Rekordné koronavírusové čísla na Slovensku môžu ešte rásť

Nový rekord. Vo štvrtok bolo pozitívne testovaných 123 ľudí. Od 6. marca, keď bol koronavírus na Slovensku potvrdený po raz u muža z Koštolišťa pri Malackách, je to najvyšší počet nových pacientov.

22.08.2020 07:00
dovolenky, kornavírus Foto: ,
Dovolenková sezóna v Európe vrcholí. Zábery sú z talianskeho Ríma, kde sa cestujúci, prichádzajúci z krajín ako Chorvátsko, Grécko, Malta či Španielsko zoraďujú na testovanie na COVID-19.
debata (88)

Ochorenie sa potvrdilo u 76 mužov a 47 žien vo veku od 3 do 86 rokov. Najviac ich pribudlo v krajoch Bratislava, Trnava a Trenčín. Celkovo je hospitalizovaných je 60 ľudí. „Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú hospitalizovaní štyria ľudia, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú zatiaľ len traja pacienti. "Dobrou správou je, že sa vyliečilo ďalších 31 pacientov, celkovo tak ochorenie COVID-19 prekonalo v našej krajine 2 045 ľudí,“ uvádza rezort zdravotníctva.

Vyššie počty nakazených tento týždeň avizoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Aj podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva SR Daše Račkovej je nárast počtu potvrdených prípadov výsledkom aktívneho a dôsledného dohľadávania kontaktov nakazených pacientov. Pribúdajúce prípady však ukazujú aj na ďalší problém – chýbajúcich epidemiológov.

„Je ich málo. Regionálne úrady verejného zdravotníctva sú zdecimované. Doteraz však situáciu zvládali,“ upozorňuje hlavná odborníčka pre epidemiológiu Henrieta Hudečková. Čo bude ďalej, si ešte netrúfa povedať. Podotkla však, že v hygienickej službe chýba 400 lekárov, epidemiológov a ďalších odborníkov. „Ale to je dlhodobý problém a netýka sa len Slovenska, ale aj celého sveta,“ mieni Hudečková.

Najviac z potvrdených prípadov je importovaných, teda „dovezených“ zo zahraničia. V Bratislavskom kraji bolo v piatok pozitívne testovaných 41 ľudí. Z nich osemnásti sú študenti a pedagógovia Strednej odbornej školy Policajného zboru Bratislava, Devínska Nová Ves, spresnila hovorkyňa regionálneho úradu Katarína Nosálová.

„Už niekoľko dní evidujeme prírastky nových prípadov nad dvadsať osôb. Chceme byť dôslední, každá pozitívna osoba má priemerne 10 až 15 úzkych kontaktov a je na našich epidemiológoch, aby ich podchytili a zabezpečili,“ povedala Nosálová. Keďže sú prípady rozptýlené po celom kraji, nie je podľa nej potrebné prijímať plošne nové protiepidemické opatrenia.

V Trnavskom kraji pribudlo 23 nových pacientov s koronavírusom. Račková vysvetľuje, že súvisia s rodinnou oslavou, pričom časť kontaktov pracovala vo dvoch miestnych prevádzkach. Pozitívne testovaní boli aj dvaja zamestnanci elektrárne v Jaslovských Bohuniciach na úseku údržby a správy zariadení.

Ľudmila Bučková, regionálna hygienička Trenčianskeho kraja, kde pribudlo 20 pozitívne testovaných, potvrdila, že vo väčšine prípadov ide o blízke kontakty potvrdených prípadov. Dodala, že počet prípadov sa zvyšuje práve nárastom počtu pozitívne testovaných, ktorí majú ďalšie kontakty. „V tejto skupine však nemáme chorých z výrobnej prevádzky, objavili sa aj štyri prípady v jednom z úradov a máme takisto zachytený druhý prípad v predškolskom zariadení ako kontakt jednej z lokálnych epidémií. Predškolské zariadenie je z dôvodov vydania karantény uzatvorené,“ informovala Bučková.

Počty budú rásť

Epidemiologička Hudečková vysvetľuje, že čím dlhšie je pacient pozitívny, tým menej je schopný infikovať svoje okolie. „S dĺžkou pozitivity klesá jeho infekčnosť. Ale lepší pojem než aktívny je infikovaný pacient,“ hovorí s poukazom na rastúce číslo tzv. aktívnych prípadov. VV piatok to bolo 1 055 prípadov, čo je najviac od začiatku pandémie na Slovensku. Epidemiologička očakáva ďalší nárast.

„Sme v období návratov z dovoleniek,“ upozorňuje. Dovolenkári, ktorí boli v druhej polovici júla či už v Chorvátsku, alebo v inej krajine, v ktorej má koronavírus stále narastajúcu tendenciu, sa môžu „ukázať“ až teraz. Argumentuje, že v auguste evidujeme spolu 756 prípadov, najviac ich je dovlečených z Ukrajiny. „Z Chorvátska prišlo 29 prípadov. Ešte je však veľa dovolenkárov, ktorí sa len nedávno vrátili a koronavírus sa môže ešte len prejaviť,“ spresnila epidemiologička.

Zatiaľ nemá obavy zo začiatku školského roka. „Ak sa dodržia všetky opatrenia a odporúčania, nákaza by sa mala vo veľkej miere obmedziť,“ hovorí Hudečková. „Keď deti prichádzajú po prázdninách do školy aj bez koronavírusu, zaznamenávame rôzne ochorenia, ale pomerne rýchlo sa zvládnu,“ myslí si hlavná epidemiologička.

Nádej: Remdesivir

Do piatkového popoludnia bol liek s účinnou látkou remdesivir, ktorý zaberá pri ťažších prípadoch ochorenia COVID-19, podávaný 14 pacientom. „Dostali ho pacienti v ôsmich nemocniciach – v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach, vo Fakultnej nemocnici v Prešove, v Ústrednej vojenskej nemocnici SNP v Ružomberku, v Univerzitnej nemocnici v Martine, vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, vo Fakultnej nemocnici v Trnave, vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici a v Univerzitnej nemocnici v Bratislave,“ spresnila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva sa liek s účinnou látkou remdesivir podáva pacientom vo vážnom zdravotnom stave pozitívnym na COVID-19. Na podanie lieku nie je podľa Eliášovej potrebná výnimka a indikuje ho ošetrujúci lekár. Liek je na Slovensku registrovaný, ale nie kategorizovaný.

Podľa klinickej štúdie liek skracuje pobyt pacienta v nemocnici, no – ako podotkla Eliášová – štúdia nepreukázala, že sa znižuje úmrtnosť pacientov na ochorenie COVID-19.

Ako prví podali liek v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Hovorkyňa nemocnice Eva Kliská pre agentúru TASR objasnila, že remdesivir zastavuje množenie vírusu. U dvoch pacientov ho podali spolu s kortikoidom dexametazónom. Obaja pacienti mali ťažký priebeh ochorenia a ich stav sa pomaly zhoršoval. Po začatí liečby remdesivirom a dexametazónom sa toto zhoršovanie stavu zastavilo a ich pľúca sa pomaly začali zotavovať. „Jedného pacienta sme už úspešne prepustili domov. Druhý pacient zatiaľ zostáva hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ povedala Kliská.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus