Potrebuje Slovensko KDH? Podľa politológa je otázne, či má šancu

Podľa politológa Juraja Marušiaka z Ústavu politických vied SAV je namieste otázka, či KDH má ešte šancu zabodovať v politike.

24.08.2020 13:50
debata (25)

Nového predsedu hnutia Milana Majerského, ktorý bol jediným kandidátom, podporovali ľudia, ktorí vo voľbách v roku 2016 spôsobili, že hnutie zostalo pred bránami parlamentu.

Politológ pripomenul, že KDH nemalo k dispozícii iného kandidáta. „Bezprostredne po voľbách vo februári nebol k dispozícii žiaden možný kandidát, a preto boli v hnutí vôbec radi, že sa tejto funkcie niekto ujal,“ zhodnotil Marušiak. Podľa neho Majerský posunie hnutie viac ku konzervativizmu. „Treba však novozvolenému predsedovi kvitovať, že sa chce viac venovať sociálnej agende,“ myslí si politológ.

KDH dlhodobo nemá odborníkov a už druhé volebné obdobie je mimo parlamentu, pokračuje Marušiak. „Neviem, kde má strana odborníkov, keď ich nedokázala predviesť doteraz. Kandidátka strany vo voľbách aj v roku 2016, aj 2019 bola najhoršia v histórii KDH,“ dodal.

VIDEO: Bývalý predseda Figeľ o novom šéfovi KDH.

Video

Na slová novozvoleného predsedu o budovaní mostov reagoval politológ veľmi skepticky. „Predstava je pochybná, keďže v Národnej rade sú strany ako napríklad OĽaNO, Sme rodina a dokonca sa nedá vylúčiť, že časť kresťanskodemo­kratických voličov odišla k ĽS NS, ktoré zastupujú agendu, ktorú chce aj KDH,“ zamýšľa sa Marušiak s tým, že nie je jasné, o akého voliča chce KDH bojovať.

Napätie medzi Majerským a Hlinom je podľa politológa neprehliadnuteľné. Spolustraníci Hlinovi vyčítali ochotu spolupracovať s liberálmi. „Ukázalo sa, že minimálne tretina delegátov snemu si vedela predstaviť vo vedení strany Hlinu. Je to zvláštne, lebo ak novozvolený predseda chce budovať mosty, svojím rozhodnutím mosty vo vnútri strany aj smerom k Alojzovi Hlinovi spálil,“ reagoval politológ na výsledok volieb podpredsedu KDH, kde Hlinovi dala hlas viac ako stovka z vyše tristo delegátov.

VIDEO: Alojz Hlina na sneme KDH.

Video

Marušiak doplnil, že Hlina počas svojho predsedníctva scentralizoval vedenie strany a zaviedol silnejšiu moc predsedu. „V tomto smere by na seba názorovo narážali,“ zdôraznil politológ. To, či vo februárových voľbách KDH uškodil pakt o neútočení s liberálmi, si politológ netrúfol zhodnotiť. „Uspeli v nich strany, ktoré predostreli omnoho konzervatívnejšiu agendu, ale pôsobili živším dojmom. Neviem si predstaviť však, či KDH pod vedením pána Majerského dosiahne taký výsledok, aký dosiahlo pod vedením pána Hlinu,“ vyhlásil Marušiak.

Dodáva, že ku kresťanským princípom sa hlásia už takmer všetky relevantné politické strany a je problémom nájsť takú, ktorá sa k nim nehlási. „Problém je, či KDH má ešte nejakú šancu a či je na politickej scéne potrebné,“ uzavrel Marušiak. <PF> (abe)

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #KDH