RTVS podľa auditu rezortu kultúry pochybila pri použití 0,12 percenta z 26 miliónov eur

Finančný audit Ministerstva kultúry (MK) SR v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) zameraný na hospodárenie s prostriedkami štátu odhalil len nedostatky týkajúce sa povinnosti tretích strán pri externej výrobe, na základe čoho musel RTVS z objemu minuloročnej poskytnutej sumy od štátu vo výške 26 miliónov eur vrátiť 0,12 percenta (30 077 eur).

20.08.2020 16:27 , aktualizované: 16:50
RTVS Foto:
debata (8)

Generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník o výsledku kontroly informoval na štvrtkovom zasadnutí Rady RTVS.

Ukončený finančný audit rezortu kontroloval obdobie za roky 2017 – 2019. „Kontrola potvrdila, že interná výroba relácií RTVS je nastavená hospodárne a procesy sú v poriadku. Odhalené nedostatky sa týkali externej výroby, keď dodávatelia neboli schopní predložiť doklady potvrdzujúce skutočné náklady vo výške 30 077 eur, teda 0,12 percenta z celkového objemu poskytnutých prostriedkov v roku 2019,“ povedal Rezník.

Verejnoprávny vysielateľ túto sumu už vrátil do štátneho rozpočtu. Keďže ide o pochybenie tretích strán, Rezník deklaroval, že RTVS vyvodí dôsledky a bude žiadať náhradu týchto výdavkov od dodávateľov.

„Doklady kontrolované MK SR nestihli prejsť internou kontrolou RTVS, keďže v dôsledku pandémie bola všetka pozornosť venovaná zákonnej povinnosti RTVS informovať občanov o aktuálnom dianí. Za bežných okolností by kontrolný mechanizmus a nastavené procesy v RTVS pravdepodobne zachytili chybové zúčtovanie koprodukčného vkladu a prišlo by k náprave bez nutnosti vrátenia finančných prostriedkov,“ ozrejmil.

Výsledky kontroly však podľa neho potvrdili kľúčový fakt, že interné nastavenie procesov v RTVS je funkčné a hospodárne. „Taktiež bolo skonštatované, že investície a verejné obstarávanie sú v RTVS v absolútnom poriadku,“ dodal riaditeľ RTVS.

Kontrolu hospodárenia RTVS v rámci svojich kompetencií potvrdilo MK na konci mája. Rezort vykonáva kontrolu finančného a vecného plnenia príspevku, ktorý RTVS dostáva v rámci zmluvy so štátom.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Ministerstvo kultúry #audit