Vedenie NR SR predloží uznesenie k úmrtiu Jozefa Chovanca v Belgicku

Vedenie Národnej rady (NR) SR predloží návrh uznesenia k úmrtiu slovenského občana v Belgicku a udalostiam okolo zásahu na letisku Charleroi vo februári 2018. Informoval o tom šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) po pondelkovom stretnutí s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominant SaS).

31.08.2020 17:11 , aktualizované: 18:03
Jozef Chovanec, Charleroi, incident, brutalita, Foto:
Na videozábere z policajnej kamery policajti zadržujú Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania na letisku v meste Charleroi 24. februára 2018.
debata (120)
Video

Uznesením má parlament vyjadriť znepokojenie a ľútosť nad udalosťou, odsúdiť neprimeraný a hrubý postup belgickej polície. Rovnako má požiadať vládu SR, aby vyžadovala od belgickej strany riadne vyšetrenie s cieľom vyvodenia disciplinárnej i trestnoprávnej zodpovednosti. Zároveň má vláda požadovať informácie z vyšetrovania, zákroku a postupu belgických zložiek voči Jozefovi Chovancovi.

„Prípad musí byť vyšetrený a musí byť spravodlivosti učinené zadosť,“ uviedol Kollár. Zdôraznil závažnosť udalosti. Priblížil, že uznesenie predloží spoločne so všetkými podpredsedami parlamentu – Jurajom Šeligom (Za ľudí), Milanom Laurenčíkom (SaS), Gáborom Grendelom (OĽANO) a Petrom Pellegrinim (nezaradený). Eviduje aj opozičný návrh k tejto veci, v pléne zrejme podľa jeho slov zlúčia diskusiu k bodom. „Je rozdiel, či niekto chce niečo úprimne, alebo len vytĺka politický kapitál a snaží sa úplne každého pošpiniť,“ poznamenal a poďakoval sa „príčetnej časti opozície“, ktorá sa pridala k spoločnému návrhu s koalíciou.

Korčok zdôraznil, že slovenská diplomacia koná od začiatku kauzy. „Tlačíme, intervenujeme, ale konať musia belgické orgány,“ podčiarkol. Veľa podľa neho povedalo už samotné zverejnené video. „Počkajme, aký bude priebeh a dynamika vyšetrovania a potom sa môžeme pozrieť, aké ďalšie prostriedky sú na našej strane,“ doplnil s tým, že už v súčasnosti je na belgickú politiku vyvíjaný veľký tlak. Myslí si, že i samotné vyšetrovanie naberie úplne inú razanciu.

VIDEO: Ako zomrel Slovák Jozef Chovanec v Belgicku (len pre silné povahy).

Video

Ohradil sa voči tvrdeniam a postupu časti slovenskej opozície. Tá podľa neho nemá zábrany zbierať lacné politické body ani pri tragickom čine. Vysvetlil, že hoci koná v tejto veci, nezvoláva denne tlačové konferencie aj preto, aby ešte viac netraumatizoval rodinu zosnulého. „Nebudem z každého jedného parciálneho kroku robiť mediálnu šou. Tá rodina si to nezaslúži. Budem sa snažiť celé svoje úsilie vložiť do toho, aby sme vytvárali tlak na belgickú stranu. Primeraný, kultivovaný,“ povedal.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) počas dňa informoval, že aj slovenská strana je v tomto prípade súčinná a že sledujú prípad. „Pokiaľ by sme boli požiadaní o súčinnosť našich vyšetrovateľov v medzinárodnom tíme, boli by sme ochotní. Myslím, že by bolo dobre, keby sa toho naši vyšetrovatelia zúčastnili,“ zdôraznil s tým, že sa skutok stal na území Belgicka a podlieha teda tamojším orgánom činným v trestnom konaní.

Slovák Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca po dobu 16 minút.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Chovanec