Krajčí robí opäť poriadky v nemocniciach

Upratovanie na najvyšších miestach v nemocniciach pokračuje. O svoju funkciu minulý týždeň prišiel ekonomický riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trenčíne Marek Šedík a vedenie tejto nemocnice. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) odvolal tiež ekonomického riaditeľa Národnej transfúznej služby v Bratislave Adama Kalužaya. Dôvodom má byť rodinkárstvo.

24.08.2020 08:27
debata (92)

Podľa ministra v štátnom zdravotníckom zariadení fungovala „chobotnica biznis vzťahov“, a ľudia blízki jej vedeniu profitovali na štátnych zákazkách. Trenčiansku nemocnicu preto dočasne, najviac na šesť mesiacov, povedie bývalý profesionálny vojak Tomáš Janík, ktorý od roku 2014 pôsobí ako manažér zdravotníckych zariadení. Kalužaya minister zas odvolal pre prepojenosť na biznis s vedením trenčianskej nemocnice. „Hlavnou osobou ,chobotnice‘ je ekonomický riaditeľ trenčianskej nemocnice. Počas jeho pôsobenia obchodovala nemocnica so spoločnosťami, ktorých konateľom bol jeho svokor, a ktorým práve po jeho nástupe do vedenia zariadenia výrazne rástli obraty,“ poukázal Krajčí.

VIDEO: Krajčí našiel „zdravotníckeho Kočnera“, menoval bývalého vojaka za šéfa nemocnice. (20. 8. 2020)

Video

Účelová firma

Ten zároveň upozornil aj na ďalšiu firmu, ktorá podľa neho vznikla iba s cieľom zásobovania trenčianskej nemocnice a tiež zaznamenávala obrovské nárasty tržieb. V jej vedení sedí brat ekonomického riaditeľa Národnej transfúznej služby. „Spoločnosti mali tiež prepojenie na úrovni eurofondov a právny zástupca zdravotníckeho zariadenia bol právnym zástupcom niektorých z týchto firiem,“ skonštatoval minister.

Na problémy v trenčianskej nemocnici Krajčího upozornili v liste zástupcovia odborovej organizácie sestier a pôrodných asistentiek. Poukázali na zlé a neefektívne hospodárenie. Nemocnica podľa nich viackrát kúpila techniku nepoužiteľnú na daných oddeleniach. Tiež tvrdia, že nemajú jasné pokyny k organizácii práce v nemocnici počas druhej vlny pandémie COVID-19 a poukazujú na nedostatok pracovníkov na oddeleniach a klinikách.

Janík sľubuje nápravu. „Nemám väzby na žiadne miestne biznis skupiny či personál. Mojimi prvoradými cieľmi sú stabilizácia personálu a audit zmlúv,“ uistil dočasný riaditeľ. Všetky zistenia odovzdal minister orgánom činným v trestnom konaní, ktoré by ich mali prešetriť, za odvolaniami si však stojí.

Upratuje sa od marca

Krajčí od marca začal postupne vymieňať ľudí vo vedení nemocníc, záchranných služieb, kúpeľov či Národného centra zdravotníckych informácií. Začiatkom apríla bol do funkcie predsedu predstavenstva Nemocnice Poprad vymenovaný Ladislav Slobodník a za člena predstavenstva bol v marci vymenovaný Peter Obrimčák. Začiatkom apríla sa tiež vymenilo vedenie vo Fakultnej nemocnici Nitra, kde nastúpil na post riaditeľa Milan Dubaj. Zmeny neobišli ani Psychiatrickú nemocnicu Veľké Zálužie, kde sa riaditeľom stal Henrich Grác. V apríli nové vedenie dostalo aj Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby v osobe Michala Weincillera a Fakultná nemocnica Nové Zámky, ktorej po novom šéfuje Daniel Žingor.

V máji minister zdravotníctva vymenoval do funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richarda Strapka, rovnako ako ďalších dvoch členov vedenia poisťovne. Peter Bielik začal v máji šéfovať Národnému centru zdravotníckych informácií, Janka Olejová zas štátnemu podniku SLOVTHERMAE, Kúpele Diamant Dudince. Nové tváre zasadli aj do vedenia Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach či Záchrannej služby Košice aj Bratislava. Značný rozruch vyvolalo odvolanie vedenia Národného ústavu detských chorôb v Bratislave na konci mája, keď riaditeľa Ladislava Kuželu nahradil Peter Magát. Odvolaná bola aj medicínska riaditeľka Zuzana Laluhová Striežencová a ekonomický riaditeľ Pavel Petrík. Vedenie detskej nemocnice podľa Krajčího slov stratilo jeho dôveru. Minister nevyvrátil domnienku, že sa vedenie ústavu sa dopustilo korupcie či klientelizmu. Nepáčil sa mu ani 30-miliónový dlh, ktorý vedenie po sebe zanechalo. Nemocnica obvinenia odmietla.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Marek Krajčí