Nemecko predĺži pomoc tomu, koho postihla pandémia

Ľudia aj firmy v Nemecku, ktorí boli zasiahnutí pandémiou koronavírusu, budú môcť dlhšie čerpať pomoc od vlády

26.08.2020 06:00 , aktualizované: 23:23
koronavírus, kasíno Foto: ,
Žena pri automatoch v kasíne Golden Nugget v americkom Atlantic City. Kasína Atlantic City zaznamenali v druhom štvrťroku 2020 stratu 112 miliónov dolárov, keď všetkých deväť kasín bolo uzatvorených v dôsledku prepuknutia pandémie koronavírusu. Rok predtým mali v rovnakom období zisk 160 miliónov dolárov.
debata (12)

23:22 V belgickej provincii Antverpy bol zrušený nočný zákaz vychádzania, ktorý koncom júla zaviedli tamojšie úrady v dôsledku prudkého nárastu počtu prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Obyvatelia tejto provincie nemohli zo svojich domovov vychádzať od 23.00 h do 06.00 h. Podľa guvernérky provincie Cathy Berxovej od štvrtka tiež nebude povinné zakrývanie nosa a úst na verejných miestach. Úrady však napriek tomu naďalej odporúčajú tieto opatrenia dodržiavať.

22:57 Premiér Jean Castex dnes vyzval Francúzov, aby sa správali zodpovedne a zakrývali si kvôli šíreniu koronavírusu na verejných miestach ústa a nos. Žiaci, ktorí sa budúci týždeň vrátia do školských lavíc, ale rúška zadarmo nedostanú, povedal predseda vlády v rádiu France Inter.

„Nikdy som si nemyslel, že by štát mal robiť všetko,“ povedal Castex, ktorého vláda sa dnes zišla prvýkrát po letnej prestávke. Zodpovednosť za boj proti koronavírusu podľa neho musí štát zdieľať s občanmi.

Vo Francúzsku sa vírusom SARS-CoV-2 od začiatku epidémie nakazilo už vyše štvrť milióna ľudí. Za posledných 24 hodín pritom pribudlo 5429 infikovaných, čo je najviac od polovice apríla, uviedla agentúra Reuters.

22:33 Ukrajina pre šírenie nového typu koronavírusu uzavrie do konca septembra svoje hranice pre cudzincov. Toto opatrenie bude platiť od 29. augusta do 28. septembra, informovali v stredu agentúry UNIAN a Ukrinform.

Toto rozhodnutie prijala ukrajinská vláda. Nevzťahuje sa však na určité kategórie občanov. Podľa ministra vnútra Arsena Avakova ide o osoby, ktoré do dvoch dní vykonajú tranzit cez územie Ukrajiny a majú dokumenty, ktoré to potvrdzujú. Ďalej ide o osoby, ktoré na Ukrajine študujú, vykonávajú vojenskú službu v ozbrojených silách či osoby majú na území Ukrajiny trvalý pobyt.

Zákaz neplatí ani pre osoby s uznaným štatútom utečenca alebo ľudí, ktoré potrebujú doplnkovú ochranu. Výnimkou sú aj zamestnanci diplomatických misií a konzulárnych úradov či zástupcovia oficiálnych medzinárodných misií a organizácií akreditovaných na Ukrajine a ich rodinní príslušníci.

21:39 Írsky eurokomisár pre obchod Phil Hogan podľa serveru Politico končí vo funkcii, pretože porušil nariadenie írskych úradov proti šíreniu koronavírusu. Informáciu potvrdil jeho hovorca. (Viac tu)

20:38 Taliansko zaznamenalo v stredu 1367 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast od začiatku mája. Za uplynulých 24 hodín zomrelo ďalších 13 ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus. Informovala o tom talianska agentúra ANSA.

Podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa má Taliansko celkovo 262 540 prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom komplikáciám spôsobeným chorobou Covid-19 doposiaľ podľahlo 35 458 ľudí. Taliansko v máji zrušilo prísne karanténne opatrenia.

