Podľa Mikasa bude september špecifický, napovie o ďalšom vývoji pandémie

September bude špecifický mesiac, pretože môže napovedať, aký bude mať pandémia nového koronavírusu na Slovensku ďalší vývoj. Po pondelkovom stretnutí so športovými zväzmi to vyhlásil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

24.08.2020 09:20 , aktualizované: 17:37
Igor Matovič / Ján Mikas / Foto:
Vľavo predseda vlády SR Igor Matovič a vpravo hlavný hygienik SR Ján Mikas počas tlačovej konferencie z 19. júna 2020 v Bratislave
debata (120)

Poukázal pritom na návrat ľudí z dovoleniek, zamestnancov do zamestnania a detí či študentov do škôl. Zároveň avizoval, že tento týždeň sa situáciou okolo nového koronavírusu bude zaoberať aj ústredný krízový štáb a konzílium odborníkov.

„September bude skúšobné obdobie. Uvidíme, aké dopady budú mať návraty našich občanov. Napovie nám to, aký bude ďalší vývoj,“ skonštatoval hlavný hygienik. Prípady pozitívne testovaných na Covid-19 podľa jeho slov na Slovensku pribúdajú. „Tie čísla sa zväčšujú, nie sú to tie hodnoty, na ktoré sme boli zvyknutí,“ priznal Mikas.

Aj z tohto dôvodu sa hlavný hygienik v pondelok v Bratislave stretol so splnomocnencom vlády SR pre mládež a šport Karolom Kučerom, štátnym tajomníkom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivanom Husárom a jednotlivými športovými zväzmi na Slovensku či organizátormi maratónov.

Spoločne prediskutovali protipandemické opatrenia v rámci zhoršovania sa epidemiologickej situácie na Slovensku. „Zaregistrovali sme podnety a názory športovcov a tie budem prezentovať na ústrednom krízovom štábe a na konzíliu odborníkov,“ povedal Mikas. Argumenty športovcov podľa jeho slov smerovali k organizovaniu hromadných podujatí, početnosti divákov a účastníkov na športových podujatiach, karanténe športovcov či k finančnej pomoci pre šport.

Z menej ako tisíc testov bolo 68 pozitívnych

Testy v nedeľu odhalili 68 nových infikovaných vírusom SARS-CoV-2. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk. Od prepuknutia ochorenia Covid-19 sa tak na Slovensku nakazilo už 3 424 ľudí. Laboratóriá vykonali 929 testov.

Ministerstvo zdravotníctva spresnilo, že pozitívne testovaných bolo v nedeľu 40 mužov a 28 žien vo veku od troch do 89 rokov v okresoch Bratislava (41), Michalovce (6), Senec (3), Nové Mesto nad Váhom (3), Prešov (2), Piešťany (2), Hlohovec (2), Košice (2), Trnava (1), Trenčín (1), Komárno (1), Dunajská Streda (1), Bardejov (1), Považská Bystrica (1) a Malacky (1).

V nemocniciach je hospitalizovaných 60 ľudí, z nich potvrdené ochorenie Covid-19 má 40 pacientov. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú štyria pacienti, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú traja.

V nedeľu pribudli piati vyliečení pacienti. Z ochorenia sa tak doteraz zotavilo 2 153 pacientov. Aktívnych prípadov je 1 238. Počas nedele nepribudlo žiadne úmrtie na nový koronavírus, Slovensko naďalej eviduje 33 úmrtí. Doteraz bolo vykonaných 313 751 labora­tórnych vyšetrení na koronavírus.

Potvrdené prípady sú aktívne dohľadané kontakty z ohnísk nákazy

Potvrdené prípady ochorenia Covid-19 za nedeľu sú identifikované ako aktívne dohľadané kontakty potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 z lokalizovaných a monitorovaných ohnísk nákazy, importy zo zahraničia. V regiónoch je zaznamenaný aj sporadický výskyt nových ochorení Covid-19. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Súčasnú epidemiologickú situáciu charakterizuje podľa ÚVZ lokálne šírenie s prevažnou väčšinou prípadov, v ktorých sa dajú dohľadať pramene pôvodcu nákazy. „Ak osoba nemá vedomosť, kde sa mohla nakaziť, to ešte neznamená, že ide o komunitné šírenie ochorenia,“ zdôraznila Račková s tým, že sa môžu vyskytnúť prípady, keď sa prameň pôvodcu nákazy nepodarí objasniť, ale v súčasnosti ide skôr o zriedkavé situácie.

