Prezidentka vymenovala do funkcie osem sudcov všeobecných súdov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok v Prezidentskom paláci v Bratislave vymenovala do funkcie osem nových sudcov všeobecných súdov bez časového obmedzenia.

25.08.2020 11:00 , aktualizované: 13:10
čaputová sudcovia Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová (vpravo) vymenovala osem nových sudcov a sudkýň všeobecných súdov bez časového obmedzenia. Na snímke vľavo Boris Šiška hosťujúci sudca pre obvod Krajského súdu v Nitre si preberá menovací dekrét.
debata (7)

Hlava štátu vo svojom príhovore povzbudila novovymenovaných sudcov. Stávajú sa podľa nej súčasťou novej generácie sudcov, s ktorou sú spojené pozitívne očakávania. „Potrebujeme kvalitné, čestné sudcovské osobnosti. Moje vymenovanie do funkcie sudcu berte ako prejav dôvery vo vás, dôvery, že takýmito osobnosťami v súdnictve budete,“ vyhlásila.

Sudcov zároveň upozornila, že sudcovská nezávislosť nie je privilégium, či výsada sudcov, ale ústavné právo občanov, ktorí budú od nich očakávať spravodlivosť. „Nezávislosť však nestačí, ak nie je doplnená druhým dôležitým pilierom, a tým je zodpovednosť. Iba zodpovedný výkon nezávislej súdnej moci môže viesť k naplneniu jej poslania a budovaniu dôvery v spravodlivosť na Slovensku,“ doplnila Čaputová.

Prezidentka sudcom tiež pripomenula, že súčasťou naplnenia dôvery v spravodlivosť je aj to, že všetky hodnoty a pravidlá, ktoré sudca presadzuje, zároveň rešpektuje a dodržiava aj ako súkromná osoba. „Osobná integrita sudcu je fundament, na ktorom stojí výkon sudcovského povolania. Čaká vás veľa práce, aby ste si osvojili najlepšie spôsobilosti pri výkone vášho nového povolania. Neustále rozvíjaná odbornosť vám určite dodá aj dostatočné sebavedomie na to, aby ste z doterajšej praxe a zažitých postupov vybočili, keď to budete považovať za správne,“ skonštatovala hlava štátu.

Novovymenovanými sudcami sú Michal Calko s pridelením na Okresný súd Bardejov, Andrea Gulčiková s pridelením na Okresný súd Žilina, Eva Krošlák Cmerová, hosťujúca sudkyňa pre obvod Krajského súdu v Trnave, Michaela Perďochová s pridelením na Okresný súd Žilina, Michaela Svoreňová s pridelením na Okresný súd Zvolen, Boris Šiška, hosťujúci sudca pre obvod Krajského súdu v Nitre, Michal Trúsik s pridelením na Okresný súd Banská Bystrica a Simona Vráblová, hosťujúca sudkyňa pre obvod Krajského súdu v Trnave.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sudcom pripomenula, že úplne stačí, keď sa budú snažiť robiť svoju prácu svedomito a v súlade so zákonom. „A pristupovať poctivo k životu doma aj v práci,“ dodala pred novinármi. Sudcovia by sa podľa predsedu Najvyššieho súdu SR Jána Šikutu mali držať zákona, svojho svedomia a konať čestne. „Aby sa nenechali ovplyvňovať rôznymi inými lákadlami,“ dodal. Viacerí novovymenovaní sudcovia urobili podľa predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka dobrý dojem na vypočúvaní pred súdnou radou, odpovedali totiž podľa neho priamo, s veľkou dávkou profesionality i s pokorou.

Novovymenovaný sudca Michal Calko chce podľa svojich slov priniesť sviežosť, rozhodovanie nezaťažné minulosťou či nový pohľad na určité právne prípady. „Na nás, nových sudcoch, je pokúsiť sa svojou prácou docieliť, že obnovíme dôveru v justíciu,“ povedal novinárom ďalší sudca Michal Trúsik. Sudkyňa Simona Vráblová je vďačná za túto príležitosť. „Myslím si, že najvyššie zodpovedné autority robia maximum pre očistenie justície, vnímam to veľmi pozitívne,“ skonštatovala pred novinármi.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vymenovanie #súdnictvo #sudcovia #Zuzana Čaputová