19:56 Budúca podoba sveta závisí od toho, ako najmä hospodársky najvyspelejšie štáty využijú digitalizáciu a iné pozitívne trendy, ktoré začali vyvíjať ešte pred vypuknutím pandémie koronavírusu. V stredu sa tak počas virtuálneho summitu Globsec 2020 Bratislava Forum na tému „Svet po Covid-19“ vyjadrila estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová.

Vývoj digitalizácie sa podľa nej týka najmä trhu so službami, ktorý by mal využiť fakt, že v súčasnosti sa môžu virtuálne spojiť ľudia z rôznych kútov sveta a v rovnakom čase pracovať na tom istom projekte.

„Ak tento trend využijeme správne, tak sila ľudí nám pomôže vyvážiť (súčasné) geopolitické trendy. Časy, kedy 15 mužov niekde v jednej miestnosti rozhodovalo o všetkom, pominuli,“ povedala.

19:04 V Chorvátsku pribudlo v stredu za posledných 24 hodín 358 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší počet od začiatku pandémie. Informovala o tom agentúra DPA.

Predchádzajúci rekordný prírastok nových prípadov za deň (265) úrady naposledy zaznamenali uplynulý piatok. Počet osôb, ktoré mali pozitívne výsledky testov na koronavírus SARS-CoV-2, tak v Chorvátsku od začiatku pandémie stúpol na 8888. Na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19 doteraz zomrelo 175 ľudí. Počet aktívnych prípadov nákazy je 2351. V samoi­zolácii sa nachádza 7993 ľudí.

17:42 Londýnske letisko Gatwick plánuje zrušiť približne 600 pracovných miest, čo je takmer štvrtina z celkovej pracovnej sily. Ako dôvod uviedlo prudký pokles dopytu po leteckej doprave v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Podľa vedenia letiska, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters, klesol počet cestujúcich v auguste oproti rovnakému mesiacu minulého roka približne o 80 %. August pritom býva pre letiská jedným z najrušnejších mesiacov. Vedenie Gatwicku preto informovalo, že čoskoro začne so zamestnancami konzultácie o zrušení zhruba 600 pracovných pozícií.

16:54 Zasadnutie Svetového ekonomického fóra (WEF), ktoré sa každoročne koná v januári, bolo zrušené. Podľa organizátorov by sa malo konať až niekedy na začiatku leta. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. „Podľa expertov by januárové zasadnutie nebolo bezpečné,“ uviedli organizátori WEF.

15:48 Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) potvrdil v stredu prípad ochorenia COVID-19 u odsúdeného väzňa, zaradeného v otvorenom oddelení Opatovce. Odsúdený bol 23. augusta izolovaný a prevezený do Nemocnice pre obvinených a odsúdených Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Trenčín, keďže sa začali u neho prejavovať príznaky ochorenia. TASR o tom informovala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

15:14 Ďalšia skupina detí s potrebou liečiť sa, ktoré žili v migračných táboroch v Grécku, pricestovala v stredu do Nemecka so svojimi najbližšími príbuznými. Tento prevoz zdržali prípady nákazy koronavírusom v dvoch rodinách, vysvetlila nemecká vláda. Celkovo pricestovalo na palube lietadla 121 ľudí, vrátane 28 detí. Stroj pristál v Hannoveri v spolkovej krajine Dolné Sasko, spresnilo nemecké ministerstvo vnútra. Let bol pôvodne plánovaný na 13. augusta, ale museli ho odložiť pre pozitívne testy na ochorenie COVID-19. Keď už nakazení ľudia dokončili povinnú karanténu a mali aj negatívne testy, prevoz sa mohol uskutočniť.

14:45 Pápež František obnoví začiatkom budúceho mesiaca pravidelné týždenné verejné audiencie v obmedzenej podobe, ktoré pred šiestimi mesiacmi z dôvodu pandémie nového koronavírusu prerušil. V stredu to oznámil Vatikán, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP. Stredajšie audiencie pre bežných ľudí sa budú konať na uzatvorenom nádvorí Apoštolského paláca vo Vatikáne, a nie na Námestí svätého Petra. Na spomínanom nádvorí bude rozmiestnených najviac 500 sedadiel, dodal hovorca Vatikánu pre AFP. Vstup na nádvorie bude otvorený bez rezervácie dve hodiny pred audienciou, ktorá sa bude začínať o 09.30 h SELČ.

13:37 V stredu pribudlo v Maďarsku 73 prípadov nákazy novým koronavírusom, informovala agentúra MTI. Je to najvyšší denný počet nakazených v krajine od konca apríla. Celkový počet nakazených v Maďarsku tak stúpol na 5288, pričom aktívnych prípadov je v krajine 940.

13:00 Takmer polovica darcov krvi, ktorí spolupracujú s holandskou celonárodnou krvnou bankou Sanquin a u ktorých boli objavené protilátky na koronavírus SARS-CoV-2, zistila, že boli týmto vírusom infikovaní. Táto skutočnosť vyšla najavo po vykonaní testov na odobratých vzorkách krvi, uviedol v stredu spravodajský server DutchNews.nl. Krvná banka v máji rozposlala dotazníky darcom krvnej plazmy týkajúce sa ich zdravotného stavu a súčasťou dotazníka bola aj otázka, či prekonali ochorenie COVID-19.

Do prieskumu sa zapojilo 3767 darcov, pričom laboratóriá spoločnosti Sanquin identifikovali protilátky proti novému typu koronavírusu v krvi 239 darcov. Až 48 percent z nich vôbec nevedelo, že prekonali nákazu COVID-19. Po bližšom výskume sa zistilo, že desať percent z darcov, ktorí vírus prekonali, nemalo žiadne príznaky ochorenia, zatiaľ čo ostatní priznali, že bojovali s nádchou alebo nachladnutím.

12:09 Britská vláda zmenila názor na nosenie rúšok v školách. Študentom a zamestnancom stredných škôl v Anglicku najnovšie odporúča nosiť tvárovú ochranu v spoločných školských priestoroch, informovala v stredu agentúra AFP. Vládni predstavitelia predtým trvali na tom, že rúška nie sú pre žiakov ani pre zamestnancov škôl potrebné. Odbory v čase platnosti tohto odporúčania vyzývali anglické školy, aby sa riadili pravidlami platnými v Škótsku, ktoré nosenie rúšok v školách vyžaduje.

12:00 Mjanmarsko v stredu rozšírilo obmedzenie pohybu v administratívnej oblasti Jakchainský štát o štyri okresy. Celkovo mu tak podlieha už približne milión ľudí. Informovala o tom agentúra AFP. Počet prípadov nákazy koronavírusom v Mjanmarsku v stredu stúpol o 100 na celkový počet 574. Najviac prípadov eviduje práve Jakchainský štát, ktorý je jedným z najchudobnejších v krajine, so zlým prístupom k zdravotnej starostlivosti a k školstvu. Táto oblasť na severozápadnom pobreží krajiny je obývaná takisto moslimskou menšinou Rohingov, ktorí sú v prevažne budhistickom Mjanmarsku prenasledovaní. Na severe štátu zase vláda vedie boje s budhistickým arakanským etnikom.

11:30 V materskej škole V Jame v Trnave bola jedna osoba z pedagogického zboru pozitívne testovaná na ochorenie COVID-19. Škôlka bola podľa hovorkyne mesta Trnava Veroniky Majtánovej počas augusta otvorená, rodičov detí postupne kontaktuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave.

Situáciu má zriaďovateľ podľa viceprimátorky Evy Nemčovskej pod kontrolou, všetci zamestnanci materskej školy aj deti budú vo štvrtok testovaní. Trnavská samospráva pripravuje v súvislosti s druhou vlnou koronavírusu tzv. COVID semafor, bližšie informácie zverejní neskôr.

11:05 Jedna zo zamestnankýň kancelárie primátora Pezinka bola pozitívne testovaná na COVID-19. „Mesto už zrealizovalo všetky zásadné kroky a opatrenia, aby ochránilo zdravie ostatných zamestnancov,“ informuje Pezinok o aktuálnej situácii na svojej webovej stránke a dodáva, že kancelária primátora Igora Hianika sa nenachádza v budove mestského úradu. „Sídli v samostatnej budove Starej radnice v Pezinku, preto je vylúčený akýkoľvek kontakt so zamestnancami Mestského úradu Pezinok,“ doplnilo mesto.

Zamestnankyňa kancelárie primátora si po návrate z dovolenky v zahraničí urobila rýchlotest s negatívnym výsledkom. „Následne sa však pre utvrdenie výsledku objednala na test s laboratórnou diagnostikou, ktorý jej vykonali 20. augusta. Výsledky tohto testovania už boli pozitívne,“ vysvetľuje mesto a dodáva, že zamestnankyňa bola v čase, keď sa dozvedela výsledok testu, už tretí deň mimo pracoviska a primátor Igor Hianik neprišiel so zamestnankyňou do kontaktu.

10:54 Ukrajina zaznamenala v stredu v priebehu uplynulých 24 hodín 1 690 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet prípadov prekročil 110 000. Počet úmrtí súvisiacich s chorobou COVID-19 stúpol o 36, píše agentúra TASS. Úrady hlásia 584 novo vyliečených pacientov. Počet nových prípadov infekcie na Ukrajine začal v auguste prudko narastať – aj napriek tomu, že tam opätovne zaviedli niektoré obmedzenia.

10:30 Rusko zaznamenalo v stredu 4 676 nových prípadov nákazy koronavírusom a 115 súvisiacich úmrtí za posledných 24 hodín. Celkový počet nakazených stúpol na 970 865. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, dosiaľ podľahlo 16 683 pacientov, čo predstavuje z 1,72 percenta z celkového počtu infikovaných. V priebehu utorka sa vyliečilo ďalších 6403 ľudí. Z nákazy sa celkovo vyliečilo už 786 150 pacientov, čo predstavuje 80,9 percenta z celkového počtu infikovaných.

10:15 V utorok pribudlo na Slovensku 84 pozitívne testovaných na koronavírus. Laboratóriá vykonali 4090 testov. Celkovo tak v krajine evidujú 3536 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Viac v tomto článku.

9:45 Počet potvrdených prípadov koronavírusu v Nemecku stúpol za utorok o 1 576 na celkových 236 429. Ukázali to údaje zverejnené v stredu Inštitútom Roberta Kocha (RKI) pre infekčné choroby. Nahlásené boli aj tri ďalšie úmrtia na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom a ich celkový počet je tak v Nemecku 9 280. Za posledný deň sa uzdravilo 1 300 osôb, sumarizuje tlačová agentúra Reuters.

9:19 V Česku pribudlo v utorok 367 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, uviedlo v noci na stredu ministerstvo zdravotníctva. Celkovo v ČR zaznamenali 22 548 infikovaných ľudí, z nich od začiatku pandémie 416 zomrelo. Počet nových infikovaných je tretí najvyšší od prepuknutia nákazy. Informácie priniesol v stredu ráno portál Novinky.cz.

Aktuálne infikovaných je v ČR 5 470, ale v nemocniciach je menej chorých než na jar. Riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek oznámil, že s infekciou je hospitalizovaných 122 ľudí, vo vážnom stave sa nachádza 22 z nich. Reprodukčné číslo, teda priemerný počet ďalších nakazených od jedného pozitívne testovaného, odhadol na 1,1. Pokiaľ je toto číslo vyššie než jeden, epidémia sa šíri.

8:40 V Brazílii sa za posledný deň nakazilo koronavírusom 47 134 ľudí a 1 271 ďalších osôb s chorobou Covid-19 zomrelo. S odvolaním na miestne úrady o tom dnes informovala agentúra Reuters. Od začiatku pandémie zaznamenala najväčšia latinskoamerická krajina s 210 miliónmi obyvateľov celkom 3 669 995 pot­vrdených prípadov nákazy. Komplikáciám sprevádzajúcim ochorenie tu podľahlo už 116 580 ľudí.

8:24 Mexiko ohlásilo 4 916 potvrdených novo nakazených a 650 mŕtvych. V Mexiku, kde žije 126 miliónov obyvateľov, stúpol počet nakazených od vypuknutia pandémie na 568 621 ľudí a zomrelo tu 61 450 pacientov s ochorením Covid-19. Čo do počtu úmrtí je Mexiko celosvetovo na treťom mieste po USA a Brazílii, z hľadiska infikovaných je na priečke siedmej.

7:17 Ženu odsúdili v Austrálii na šesť mesiacov odňatia slobody za porušenie karanténnych opatrení zavedených v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2, informovala v utorok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Asher Faye Vanderová Sandenová strávila mesiac v austrálskom štáte Victoria, ktorý je vážne zasiahnutý nákazou ochorenia COVID-19. Žene povolili odletieť domov do mesta Perth v štáte Západná Austrália, kde mala na vlastné náklady absolvovať 14-dňovú karanténu v hoteli. Sandenová však namiesto toho tajne pricestovala do Západnej Austrálie na nákladnom aute a zostala v dome svojho partnera, kde ju neskôr zatkli. Ženu zatkli 11. augusta, uvádza webová stránka perthnow.com. Vanderová Sandenová podľa bola jej právnika v domácej karanténe v partnerovom dome a neprišla do styku so žiadnymi ďalšími osobami. Sudca Andrew Matthews povedal, že sa dopustila „veľmi vážneho priestupku“, ktorý mohol spôsobiť prepuknutie vírusu.

6:35 Žiaci druhého stupňa základných škôl v Anglicku budú musieť nosiť rúška na školských chodbách v tých oblastiach krajiny, kde boli zavedené lokálne opatrenia proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v utorok na svojej webovej stránke stanica BBC. Britská vláda zmenila svoje odporúčania v súvislosti s nosením rúšok, pripomína BBC. Riaditelia stredných škôl budú mať istú „voľnosť“ v spojitosti so zavedením nosenia rúšok na svojich školách.

Britský minister školstva Gavin Williamson povedal, že opatrenie nadväzuje na aktualizované odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Ministerstvo školstva uviedlo, že pre väčšinu územia Anglicka stále platí odporúčanie ministerstva, aby žiaci rúška nenosili. Školy však budú môcť prijať rozhodnutie, či žiakov a zamestnancov požiadajú, aby tieto ochranné prostriedky nosili.

6:00 Nemecká vládna koalícia sa v utorok neskoro večer dohodla na predĺžení opatrení proti dopadom pandémie choroby COVID-19 na najväčšiu európsku ekonomiku. Týka sa to napríklad skráteného pracovného týždňa a zmrazenia pravidiel insolvencie, informovala agentúra Reuters. Nemecká ekonomika sa v druhom štvrťroku prepadla oproti predchádzajúcim trom mesiacom kvôli pandémii o rekordných 9,7 percenta. Ide o najprudší pokles od roku 1970, keď sa údaje začal sledovať. Vláda sa snaží dopady pandémie čo najviac zmierniť. Na jeseň 2021 sa majú konať voľby, pripomenula agentúra Reuters.

„Koronavírus zostáva realitou a výzvou,“ konštatovala Annegret Krampová-Karrenbauerová, predsedníčka Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU), po sedemhodinovom rokovaní s koaličnou sociálnou demokraciou (SPD). „Dnes sme sa zhodli predĺžiť dôležité a efektívne opatrenia, s pomocou ktorých sa musíme vysporiadať s koronavírusom,“ dodala.

Medzi hlavné rozhodnutie patrí predĺženie skráteného pracovného týždňa. Nemecký štát bude dorovnávať do konca budúceho roka mzdu ľuďom, ktorým bol kvôli menšiemu dopytu znížený úväzok. Pôvodne to malo byť do marca 2021. Do konca tohto roka bude naďalej finančne pomáhať malým a stredným podnikom.

Strany nemeckej vládnej koalície sa ďalej dohodli na predĺžení opatrení, ktoré majú predísť bankrotom firiem. Podniky, ktoré sa kvôli pandémii ocitnú vo finančnej núdzi, môžu odložiť oznámenie o insolvencii do konca roka. Vláda kancelárky Angely Merkelovej už na začiatku júna schválila balík opatrení na pomoc ekonomike v hodnote 130 miliárd eur.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus