Čo zostane po Matovičovi? Dvojnásobné platy alebo dlhy?

Krajiny, ktoré sa snažia dobehnúť bohaté štáty, sa skôr či neskôr ocitnú v bode, keď po výraznom raste začnú prešľapovať na mieste. Musia hľadať iné spôsoby, ako dať svojej ekonomike nový impulz. Buď to zvládnu, alebo môžu skončiť v takzvanej "pasci stredného príjmu", to znamená, že sa ľudia budú neustále pozerať bohatším na chrbát. Možno nie až tak zďaleka, ale predsa. Slovensko patrí ku kandidátom, ktorí v nej napokon môžu uviaznuť.

30.08.2020 12:00
Igor Matovič, Eduard Heger Foto: ,
Premiér Igor Matovič a minister financií Eduard Heger.
debata (491)

Pandémia koronavírusu, ktorá poznačila celú Európsku úniu, priniesla zároveň šancu naštartovať rast prostredníctvom fondu obnovy z Bruselu. Ide o miliardy eur. Vláda Igora Matoviča, ktorá nastupovala s teóriou „prázdnej špajze“, sa zrazu ocitla v situácii, keď je komora plná na prasknutie – stačí len do nej siahnuť.

Matovič sa môže hlboko zapísať do histórie Slovenska. Buď ako premiér, ktorý naštartoval jeho dlhodobú prosperitu, alebo ako človek, ktorý túto šancu premrhal. Ak použije európske peniaze rozumne, otvorí novú etapu rozvoja krajiny. Ak nie, naseká len dlhy.

Navyše, pri takomto balíku peňazí, musíte skĺbiť dlhodobé opatrenia s krátkodobými. Márne budete hovoriť ľuďom o „pasci stredného príjmu“, keď máte veľkú časť národa, ktorá sa ocitla v „pasci nízkeho príjmu“ – a tá je oveľa bolestnejšia. Časť ľudí jednoducho nebude čakať roky, kým sa ukáže, či vaše nápady boli skvelé alebo hlúpe. Potrebuje vidieť výsledky rýchlo. Vystaví vám účet hneď ako bude môcť, napríklad v najbližích voľbách.

Matovič sa môže hlboko zapísať do histórie Slovenska. Buď ako premiér, ktorý naštartoval jeho dlhodobú prosperitu, alebo ako človek, ktorý túto šancu premrhal.

Opatrenia, ktoré by nasmerovali Slovensko na rýchlejšiu koľaj, nemajú obvykle okamžitý účinok. Ak peniaze investujete napríklad do vzdelania, čo je nielenže potrebné, ale nevyhnutné, prejaví sa to po rokoch, ďaleko za horizontom niekoľkých volebných období. Fínsko, ktoré je premiantom v oblasti vzdelávania, pracovalo desiatky rokov, aby malo prémiové školstvo. Na druhej strane, kedysi bolo fínske školstvo niekde v úzadí, ale Fíni mali svetového lídra v oblasti telefónov, Nokiu. Dnes sú premiantom v školstve, ale už nemajú Nokiu. To nie je o školstve, je to poučenie o tom, že ani ostatní nespia a nečakajú, kým ich dobehnete.

Žijeme v globalizovanom otvorenom svete, kde každý súperí s každým. Kde Slovensko ako malý štát má podstatne menej možností ako veľké ekonomiky. Kde slovenská špička je menšia ako počet netopierov vo Wu-chane. Kde ochota tvrdo učiť sa a pracovať je podstatne nižšia ako povedzme v ázijských krajinách. Kde nájsť niečo, v čom majú ľudia na Slovensku väčšie predpoklady uspieť ako iní, je veľmi ťažké. A kde na to nikdy nebolo dostatok peňazí.

Ako príklad si môžeme vziať spanilú jazdu Andreja Kisku do Spojených štátov do centra technologických firiem v Silicon Valley pred niekoľkými rokmi. Okrem iného tam s veľkou pompou predstavil slovenské lietajúce auto. Malo byť ukážkou technologickej zdatnosti Slovákov. Očarilo v tom čase aj slovenskú vládu, ktorá poskytla dotáciu na jeho vývoj. Aká je situácia dnes? Otec vízie Štefan Klein je už preč, robí na inom vlastnom projekte, firma pokračovala vo vývoji, ale odkladala jeden termín uvedenia za druhým, borí sa s certifikáciou a keď aj verí, že to všetko zvládne a na aute napokon zarobí, podľa článku v týždenníku Trend Rozdiel medzi úspechom a koncom AeroMobilu je 15 miliónov eur. Výlet do Silicon Valley bol určite fajn. Peňazí je tam ako pliev. Dokonca aj auto stopro zaujalo. Výsledok vidíme po rokoch. Teda, zatiaľ nevidíme. Opäť je to poučenie, že mať veľké oči, najmä pri investíciách do vedy a výskumu, nie je namieste. Nakoniec väčšina start-upov, a nielen u nás, ale aj vo svete, nesníva o tom, že bude niekým ako Apple, ale že ich kúpi niekto ako Apple.

Čo s tým? Je ilúziou, že dokážeme presne odhadnúť, kam treba investovať peniaze. Čo však spraviť môžeme, je vybudovať zázemie pre inovatívne firmy, uľahčiť im podnikanie. V rovine právnej, v rovine technologickej. Ak žijeme v digitálnom svete, tak zdigitalizovať Slovensko. Ak chceme byť rýchli, potrebujeme rýchle siete. Napríklad o téme 5G sietí počujete viac od konšpirátorov než z oficiálnych úst. Jednou z možností, ako vyrovnávať rozdiely medzi ľuďmi s rôznymi príjmami, je poskytnúť im kvalitné verejné služby. Ako sa len počas pandémie koronavírusu osvedčil e-recept, ktorý si mohli ľudia aj bez návštevy lekára uplatniť v hociktorej lekárni, alebo tam niekoho poslať. A to bolo rečí a protestov, keď sa zavádzal…

Mikuláš Dzurinda kedysi sľúbil ľuďom dvojnásobné platy. Trvalo mu to dvojnásobne dlhý čas a štvornásobne dlhú dobu mu to otĺkali o hlavu. To je poučenie o tom, že aj so sľubmi treba narábať opatrne. Najhoršou cestou pre Slovensko by bolo, keby európske peniaze chcela koalícia minúť hlavne na splnenie prevolebných sľubov. Vo vede môže trvať dlho, kým zistíte, že ste sa vydali zlým smerom, pri sľuboch politikov sa to dá odhadnúť hneď.


Pozrite si TOP 10 videí z TV Pravda.

***

Video

1.

Slovensko malo viacero svetlých chvíľ v dejinách aj v období temna. Slovenské národné povstanie (SNP) zrušilo pomyselnú „zmluvu s diablom“, keď sa Slovensko držalo pod dáždnikom Adolfa Hitlera. V sobotu sme si pripomenuli už 76. výročie SNP. Pozrite si ako prezidentka Zuzana Čaputová položila veniec k pamätníku SNP.

***

Video
Video

2.

Na oslavách SNP bolo aj rušno. Pokrik „hanba“ venovala skupinka ľudí premiérovi aj prezidentke. Ako vyzerala hádka pred múzeom SNP, čo ľudia vyčítali politikom? Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev o protestoch počas osláv povedal, že to bola nechutná fraška.

***

Video

3.

Tragický prípad Jozefa Chovanca, ktorý zomrel pred pár rokmi na letisku v Belgicku a len nedávno vyšlo najavo, za akých neľudských okolností (len pre silné povahy, nie je vhodné pre deti), nezostrihaná verzia. Pravda video sprístupňuje vo verejnom záujme, aby sa podobná situácia už nikdy nezopakovala. Video denníku poskytla manželka Jozefa Chovanca a jej právnici.

***

Video

4.

Minister práce Milan Krajniak informoval, že minimálna mzda sa po dohode so zamestnávateľmi na budúci rok zvýši na 623 eur a že 13. dôchodok bude vyplatený v sume od 50 do 300 eur, podľa výšky príjmu. Schytal kritiku od opozície aj odborárov. Odbory mu na protest, že sa separátne stretol so zamestnávateľmi, odišli z tripartity a skonštatovali, že sa správa ako Vladimír Mečiar.

***

Video

5.

Opozičný Smer skonštatoval, že Krajniak je horší ako bol exminister práce Kaník a chystá sa zbierať podpisy na jeho odvolávanie v parlamente.

***

Video

6.

Minister práce Milan Krajniak chce poslušnejších odborárov, tvrdí politológ Miroslav Řádek z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka. Či sa mu ich podarí skrotiť, je však otázne…

***

Video

7.

Štát sa chystá zvyšovať spotrebnú daň. Koľko vytiahne z našej peňaženky? Koľko by bez nej stála cigareta či pivo? Odpovede budete počuť v relácii Mariana Nitona Ide o pravdu v diskusii s Radovanom Ďuranom, anylytikom INESS.

***

Video

8.

Bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Leščeňa bol prvý na svete z diplomatického zboru, ktorý vypovedal poslušnosť prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a postavil sa na stranu protestujúcich Bielorusov. Povedal svoju verziu príbehu, bez možnosti klásť otázky.

***

Video

9.

Ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu robia starosti tzv. superšíritelia, ktorí dokážu koronavírusom nakaziť množstvo ľudí. Čo s tým?

***

Video
Video

10.

Spor o právnika, ktorého služby začali alebo chceli začať využívať ministri za OĽaNO. Okrem toho je aj poradcom ministra financií Hegera. Kým opozičný hlas hovorí o škandále, ktorý siaha až k premiérovi Matovičovi, Heger svoje rozhodnutie využívať jeho služby obhajuje.

491 debata chyba
Viac na túto tému: #top 10 videí týždňa #TOP 10 videí týždňa TV Pravda