jeho zamestnanec prešiel karanténou.

„Pokiaľ sa toto deje, zamestnávateľ je ochránený, že takéhoto človeka berie do pracovného procesu a radi by sme to zaviedli najneskôr od 1. septembra ako povinnosť,“ dodal Krajčí.

Prípadné sankcie a ďalšie detaily uvedie podľa ministra hlavný hygienik SR Ján Mikas vo svojom usmernení. Krajčí tiež dodal, že situácia na Slovensku je pod kontrolou a nemáme komunitné šírenie.

Pribudli dve úmrtia

Celkový počet potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 stúpol v utorok na 3 022. V priebehu uplynulého dňa urobili 3684 testov, celkový počet presiahol hranicu 300-tisíc.

Pribudli dve nové úmrtia, celkovo tak Slovensko hlási 33 úmrtí v súvislosti s novým koronavírusom. Z ochorenia sa naopak vyliečilo ďalších 17 osôb. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

Ochorenie Covid-19 sa podľa ministerstva zdravotníctva potvrdilo u 52 mužov a 48 žien vo veku od piatich do 98 rokov v okresoch Senec (23), Bratislava (21), Dunajská Streda (11), Žilina (6), Trenčín (6), Prešov (5), Galanta (5), Trnava (3) a Michalovce (3). Taktiež v okresoch Nitra (2), Košice (2), Pezinok (2), Nové Mesto nad Váhom (1), Prievidza (1), Bytča (1), Sobrance (1), Trebišov (1), Malacky (1) Čadca (1), Bánovce nad Bebravou (1), Medzilaborce (1), Skalica (1) a Tvrdošín (1).

„V nemocniciach je hospitalizovaných 64 ľudí, z nich potvrdené ochorenie COVID-19 má 42 pacientov. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú štyria ľudia, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú štyria pacienti,“ spresnil rezort zdravotníctva.

Počet vyliečených stúpol o 17 ľudí. Z ochorenia sa tak doteraz zotavilo 1997 pacientov. Aktívnych prípadov ochorenia na Slovensku je aktuálne 992. Počas utorka pribudli dve úmrtia pacientov na nový koronavírus. Slovensko tak eviduje celkovo 33 úmrtí.

Štatistiky potvrdzujú druhú vlnu pandémie

Pod vyšší počet pozitívne testovaných na nový koronavírus za utorok sa podpisuje aj fakt, že počas víkendu sa testuje menej a na začiatku pracovného týždňa sa intenzívnejšie dohľadávajú kontakty s pozitívne testovanými. Pred stredajším rokovaním vlády to priznal minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO).

Preto podľa neho jedno číslo nie je úplne smerodajné, v každom prípade je presvedčený, že štatistiky potvrdzujú, že nastala druhá vlna pandémie nového koronavírusu.

"Vzhľadom na uvoľnené opatrenia je možné očakávať, že druhá vlna pandémie bude minimálne na Slovensku, čo sa týka početnosti prípadov a hospitalizovaných ľudí, výraznejšia ako prvá,“ upozornil.

Vyzval preto verejnosť k zodpovednému dodržiavaniu epidemiologických opatrení, ktoré sa počas prvej vlny ukázali ako opodstatnené a efektívne. Zdôraznil, že Covid-19 je vážne ochorenie. Vyzval aj k obozretnosti v prípade cestovania do zahraničia, vrátane zváženia cestovania do Chorvátska, ktoré niektoré krajiny zaradili do nebezpečnej červenej zóny.

© Autorské práva vyhradené

352 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19