Koronavírus nespomaľuje, počet nakazených je 25 miliónov

Koronavírus má vo svete potvrdených už 25 miliónov ľudí. Taliani pred návratom do škôl rekordne testujú. Nemci sa búria proti koronavírusovým opatreniam. India ohlásila doteraz najvyšší denný nárast potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na svete.

30.08.2020 07:30 , aktualizované: 18:29
debata (43)

18:20 Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina), predseda Poslaneckej snemovne českého parlamentu Radek Vondráček a predseda rakúskeho parlamentu Wolfgang Sobotka sa zhodli, že by nebolo vhodné zatvárať hranice medzi Českom, Slovenskom a Rakúskom. Uviedli to na spoločnom nedeľnom stretnutí Slavkovského formátu na zámku v rakúskom Grafeneggu. Viac v tomto článku.

17:29 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 2 096 na celkovo 119 074, informovala v nedeľu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Systému monitorovania epidémie koronavírusu Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 35 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 2527.

15:51 Parížsky cestovný ruch sa musí pre koronakrízu vyrovnávať s veľkými výpadkami príjmov. V 1. polroku 2020 pricestovalo do Paríža o 14,3 milióna turistov menej ako v rovnakom období vlani, uviedol vo štvrtok úrad cestovného ruchu regiónu Ile-de-France. Zatiaľ čo v prvých 6 mesiacoch roka 2019 prišlo do Paríža 23,7 milióna turistov, v 1. polroku 2020 to bolo len 9,4 milióna. To spôsobilo medziročný pád príjmov v cestovnom ruchu o 6,4 miliardy eur.

14:19 Bratislavskí policajti riešili podnet na porušenie karantény. Osoba pozitívna na koronavírus sa mala podľa podnetu pohybovať na Jaroveckom ramene. Keďže na mieste odmietla zaplatiť pokutu, policajti to oznámili príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Informovali o tom bratislavskí policajti na sociálnej sieti.

„V zmysle podnetu sa mala osoba pozitívne testovaná na nový koronavírus s nariadenou domácou karanténou do 2. septembra bezdôvodne zdržiavať mimo svojho bydliska, a to konkrétne na Jaroveckom ramene,“ priblížila polícia s tým, že podnet preverila a potvrdila. Policajti dodali, že po tom, ako osoba odmietla na mieste zaplatiť pokutu, nahlásili ju regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, ktorý je príslušný na prejednanie takéhoto priestupku.

13:47 Rusko zaznamenalo za posledných 24 hodín 4 980 nových prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom v nedeľu agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum.Celkový počet nakazených tak stúpol na 990 326. Chorobe COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 68 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 17 093. Z nákazy sa za posledných 24 hodín vyliečilo 2 599 pacientov, celkovo už 806 592, čo predstavuje 81,4 percenta z celkového počtu infikovaných.

13:18 Jedna z pracovníčok Mestského úradu v Púchove bola pozitívne testovaná na koronavírus. Úrad bude v pondelok zatvorený, v utorok urobia v jeho priestoroch celoplošnú dezinfekciu. Ako informovalo mesto na svojej webovej stránke, od stredy do piatka bude úrad fungovať v obmedzenom režime, pre verejnosť bude zatvorený. Občania a klienti si budú môcť vybaviť iba nevyhnutné matričné služby (úmrtie, narodenie) a podania do podateľne, pričom bude potrebné použiť zvonček pred vstupnými dverami, dvere budú zamknuté. Ostatné služby sa poskytujú v týchto dňoch výlučne elektronicky alebo telefonicky. V budove mestského úradu budú po dezinfekcii zavedené prísne bezpečnostné a hygienické opatrenia.

12:15 Za „neprijateľné“ označila v nedeľu nemecká vláda správanie niektorých demonštrantov, ktorí protestovali v sobotu proti pandemickým obmedzeniam v krajine. „Extrémisti a výtržníci“ sa pokúsili zaútočiť na Reichstag, „symbolické centrum našej demokracie“, „je to neprijateľné“, vyhlásil minister vnútra Horst Seehofer.

Krajne pravicoví extrémisti sa pokúsili vtrhnúť do budovy Ríšskeho snemu (Reichstag), v ktorej sídli Bundestag, dolná komora nemeckého parlamentu. Zastavili ich však a odviedli policajti, informovala agentúra AP. K incidentu došlo po celodenných demonštráciách desaťtisícov ľudí nesúhlasiacich s nosením rúšok a inými opatreniami, ktoré úrady zaviedli s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu.

11:50 V priebehu soboty pribudlo v Českej republike 319 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najvyšší sobotný nárast od začiatku laboratórneho testovania v ČR, informoval spravodajský server iDNES.cz. Podľa prehľadu ministerstva zdravotníctva bolo k nedeľňajšiemu ránu v Česku potvrdených celkovo 2 .094 prípadov nákazy koronavírusom a celkovo bolo vykonaných 891 140 testov.

Aktuálne je v ČR 6 132 ľudí s ochorením COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, z toho 156 pacientov sa lieči v nemocniciach. Celkovo 17 541 ľudí sa už vyliečilo. V súvislosti s koronavírusom zomrelo 421 ľudí. V sobotu pribudli dve úmrtia.

10:01 V Indii pribudlo za posledných 24 hodín 78 761 prípadov nákazy koronavírusu, informovali v nedeľu agentúry AFP a AP s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva. Ide o najvyšší denný nárast na svete od vypuknutia pandémie. India tak v tomto smere prekonala Spojené štáty. Podľa údajov AFP Američania zaznamenali najvyšší denný nárast prípadov 17. júla, a to 77 638. Celkový počet prípadov nákazy v Indii presiahol 3,5 milióna. Chorobe COVID-19 podľahlo vyše 63 000 ľudí. Za posledných 24 hodín pribudlo 948 mŕtvych.

8:42 Brazília šesť mesiacov po zaznamenaní svojho prvého prípadu nákazy koronavírusom prekročila 120 000 úmrtí v dôsledku ochorenia Covid-19. Vyplýva to zo sobotňajších údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva, ktoré oznámilo smrť ďalších 758 pacientov za posledných 24 hodín.

Pandémia sa v Brazílii stala aj politickou otázkou. Prezident Jair Bolsonaro zľahčuje závažnosť koronavírusu a útočí na guvernérov a starostov, ktorí zaviedli karanténne opatrenia, s argumentom, že ekonomické škody sú oveľa horšie než samotná choroba. Krajne pravicový líder namiesto toho presadzuje liečivo hydroxychlorochín ako riešenie zdravotnej krízy – napriek štúdiám ukazujúcim, že je proti Covid-19 neúčinné.

8:00 Polícia v Berlíne v sobotu rozpustila pochod odporcov opatrení proti šíreniu koronavírusu, účastníci demonštrácie totiž nedodržiavali dostatočné rozostupy a väčšina z nich nemala rúško. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa úradov sa v centre Berlína zišlo približne 38 000 ľudí, ich naplánovaný sprievod sa ale musel skončiť skôr, než sa dal do pohybu. Napriek tomu sa na mnohých miestach metropoly protestovalo, odporcovia vlády dokonca prerazili bariéry pri Ríšskom sneme.

Demonštráciu zvolali pravicovo populistické zoskupenia, podľa DPA k účasti na ňom vyzývali aj politici strany Alternatíva pre Nemecko (AFD), niektorí demonštranti mali tričká alebo vlajky so symbolmi typickými pre nemeckú krajnú pravicu Osud protestného pochodu bol dlho nejasný. Berlín ho pred niekoľkými dňami zakázal, čo organizátori označili za politické rozhodnutie. Radnicu totiž ovláda koalícia sociálnych demokratov, postkomunistickej ľavice a ekologickej strany Zelených, za protestami pritom sú skôr priaznivci pravice. Zákaz nakoniec zvrátil súd, ktorý ale nariadil viacero hygienických opatrení, hlavne dodržiavanie dostatočných rozstupov a nosenie rúšok.

7:40 Každý z talianskych regiónov hlásil v sobotu nové prípady koronavírusovej nákazy po tom, ako v krajine vykonali rekordných 99 000 testov, ktoré ukázali ďalších 1444 novoinfi­kovaných. Informovala o tom podľa TASR agentúra AP. Talianske ministerstvo zdravotníctva v sobotu večer tiež oznámilo, že za posledný deň podľahol ochoreniu COVID-19 ďalší pacient, čím sa oficiálny počet obetí v krajine zvýšil na 35 473.

Taliansko tento mesiac takmer zdvojnásobilo počty testov vykonávaných počas jednotlivých dní, a to v čase nárastu nových prípadov infekcie, prevažne medzi mladými ľuďmi vracajúcimi sa z dovolenky. Hoci väčšina z týchto infikovaných nemá príznaky, počty ľudí vyžadujúcich si hospitalizáciu a intenzívnu starostlivosť pomaly znova rastú. Taliansko, niekdajšie európske epicentrum koronavírusovej pandémie, plánuje začiatok nového školského roka na 14. septembra. Na rozdiel od iných krajín Európy Taliansko svoje školy od ich uzavretia na jar v rámci uvoľňovania opatrení znova neotvorilo.

7:30 Na celom svete potvrdili už viac ako 25 miliónov prípadov nákazy novým koronavírusom. Vyplýva to pola TASR z údajov tlačovej agentúry AFP, vychádzajúcich z oficiálnych zdrojov a platných v nedeľu o 6.30 h SELČ. Koronavírusovou chorobou COVID-19 sa dosiaľ infikovalo najmenej 25 029 250 ľudí, z nich 842.915 nákaze podľahlo. Takmer 40 percent zo všetkých nahlásených prípadov ochorenia COVID-19 zaznamenali v Spojených štátoch a v Brazílii, ktoré sú dvoma najviac postihnutými krajinami. Údaje, získané od úradov jednotlivých štátov a od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), sú pravdepodobne len časťou skutočného počtu infekcií. Mnohé krajiny testujú len prípady s príznakmi alebo len najvážnejšie prípady.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus