V USA majú šesť miliónov nakazených, Rusko začne očkovať

V počte úmrtí vzhľadom na veľkosť populácie sú USA jedenáste, pričom horšie sú na tom aj európske štáty Taliansko, Španielsko, Británia a Belgicko.

31.08.2020 06:00 , aktualizované: 20:53
koronavírus, Boston Foto: ,
V USA v Bostone protestovali aj proti návrhu povinného očkovať proti chrípke, aby sa zabránilo preťaženiu zdravotníckeho systému počas pandémie koronavírusu.
debata (65)

20:45 V Británii museli na dva týždne do karantény všetci cestujúci aj posádka lietadla, ktoré minulý týždeň priletelo z Grécka. U 16 zo 193 ľudí na palube sa potvrdila nákaza koronavírusom, informoval spravodajský server BBC. Sedem ľudí bolo podľa všetkého infekčných počas letu. Na palube charterového letu z gréckeho ostrova Zakynthos do waleskej metropoly Cardiff sa veľa cestujúcich správalo veľmi nezodpovedne. „Lietadlo bolo plné sebestredných covidiotov a bola v ňom neschopná posádka, ktorej to bolo úplne jedno,“ povedala Stephanie Whitfieldová, ktorá sa s manželom odobrala do dobrovoľnej karantény ešte pred tým, než dostala informáciu o pozitívnych testoch spolucestujúcich. Mnoho ľudí počas letu vôbec nemalo rúško, letušky ich ani nevyzvali, aby si ho nasadili. „Upozornili sme palubný personál, že si ľudia neustále dávajú dole rúška. Nikto z nich s nimi ale kvôli tomu nehovoril,“ kritizoval ďalší cestujúci. Grécko nie je na rozdiel od Česka a mnohých ďalších európskych krajín na britskom karanténnom zozname. Po návrate sa tak ľudia nemusia za normálnych okolností dva týždne izolovať.

18:50 Taliansky premiér Giuseppe Conte označil bezpečné otvorenie škôl za „najvyššiu prioritu“. Milióny žiakov by sa do školských lavíc mali vrátiť 14. septembra, píše podľa TASR agentúra AFP. Školy sa v Taliansku opäť otvoria po šesťmesačnej prestávke spôsobenej koronavírusovou epidémiou. „Taliansko je znovu v prvej línii práce na užitočných stratégiách v boji s koronavírusom,“ uviedol Conte na Twitteri. Bezpečné otvorenie škôl je „dnes našou najvyššou prioritou,“ dodal. Taliansko bolo jednou z prvých európskych krajín zasiahnutých epidémiou. Tamojšie školy sa zavreli 5. marca.

18:34 Rusko začne vo veľkom poskytovať vakcínu proti koronavírusu v septembri, oznámil podľa TASR v pondelok minister zdravotníctva Michail Muraško. Vakcínu dostanú najprv zdravotníci a učitelia, hromadné očkovanie rizikových skupín obyvateľstva sa začne v novembri alebo decembri, dodal minister. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a TASS. „Vakcíny budú dodávané v prvom rade pracovníkom v oblasti zdravotnej starostlivosti a učiteľom,“ povedal Muraško.

Očkovanie „bude úplne dobrovoľné“, dodal minister zdravotníctva. Rusko bolo prvou krajinou, ktorá predstavila očkovaciu látku proti novému druhu koronavírusu SARS-CoV-2, ktorú podľa Moskvy môže používať celé bežné obyvateľstvo. Neprešla však treťou fázou klinického testovania na tisíckach dobrovoľníkov. Tretia fáza testovania vakcíny prebieha teraz a zúčastňuje sa na nej približne 40 000 dobrovoľní­kov, informovali ruské štátne médiá. Vakcínu vyvinulo štátne laboratórium a najprv ju otestovali na pracovníkoch laboratória a potom na vojakoch — dobrovoľníkoch. Neboli hlásené žiadne vedľajšie účinky tejto vakcíny.

Očkovacia látka proti koronavírusu dostala názov Sputnik V podľa družice, ktorú vyrobil Sovietsky zväz a v roku 1957 bola prvým umelým vesmírnym satelitom na svete vyslaným na obežnú dráhu Zeme. Ruský prezident Vladimir Putin podporil spomínanú vakcínu a vyhlásil, že aj jedna z jeho dcér sa ňou dala s úspechom zaočkovať, bez akýchkoľvek horších vedľajších účinkov, než je slabá, dočasná horúčka. Rusko zaznamenalo takmer milión prípadov nákazy koronavírusom, čo je štvrtý najvyšší počet na svete, dodala agentúra DPA.

18:11 Náčelník brazílskeho kmeňa Kayapo Raoni Metuktire mal pozitívny test na koronavírus. Symbol ochrany Amazonského pralesa skončil v nemocnici s príznakmi zápalu pľúc. V pondelok o tom informovali zástupcovia Raoni Institute. Takmer 90-ročný pacient nemá horúčky a dýcha normále, bez pľúcnej ventilácie. Náčelník sa predtým stretol s niekoľkými európskymi lídrami a kritizoval brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, ktorý podporuje hospodársky rozvoj na indiánskej pôde v Amazonskom pralese.

Združenie domorodého obyvateľstva Brazílie informovalo, že od vypuknutia pandémie sa nakazilo viac ako 30-tisíc domorodcov a 700 už zomrelo. Najvyšší súd 4. augusta udelil vláde 60 dní na predloženie plánu vytvorenia sanitárnych bariér, ktoré by ochránili domorodcov pred vírusom.

17:30 Bývalý indický prezident Pranab Mukherdží zomrel v pondelok vo veku 84 rokov. Podľa stanice BBC sa tak stalo 21 dní po tom, ako exprezident potvrdil, že mal pozitívny test na COVID-19. Mukherdží bol v nemocnici, aby mu odstránili krvnú zrazeninu v mozgu, keď lekári zistili, že bývalý najvyšší predstaviteľ štátu je infikovaný aj koronavírusu.

Mukherdží vykonával funkciu prezidenta Indie v rokoch 2012 2017, predtým počas svojej dlhej politickej kariéry slúžil na rozličných významných postoch vo vláde vrátane ministerstiev financií, zahraničných vecí a obrany. Bol tiež vo výboroch Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (WB). Väčšina jeho kariéry bola spojená so stranou Indický ľudový kongres (INC), ktorá dominovala indickej politike celé desaťročia, až kým v rokoch 2014 a 2019 nezaznamenala po sebe nasledujúce volebné prehry s Indickou ľudovou stranou (BJP) premiéra Naréndru Módího.

17:17 Osoby prichádzajúce z Ukrajiny na Slovensko sa pred prekročením hraníc musia zaregistrovať. Platí to od utorka (1. 9.). Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. „Potvrdenie o tejto registrácii sú povinné preukázať príslušníkom Policajného zboru pri hraničnej kontrole pri vstupe do Slovenskej republiky cez vonkajšiu hranicu,“ povedali policajti. Občania z krajín mimo Európskej únie musia počas svojho pobytu na Slovensku preukázať potvrdenie o registrácii policajtom. Registrovať sa môžu na stránke korona.gov.sk/eh­ranica, uviedla polícia.

16:00 Maďarsko od utorka uzatvára svoje hranice. Maďarsko-slovenskú štátnu hranicu bude možné prekročiť cez hraničné priechody Komárno – Komárom, Esztergom – Štúrovo, Parassapuszta – Šahy, Kráľ – Banréve, Tornyosnémeti – Milhosť a diaľničný priechod Rajka – Čunovo. Polícia zverejnila na sociálnej sieti ďalšie detaily.

14:58 Európska komisia potvrdila záujem stať sa súčasťou globálneho nástroja COVAX, ktorý má zabezpečiť spravodlivý prístup k cenovo dostupným vakcínam proti ochoreniu COVID-19 všade na svete a pre každého, kto ich potrebuje. Komisia zároveň oznámila príspevok vo výške 400 miliónov eur vo forme záruk na podporu nástroja COVAX a jeho cieľov v kontexte iniciatívy Globálna reakcia na koronavírus.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti zdôraznila, že celosvetová spolupráca je jediným spôsobom, ako poraziť pandémiu koronavírusu. Pripomenula, že v rámci iniciatívy Globálna reakcia na koronavírus a kampane Globálny cieľ darcovia doteraz na tento účel prisľúbili takmer 16 miliárd eur.

13:30 Ľudia prichádzajúci do Lotyšska a Litvy zo SR musia absolvovať 14-dňovú karanténu. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojom webe. Do Lotyšska je možné pricestovať bez povinnosti absolvovať 14-dennú povinnú karanténu, ak v krajine, z ktorej osoba prichádza, počet nakazených za posledných 14 dní nepresiahol 16 prípadov na 100 000 obyvateľov, ozrejmilo ministerstvo. Rovnaká podmienka platí aj pre Litvu.

Rezort priblížil, že pri príchode leteckou, lodnou a autobusovou dopravou do Lotyšska sú cestujúci povinní vyplniť dotazník s kontaktnými informáciami, adresou, kde budú tráviť izoláciu, a so zoznamom krajín, ktoré za posledných 14 dní navštívili. „Pri tranzite Lotyšska do inej krajiny karanténne opatrenia neplatia, no tranzit nemôže presiahnuť šesť hodín,“ spresnilo ministerstvo. Počas tranzitu Litvou sú podľa rezortu povolené len nevyhnutné zastavenia.

13:12 Trnavská krajská polícia na sociálnej sieti upozorňuje, že od polnoci 1. septembra Maďarská republika fyzicky uzavrie aj hraničný priechod Medveďov – Vámosszabadi. Z dôvodu opatrení polícia uzavrie hraničný priechod aj zo slovenskej strany. Viac v tomto článku.

12:47 Obyvatelia Paríža sa môžu od pondelka dať na viacerých miestach zadarmo otestovať na koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie úradu starostky mesta Anne Hidalgovej. Vedenie mesta otvára v pondelok tri stále testovacie zariadenia a zároveň spúšťa prevádzku dvoch pojazdných laboratórií, ktoré budú premávať v rámci Paríža. Ďalším krokom je teraz zabezpečiť bezplatné testovanie pre obyvateľov všetkých 20 parížskych mestských obvodoch, píše sa ďalej vo vyhlásení úradu starostky.

11:54 Rusko zaznamenalo za posledných 24 hodín 4 993 nových prípadov koronavírusovej nákazy. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum. Celkový počet nakazených tak stúpol na 995 319. Chorobe COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 83 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 17 176. Najviac nových prípadov hlási Moskva (685).

10:30 Nový Zéland zrušil v pondelok karanténu v najväčšom meste Auckland. Opätovne sa tak otvorili školy a prevádzky, vláda však s platnosťou pre celé územie krajiny zaviedla povinné nosenie rúšok v prostriedkoch hromadnej dopravy. Informovala o tom agentúra Reuters. Nový Zéland v pondelok ohlásil deväť nových prípadov nákazy koronavírusom, z toho päť sa vyskytlo v už známom ohnisku v meste Auckland. Od začiatku vypuknutia pandémie zaznamenala krajina podľa Reuters 1387 prípadov infekcie a 22 úmrtí.

9:34 Piers Corbyn, brat bývalého lídra britskej Labouristickej strany Jeremyho Corbyna, dostal pokutu 10-tisíc libier (viac ako 11-tisíc eur) za organizáciu protestu proti obmedzujúcim opatreniam zavedeným v spojitosti s pandémiou Covid-19. Informovala o tom v pondelok na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Stovky demonštrantov sa v nedeľu popoludní zhromaždili na londýnskom Trafalgarskom námestí. Niektorí z nich niesli transparenty, ktoré vyjadrovali nesúhlas s nosením rúšok a očkovaním. „Nechystám sa to zaplatiť,“ reagoval Piers Corbyn na udelenie pokuty s tým, že proti tomuto rozhodnutiu plánuje podniknúť právne kroky.

8:46 Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto od stredy 2. septembra sprísňuje protiepidemické opatrenia. Dôvodom je pozitívny skríningový test na Covid-19 jedného zo zamestnancov úradu. Testovaný bol v kontakte s miestnym i mestským poslancom Adamom Berkom, ktorý 23. augusta priznal nákazu novým koronavírusom­. (tasr)

8:18 India eviduje za 24 hodín ďalších 78 512 nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, je to o niečo menej ako o deň skôr, kedy táto krajina zaznamenala 78 761 prípadov nákazy, čo bol svetový denný rekord. Celkom sa v druhej najľudnatejšej krajine sveta potvrdilo už 3,62 milióna infikovaných, z toho 64 469 zomrelo. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva.

7:14 Nemecký Spolkový ústavný súd potvrdil v nedeľu večer zákaz zriadenia tábora odporcov protipandemických opatrení v centre Berlína. Informovala o tom agentúra DPA.

Tábor mal byť zriadený od 30. augusta do 14. septembra na Ulici 17. júna v Berlíne. Ústavný súd zamietol ako „neprípustnú“ a „neopodstatnenú“ žiadosť organizátorov na vydanie predbežného opatrenia a potvrdil tým zákaz vydaný predtým regionálnym vrchným správnym súdom. Zároveň sa stotožnil s argumentáciou, že takýto tábor by predstavoval priame ohrozenie verejnej bezpečnosti, keďže jeho účastníci by nedodržali nariadenie o minimálnych odstupoch.

Cez víkend sa v Berlíne uskutočnilo niekoľko protestných zhromaždení proti politike vládny v súvislosti s koronakrízou. Na jednej z nich sa v sobotu niekoľko stoviek pravicových extrémistov pokúsilo dostať do budovy Spolkového snemu.

6:00 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Spojených štátoch v nedeľu prekročil hranicu šesť miliónov. Vyplýva to z údajov agentúry Reuters. Epidémia je na vzostupe na stredozápade USA. Reuters pripomína, že v posledných dňoch zaznamenali rekordné denné nárasty nových prípadov infekcie štáty Iowa, Severná Dakota, Južná Dakota a Minnesota. Štáty Montana a Idaho potom majú rekordné počty hospitalizovaných s COVIDOM-19. Mnoho nových prípadov v Iowe sa objavilo v univerzitných okresoch.

Celkovo je pritom nákaza v USA podľa počtov nových prípadov či hospitalizácií na ústupe. Spojené štáty však zostávajú krajinou s najväčším počtom potvrdených prípadov na svete, v prepočte na počet obyvateľov sú podľa Reuters desiatej. USA majú tiež najviac úmrtí pacientov s COVIDOM-19. Dohromady tu zomrelo 183 000 infiko­vaných. V počte úmrtí vzhľadom na veľkosť populácie sú však USA podľa Reuters jedenáste, pričom horšie sú na tom aj európske štáty Taliansko, Španielsko, Británia a Belgicko.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus