Oslavy SNP rušili protestujúci. Kričali 'hanba' na premiéra a prezidentku

Oslavy Povstania narúšala skupinka skandujúcich ľudí, ktorí spoza zátarás striedavo vykrikovali slová ako „hanba, fašisti, zradcovia slovenského národa“. Väčšinou boli tieto slová mierené na prezidentku, premiéra, no „ušlo“ sa aj niektorým novinárom. Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev krátko po hlavnom programe reagoval, že takéto niečo na oslavy nepatrí.

29.08.2020 15:05 , aktualizované: 16:46
SNP oslavy protestujúci skandujúci bystrica banská Foto: ,
Oslavy 76. výročia Slovenského národného povstania narúšala táto skupinka ľudí. 29.8.2020
debata (2204)
VIDEO: Riaditeľ Múzea SNP Mičev: Je to nechutná fraška.
Video

„Nie je mojou vecou, či polícia zakročila, lebo ako organizátori na to nemáme právomoc, ale je to obrovská hanba,“ povedal. Zároveň spomenul, že v minulosti sa tam už nejaké protesty objavili. „Svojho času proti Ficovi, potom proti ďalším, ktorí práve vládli a teraz sa to zvrhlo na nechutnú frašku,“ hovorí Mičev.

Veteráni sedeli na oslavách SNP v prvej rade,... Foto: Eva Štenclová, Pravda
veteráni SNP bystrica Veteráni sedeli na oslavách SNP v prvej rade, vykrikovanie protestujúcich bolo voči nim neúctivé.

Podľa neho sa takto správajú ľudia nemajúci žiadnu morálku. „Veď v prvej rade sedeli účastníci Povstania, kvôli nim sme tu boli, nie pre politikov. Oni to však celé postavili do svetla, že si tu robia politickú manifestáciu. Nech sa páči, nech si ju robia, kde chcú, ale sem to nepatrí,“ zopakoval s tým, že ostatní návštevníci sú inak disciplinovaní. Mnohí vraj chceli ísť do areálu, no pustiť mohli len tisíc účastníkov.

VIDEO: Hádka pred Múzeom SNP.
Video

Minister vnútra Roman Mikulec (OľaNO) celú nepríjemnosť komentoval slovami, že žijeme v demokratickej spoločnosti a každý má právo prejaviť svoj názor. „Nevidím dôvod, aby sme my ako polícia voči takýmto ľuďom zakročili. Skôr oni by si mali uvedomiť, pri akej príležitosti a aké prejavy majú, akým spôsobom vyjadrujú úctu voči tomu, že sme sa sem prišli pokloniť tým, ktorí pred 76 rokmi obetovali to najcennejšie,“ hovorí Mikulec. „Toto je hanba na strane tých, ktorí takýmto spôsobom svoj názor, pri tejto príležitosti, vyjadrujú,“ doplnil.

VIDEO: Minister Mikulec: Je to vizitka tých, čo pískali.

Video

VIDEO: Pamiatke hrdinov SNP sa poklonilo vedenie parlamentu a vlády.

Video

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #SNP #Banská Bystrica #protestujúci