Slovenská vláda vyzvala bieloruský režim k okamžitému ukončeniu násilia

Vláda Slovenskej republiky bude na pôde Európskej únie podporovať rozhodnutia o cielených a reštriktívnych opatreniach voči osobám zodpovedným za násilie na občanoch Bieloruska protestujúcich proti nedodržiavaniu občianskych a ľudských práv. Rovnako sa Slovensko zasadí za mobilizáciu všetkých nástrojov podpory občianskej bieloruskej spoločnosti a bude podporovať úsilie medzinárodného spoločenstva zastaviť eskaláciu napätia v Bielorusku. Vyplýva to zo stanoviska vlády SR k situácii v Bielorusku, ktoré v stredu kabinet prijal.

19.08.2020 11:30 , aktualizované: 21:23
Ivan Korčok /  Igor Matovič / Foto:
Predseda vlády SR Igor Matovič (vpravo) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas vyjadrenia k situácii v Bielorusku 19. augusta 2020 v Bratislave
debata (291)

V stanovisku vyzvala vláda vedenie Bieloruska na okamžité ukončenie násilia a dodržiavanie základných ľudských práv a tiež spravodlivé vyšetrenie a potrestanie osôb zodpovedných za násilie. Kabinet vyzval k bezodkladnému prepusteniu zadržiavaných účastníkov pokojných protestov a iniciovaniu dialógu s občianskou spoločnosťou vedúceho k urýchlenému opakovaniu prezidentských volieb.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) počas rokovania vlády uviedol, že v utorok pozval na úrad vlády odchádzajúceho bieloruského veľvyslanca Igora Leščeňu. Považoval za dôležité vyslať takýto signál voči statočným ľuďom v Bielorusku. „Tu by som nepredbiehal, bol som včera dosť podrobne informovaný. Uvidím, ako sa situácia vyvinie,“ reagoval Matovič na otázku, či bude presadzovať „otvorenú náruč“ aj v prípade bieloruského veľvyslanca, ak by požiadal o azyl. Premiér verí, že situácia bude smerovať k naplneniu demokratickej vízie o Bielorusku, „o ktorej sa veľa píše aj v bieloruskej ústave“.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) ocenil, že vláda prijala stanovisko k situácii v Bielorusku jednomyseľne. Ide podľa neho o veľmi silný apel.

Odpoveď Európskej únie voči Bielorusku musí podľa Korčoka prísť, no nebude podľa neho namierená voči občanom, ale voči konkrétnym osobám, ktoré sú súčasťou režimu a podieľali sa na manipulácii volieb i následných represáliách. Korčok povedal, že existuje právny základ na prijatie sankcií, zacielený by mal byť na konkrétne osoby. Európska rada bude podľa šéfa slovenskej diplomacie hovoriť nielen o reštrikciách, ale aj o tom, ako Bielorusku pomôcť, čiže o pomoci občianskej spoločnosti.

Fico: Slovensko by nemalo zasahovať do vnútorných záležitostí Bieloruska

Bývalý premiér Robert Fico (Smer) to uviedol vo videu na sociálnej sieti. Ako tvrdí, je potrebné nechať na Bielorusoch, aby sa rozhodli, čo si želajú. V zahraničnej politike súčasnej vlády sa podľa Fica suverenita vytráca. „Sledujeme len slepé kopírovanie cudzích názorov. Už som odsúdil násilie proti protestujúcim v Bielorusku, tak ako som ho tvrdo kritizoval pri pohľade na ulice vo Francúzsku, Španielsku a iných vyspelých demokraciách. Do vnútorných záležitostí Bieloruska jednostrannou podporou politickej opozície by ale Matovič, Korčok a ďalší nemali zasahovať,“ poznamenal Fico.

„V Bielorusku vidím pokus o realizáciu modelu, ktorý sa použil na Ukrajine, ale prvky, ktorého sme videli aj na Slovensku, kde došlo k hrubému politickému zneužitiu vraždy novinára a jeho pamiatky na útok proti legitímnej vládnej moci,“ tvrdí predseda Smeru.

Situáciu v Bielorusku podľa neho nevyriešia ani medzinárodné sankcie voči tejto krajine. „Sankcie nikdy nefungovali a len strpčujú život ľuďom a zvyšujú napätie. S Bieloruskom treba viesť normálny politický dialóg a vyjsť mu v ústrety poskytnutím medzinárodných sprostredkovateľov a nie zákazov dovozu alebo vývozu tovaru, či zákazom pohybu vybraných osôb,“ povedal Fico. Podľa neho vládna koalícia na Slovensku „deklasuje právny štát a demokraciu“.

STU a UK ponúkajú pomoc bieloruským študentom

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave a Slovenská technická univerzita (STU) pozorne sledujú situáciu v Bielorusku. Obe univerzity sú pripravené pomôcť slovenskému ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí a poskytnúť potrebné organizačné, riadiace či ubytovacie kapacity, ako aj podporu bieloruským študentom pri ich štúdiu na Slovensku. TASR o tom informovala Alexandra Kuliková z rektorátu UK v Bratislave.

Obe univerzity zaregistrovali iniciatívu ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS) zameranú na pomoc mladým ľuďom v Bielorusku, ktorí sa doma dostali do problémov pre svoje názory. Rektori dvoch najväčších slovenských univerzít Miroslav Fikar (STU) a Marek Števček (UK) vyjadrili podporu tomuto zámeru a zároveň proaktívne oslovili ministra zahraničných vecí s ponukou spolupráce a pomoci pri realizácii.

Rektori v závere listu vyjadrili nádej, že sa situáciu v Bielorusku aj s prispením aktivít slovenskej diplomacie podarí v rýchlom čase stabilizovať, a to najmä s ohľadom na životnú perspektívu mladých ľudí v Bielorusku. Predstavitelia našich dvoch najlepších univerzít zhodne odsudzujú brutálne násilie zo strany bieloruských bezpečnostných zložiek.

Korčok privítal reakciu STU a UK k iniciatíve pomôcť Bielorusku. „Osobne ma to veľmi teší, že zareagovali takto rýchlo na našu úvahu pomôcť Bielorusku vo forme štipendií pre študentov v Bielorusku, ktorí sa dostali vo svojej krajine v kontexte súčasných udalostí do problémov,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie. Obe univerzity sú pripravené pomôcť slovenskému rezortu diplomacie a rezortu školstva poskytnúť potrebné organizačné, riadiace či ubytovacie kapacity, ako aj podporu bieloruským študentom pri ich štúdiu na Slovensku. „Pracujeme na konkrétnom projekte a verím, že ho sfinalizujeme čo najskôr. Tak, aby sme mohli Bielorusom pomôcť, a prípadne, aby mohli či už študovať alebo doštudovať u nás. Určite budem s oboma rektormi, ale predovšetkým aj s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Branislavom Gröhlingom (SaS) v kontakte,“ uzavrel Korčok.

291 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #slovenská vláda