Kollár predstavil laureátov štátnej ceny, ujde sa aj Budajovi či Kňažkovi

Vladimír Krčméry, Milan Kňažko a Ján Budaj sú laureátmi štátnej ceny Jozefa Miloslava Hurbana. Informoval o tom predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) na pondelkovej tlačovej konferencii. Dodal, že in memoriam budú ocenení blahoslavený Pavol Peter Gojdič a rabín Romi Cohn.

31.08.2020 11:50
debata (143)

VIDEO: Kollár predstavuje laureátov štátnej ceny J. M. Hurbana.

Video

„Cenu J. M. Hurbana budem zajtra odovzdávať ľuďom, ktorí vo svojom živote urobili mnoho pre našu krajinu či pre našich občanov,“ skonštatoval Kollár. Vysvetlil, že pre Krčméryho sa rozhodol pre pokoj a hlas rozumu, ktorý preukázal v dobe, keď nikto nevedel, čo bude. Budaja a Kňažka vyzdvihol v súvislosti s 30. výročím Nežnej revolúcie. Počas nej podľa jeho slov preukázali odvahu a stali sa hlasom občanov vo veciach verejných, pričom dodnes neboli ocenení.

Kollár tiež uviedol, že v osobe Pavla Petra Gojdiča je satisfakcia cirkvám, ktoré zažili v 40. a 50. rokoch perzekúciu. „Je to aj osobný hold osobe, ktorá v takýchto časoch prejavila neuveriteľnú osobnú statočnosť a nezlomili ho ani neľudské podmienky,“ povedal. Romi Cohn podľa neho zas predstavuje príbeh rodáka Bratislavy, ktorý zachraňoval významné pamätníky vo svete a zaslúžil sa aj o to, aby pamätník Chatama Sófera dostal nový šat.

Hurbanovu cenu v minulom volebnom období inicioval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Zákon o cene Jozefa Miloslava Hurbana napadol na Ústavnom súde SR vtedajší prezident Andrej Kiska. Namietal, že štátne vyznamenania môže udeľovať iba hlava štátu. Ústavný súd vo februári 2020 rozhodol, že zákon nie je v rozpore s ústavou.

143 debata chyba
Viac na túto tému: #cena Jozefa Miloslava Hurbana