Maďari sprísnia od septembra hraničný režim

Vo Francúzsku majú najvyššší počet nakazených koronavírusom od mája, ich počet rastie aj v Taliansku. Maďarsko sprísni hraničný režim.

21.08.2020 06:00 , aktualizované: 22:20
koronavírus, rúška Foto: ,
Takto vyzerajú rúška, keď sa toho chytí umelec. Edmond Kok, kostýmový výtvarník a herec z Hong Kongu.
debata (17)

21:50 Planéta by mala dokázať zvládnuť pandémiu nového koronavírusu rýchlejšie než za dva roky, ktoré ľudstvo potrebovalo na skrotenie pandémie chrípky z roku 1918, vyhlásil podľa TASR v piatok šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Máme nevýhodu globalizácie, blízkosti, prepojenosti, ale výhodu lepších technológií, takže dúfame, že s touto pandémiou skoncujeme za menej než dva roky,“ povedal novinárom Tedros, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. „S maximálnym využitím dostupných prostriedkov a, dúfajme, že aj s ďalšími novými prostriedkami, ako sú napríklad vakcíny, môžeme túto pandémiu poraziť za kratší čas než chrípku z roku 1918,“ dodal šéf WHO.

20:33 Česko zaznamenalo do piatkového večera 343 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je druhý najvyšší počet od marca. Informoval o tom podľa TASR spravodajský portál Novinky.cz s tým, že večer sa počet prípadov zvykne ešte zvýšiť. Ide o prudký nárast infikovaných – vo štvrtok ich pre porovnanie v Česku pribudlo 247. V Česku pribudli aj štyri ďalšie úmrtia – celkovo ich evidujú 410.

19:27 Izrael oznámil 1 496 nových prípadov nákazy koronavírusy, čím celkový počet nakazených v krajine od začiatku pandémie prekonal hranicu 100 000. S odvolaním sa na izraelské ministerstvo zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters. Krajina s deviatimi miliónmi obyvateľov eviduje 809 úmrtí. Izrael v máji zrušil celoštátnu karanténu, ktorá pomohla pod kontrolu dostať pribúdajúcou počet prípadov. Denné prírastky nakazených, ktoré sa pohybovali v trojciferných čísel, poklesli na desiatky, čo premiér Benjamin Netanjahu a ďalšie činitelia oslavovali ako úspech, píše Reuters. Časť Izraelčanov je nespokojná s tým, akým spôsobom vláda premiéra Benjamina Netanjahua krízu zvláda. Nezamestnanosť dosahuje 21,5 percenta a v krajine sa pravidelne konajú demonštrácie, ktoré okrem reakcie na epidémiu predsedovi vlády vyčítajú aj obvinenia z korupcie.

18:20 Reprodukčné číslo koronavírusu (R0) udávajúce, koľko ďalších osôb infikuje jeden nakazený, sa v Británii zvýšilo na hodnotu v rozmedzí 0,9–1,1. Informovala o tom v piatok podľa TASR vedecká poradná skupina britskej vlády pre mimoriadne situácie (SAGE), píše spravodajská stanica Sky News. Minulý týždeň predstavovalo odhadované rozmedzie RO hodnotu 0,8 až 1,0 a pred dvoma týždňami 0,8 až 0,9. SAGE dodala, že hodnota R0 môže stúpať i naďalej. Denný nárast tak predstavuje úroveň medzi –3 percentá až jedno percento. Minulý týždeň išlo o hodnoty –4 percentá až –1 percento.

16:55 Bašta povstalcov v provincii Idlib na severozápade Sýrie zaznamenala prvé úmrtie na nový koronavírus, informoval v piatok predstaviteľ zdravotníctva. Citovala ho tlačová agentúra AFP.

Táto džihádistami ovládaná bašta je domovom približne troch miliónov ľudí a z nich mnohí žijú tesne vedľa seba v táboroch pre utečencov, ktorí museli počas deväťročnej vojny v Sýrii ujsť zo svojich domovov. Imád Zahrán, hovorca riaditeľstva pre zdravotníctvo v oblastiach ovládaných povstalcami v provincii Idlib, povedal, že smrť 80-ročnej utečenkyne žijúcej v tábore v meste Sarmadá zaznamenali v utorok 18. augusta.

„Veľmi vážne trpela nedostatočnou činnosťou obličiek a vysokým krvným tlakom,“ spresnil Zahrán. Úrady vystopovali ženine kontakty, urobili výtery na testovanie a požiadali kontaktovaných ľudí, aby sa dali do samoizolácie, dodal hovorca pre AFP.

