Pribudlo 28 infikovaných. Na internátoch budú povinné rúška

V pondelok pribudlo 28 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, vyliečilo sa 14 ďalších ľudí. Aktuálne je v zdravotníckych zariadeniach s ochorením Covid-19 alebo s podozrením naň 65 ľudí. Počet úmrtí pacientov s potvrdeným ochorením zostáva po pondelku na 33. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk.

25.08.2020 10:11 , aktualizované: 18:55
debata (82)

Ako informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR na svojej webovej stránke, v pondelok vykonali laboratóriá 2 103 testov, celkovo otestovali už takmer 316-tisíc vzoriek. Na JIS je aktuálne sedem ľudí, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú traja pacienti. Nový koronavírus na Slovensku prekonalo spolu 2 167 ľudí. Celkový počet pozitívne testovaných ľudí v našej krajine doteraz je 3 452, aktívnych prípadov je aktuálne 1 252.

Štyria pozitívne testovaní boli vyšetrení v okrese Bratislava, po troch infikovaných pribudlo v okresoch Michalovce, Košice a Žilina. Zhodne po dva prípady majú okresy Sabinov a Trenčín. Po jednom prípade zaznamenali v okresoch Prievidza, Prešov, Pezinok, Topoľčany, Humenné, Nové Mesto nad Váhom, Dolný Kubín, Námestovo, Malacky, Snina a Galanta. Je medzi nimi 13 žien a 15 mužov, sú vo veku od niekoľkých mesiacov do 86 rokov.

Zasadnutie Ústredného krízového štábu

Ústredný krízový štáb sa v utorok zaoberal predovšetkým technickými požiadavkami rezortov súvisiacich s prichádzajúcou druhou vlnou pandémie nového koronavírusu. Schválil tiež plošné uvoľnenie letov od 7. septembra. Po zasadnutí o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). V utorok súčasne zasadalo aj konzílium odborníkov, zasadnutie by malo pokračovať aj v stredu.

Video: Minister vnútra Mikulec a šéf Správy štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf po rokovaní krízového štábu.

Podľa ministra rokoval krízový štáb napríklad o stave ochranných prostriedkov v jednotlivých rezortoch, ale aj spolupráci Policajného zboru a Hasičského a záchranného zboru pri odbere vzoriek na nový koronavírus.

Minister vnútra vysvetlil, že v súvislosti so spustením letov bude v prevádzke webový portál ministerstva dopravy. Každý cestujúci vyplní prostredníctvom neho formulár s informáciami, z akej krajiny prichádza a ďalšími údajmi. „Pokiaľ priletia z rizikových krajín, budú sa musieť preukázať aj negatívnym covid testom a ísť do karantény,“ dodal.

Opätovné zavedenie kontrol na hraniciach SR je podľa ministra vnútra stále otvorenou otázkou. „Nevylučujem, že ak sa bude situácia rapídne zhoršovať, došlo by aj k takýmto opatreniam,“ vyhlásil. Pripravený je aj scenár v prípade zavedenia štátnej karantény. Využiť by sa mohla aj aplikácia eKaranténa.

Minister vnútra vyzval občanov k zodpovednosti. Avizoval kontroly a udeľovanie pokút v prípade nedodržiavania opatrení.

Ochranné pracovné prostriedky a zdravotnícky materiál musia zabezpečiť ústredné orgány krízového riadenia vo vlastnej réžii, pripomenul predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Ján Rudolf.

„Samozrejme, ak bude nejaká krízová situácia, SŠHR je pripravená pomáhať, a to najmä rizikovým skupinám,“ vysvetlil s tým, že pomoc by smerovala hlavne do zariadení sociálnych služieb. Vyskladňovanie materiálu by sa malo naďalej realizovať v spolupráci so samosprávami.

Úrad verejného zdravotníctva má podľa Rudolfa v súčasnosti dostatok testovacích setov na 30 až 40 dní. Ďalšie testy sú v skladoch SŠHR. Zásoby sa podľa neho priebežne dopĺňajú.

Nové tlačivo o tranzite

Pri prejazde cez Rakúsko potrebujú Slováci nové tlačivo o tranzite. Ide o aktuálne nariadenie ministra zdravotníctva Rakúskej republiky. Rakúske orgány odporúčajú mať tlačivo vypísané a vytlačené, aby sa predišlo kolónam na hraničných priechodoch. Informovala o tom Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

Na slovensko-rakúskych hraniciach sa v určitých časových intervaloch vykonávajú aj zdravotné kontroly, a to merania telesnej teploty. Na vstupe do Rakúska teda môže dochádzať k zdržaniu, podotkla Paulenová. „Vstup do Rakúska zo Slovenskej republiky pre občanov SR je v týchto dňoch možný bez ďalších obmedzení s výnimkou zdržania na cestách kvôli kontrolám,“ dodala.

V súvislosti s novým nariadením dokladovať prejazd tlačivom o tranzite, sa cez víkend tvorili rozsiahle kolóny. Cestujúci čakali 10 až 14 hodín, hovorí Paulenová. Najhoršia situácia bola podľa nej v noci zo soboty na nedeľu, kedy bolo zdržanie spôsobené vypĺňaním tlačiva o vstupe na územie Rakúska. „V nedeľu sa situácia zlepšila, boli vykonávané iba náhodné kontroly. Minister zdravotníctva Rakúska uviedol, že prišlo k nesprávnej interpretácii nariadenia, kde nie je uvedená povinnosť kontrolovať každú prichádzajúcu osobu alebo vozidlo,“ priblížila Paulenová.

Rúška na internátoch univerzít

Vysokoškolskí študenti, ktorí bývajú na internátoch, sa pred začiatkom nového akademického roka 2020/2021 musia pripraviť na sprísnený režim, ktorý sa z dôvodu pandémie nového koronavírusu dotkne aj ubytovacích zariadení. Ochranné rúška budú povinné všade vo vnútorných priestoroch internátu okrem izieb, kde študenti budú bývať.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci manuálu pre internáty zaradilo tri fázy, a to zelenú, oranžovú a červenú. Zelená fáza predstavuje stav, keď internát nemá osobu s podozrením na ochorenie ani s potvrdeným ochorením Covid-19. Oranžová fáza zachytáva situáciu, keď má internát študenta alebo zamestnanca s podozrením na ochorenie Covid-19. Červená fáza obsahuje zoznam opatrení v prípade výskytu niekoľkých potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 u študentov alebo zamestnancov.

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave už informovala, že návštevy počas zimného semestra na internátoch nebudú povolené. Kapacita v jedálňach bude obmedzená, pričom na jednu osobu má spadať 15 štvorcových metrov plochy prevádzky.

Z opatrenia rezortu školstva vyplýva, že pre študentov zo zahraničia, ktorí sa majú podľa usmernenia Úradu verejného zdravotníctva SR podrobiť po vstupe do SR izolácii, sa odporúča vyčleniť dočasná kapacita tak, aby sa ich izolácia skončila pred ubytovaním ostatných študentov.

Rezort školstva v rámci manuálu pre internáty uvádza, že študenti prichádzajúci z rizikových krajín a rizikových regiónov budú povinne izolovaní, absolvujú PCR test a ubytujú sa aj po preukázaní negatívneho testu. Podľa možností sa im má umožniť izolácia vo vyčlenených priestoroch študentských domovov.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) v utorok minulý týždeň univerzitám navrhol, aby sa začiatok zimného semestra 2020/2021 posunul na 28. septembra. Zo zistení medzi univerzitami však vyplýva, že viacero začne zimný semester o týždeň skôr, teda 21. septembra.

Prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity v Žiline Jozef Ristvej v pondelok uviedol, že univerzita plánuje na základe požiadavky ministerstva školstva posunúť plánovaný termín začiatku akademického roka z 21. na 28. septembra. „Definitívne o tom rozhodneme na kolégiu rektora 7. septembra. Neskorší termín začiatku akademického roka nepredpokladáme,“ dodal Ristvej.

Koronavírus na magistráte v Pezinku

Jedna zo zamestnankýň kancelárie primátora mesta Pezinok mala pozitívny test na nový koronavírus. Mesto zrealizovalo všetky kroky a opatrenia, aby ochránilo ostatných zamestnancov. Primátor Igor Hianik so zamestnankyňou do kontaktu neprišiel. Informuje o tom Pezinok na svojej webovej stránke.

Mesto zdôrazňuje, že v čase, keď sa zamestnankyňa dozvedela výsledok testu, bola tretí deň mimo pracoviska. Pripomína, že kancelária primátora sídli v samostatnej budove Starej radnice v Pezinku, preto mesto vylúčilo akýkoľvek kontakt so zamestnancami Mestského úradu Pezinok.

Do kontaktu s pozitívne testovanou ženou prišli dvaja zamestnanci kancelárie, ktorí boli následne testovaní. Obaja mali negatívny test na ochorenie Covid-19.

„Z dôvodu opatrnosti však zostávajú aj v nasledujúcich dňoch v domácej karanténe. Zdôrazňujeme, že v prípade oboch zamestnancov sme okamžite po zistení pozitívneho výsledku testu ich kolegyne zamedzili akémukoľvek ich kontaktu s ostatnými zamestnancami a občanmi,“ tvrdí mesto.

V radnici sa každý deň vykonáva dezinfekcia priestorov. Hianik je tiež v kontakte s regionálnym hygienikom a lekármi. Primátor pred niekoľkými týždňami zaslal list všetkým zamestnancom a mestským organizáciám, v ktorom ich požiadal o dodržanie hygienických opatrení.

Obmedzenia v michalovskej nemocnici

V súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou platí od utorka až do odvolania zákaz návštev na oddeleniach onkológie a rádioterapie nemocnice v Michalovciach. O zákaze, ako i výnimkách z neho, informovala Jana Fedáková, komunikačná špecialistka Siete zdravia, pod ktorú patrí aj michalovské lôžkové zdravotnícke zariadenie.

Výnimkami zo zákazu návštev, ktorými chce nemocnica zmierniť psychosociálne dôsledky odlúčenia pacientov od ich blízkych príbuzných, sú návšteva pacienta v terminálnom štádiu ochorenia, ktorého môžu navštíviť naraz dvaja rodinní príslušníci, návšteva kňaza alebo duchovného u ťažko chorých a zomierajúcich pacientov a takisto návšteva jednej osoby u pacienta s poruchami duševného zdravia, akými sú demencia, porucha učenia sa alebo autizmus.

Výnimky neplatia pre osoby mladšie ako 16 a staršie ako 65 rokov, osoby s chronickým alebo závažným ochorením so zníženou funkciou imunitného systému a tiež osoby v paliatívnej starostlivosti.

„Podmienkou realizácie návštevy, sprievodu, je vopred dohodnuté povolenie návštevy od zodpovednej osoby oddelenia s dohodnutím stanoveného času a protiepidemio­logických opatrení,“ doplnila Fedáková.

Rezort vnútra schválil dva projekty na zvládnutie pandémie

Ministerstvo vnútra (MV) SR schválilo dva projekty na zvládnutie pandémie ochorenia Covid-19. Prvý projekt má hasičom zabezpečiť materiálno-technické vybavenie pre druhú vlnu Covid-19.

Zámerom druhého je vytvorenie vlastného diagnostického setu na zistenie prítomnosti nového koronavírusu, ktorý bude pozostávať zo slovenských zdrojov a komponentov. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru MV SR Barbara Túrosová. Doplnila, že ďalšie projekty v rámci operačného programu Kvalita životného prostredia sú v schvaľovacom konaní.

Projekt MV SR sa zameriava na zlepšenie materiálno-technického vybavenia Hasičského a záchranného zboru SR v súvislosti s pandémiou. Rezort pripomína, že počas pandémie zabezpečoval zbor napríklad testovanie obyvateľstva, správu karanténnych zariadení, logistickú podporu pre ostatných partnerov či rozvoz zdravotníckeho materiálu. To všetko hasiči v spolupráci s ďalšími bezpečnostnými zložkami a so zdravotníkmi museli vykonávať popri svojej štandardnej práci a zvládli to bravúrne, uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Druhý projekt realizuje Ministerstvo zdravotníctva SR v partnerstve s Univerzitou Komenského v Bratislave. Ide o riadený manažment mimoriadnych udalostí súvisiacich s Covid-19. „Zámerom je vytvorenie vlastného diagnostického setu na zistenie prítomnosti koronavírusu, ktorý bude pozostávať zo slovenských zdrojov a komponentov,“ priblížila Túrosová.

Všetky projekty sú podporené z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom operačného programu Kvalita životného prostredia, v ktorom je MV SR sprostredkova­teľským orgánom.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #vysokoškolské internáty #koronavírus