Premiér: Sledovacie komando z kauzy Kuciak treba stiahnuť z obehu

Ak sledovacie komando, ktoré participovalo aj na sledovaní neskôr zavraždeného novinára Jána Kuciaka, naďalej funguje, bolo by dobré, aby bolo čím skôr stiahnuté z obehu. Pred zasadnutím vlády to povedal premiér Igor Matovič (OĽaNO).

19.08.2020 12:24
debata (18)

Reagoval tak na medializované vyjadrenia šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského, podľa ktorého „niektorí členovia komanda dodnes pri stretnutiach hovoria, že ich služby a ceny sú stále rovnaké".

„Nedá sa urobiť všetko naraz, samozrejme," povedal premiér s tým, že pevne verí, že spravodlivosť na každého doľahne. „Len chvíľu to potrvá," uviedol Matovič. Dodal, že on sám informácie o prípadnom ďalšom pôsobení komanda nemá, ak ich však má šéf SIS, sú podľa predsedu vlády hodnoverné.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) v tejto súvislosti povedal, že ak sú informácie reálne, tajná služba by s tým mala niečo robiť. „Určite sa budem na to pýtať," povedal.

Podľa svedeckých výpovedí v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka sledovací tým zorganizoval pre potreby Mariana K. bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Členom tímu bol aj ďalší bývalý siskár Miroslav Kriak a ďalšie osoby. Tóth aj Kriak vo veci vypovedali ako svedkovia, pričom priznali sledovanie Kuciaka aj iných novinárov. Podľa medializovaných informácií sa tím podieľa aj na sledovaní politikov. Kriak v tejto súvislosti pred súdom povedal, že on sám bol presvedčený, že pracuje na zadanie od SIS.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka