Matovič hovoril o starenkách a starcoch. Baránek: Je to pejoratívne

Ulice Banskej Bystrice boli počas 76. výročia osláv Povstania pokojné. Búrlivá atmosféra bola pred Múzeom SNP, kde dôstojnú atmosféru narúšali hlasné pokriky protestujúcej skupinky. Neúctivé to bolo najmä voči veteránom, ktorí sedeli v prvej rade.

29.08.2020 11:55 , aktualizované: 20:26
matovič Foto: ,
Na snímke predseda vlády Igor Matovič (vpredu) a ďalší predstavitelia vlády počas centrálnych osláv 76. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, 29.8.2020.
debata (480)
VIDEO: Pamiatke hrdinov SNP sa poklonilo vedenie parlamentu a vlády.
Video

Na tohtoročné oslavy prišli okrem najvyšších ústavných činiteľov aj exprezidenti Andrej Kiska a Ivan Gašparovič. Nechýbali mimoriadni a splnomocnení veľvyslanci či zástupcovia diplomatických misií na Slovensku z rekordných 39 krajín.

Prezidentka: Keď život stratil cenu

„Je pre mňa cťou, že môžem osloviť priamo vás, aktívnych účastníkov našej veľkej historickej udalosti,“ adresovala úvodné slová prítomným veteránom prezidentka Zuzana Čaputová. SNP si prezidentka odjakživa spája s hrdinstvom a dnes oveľa lepšie chápe, čo všetko museli veteráni podstúpiť, aby sa Povstanie stalo skutočnosťou.

„V auguste 1944 ste vedeli, že žijete v dobe, keď ľudský život akoby stratil svoju cenu a ľudia umierali nielen na fronte, no trpeli aj v zázemí. Keď sa každý odpor voči vtedajšiemu režimu trestal smrťou, alebo väzením,“ pokračovala Čaputová s tým, že za každý odvážny čin mohli zaplatiť najvyššiu cenu nielen oni, ale aj ich blízki. „Napriek riziku ste našli v sebe silu a odhodlanie a zapojili ste sa do ozbrojeného boja proti nacizmu a fašizmu,“ vravela pozerajúc na veteránov.

VIDEO: Zuzana Čaputová kladie veniec k pamätníku SNP.
Video

Urobili ste pre nás, svoju vlasť, najviac, čo ste vo svojej dobe mohli. Kiežby to mohol niekto s odstupom trištvrte storočia povedať aj o našej generácii,“ poznamenala. Na každom z nás podľa nej záleží, na ktorú stranu sa v sporoch svojej doby postaví a či sa zasadí za hodnoty, ktoré Slovensku pomôžu, aby bolo slobodnou, nezávislou, demokratickou, humánnou a prosperujúcou krajinou.

Premiér s roztraseným hlasom

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) hneď v úvode svojho prejavu, ako sám povedal, porušil bontón a namiesto prezidentky prednostne oslovil všetkých prítomných veteránov, ktorí podľa neho, pred 76 rokmi, „spáchali“ veľmi dôležitý skutok „Najskôr sa prihovorím krásnym starenkám a starcom, ktorí sú tu s nami. V mene nás všetkých vám chcem zo srdca poďakovať. Celému Slovensku ste dodali odvahu a ukázali, že sa len tak nepokoríme pred evidentným zlom. Do súboja ste išli s vedomím, že možno padnete a položíte život,“ povedal.

Vzápätí obrátil svoju pozornosť na všetkých ostatných. „Pre mňa je SNP symbolom slovenskej odvahy. Mnohí trpeli pre inú farbu pleti, národnosť, dovolili si narodiť sa ako postihnutí, alebo mať iný politický názor. Povstanie bolo proti ľuďom, ktorí hovorili, že nie všetci sme si rovní. Bolo to povstanie malinkého národa v srdci Európy, ktorý si povedal, že nebude kolaborantom neľudského režimu,“ pokračoval s mierne roztraseným hlasom. Jeho prejav narúšal piskot protestujúcich a pokriky ,hanba'.

O tom, že premiér nebol úplne „vo svojej koži“ svedčili jeho ďalšie slová. „Dnes som tu prvý a možno aj poslednýkrát. Viete, v tej politike je to vrtkavé,“ podotkol s tým, že SNP by sme si nemali spájať len ako symbol Povstania sa proti vonkajšiemu zlu. „Obdobie Slovenského štátu dovolilo ako katalyzátor ukázať, žiaľ, aj na mnohých z našich predkov, ktorí sa dobrovoľne stali kolaborantmi fašistov a nacistov na území Slovenska. Nebolo to teda len povstanie voči tým zlým zvonku, ale aj prisluhovačom, ktorých fanúšikovia tam teraz vykrikujú,“ poukázal na rušivú skupinku, ktorá práve hlasno skandovala „odstúpiť“. Matovič prízvukoval, že máme robiť všetko preto, aby sme si chránili rodnú zem pred zlom vonkajším, ale aj vnútorným, ktoré vraj naďalej drieme v mnohých z nás. Boj podľa neho neskončil ani po 76 rokoch a stále trvá.

Baránek: Matovič urobil chyby

„Dobré skutky sa nepáchajú, ale konajú. Okrem toho, aby sme zachovali istú úroveň celého podujatia, nie je dobré hovoriť ľuďom, ktorí v Povstaní bojovali, starenky a starci. Také označenie vyjadruje určitú bezmocnosť, je to príliš pejoratívne,“ hodnotí Matovičov prejav politický analytik Ján Baránek.

„Po obsahovej stránke som si nie celkom istý, či premiér nerobil faktografické chyby. Neviem napríklad o tom, že by sa za Slovenského štátu telesne či mentálne postihnutí nejako perzekvovali. V rámci eutanázie boli likvidovaní najmä v Nemecku,“ podotkol. U nás sa vraj nič také nedialo, takže s takýmto pohoršením treba narábať racionálne a nehovoriť veci, ktoré nie sú pravdivé.

Matovičove slová o vrtkavosti v politike považuje Baránek za nevhodné. Tvrdí, že takto by sa vyjadrovať nemal, lebo premiér krajiny nemá dávať najavo slabosť a neistotu. „Má byť jedným z pevných bodov, ktorých sa občan môže chytiť. Chápem, že ho mohli vyrušovať prejavy nesúhlasu, ale mal sa ovládnuť. Nie je to však prvý raz, čo sme ho počuli s roztraseným hlasom, emócie sú u neho vratké,“ doplnil Baránek.

Kollár: Našou úlohou je aj dokázať sa postaviť proti súčasnému nebezpečenstvu neofašizmu a neonacizmu

Ľudskosť, úcta, demokracia a mier by sa mali stať trvalými hodnotami Slovenska v úcte k tým, ktorí za tieto hodnoty bojovali a zomierali aj v Slovenskom národnom povstaní. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) na oslavách 76. výročia SNP.

„Našou spoločnou úlohou je nielen nezabúdať na hrdinov SNP, na hodnoty demokracie a civilizovaného pokroku, ale aj dokázať sa postaviť a vysloviť proti súčasnému nebezpečenstvu neofašizmu a neonacizmu, proti tým, ktorí šíria zlobu, nenávisť a odmietajú žiť vo svete bez vojen,“ uviedol.

Skonštatoval, že SNP patrí k najvýznamnejším medzníkom novodobej slovenskej histórie a pripomenul, že sa ním náš národ zaradil k tým, ktoré odmietli samotnú podstatu fašistických a nacistických režimov. „Povstanie bolo slovenské i národné, bolo vtedajším vyvrcholením viacročného protifašistického a protinacistického odboja proti nemeckému nacizmu, ako aj domácemu kolaborantskému režimu,“ pripomenul predseda parlamentu.

Poďakoval sa účastníkov bojujúcim proti režimu v rôznych zoskupeniach, že sa dokázali postaviť na správnu stranu v mene ideálov slobody, humanizmu a demokracie. „Náš hrdinský národ pred 76. rokmi povstal proti okupantom, ktorí vo vojnou zmietanej Európe šírili nenávisť, násilie, rasizmus a holokaust, páchali zverstvá aj na civilnom obyvateľstve,“ uviedol.

Pri tejto príležitosti pripomenul i vytvorenie ilegálnej Slovenskej národnej rady, ako aj osobnosti, ktoré sa o podobné skutky zaslúžili. Zdôraznil, že v záujme spoločného cieľa odstrániť nacistický diktát dokázali potlačiť svoje ideologické rozdiely. „A to je aj memento pre nás, pre súčasnosť pre vyššie ciele sa dokázať spojiť bez ohľadu na politické názory či ideologickú rozdielnosť,“ uviedol.

VIDEO: Na oslavách v Banskej Bystrici je aj bývalý prezident Andrej Kiska.
Video

Minister obrany ocenil štyroch vojnových veteránov

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) ocenil pri príležitosti osláv 76. výročia SNP štyroch vojnových veteránov, ktorým spolu s poďakovaním osobne odovzdal Pamätné medaily ministra obrany SR I. a III. stupňa a Pamätnú medailu k 75. výročiu SNP a skončenia druhej svetovej vojny.

„Každé stretnutie s hrdinami SNP je pre mňa veľkou cťou. Práve oni pred 76 rokmi rozhodli, že dnes stojíme na pôde slobodného a demokratického štátu. Preto naša úcta, vďaka a dnešné oslavy patria najmä im,“ uviedol. Oficiálny program ústredných osláv SNP odštartoval prelet vojenskej leteckej techniky.

Rezort obrany v súčasnosti eviduje celkovo 436 žijúcich účastníkov národného boja za oslobodenie. Z uvedeného počtu má 92 osôb na základe žiadosti priznané postavenie vojnového veterána.

MO SR pri príležitosti osláv tiež pripomenulo, že v Banskej Bystrici sídlilo veliteľstvo 1. československej armády na Slovensku. Jeho zámerom bolo brániť povstalecké územie, na ktorom žilo približne 1,7 milióna obyvateľov a rozprestieralo sa na ploche 20 000 kilometrov štvorcových, do príchodu sovietskej Červenej armády.

„Počas druhého mesiaca bojov dosiahli povstalecké ozbrojené sily súhrnný stav približne 77 500 osôb. Napriek vojenskej porážke z októbra 1944 nedošlo k úplnému zničeniu ani ku kapitulácii či skončeniu sa organizovaného ozbrojeného odporu. Ten pokračoval partizánskym spôsobom boja až do definitívneho oslobodenia Slovenska,“ dodal rezort obrany.

Hlas: Bojkot osláv SNP je urážkou tých, ktorí v ňom bojovali

Bojkot osláv výročia Slovenského národného povstania je smiešny a je urážkou tých, ktorí v ňom bojovali. Vyhlásila to vznikajúca strana Hlas – sociálna demokracia. Informoval o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

„Je veľmi smutné, keď niekto uprednostní politiku pred vzdaním úcty hrdinom SNP. Na oslavy dnes ideme kvôli obetiam a priamym účastníkom Povstania, a nie kvôli tejto vláde. Preto bojkot osláv považujeme za smiešny a trápny a je urážkou všetkých tých, ktorí položili životy za našu slobodu,“ uviedla v stanovisku.

Strana tak reagovala na sobotňajšiu tlačovú konferenciu Smeru, ktorého členovia sa na oficiálnych oslavách nezúčastnia, ale pripravili vlastné. Podľa slov šéfa Smeru-SD tak urobili preto, lebo odmietajú účasť na oslavách s predstaviteľmi vládnej koalície. Fico tiež v sobotu ráno vyzval lídra vznikajúcej strany Petra Pellegriniho na odchod z funkcie podpredsedu Národnej rady SR. Hovoril aj o zneužívaní značky Smeru-SD pri zbieraní podpisov za vznik strany.

© Autorské práva vyhradené

480 debata chyba
Viac na túto tému: #SNP #Banská Bystrica #OĽaNO #Zuzana Čaputová