„O komunitnom šírení ochorenia by sme hovorili, ak by sa situácie s neobjasnenými prameňmi pôvodcu nákazy vyskytovali bežne a vo väčšom počte, a to aktuálne nie je prípad SR,“ doplnila.

ÚVZ opätovne vyzýva rešpektovať celoplošne platné opatrenia a odporúčania. Vyzýva tiež verejnosť na zváženie nevyhnutnosti organizovania veľkých rodinných osláv a návštev, na ktorej sa zídu osoby z rôznych častí Slovenska, ale aj zo zahraničia.

Dostatočný odstup od cudzích ľudí, dezinfekciu rúk a respiračnú hygienu treba podľa úradu dodržiavať aj v exteriéri. „Rovnako aj v exteriéri je dôležité vyhýbať sa miestam s vyššou koncentráciou ľudí pokiaľ to nie je možné, v záujme účinnej prevencie odporúčame aj vonku nasadiť si na takýchto miestach rúško a zdržiavať sa tam len na nevyhnutný čas,“ dodala Račková.

Prípad poslanca Berku

Poslanec mesta Bratislava a bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Adam Berka, ktorý bol pozitívne testovaný na ochorenie Covid-19, sám riskoval a sám sa mohol hocikde nakaziť. Vyhlásil to v pondelok hlavný hygienik SR Ján Mikas, ktorý aj na margo tohto prípadu vyzval verejnosť k zodpovednosti.

„Tento prípad sa bude šetriť. Predpokladám, že regionálni kolegovia ho oslovia. V súčasnosti je dôležité, aby sa každý správal zodpovedne,“ uviedol Mikas. V prípade poslanca Berku podľa hlavného hygienika ešte nie sú uzavreté jeho úzke kontakty.

Ako podotkol, pre jednu takúto udalosť by však ešte nehovoril o komunitnom šírení nákazy na Slovensku. „Možnože epidemiologickým šetrením sa dokážeme dopátrať, kde sa nakazil,“ podotkol hlavný hygienik.

Poslanec Berka na sociálnej sieti informoval, že má pozitívny test na ochorenie Covid-19. Netuší, ako sa mohol infikovať. Priznal, že príznaky pocítil v nedeľu 16. augusta ráno, domnieval sa však, že ide o virózu.

„Pripisoval som to prílišnému ‚žúrovaniu‘, tancovaniu a prepoteným tričkám,“ napísal s tým, že v meste bol pár dní po sebe, pohyboval sa medzi ľuďmi, v niekoľkých baroch, v jednom klube a na diskotéke.

Berka skritizoval zároveň systém testovania. Tvrdí, že hoci sa na testy objednal hneď ako sa začal cítiť zle, nedostal termín, preto vo štvrtok (20. 8.) osobne zašiel na test bez objednania. Pozitívny výsledok testu dostal v sobotu (22. 8.) v noci.

V elektrárni v Jaslovských Bohuniciach infikovaných deväť osôb

Počet pozitívne testovaných na Covid-19 sa v elektrárni v Jaslovských Bohuniciach zvýšil o sedem na celkových deväť. Všetci testovaní sú zamestnancami údržby a správy zariadení, takže výroba a dodávka elektriny nie je ohrozená. Informovala o tom manažérka pre medzinárodné vzťahy, životné prostredie a komunikáciu Slovenských elektrární (SE), a.s. Oľga Baková.

Prví dvaja zamestnanci elektrárne boli pozitívne testovaní vo štvrtok, SE vzápätí pristúpili k testovaniu všetkých, ktorí prišli, alebo mohli prísť s nimi do kontaktu.

„Dovedna išlo o takmer 200 zamestnancov, z ktorých bolo pozitívne testovaných sedem osôb. Všetci, ktorí prišli do blízkeho kontaktu s pozitívne testovanými, sú v karanténe. Zároveň sme prijali aj ďalšie okamžité opatrenia na minimalizáciu rizika prenosu ochorenia na ďalšie osoby, vrátane presunu zamestnancov, ktorých charakter práce to umožňuje, na home office,“ uviedla Baková.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #koronavírus #Covid-19 #Ján Mikas