Potvrdili vyše sto nových prípadov Covidu-19

Na Slovensku pribudlo 102 nových potvrdených prípadov nákazlivého respiračného ochorenia Covid-19. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 3 728 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 4 360 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

28.08.2020 10:07 , aktualizované: 18:13
debata (168)

V nemocniciach je s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň hospitalizovaných 72 ľudí. Na JIS je podľa rezortu zdravotníctva šesť ľudí, umelú pľúcnu ventiláciu potrebujú piati pacienti. Vyliečilo sa ďalších 19 pacientov, spolu tak koronavírus na Slovensku prekonalo už 2 225 ľudí. Počet ukončených laboratórnych vyšetrení je doteraz 327 940. Počet aktívnych prípadov máme aktuálne 1 470.

Ako informovalo Ministerstvo zdravotníctva, v okrese Bratislava zaznamenali po štvrtkovom testovaní 30 nových prípadov. V okrese Námestovo pribudlo 13 infikovaných, osem v okrese Žilina, sedem v okrese Nitra, šesť v okrese Trenčín a po päť prípadov potvrdili aj v okresoch Rožňava a Senica. Tri prípady evidujú v okrese Prešov a po dvoch majú aj okresy Bytča, Dolný Kubín, Galanta, Komárno, Liptovský Mikuláš, Prievidza, Púchov a Stará Ľubovňa. Jeden nový prípad testy odhalili v okresoch Hlohovec, Humenné, Kysucké Nové Mesto, Nové Zámky, Piešťany, Poprad, Rimavská Sobota, Šaľa a Topoľčany. Je medzi nimi 56 žien a 46 mužov, sú vo veku od 4 do 82 rokov.

Každého s pozitívnym testom aktívne kontaktujú

Každú osobu s pozitívnym testom na ochorenie Covid-19 kontaktuje pracovník oddelenia epidemiológie regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Pozitívne prípady vidia úrady ihneď, ako laboratórium vloží výsledok testu do systému, vysvetlila epidemiologička Mária Avdičová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici.

Jeho úlohou je získať informácie o zdravotnom stave a epidemiologickej anamnéze testovanej osoby. Informuje tiež o povinnosti izolácie. Z tej je osoba uvoľnená v prípade, že je výsledok kontrolného vyšetrenia negatívny.

V rámci epidemiologickej anamnézy sú dôležité informácie o cestovaní doma aj v zahraničí, ako aj o kontaktoch za ostatných 14 dní. Tie sú následne taktiež oslovené RÚVZ a je im nariadená izolácia. Pozitívna osoba vie najlepšie, s kým bola v úzkom kontakte, môže aj aktívne upozorniť svoje kontakty o tom, že je pozitívna, no zároveň stále platí, že je povinná uvedené kontakty oznámiť odbornému pracovníkovi RÚVZ, ktorý postupuje, ako je uvedené vyššie, vysvetľuje epidemiologička. V rámci zdravotného stavu odborník zisťuje, či má osoba príznaky a aké.

Následne odborník osobu poučí o povinnosti izolácie a naplánuje sa kontrolný odber. Sleduje sa výsledok tohto vyšetrenia, následného vyšetrenia, a ak sú tieto negatívne, osoba je uvoľnená z izolácie. Na uvoľnenie z izolácie sa môže v súčasnosti použiť aj odporúčanie WHO a ECDC dostupné na webovej stránke www.uvzsr.sk doplnila Avdičová.

Krajčí podal trestné oznámenie

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s podozrením z trestného činu šírenia poplašnej správy. Ide o informácie publikované prostredníctvom internetovej stránky Bádateľ, ktoré občanov nabádajú k občianskej neposlušnosti, mareniu prijatých opatrení na zabránenie šíreniu ochorenia Covid-19 či odmietaniu očkovania. V piatok o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

„Webová stránka Bádateľ dlhodobo šíri medicínske nezmysly a hoaxy, často sú to napríklad dezinformácie o vakcinácii alebo o liečbe rakoviny. Lacnými nadpismi ľudí najprv šokuje a potom na nich zarába peniaze tým, že im ponúkajú výživové doplnky a rôzne produkty. V poslednom čase tento portál prekračuje všetky hranice. V čase, keď nám rastie počet nových prípadov nakazených novým koronavírusom, táto stránka straší ľudí klamlivými správami o nosení rúška, ktoré opakovane vyvracajú naši odborníci a lekári,“ uviedol Krajčí, ktorému sa nepáči, že v uplynulých dňoch portál otvorene navádza ľudí, aby obchádzali a nedodržiavali opatrenia.

„Zarábanie“ na strašení verejnosti uprostred pandémie „lacnými lžami“ považuje za „ľudsky odporné, medicínsky toxické“. Zdôraznil, že rešpektuje slobodu slova, ale aj tá musí mať podľa Krajčího určité hranice.

„Hlavnou úlohou MZ SR je chrániť verejné zdravie a my urobíme všetko pre to, aby sme zvládli aj druhú vlnu pandémie nového koronavírusu,“ doplnil šéf rezortu zdravotníctva s tým, že kontaktovali aj predstaviteľov sociálnej siete a apelujú na nich, aby si plnili svoje sľuby, že budú vytláčať a mazať škodlivé a lživé príspevky o novom koronavíruse, a chcú od nich, aby to robili aj na Slovensku.

Potvrdil, že na podnet ministerstva na sociálnej sieti zmazali už niekoľko hoaxov, v komunikácii a v boji proti dezinformáciám chce rezort pokračovať. „Aj ja osobne sa budem snažiť čo najviac vysvetľovať rôzne nedorozumenia a mýty, ktoré tu kolujú. Ale pri tých najextrémnejších prípadoch využijeme všetky nástroje, ktoré máme k dispozícii,“ komentoval Krajčí.

Ľudí vyzval, aby sa pokúsili aj oni komunikovať so svojimi známymi a priateľsky ich upozorniť, keď zdieľajú nedôveryhodný zdroj. Odporúča im napríklad obrátiť sa na stránky rezortu zdravotníctva.

„Iba takto môžeme zvládnuť druhú vlnu nového koronavírusu – keď si budeme pomáhať a keď budeme zodpovední. Pandémia nového koronavírusu stále trvá, preto je dôležité, aby sme sa všetci správali zodpovedne a dodržiavali hygienické opatrenia. Kľúčová je v tomto najmä zásada R. O. R., teda dôkladné umývanie rúk, dostatočný odstup a nosenie rúška na verejných miestach v interiéroch, ako je napríklad mestská hromadná doprava,“ uzavrel.

Zákaz návštev v bratislavskom NÚSCH

V bratislavskom Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) platí od piatka až do odvolania zákaz návštev. Dôvodom je epidemiologická situácia a nárast počtu pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19. Pre TASR to uviedla hovorkyňa národného ústavu Soňa Valášiková.

„V prípade, že ošetrujúci lekár zváži, že návšteva pacienta je potrebná z hľadiska jeho zdravotného stavu, rodina pacienta sa informuje vopred na jednotlivých oddeleniach NÚSCH,“ informovala.

Schválenú návštevu ošetrujúcim lekárom je možné povoliť podľa jej slov výnimočne na obmedzený čas, a to najviac na 30 minút pre maximálne dve osoby za podmienky dodržania prísnych protiepidemických opatrení. Samozrejmosťou je dezinfekcia rúk pri vstupe, použitie ochrannej masky a jednorazového ochranného plášťa.

Tzv. červené krajiny

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR aktualizoval opatrenia v súvislosti s prekročením hraníc SR. Medzi rizikové krajiny budú od 1. septembra od 7.00 h zaradené aj Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta. Osoby prichádzajúce z rizikových krajín budú musieť absolvovať domácu karanténu. TASR o tom v piatok informoval Marek Eliáš z komunikačného referátu ÚVZ SR.

Krajčí avizoval, že medzi rizikové krajiny môže patriť aj Grécko, do ktorého teraz neodporúča cestovať. „Momentálne sme ho nezaradili medzi červené krajiny, čiže neplatia pre neho epidemiologické požiadavky ako pri návrate z červených krajín,“ povedal.

Osobám, ktoré sa nachádzali 14 dní pred príchodom na Slovensko na území rizikovej krajiny Európskej únie a zároveň v tomto období nenavštívili rizikovú krajinu mimo Európskej únie (EÚ), úrad nariadil izoláciu v domácom prostredí až do obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Podľa nariadenia hygienikov musia toto vyšetrenie absolvovať najskôr piaty deň po príchode z cudziny. Osoby bez príznakov môžu opustiť domácu izoláciu po desiatom dni aj bez absolvovania testu. Od povinnosti absolvovať RT-PCR test sú oslobodené deti do troch rokov, ak príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo pediater dieťaťa neurčí inak.

Osoby, ktoré pred príchodom na Slovensko navštívili počas predchádzajúcich 14 dní rizikovú krajinu mimo EÚ, nemôžu opustiť domácu izoláciu bez negatívneho výsledku RT-PCR testu. V domácej izolácii musia po túto dobu zostať aj ostatní členovia domácnosti. Ešte pred prekročením hraníc z Ukrajiny na SR sa budú musieť osoby podľa nariadenia ÚVZ zaregistrovať na korona.gov.sk/eh­ranica. Bez tohto potvrdenia nebudú môcť vstúpiť na územie SR. Občania mimo EÚ budú musieť mať toto potvrdenie k dispozícii počas celého pobytu.

Nariadenie spresňuje, kto sa po príchode na územie SR musí preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19, ktoré nie je staršie ako 96 hodín.

Konzílium odborníkov naďalej ľuďom odporúča zvážiť cestovanie do zahraničia.

Krajčí upozornil aj na rizikové regióny v jednotlivých štátoch. V Česku sú to hlavné mesto Praha a Kraj Vysočina, v Rakúsku hlavné mesto Viedeň, Horné Rakúsko a Tirolsko. V Poľsku ide o Pomoranské, Malopoľské a Sliezske vojvodstvo. V Grécku upozorňuje na región Notio Aigaio, Ionia Nisia a Kentriki Makedonia. V Anglicku sú podľa Krajčího rizikové regióny Tayside a North West, v Írsku Mid-Cast a Mid-West. V Estónsku to je Ida-Viru Maakond a v Dánsku región Midtjylland.

Video: Konzílium odborníkov po prehodnotení situácie s Covidom-19 na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

168 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19