16:33 Pre Slovensko je kľúčové, aby pripravilo a zrealizovalo dobrý plán, ako využiť finančné prostriedky určené na obnovu krajín Európskej únie (EÚ) postihnutých koronakrízou. Na piatkovom stretnutí s nemeckým ministrom zahraničných vecí Heikom Maasom to zdôraznila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

V prítomnosti šéfa nemeckej diplomacie pripomenula, že práve počas nemeckého predsedníctva EÚ bol schválený historicky najväčší balík pomoci členským štátom. „Tieto prostriedky sú aj pre Slovensko obrovskou príležitosťou na transformáciu našej ekonomiky na modernú, efektívnejšiu a šetrnejšiu k životnému prostrediu,“ prízvukovala slovenská hlava štátu.

16:01 Filipínska vláda nariadila v piatok občanom, aby si v interiéroch vrátane nákupných centier chránili dýchacie cesty nielen rúškami, ale aj ochrannými štítmi. Informovala o tom agentúra DPA.

Toto nariadenie rozširujúce pôvodné usmernenie, ktoré sa týkalo iba pracovísk a hromadnej dopravy. Z dôvodu uvoľnenia koronavírusových opatrení, ktoré vážne zasiahli filipínsku ekonomiku, sa však vláda rozhodla zoznam miest rozšíriť aj o obchodné domy.

Filipínska ekonomika v druhom štvrťroku 2020 zaznamenala pokles o 16,5 percenta, pripomenula DPA. Filipíny sú v regióne juhovýchodnej Ázie koronavírusom najpostihnutejšou krajinou. Od vypuknutia pandémie tam podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa zaznamenali 178 022 prípadov nákazy a 2940 úmrtí.

15:42 V Litve je od piatka povinné nosenie ochranných rúšok na vonkajších podujatiach, ako aj v uzavretých priestoroch. Nos a ústa si tak musia zakrývať návštevníci športových, kultúrnych, zábavných či iných akcií, informovala spravodajská stanica ORF.

Povinnosť nosiť rúška v snahe zabrániť šíreniu nového druhu koronavírusu platí aj v kaviarňach, reštauráciách, baroch či iných gastronomických prevádzkach. Zákazníci si rúško môžu odložiť len pri konzumácii jedla či pití nápojov.

Obmedzenia sa týkajú aj počtu účastníkov zhromaždení a podujatí – vonku je povolených najviac do 1000 osôb a vo vnútorných priestoroch maximálne do 600 ľudí. Potrebné je pritom dodržiavať odstup a hygienické pravidlá. Od 1. augusta v Litve platí povinnosť nosiť rúška v prostriedkoch hromadnej dopravy a vo verejných priestoroch.

V Litve, ktorá má takmer tri milióny obyvateľov, sa doposiaľ novým koronavírusom nakazilo 2564 osôb a 83 ochoreniu Covid-19 podľahlo.

14:21 V Maďarsku pribudlo za predchádzajúci deň 52 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Na ochorenie Covid-19 zomreli dvaja starší pacienti, ktorí trpeli inými chronickými ochoreniami, vyplýva z údajov zverejnených v piatok na informačnej stránke vlády koronavirus.gov.hu.

Počet osôb nakazených vírusom SARS-CoV-2 tak dosiahol 5098 a počet úmrtí na komplikácie spojené s ochorením Covid-19 spôsobovaným týmto koronavírusom stúpol na 611. Z nákazy sa zotavilo 3681 osôb. V nemocniciach je hospitalizovaných 58 pacientov. Stav šiestich z nich si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Aktuálne je v Maďarsku nakazených 806 ľudí, 34 percent z nich pochádza z Budapešti.

13:50 Nárast počtu potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 v uplynulých dňoch je výsledkom aktívneho a dôsledného dohľadávania kontaktov v lokalizovaných ohniskách nákazy a ich nárazového testovania na nový koronavírus. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Epidemiologická situácia je podľa ÚVZ SR pod kontrolou. (Viac tu)

13:24 Výskumníci v Singapure objavili nový, miernejší variant koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na štúdiu zverejnenú v medicínskom žurnále The Lancet.

Výskum ukázal, že pacienti nakazení novým variantom SARS-CoV-2 mali ľahší priebeh ochorenia. Menej z nich malo nízku hladinu kyslíka v krvi a takisto stav menšieho počtu pacientov si vyžadoval intenzívnu lekársku starostlivosť.

V novom variante SARS-CoV-2 došlo k vymazaniu značnej časti genómu vírusu, čo podľa vedcov uľahčuje reakciu ľudského imunitného systému. Na štúdii sa podieľali výskumníci z rôznych singapurskych inštitúcií vrátane Medzinárodného centra pred infekčné ochorenia, miestnej lekárskej fakulty a Agentúry pre vedu, technológie a výskum.

Paul Tambyah zo Singapurskej národnej univerzitnej nemocnice pre Reuters povedal, že mutácie vírusov môžu byť dobrou správou. Podľa neho mutujúce vírusy majú tendenciu stať sa menej nebezpečnými, aby nezabili svojho hostiteľa a mohli sa ďalej rozmnožovať.

13:07 Brusel, hlavné mesto Belgicka a EÚ, je od piatku na zozname európskych „červených zón“ s vysokou úrovňou šírenia nového koronavírusu. Tzv. „semafor“ nákazy aktualizuje Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) so sídlom v Štokholme, informovala agentúra Belga.

Brusel za posledné dva týždne denne zaznamenal v priemere viac ako 120 pozitívnych testov na 100-tisíc obyvateľov. Podľa najnovšej správy inštitútu Sciensano má v súčasnosti Belgicko piate najvyššie množstvo pozitívnych testov na Covid-19 po Španielsku, Malte, Luxembursku a Rumunsku.

Za posledných 14 dní potvrdili v Belgicku každý deň v priemere 70 nových infekcií na 100-tisíc obyvateľov. V piatok dopoludnia krajina evidovala 80 178 prípadov nákazy od vypuknutia epidémie a 9976 súvisiacich úm­rtí.

13:00 Predseda Európskej rady Charles Michel odložil svoju svadbu, ktorá sa mala konať tento víkend vo Francúzsku, aby sa vyhol nástupu do povinnej karantény pri návrate do Belgicka. Informoval o tom spravodajský server Politico.eu.

Informáciu, ktorú ako prvý vo štvrtok priniesol belgický denník Le Soir, medzitým potvrdil aj Michelov hovorca Barend Leyts. Michel a jeho partnerka Amélie Derbaudrenghienová, s ktorou má už dve dcéry, sa mali podľa pôvodného plánu zosobášiť v obci Montmeyan v juhovýchodnom Francúzsku.

Región, v ktorom sa táto obec nachádza, však belgické ministerstvo zahraničných vecí zaradilo do takzvanej „oranžovej zóny“, čiže medzi oblasti s vyšším rizikom nákazy novým typom koronavírusu. To by znamenalo, že novomanželia by museli po návrate do Belgicka nastúpiť do povinnej karantény.

12:03 Poľsko zaznamenalo doteraz najvyšší denný nárast nakazených koronavírusom od začiatku pandémie. Za posledných 24 hodín pribudlo 903 nových prípadov, informoval poľské ministerstvo zdravotníctva.

Poľsko s približne 38 miliónmi obyvateľov zatiaľ oficiálne registruje 60 281 infiko­vaných, 1 938 ľudí s Covidom-19 zomrelo, uviedla agentúra Reuters. Z európskych krajín je Poľsko čo do počtu zaznamenaných prípadov nákazy podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa na desiatom mieste.

11:35 Jednotlivé rezorty stanovujú kritériá pre spravodlivé odmeňovanie pracovníkov, ktorí počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu pracovali v takzvanej prvej línii. Štát na tento účel určil balík vo výške 50 miliónov eur. Peniaze dostanú sestry, lekári, vojaci, policajti, hasiči či zamestnanci domovov sociálnych služieb. (tasr)

11:31 Úrady v čínskom hlavnom meste Peking zrušili v rámci ďalšieho uvoľňovania epidemiologických opatrení povinnosť zakrývať si horné dýchacie cesty vo vonkajších priestoroch. Informovali o tom v piatok agentúra Reuters a televízia CNN.

V Pekingu už 13 dní po sebe nepribudol žiadny nový prípad ochorenia Covid-19. Napriek tomu, že nosenie rúšok vonku už nie je vo všeobecnosti povinné, stále ich nosí mnoho Pekinčanov. Niektorí sa podľa vlastných slov cítia s rúškami bezpečnejšie, svoju úlohu v tom však zohráva aj neformálny spoločenský tlak, píše Reuters.

Čínske úrady vo štvrtok informovali o 22 prípadoch ochorenia Covid-19 importovaných zo zahraničia. Krajina tiež uzatvorila hranice pre väčšinu občanov iných krajín. V Číne podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa doposiaľ zaznamenali 89 567 prípadov a 4709 úmrtí v dôsledku ochorenia Covid-19.

10:51 Na ochorenie Covid-19 vo štvrtok pozitívne testovali dvoch zamestnancov elektrárne v Jaslovských Bohuniciach na úseku údržby a správy zariadení. (Viac tu)

10:31 Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok potvrdil, že vláda od septembra so začiatkom školského roka sprísni epidemiologické opatrenia, ktoré sa budú týkať najmä vstupu do krajiny. Sprísnenie kontrol, najmä na južných hraniciach Maďarska, už v stredu naznačil šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

V pravidelnom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió premiér vyzval občanov Maďarska, že ak chcú vycestovať k moru, aby tak urobili ešte v týchto dňoch, ale na september si takúto dovolenku už neplánovali. Orbán zdôraznil, že vo väčšine európskych krajín sa situácia so šírením nového druhu koronavírusu zhoršuje, najväčším rizikom pre Maďarsko je preto import nákazy zo zahraničia.

10:04 Na Slovensku pribudlo za štvrtok 123 prípadov koronavírusu, najviac od začiatku pandémie. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 3 225 pozitívne testovaných na Covid-19. (Viac tu)

9:33 Koordinátor španielskeho ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón vo štvrtok varoval, že situácia ohľadom šírenia koronavírusu v krajine sa nevyvíja dobre. Informovala o tom agentúra AFP. „Nikto by o tom nemal pochybovať o tom, že sa veci nevyvíjajú dobre,“ povedal Simón na tlačovej konferencii.

Poukázal pritom na opätovný nárast v počte prípadov nákazy, ktorý Španielsko zaznamenalo v posledných týždňoch. Na niektorých miestach krajiny nie je podľa neho šírenie vírusu pod kontrolou, uviedol na svojej webovej stránke španielsky denník ABC.

6:30 Latinská Amerika a oblasť Karibiku zaznamenali do štvrtka viac ako 250-tisíc úmrtí ľudí s ochorením Covid-19 spôsobeným novým druhom koronavírusu. Ukázal to vlastný výpočet tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza z oficiálnych údajov. V uvedenej časti sveta evidovali do štvrtka 23.00 h SELČ 6 463 245 prípadov nákazy koronavírusom a 250 969 úmrtí. Najviac postihnutou latinskoamerickou krajinou je Brazília, kde zaznamenali približne 3,5 milióna infikovaných a viac ako 112-tisíc úmrtí.

6:05 Francúzsko za posledných 24 hodín zaznamenalo 4 711 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to najviac od konca mája, keď krajina ukončila karanténne opatrenia. Od posledného jarného mesiaca má rekordný denný prírastok infekcií aj Taliansko, kde sa za posledný deň koronavírus preukázal u 845 ľudí. Španielsko oproti predošlému dňu zaznamenalo mierny pokles infekcií; má ich 3 715, píšu agentúry AFP a Reuters.

Vo Francúzsku sa od prepuknutia epidémie nakazilo bezmála 230 000 ľudí, z čoho ich vyše 18 000 pribudlo za posledných sedem dní. Na komplikácie spojené s Covidom-19 zomrelo 30 480 pacientov. Západoeurópska krajina zaznamenala vrchol epidémie v marci, kedy oznámila rekordných 7 578 infekcií za deň. Odvtedy však zriedkakedy denná bilancia nakazených presiahla 4 500, píše agentúra Reuters.

Taliansko, ktorému sa na rozdiel od iných európskych štátov ďalší vzostup infekcií až doteraz relatívne vyhol, oznámila najvyššiu dennú bilanciu od 23. mája. Najviac nakazených zaznamenali regióny Veneto (Benátsko), Lombardia a Lazio, kam spadá aj metropola Rím. „Nie sme na tom tak zle ako Francúzsko a Španielsko, ale súčasná situácia nie je uspokojivá,“ citoval denník La Repubblica šéfa oddelenia infekčných chorôb v milánskej nemocnici Massima Galliho, podľa ktorého majú Taliani „falošný pocit bezpečia“.

V Taliansku sa od začiatku epidémie nakazilo vyše 256 000 ľudí, 35 400 z nich zomrelo. Španielsko dosiahlo dočasný rekord nakazených od konca karantény minulý piatok, keď tamojšie úrady oznámili 7 609 nových infekcií. V stredu krajina registrovala 3 715 nakazených, spoločne s dnešnou bilanciou sa tak v krajine koronavírus potvrdil u 370 867 ľudí.

6:00 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala vo štvrtok vlády afrických štátov, aby urýchlili znovuotváranie škôl, lebo tamojšia mládež doplatí na ich dlhotrvajúce zatvorenie spôsobené pandémiou ochorenia Covid-19.

Informácie priniesla podľa TASR tlačová agentúra AP. Predstavitelia WHO varovali, že študenti nenavštevujúci školu v subsaharskej Afrike čelia mnohým problémom, ako napríklad zlá výživa, stres, väčšie vystavenie násiliu a zneužívaniu, ale problémom sú aj tehotenstvá tínedžeriek. Podľa prieskumu v 39 krajinách, ktorý uskutočnila WHO v spolupráci Detským fondom OSN (UNICEF), školy naplno otvorilo len šesť afrických štátov. Mnohé štáty zatvorili školy v rámci opatrení zameraných na zastavenie prenosu nového druhu koronavírusu. Niektoré školské zariadenia sa znovu otvorili a potom zasa zatvorili, lebo tam vypukla nákaza.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus