Snem KDH bez prekvapenia, novým predsedom je Majerský

Jediným kandidátom na predsedu KDH bol na sobotňajšom sneme v Ružomberku Milan Majerský. Z 326 prítomných delegátov mu odovzdalo svoj hlas 287, čo je 89,97 percenta.

22.08.2020 14:38 , aktualizované: 19:50
debata (170)

Nový predseda KDH Milan Majerský

Video

V histórii svojho pôsobenia si kresťanskí demokrati zvolili svojho piateho predsedu. „Chcem byť prínosom nielen pre hnutie, ale celé Slovensko. Sme prvou voľbou pre kresťanov a konzervatívne orientovaných voličov, no nielen pre nich,“ reagoval Majerský hneď po svojom zvolení. „Budem sa snažiť budovať mosty, nie múry. Našou najbližšou výzvou sú spojené komunálne a regionálne voľby, ktoré nás čakajú o dva roky. Garantujem, že v nich budeme najlepšie pripravenou politickou stranou,“ povedal nový predseda, ktorý chce vrátiť hnutie do parlamentu.

V ostatných voľbách sa im to podľa neho nepodarilo najmä kvôli zmluve s liberálmi. „Mnohí naši členovia a sympatizanti to neprijali,“ podotkol. Určite im vraj uškodila aj agresívna komunikácia zo strany vtedajšieho predsedu hnutia, voči ktorej boli tiež vážnejšie výhrady. „Ja ju chcem preto zmeniť tak, aby bola miernejšia, mala by mať štátnický, politický a konzervatívny charakter,“ vysvetlil. Tvrdí, že pritiahnuť chce aj neveriacich voličov. „Jeden z našich delegátov snemu je tiež neveriaci. Máme medzi sebou evanjelikov, pravoslávnych a spolupracujeme so všetkými denomináciami. Nie sme katolíckou stranou, ako sa v minulosti mnohí domnievali, sme tu pre všetkých ľudí,“ tvrdí.

Majerského víziou je jasné smerovanie hodnotovej politiky hnutia stojacej na kresťanskom, sociálnom a národnom pilieri. Chce sa zamerať na modernú komunikáciu nezneisťujúcu jadrových voličov, ktorá má stáť na otvorenom dialógu najmä s prirodzenými partnermi z konzervatívneho spektra. Pripomenul, že dôležité sú pre neho témy ako ľudská dôstojnosť, ochrana života, sociálne veci, regionálny rozvoj, zdravotníctvo či školstvo. Otvárať chce tiež takzvané chlebové témy. „Zvlášť v období ekonomickej krízy spôsobenej dopadmi pandémie. Nebojíme sa ani výziev dneška, ako sú umelá inteligencia či ekológia,“ uviedol. Ešte pred voľbou predstavil tím, s ktorým chce spolupracovať. Ústredným tajomníkom sa stal Marek Michalčík, predsedom konzília Peter Belinský, koordinátorom pre regióny Peter Bobula.

Za podpredsedov nakoniec zvolili kandidátov, ktorých si želal nový predseda. Hlina dostal 109 hlasov, Čaučík ich získal 267, Janckulík 228, Merašický 199 a Šimko 26.

„KDH je demokratická strana, treba rešpektovať výsledok volieb. Dnes som dostal zrkadlo, pozerám sa doň. Všetkým novozvoleným prajem veľa sily a energie,“ reagoval hneď po zverejnení výsledku Hlina. Na otázku o jeho budúcnosti, či v hnutí zostáva, neodpovedal a pred novinármi doslova ušiel.

Majerský poznamenal, že Hlinu si nesmierne váži ako človeka, ktorý je vytrvalý a cieľavedomý. „Obišiel mestá, obce, regióny a naozaj urobil pre KDH veľký kus práce. Počas tých rokov sa ukázalo, že na niektoré témy máme diametrálne odlišný pohľad na rôzne dôležité témy. Tiež na to, ako viesť komunikáciu v hnutí a ako ho reprezentovať,“ povedal Majerský. Podľa neho by nebolo dobré, aby boli spolu vo vedení hnutia. „Viem si predstaviť, že bude naďalej jeho súčasťou, ale na inej úrovni. Či už v klube bývalých predsedov, možný kandidát na primátora Bratislavy, alebo člen konzília,“ vymenoval pozície, v ktorých by Hlina mohol pôsobiť. Je si vraj istý, že hnutie ho potrebuje, ale nie vo vedení. „Nechcem, aby v KDH vzniklo dvojcestné vedenie a byť predsedom, ktorý neustále vysvetľuje jednotlivé vyhlásenia či kroky svojich kolegov,“ objasnil.

Majerský sa len pred týždňom zosobášil so spolustranníčkou a europoslankyňou Miriam Lexmann. Práve kvôli tejto udalosti sa snem začal dosť nezvyčajne – veľkou gratuláciou a kyticou novomanželke z rúk bývalého europoslanca Miroslava Mikolášika. Na zhromaždení nechýbali bývalí podpredsedovia hnutia Ján Čarnogurský, Ján Figeľ a Hlina. Ten sa vo svojom príhovore kolegom ospravedlnil za volebný výsledok, pričom vravel, že to bolo o emóciách a nie o programe. Napriek tomu, že pod jeho vedením sa hnutie do parlamentu nedostalo, záujmu o post podpredsedu sa nevzdal.

Bývalý predseda Figeľ o novom šéfovi KDH

Video

© Autorské práva vyhradené

170 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Milan Majerský