Medzi 'červené krajiny' pribudlo ďalších šesť štátov, zavádzajú sa nové opatrenia

Medzi "červené krajiny" z pohľadu pandémie koronavírusu bude od 1. septembra patriť Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta. Neodporúča sa cestovať ani do Grécka, bude patriť medzi rizikové krajiny. Hlavný hygienik SR Ján Mikas po rokovaní konzília informoval o zavedení štyroch nových opatrení v súvislosti s druhou vlnou pandémie Covidu-19 na Slovensku.

27.08.2020 10:12 , aktualizované: 28.08.2020 06:14
Opatrenia krajčí Foto: ,
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po skončení rokovania konzília odborníkov 27. augusta 2020.
debata (269)

Konzílium prehodnotilo aj dĺžku karantény, ktorú je potrebné dodržiavať po návrate z rizikových krajín. Krajčí ľuďom odporúča, aby sa z dovoleniek z avizovaných „červených krajín“ vrátili do 1. septembra. Po tomto dátume bude ich príchod považovaný ako za návrat z rizikovej krajiny. Na týchto ľudí sa tak bude vzťahovať povinnosť desaťdňovej karantény. Testovať by sa podľa Krajčího mali najskôr v piaty deň od príchodu.

„Pokiaľ sa týmto ľuďom do desiatich dní nepodarí zrealizovať testovanie a nebudú u nich prítomné žiadne príznaky ochorenia, tak po desiatich dňoch bude u nich ukončená karanténa,“ podotkol minister.

Video: Konzílium odborníkov po prehodnotení situácie s Covid-19 na Slovensku.

Krajčí upozornil i na počet importovaných prípadov nákazy novým koronavírusom na Slovensku. Za august podľa jeho slov takéto prípady dosiahli približne 24 percent z celkového počtu prípadov. Upozornil najmä na zvýšený počet importovaných prípadov z Českej republiky, ako aj z Chorvátska, kde sa podľa jeho slov situácia v posledných dňoch výrazne zhoršila.

Minister Krajčí tiež avizoval, že niektoré regióny na Slovensku budú pre situáciu so šírením koronavírusu označené ako rizikové. Krajčí informoval, že v súvislosti s koronavírusom plánujú tiež opäť zriadiť aj veľkokapacitné testovacie odberné miesta. Avizoval, že prvé centrum by mohlo aj vďaka dohode so súkromným testovacím laboratóriom fungovať v Bratislave už počas prvého septembrového týždňa. Ďalšie by sa mali postupne zriadiť v Trnave, Trenčíne a Banskej Bystrici.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas po rokovaní konzília informoval o zavedení štyroch nových opatreniach v súvislosti s druhou vlnou pandémie Covidu-19 na Slovensku. Hromadné podujatia nad 1000 ľudí, vrátane športových podujatí a interiérové podujatia nad 500 ľudí budú zakázané. Povinnosťou bude aj nosenie rúška. Úrad verejného zdravotníctva vydá aj opatrenia vo veci rizikových krajín aj povinnosti zamestnávateľov. Rúška budú povinné aj v školách s výnimkou prvého stupňa.

Sprava hlavný hygienik SR Ján Mikas a minister... Foto: TASR (Jakub Kotian)
Konzílium / Opatrenia / Ján Mikas / Marek Krajčí / Sprava hlavný hygienik SR Ján Mikas a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po skončení rokovania konzília odborníkov 27. augusta 2020 v Bratislave

Mikas podčiarkol, že povinnosť nosiť rúško na hromadných podujatiach bude platiť rovnako pre interiér, ako aj pre exteriér. Nosenie rúšok v triedach odporúča, a to aj na prvom stupni, ak by to žiaci dokázali akceptovať. Dodal, že vzhľadom na koniec dovolenkovej sezóny bude zrejme konzílium pravidelne zasadať a prehodnocovať situáciu i rizikovosť regiónov.

Krajčí zdôraznil, že treba dať pozor, aby sa nákaza nedostala do domovov sociálnych služieb a zariadení pre seniorov, ako aj medzi marginalizované komunity či do nocľahární pre bezdomovcov. Skonštatoval, že ostražitosť ľudí klesla a poukázal na dezinformačnú kampaň. Odmietol napríklad to, že by ľudí v rúškach dusil oxid uhličitý. Upozornil, že dodržiavanie opatrení budú kontrolovať regionálni úradníci s políciou, pričom hrozia pokuty.

Karanténa pri návrate z rizikových krajín ostane na osobnej zodpovednosti. Krajčí upozornil, že aj pri jej nedodržiavaní hrozia pokuty. Povinnosť kontroly jej dodržiavania pribudne aj zamestnávateľom. „Pokiaľ sa dotyčný pracovník vrátil z červenej krajiny, tak ešte by aj zamestnávateľ mal vyžadovať potvrdenie, že karanténu absolvoval, eventuálne potvrdenie o negatívnom Covid-teste,“ povedal minister. Dodal, že ak sa do desiatich dní od návratu občana nepodarí zrealizovať test a nebude prejavovať príznaky ochorenia, karanténa sa skončí.

Prvá viceprezidentka Policajného zboru Jana Maškarová ozrejmila, že polícia reaguje na epidemiologickú situáciu preventívno-bezpečnotnými opatreniami. Cez nadchádzajúci víkend sa preto zameria na kontrolu nosenia rúšok v nákupných strediskách, obchodoch a na kultúrno-spoločenských podujatiach. Na začiatku školského roka budú zase policajti kontrolovať nosenie rúšok v autobusoch, vlakoch aj na staniciach. Avizovala aj kontroly v nemocniciach, kde sa podľa informácií polície opatrenia nedodržiavajú.

Pribudlo 90 infikovaných, najviac v hlavnom meste

Na Slovensku pribudlo 90 nových potvrdených prípadov respiračného ochorenia Covid-19. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 3 626 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 3 636 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

Nepribudlo žiadne úmrtie, vyliečilo sa 14 ďalších pacientov. Počet ľudí, ktorí prekonali koronavírus, tak na Slovensku stúpol na 2 206. V nemoc­niciach je s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň hospitalizovaných aktuálne 75 ľudí.

Ako informovalo Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti, najvyšší počet nových prípadov má opäť okres Bratislava, kde pribudlo 22 ďalších nakazených. Po šesť nových prípadov zaznamenali v okresoch Ilava, Michalovce a Poprad, po päť v okresoch Stará Ľubovňa a Trenčín. Štyri prípady má okres Žilina, po tri okresy Bardejov, Dunajská Streda, Nitra, Prešov a Prievidza. Zhodne po dva prípady potvrdili v okresoch Kežmarok, Košice, Liptovský Mikuláš, Malacky, Pezinok a Vranov nad Topľou. Jeden nový prípad majú aj okresy Banská Bystrica, Brezno, Čadca, Dolný Kubín, Považská Bystrica, Sabinov, Senec, Šaľa a Trnava. Je medzi nimi 37 žien a 53 mužov, sú vo veku od 5 do 78 rokov.

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je sedem ľudí, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú štyria pacienti. Aktuálne je na Slovensku 1 387 aktívnych prípadov.

Zákaz návštev v michalovskej nemocnici

Zákaz návštev, ktorý od utorka 25. augusta zaviedli na onkologickom a rádiologickom oddelení nemocnice v Michalovciach, platí od štvrtka na všetkých lôžkových oddeleniach zariadenia. Informovala o tom Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú patrí aj michalovské lôžkové zdravotnícke zariadenie.

Ako uviedla, nemocnica pristúpila k zákazu na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach, ktorý tým reaguje na aktuálnu epidemiologickú situáciu v okrese.

„Výnimky zo zákazu návštev sú platné v súlade s usmernením hlavného hygienika SR,“ doplnila Fedáková.

© Autorské práva vyhradené

269 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus