Ľudí s pozitívnym testom na koronavírus je už 24 miliónov

Jeden milión nakazených koronavírusom tentoraz pribudol za štyri dni. Poradie najpostihnutejších krajín zostáva rovnaké: USA, Brazília, India.

27.08.2020 06:00 , aktualizované: 23:08
Británia, koronavírus, Santa Claus Foto: ,
Na snímke muž v kostýme Santa Clausa s ochranným rúškom si upravuje okuliare počas každoročného školenia Santov v anglikánskom kostole Southwark Cahedral v Londýne 24. augusta 2020. Absolventi školy pre Santa Clausov napriek obmedzeniam kvôli pandémii nového koronavírusu budú pôsobiť v obchodoch a nákupných centrách v Londýne počas predvianočného obdobia.
debata (81)

23:07 Británia zaznamenala vo štvrtok 1522 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najviac od 12. júna. Vyplýva to z najnovších vládnych štatistík, píše britský denník The Guardian.

Deň predtým odhalili 1048 prípadov infekcie. Spojené kráľovstvo 13. augusta vyradilo viac ako 5000 ľudí zo zoznamu obetí koronavírusu. Zmena bola následkom nového spôsobu evidencie úmrtí v spojitosti s ochorením Covid-19.

Podľa nového systému pribudlo vo štvrtok 12 úmrtí. Ide o ľudí, ktorí zomreli do 28 dní po ich prvom pozitívnom teste na koronavírus. Podľa tejto metodiky evidujú v Británii 41 477 úmrtí. Údaje britských štatistických úradov však hovoria celkovo až o 57 200 úmrtiach. Všetky prípady sa týkajú obetí, ktoré mali v úmrtnom liste ako príčinu smrti uvedené ochorenie Covid-19, priblížil The Guardian. Z rovnakých štatistík vyplýva, že sa v Británii od vypuknutia pandémie nakazilo 330 368 ľudí.

22:35 Líbyjská vláda podporovaná OSN vyhlásila pre pandémiu 24 hodinový zákaz vychádzania. Urobila tak v čase silnejúcich protestov obyvateľov proti zhoršujúcim sa životným podmienkam a korupcii, uviedla dnes agentúra Reuters.

Zákaz vychádzania, ktorý začal platiť v stredu večer, prišiel tretí deň silnejúcich protestov v líbyjskej metropole a neďalekom meste Závíja. Opatrenie sa nevzťahuje na tých, ktorí si potrebujú nakúpiť základné potraviny a lieky v okolí svojho bydliska. Podľa oficiálnych údajov sa v severoafrickej krajine nakazilo koronavírusom už viac ako 12 200 ľudí a 219 osôb s chorobou Covid-19 zomrelo.

21:35 Turecko, ktoré rovnako ako mnoho ostatných krajín posledné týždne zápasí s nárastom počtu prípadov koronavírusu, zaviedlo nové sociálne obmedzenia. Od stredy sú v 14 provinciách z celkového počtu 81 obmedzené svadby na maximálne hodinu a nesmie sa na nich tancovať ani jesť. Informoval o tom denník Daily Sabah. Podľa nového prezidentského dekrétu by tiež mali štátni zamestnanci pracovať na smeny, alebo z domova.

V Turecku už od začiatku augusta prekračujú denné počty potvrdených prípadov nákazy pravidelne tisícku, v stredu potvrdili 1313 nakazených koronavírusom.

21:15 Francúzsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 6111 nových prípadov nákazy. Ide o najvyšší prírastok v počte infikovaných, odkedy bol v krajine ukončený tzv. lockdown a zároveň o druhý najvyšší počet od začiatku pandémie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

V stredu pribudlo vo Francúzsku 5429 nakazených. V čase vrcholu pandémie bolo 30. marca zaznamenaných 7578 nových prípadov, čo predstavuje doterajší francúzsky rekord.

Od utorka sa počet potvrdených úmrtí zvýšil o 32 na 30 576. V dôsledku technických chýb neboli v stredu hlásené nijaké údaje o obetiach či dáta z nemocníc. Francúzsko celkovo eviduje 259 698 nakazených, uviedlo vo štvrtok tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Napriek prudkému nárastu nakazených, z ktorých väčšinu tvoria podľa údajov vlády mladí ľudia vykazujúci obvykle len mierne príznaky ochorenia, sa počet hospitalizovaných osôb znížil o 65 na 4535. Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa znížil o 29 na 381, informoval portál France 24.

20:40 V Španielsku sa za posledných 24 hodín potvrdilo 3781 nakazených koronavírusom, čo je najviac od konca apríla a o 187 prípadov viac ako o deň skôr. Informoval o tom denník La Vanguardia s odvolaním sa na najnovšie údaje ministerstva zdravotníctva. Najviac nových prípadov zaznamenal opäť madridský región.

Španielske ministerstvo zdravotníctva dnes oznámilo nárast celkového počtu doteraz evidovaných nakazených o 9658, z toho 3781 pripadá na posledných 24 hodín. Celkovo sa v tejto krajine, ktorá má 47 miliónov obyvateľov, potvrdilo 429 507 nakazených koronavírusom, z toho 28 996 pacientov s Covidom-19 zomrelo.

20:14 Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval, že v súvislosti s koronavírusom plánujú opäť zriadiť aj veľkokapacitné testovacie odberné miesta. (Viac tu)

19:44 Hlavný hygienik SR Ján Mikas po zasadnutí konzília epidemiológov avizoval zavedenie štyroch nových opatrení v súvislosti s druhou vlnou pandémie Covidu-19 na Slovensku. (Viac tu)

19:35 Konzílium epidemiológov dnes rozšírilo zoznam červených krajín, Grécko bolo označené za rizikovú krajinu a neodporúča sa tam cestovať. Opatrenie nadobudne platnosť od 1. septembra.

Foto: Pravda (Martin Martiš)
červené krajiny / Rizikové krajiny /

19:31 Británia od soboty zaradí Českú republiku, Švajčiarsko a Jamajku na svoj karanténny zoznam. Oznámil to dnes britský minister dopravy Grant Shapps. Ľudia, ktorí do Británie pricestujú z Česka po sobotňajších 05:00 SELČ, sa tak budú musieť na 14 dní sami izolovať. Medzi krajiny, kam budú môcť Briti zo zdravotného hľadiska cestovať bezpečne, bola naopak vrátená Kuba. Karanténa pre cestujúcich z rizikových krajín má spomaliť šírenie Koronavirové infekcie.

19:27 Dcéra ruského prezidenta Vladimira Putina má vďaka aplikácii novej ruskej vakcíny protilátky na nový typ koronavírusu. Šéf Kremľa to uviedol vo štvrtkovom rozhovore pre ruskú štátnu televíziu Rossija 24.

„Boli vykonané predklinické aj klinické testy na zvieratách i na ľuďoch. Našim odborníkom je dnes zrejmé, že táto vakcína vytvára udržateľnú imunitu a protilátky, ktoré sa vyvinuli aj u mojej dcéry. Vďakabohu, cíti sa dobre,“ citovala agentúra TASS Putina, ktorý v tejto súvislosti zdôraznil bezpečnosť novej vakcíny. Vladimir Putin má dve dcéry – jednu lekárku a druhú tanečnicu, doposiaľ však nešpecifikoval, ktorá z nich bola zaočkovaná.

Podľa jeho slov sa dcéra dala zaočkovať ako dobrovoľníčka a po aplikácii vakcíny nemá už žiadne zdravotné komplikácie. „Vzhľadom na jej zamestnanie prichádza do kontaktu s veľkým počtom ľudí, preto je dôležité, aby sa cítila chránená a mohla pracovať tak ako doteraz,“ povedal.

19:20 Video: Konzílium epidemiológov po prehodnotení situácie s Covid-19 na Slovensku.

19:09 V Taliansku sa za posledných 24 hodín potvrdilo 1411 nakazených koronavírusom, čo je najviac za deň od začiatku mája a o štyri desiatky viac ako o deň skôr. O najnovších údajoch informovala televízia Rai s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Podľa nej ale bol tiež za posledný deň vykonaný rekordných počet testov – 94 024.

18:35 Samosprávy potrebujú, aby aj počas pandémie nového koronavírusu boli kroky štátu viac čitateľné a predvídateľné. Upozornila na to prezidentka Zuzana Čaputová po online diskusii s predstaviteľmi Nitrianskeho samosprávneho kra­ja.

Poznamenala, že samosprávy sú zvyknuté riešiť nakoniec svoje problémy samy. Potrebujú aj, aby skúsenosti, ktoré v predchádzajúcich mesiacoch nabrali, nevyšli nazmar. Reprezentanti samospráv prezidentke potvrdili výrazné výpadky príjmov. Vítajú aj možnosť bezúročnej pôžičky od štátu, no za vhodnejšiu formu pomoci považujú granty. „Upozorňujú tiež na potrebu lepšej komunikácie medzi štátom a samosprávami, aby mali včasné a presné informácie na prijímanie potrebných opatrení,“ povedala prezidentka.

Hlava štátu mala v týchto dňoch absolvovať výjazd do Nitrianskeho kraja, odložila ho však pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu. Podotkla, že sa chce správať zodpovedne a výjazd by považovala za nezodpovedný. (tas­r)

18:19 Nosenie rúšok bude od piatku povinné v celom Paríži a na jeho vnútorných predmestiach. Televízii BFM to vo štvrtok povedala zástupkyňa primátora Anne Souyrisová. Povinné nosenie rúšok nadobudne účinnosť o 08.00 h SELČ. Táto povinnosť sa bude podľa agentúry DPA vzťahovať i na cyklistov, motorkárov a používateľov kolobežiek, či elektrických kolobežiek, ktorí mali doteraz výnimku.

Francúzsky premiér Jean Castex už predtým vo štvrtok vyzval na povinné nosenie rúšok v hlavnom meste s cieľom obmedziť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2.

17:26 Európska komisia vo štvrtok oznámila, že EÚ podpísala s britskou farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca dohodu o dodávke 400 miliónov dávok potenciálnej vakcíny proti ochoreniu Covid-19. Informovala o tom agentúra DPA.

Európska komisia o dosiahnutí predbežnej dohody s AstraZeneca informovala už 14. augusta. Štvrtkový podpis dohody je podľa predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej prvým krokom k implementácii očkovacej stratégie EK. „Táto stratégia nám umožní poskytnúť vakcíny pre Európanov i našich partnerov kdekoľvek vo svete,“ povedala von der Leyenová.

Ak sa potvrdí, že vakcína je bezpečná a účinná, bude k dispozícii pre všetkých 27 členských krajín EÚ. Distribuovať sa bude podľa počtu obyvateľov a potreby. EK sa takisto zaoberala aj možným darovaním vakcín menej rozvinutým krajinám. Členské štáty EÚ budú mať k dispozícii 300 miliónov dávok vakcíny s možnosťou dodávky ďalších 100 miliónov dávok.

16:59 Šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás a jeho zástupca Balázs Orbán sú v domácej karanténe. Obaja sa totiž stretli s predstaviteľom vládnucej strany Fidesz, ktorého pozitívne testovali na nový druh koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na maďarské médiá. Gergely Gulyás a Balázsom Orbánom sa totiž nedávno zúčastnili na záhradnej párty, na ktorú prišiel aj šéf komunikačného oddelenia Fideszu István Hollik. Tomu neskôr potvrdili pozitívny výsledok testu na koronavírus SARS-CoV-2.

14:20 Ochorenie COVID-19, spôsobené vírusom SARS-CoV-2, môže zvyšovať riziko cievnych mozgových príhod (CMP), a to aj u mladších, inak zdravých jedincov. Vyplýva to z článku uverejneného v britskom vedeckom žurnále The Lancet. Článok v britskom magazíne sa odvoláva na viaceré štúdie, na základe ktorých odporúča zdravotníkom venovať zvýšenú pozornosť neurologickým príznakom pacientov, u ktorých sa potvrdil koronavírus. Zároveň uznávajú, že kauzalita zatiaľ nebola definitívne potvrdená a tému treba naďalej skúmať.

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb na Slovensku v stanovisku pre TASR uviedol, že podobné trendy vo svojich zdravotníckych zariadeniach zatiaľ neeviduje. Dodal, že nemali ani jedného pacienta s akútnou ischemickou CMP, u ktorého by sa potvrdilo ochorenie COVID-19.

12:35 Francúzsky premiér Jean Castex vo štvrtok oznámil, že požiadal políciu o vypracovanie nariadenia, na základe ktorého bude nosenie rúška povinné na vonkajších priestranstvách všade v Paríži a na jeho bližších predmestiach. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Opatrenia je „naliehavé“, povedal Castex na tlačovej konferencii o podrobnostiach vládnych opatrení pre boj proti koronavírusu. Nastáva totiž náročné obdobie, keď sa obyvatelia po letných dovolenkách vracajú na pracoviská a do škôl. Nosenie rúšok všade vonku je povinné už aj v druhom najväčšom francúzskom meste Marseille.

12:10 V Slovinsku zaznamenali za stredu 33 pozitívnych testov na koronavírus z 1299 urobených, uviedla vo štvrtok vláda na Twitteri. Citovala ju slovinská tlačová agentúra STA. V nemocnici je hospitalizovaných 23 ľudí, o troch viac než v predchádzajúci deň, ale nikto nie je na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). V tejto balkánskej krajine nezaznamenali za stredu žiadne úmrtie súvisiace s ochorením COVID-19 spôsobované novým druhom koronavírusu; celkovo je úmrtí stále 133.

11:15 Slováci sa od soboty 29. augusta do 28. septembra nedostanú na Ukrajinu. Tá totiž zaviedla pre cudzincov na toto obdobie zákaz vstupu. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojej webovej stránke.

Výnimku zo zákazu vstupu majú ľudia, ktorí tranzitujú cez územie Ukrajiny v priebehu 24 hodín. Rovnako zamestnanci zahraničných zastupiteľských úradov, konzulárnych úradov a zastúpení medzinárodných organizácií akreditovaných na Ukrajine. Tiež ich rodinní príslušníci, vodiči nákladnej dopravy, piloti, členovia posádky lietadla alebo iných členov leteckého personálu, posádka v lodnej nákladnej doprave, rušňovodiči, vozmajstrovia, vlakové čaty a obslužní pracovníci v železničnej nákladnej doprave.

10:37 V Maďarsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 91 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Na ochorenie COVID-19 nezomrel za posledný deň nikto, uviedol vo štvrtok vládny informačný server koronavirus.gov.hu. Je to najvyšší denný počet nakazených v krajine od 24. apríla, keď v krajine pribudlo 99 nových prípadov nákazy. Aktuálne je nakazených 1008 osôb, 69 z nich je v nemocnici, z toho ôsmi sú na pľúcnej ventilácii. Maďarská vláda v piatok rozhodne o ďalších potrebných opatreniach.

09:51 Ukrajina zaznamenala za posledných 24 hodín najvyšší denný počet úmrtí v dôsledku infekcie koronavírusu, informovala vo štvrtok agentúra UNIAN s odvolaním sa na údaje Systému monitorovania epidémie koronavírusu Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Chorobe COVID-19 podľahlo za posledný deň 49 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 2 403. V stredu Ukrajina hlásila 36 obetí, v utorok 25. Počet potvrdených prípadov infekcie sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1 974 na celkovo 112 059.

9:08 V priebehu stredy pribudlo v Česku 399 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, uviedlo vo štvrtok tamojšie ministerstvo zdravotníctva. V nemocniciach je celkovo 130 nakazených, píše internetová stránka televízie Nova. Počet potvrdených prípadov sa tak v ČR vyšplhal na 22 951. Aktuálne infikovaných je podľa oficiálnych štatistík 5 579. Celkovo bolo vykonaných už vyše 861 000 testov. Vyliečilo sa 16 954 ľudí. V súvislosti s koronavírusom zomrelo 418 osôb.

8:03 V Brazílii za posledný deň pribudlo 47 161 ľudí nakazených koronavírusom, ďalších 1086 pacientov komplikáciám sprevádzajúcim Covid-19 podľahlo. V stredu o tom podľa agentúry Reuters informovali úrady najľudnatejšej krajiny Latinskej Ameriky. Počet novo nakazených je približne rovnaký ako o deň skôr, mŕtvych je o 186 menej.

7:50 V Mexiku testy nákazu koronavírusom novo preukázali u 5 267 ľudí, dokopy sa infikovalo 573 888 osôb. Zomrelo celkom 62 076 pacientov, za posledný deň pribudlo 626 smrteľných prípadov. Mexické ministerstvo zdravotníctva v stredu oznámilo, že prístroje pre pľúcnu ventiláciu vyrobené v Mexiku daruje krajinám v Karibiku. Aj keď nakazených je v tejto krajine veľa, tamojšie úrady tvrdia, že majú dostatok pľúcnych ventilátorov pre vlastné pacientov.

6:48 V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo 1 507 ľudí infikovaných koronavírusom, päť ľudí zomrelo, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha, o ktorých dnes informuje agentúra DPA. O deň skôr hygienici zaznamenali 1576 nových prípadov nákazy. O ďalšom postupe v boji proti koronavírusu sa dnes prvýkrát od júna bude s predsedami vlád jednotlivých spolkových krajín radiť kancelárka Angela Merkelová. Zaoberať sa budú najmä otázkou, či je možné sa vracať k pravidlám platným na celonemeckej úrovni v situácii, keď v uplynulých týždňoch každá zo spolkových krajín prijala vlastné opatrenia proti šíreniu nákazy. Sporným bodom ich rokovania je aj bezplatné testovanie ľudí, ktorí sa vracajú z cudziny, alebo povinné testy pre tých, ktorí prichádzajú z rizikových oblastí.

6:00 Koronavírusom sa na celom svete nakazilo už viac ako 24 miliónov ľudí. Vyplýva to z údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj pandémie choroby COVID-19 dlhodobo sleduje. Najviac infikovaných je v Spojených štátoch, potom v Brazílii a tretí najvyšší počet ich má India. Spojené štáty teraz evidujú asi 5,8 milióna nakazených, Brazília 3,67 milióna a India 3,23 milióna.

Spojeným štátom patrí aj smutné prvenstvo v celkovom počte mŕtvych. Komplikáciám sprevádzajúcim chorobu COVID-19 tam podľahlo 179 235 ľudí, v Brazílii ich je 116 580 a v Mexiku 61 450. Hranica 23 miliónov nakazených podľa údajov univerzity padla 22. augusta, jeden milión ľudí sa teda nakazil za štyri dni.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus