V USA môžu mať pri pandémii to najhoršie za sebou

V Spojených štátoch pribúda počet nakazených koronavírusom oveľa miernejším tempom než v júli.

22.08.2020 07:00 , aktualizované: 21:52
koronavírus, Francúzsko, Paríž Foto: ,
Promenáda na Champs-Elysée v Paríži. Francúzi nosia na verejnosti rúška ako prevenciu pred šírením koronavírusu.
debata (85)

21:52 Viac ako polovica Rusov sa nemieni nechať očkovať novou ruskou vakcínou proti ochoreniu covid-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Uviedol to dnes generálny riaditeľ štátnej agentúry pre zisťovanie verejnej mienky VCIOM Valerij Fjodorov.

„Budeme sa očkovať novou ruskou vakcínou Sputnik V? 42 percent hovorí, že áno a čo najskôr, ale 52 percent hovorí, že nie, nenecháme sa očkovať,“ vyhlásil Fiodorov podľa štátnej agentúry TASS.

19:15 Taliansko zaznamenalo v sobotu za posledných 24 hodín 1 071 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najviac od 12. mája, keď denný prírastok naposledy prekročil hranicu 1000. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na talianske ministerstvo zdravotníctva. V piatok úrady evidovali 947 nových infikovaných, vo štvrtok 845 a v stredu 642.

13:35 Výskumníci univerzitnej kliniky v nemeckom meste Halle spustili v sobotu štúdiu s názvom „Restart-19“ zameranú na zistenie rizík nákazy koronavírusom na veľkých podujatiach. Na sérii koncertov v neďalekom meste Lipsko sa zúčastní 4000 dobrovoľníkov, informovala agentúra AFP.

Populárny spevák Tim Bendzko odohrá v priebehu soboty v Lipsku dovedna tri koncerty. Na experimente sa môžu zúčastniť len mladí zdraví ľudia, aby sa tak zamedzilo riziku nákazy. Pri vstupe do koncertnej haly Arena Leipzig všetkým dobrovoľníkom zmerajú teplotu. Všetci účastníci musia mať nasadený vysokoochranný respirátor typu FFP2. Ešte pred začiatkom koncertu sa museli všetci záujemcovia nechať otestovať na prítomnosť nového koronavírusu.

Hlavným cieľom tohto experimentu je zistiť, či je možné znova povoliť konanie koncertov a iných hromadných podujatí bez toho, aby došlo k nákaze ľudí.

11:26 Počet ľudí infikovaných koronavírusom v Rusku sa za posledný deň zvýšil o 4 921, čím celkové množstvo prípadov tejto nákazy dosiahlo 951 897. Novinárov o tom v sobotu podľa agentúry TASS informovalo protikoronavírusové krízové centrum. Denná miera rastu počtu nakazených aktuálne nepresahuje 0,5 percenta.

8:24 Počet ľudí infikovaných koronavírusom v Českej republike v piatok prudko narástol, píše webová stránka televíznej stanice Nova. V noci na sobotu o 01.00 h vydalo ministerstvo zdravotníctva aktualizované čísla najnovšieho 24-hodinového prírastku infikovaných COVIDom-19. Ide o 506 nových prípadov. Doterajším denným rekordom bolo 377 nakazených z 27. marca, približuje TV Nova.

S chorobu COVID-19, ktorú spôsobuje nový druh koronavírusu SARS-CoV-2, momentálne v Česku bojuje 5078 ľudí; počet obetí vzrástol na 411. Od začiatku epidémie sa nakazilo 21 551 osôb, zotavených je 16 062. Nemocnice majú 108 pacientov s koronavírusom.

7:40 Denný prírastok nových prípadov koronavírusu v Nemecku prekonal hranicu 2000, čo je najviac od konca apríla. S odvolaním sa na štatistiky nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) o tom informovala agentúra DPA. Vrchol epidémie Nemecko registrovalo na prelome marca a apríla, kedy denne pribúdalo viac ako 6 000 nakazených. Bilancie nakazených za deň ale opäť vzrastajú od konca júla. Jedným z dôvodov je podľa DPA však zrejme aj to, že krajina viac testuje. Podľa piatkovej správy RKI sa po celom Nemecku objavilo väčšie množstvo malých ohnísk, ktoré súvisia napríklad s rodinnými oslavami či večierkami. Pozitívne testy má tiež časť turistov vracajúcich sa zo zahraničia, obzvlášť tí z mladších vekových skupín. Nemecko za posledných 24 hodín zaznamenalo 2 034 nových prípadov koronavírusu a sedem úmrtí v súvislosti s COVIDOM-19. Celkovo sa v krajine od začiatku epidémie nakazilo 232 082 ľudí, z čoho ich 9 267 zomrelo a vyše 206 000 sa uzdravilo.

7:00 Tempo šírenie koronavírusu v Spojených štátoch, kde sa ním nakazilo najviac ľudí na svete, sa v posledných dvoch týždňoch výrazne spomalilo. Kým ešte v júli hlásili USA aj 70 000 nových prípadov za deň, v poslednom týždni to bolo priemerne okolo 46 000 prípadov, uviedol denník The New York Times (NYT). Šéf Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Robert Redfield však varoval, že pozitívny trend klesajúceho počtu nakazených zatiaľ nepocítili ľudia vo viac ako 20 štátoch, najmä na Stredozápade.

V Spojených štátoch sa od začiatku epidémie vírusom SARS-CoV-2 nakazilo takmer 5,6 milióna ľudí, približne 174 000 z nich zomrelo. Novým prípadov však v augustových týždňoch pribúda pomalšie – tento týždeň priemerná denná bilancia novo infikovaných klesla v porovnaní s predchádzajúcim týždňom takmer o pätinu. Vo štvrtok úrady informovali o 1 042 úmrtiach. Podľa NYT je to v porovnaní s jarnými mesiacmi, keď zomierali denne aj viac než dve tisícky pacientov, citeľný pokles, ale oproti júlu priemerný počet obetí naopak narástol zhruba na dvojnásobok.

„Dúfajme, že tento a budúci týždeň začne počet úmrtí po celej krajine klesať,“ povedal Redfield odbornému magazínu Journal of the American Medical Association. Upozornil pritom aj na to, že v 21 amerických štátoch zatiaľ počty prípadov nákazy nezačali výraznejšie klesať. Týka sa to najmä amerického Stredozápadu a štátov ako sú Nebraska, Oklahoma, Iowa či Illinois.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus