Slovensko pošle do Ruska diplomatické eso

Novým veľvyslancom v Moskve sa stane jeden z najskúsenejších diplomatov. „Tento post obsadí Ľubomír Rehák," povedal pre Pravdu nemenovaný zdroj zo slovenského ministerstva zahraničných vecí. Vo funkcii nahradí Petra Priputena, ktorý ju zastáva od decembra 2014.

24.08.2020 14:26
debata (71)

Rehák v súčasnosti pôsobí ako ambasádor v Británii, kde je od roku 2015. Nedávno Pravda ako prvá informovala, že po odchode z Londýna ho vystrieda Róbert Ondrejcsák, nestraník, ktorý bol v minulej vláde štátny tajomník na ministerstve obrany ako nominant Mosta-Híd.

Ľubomír Rehák
Ľubomír Rehák Ľubomír Rehák

Budúci veľvyslanec v Rusku má vynikajúce renomé nielen medzi slovenskými kolegami. Jeho činnosť totiž vysoko oceňujú aj zahraniční diplomati.

Topoľčiansky rodák Rehák, ktorý má 50 rokov, vyštudoval Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov. V ruskej metropole potom začal diplomatickú kariéru, keď bol od roku 1993 osobný tajomník veľvyslanca. V období 1999 – 2003 pracoval ako zástupca ambasádora v Portugalsku.

Prvýkrát viedol zastupiteľský úrad od roku 2006, keď prišiel do Minska. V druhom polroku 2007 vykonával tiež funkciu miestneho predsedníctva Európskej únie v Bielorusku. „Američania hovorili v kuloároch o Rehákovi ako o jednom z troch najšikovnejších veľvyslancov z EÚ," zdôraznil zmienený zdroj.

Ďalšie dve misie na poste veľvyslanca absolvoval v Belgicku ako predstaviteľ SR v Politickom a bezpečnostnom výbore EÚ (2008 – 2009) a v Kazachstane (2011 – 2015). V čase medzi pôsobením v Bruseli a v Astane bol na jednej z kľúčových pozícií v centrále slovenskej diplomacie – dva roky vo funkcii generálneho riaditeľa politickej sekcie.

V Británii, kde pomaly končí svoje poslanie, si na jar 2017 prevzal prestížne ocenenie. Londýnsky časopis Diplomat mu udelil cenu Európsky diplomat roka. Rehák zvíťazil v hlasovaní viac ako 20-tisícčlenného diplomatického zboru v Londýne z vyše 180 krajín sveta.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #veľvyslanec #Ľubomír Rehák