Európske školy sa otvárajú, opatrenia sa sprísňujú

Deti sa v Európe opäť vracajú do škôl, ale za sprísnených opatrení. Návrat detí do škôl je potrebný aj podľa OSN.

01.09.2020 07:00 , aktualizované: 21:30
koronavírus, materská škola, Taliansko Foto: ,
Čistenie herne v materskej škôlke „La Giostra Nel Parco“ v Miláne v severnom Taliansku.
debata (61)

21:29 Ľudia, ktorí sa budú chcieť zúčastniť na demonštráciách v Berlíne s účasťou viac ako 100 osôb, budú pri proteste povinní nosiť rúško, vyplýva z utorkového rozhodnutia berlínskej krajinskej vlády. Informovala o tom agentúra DPA. Dosiaľ boli rúška v Berlíne povinné iba v hromadnej doprave, v obchodoch a v školách s výnimkou vyučovacích hodín.

21:15 Všetci zamestnanci miestneho úradu v bratislavskom Starom Meste testovaní na ochorenie Covid-19 sú negatívni. Informoval o tom hovorca mestskej časti Matej Števove.

„Jeden zo zamestnancov dostal v nedeľu (30. 8.) výsledky skríningového testu, podľa ktorých mohol byť nositeľom nového koronavírusu. Opätovný test to však nepotvrdil,“ spresnil Števove. Testovaný bol v kontakte s miestnym i mestským poslancom Adamom Berkom, ktorý 23. augusta priznal nákazu novým koronavírusom.

Staré Mesto aj napriek tomu od stredy 2. septembra sprísni protiepidemické opatrenia. Tie zahŕňajú meranie telesnej teploty pri vstupe do budovy, povinnosť nosiť ochranné rúško v interiéri miestneho úradu, dôslednú dezinfekciu rúk a dodržiavanie bezpečných rozstupov.

20:59 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR z dôvodu rastúcej intenzity výskytu ochorenia Covid-19 odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania (2. stupeň) do niektorých regiónov krajín s uvoľneným hraničným režimom. Medzi ne zaraďuje Česko – Hlavné mesto Praha a Vysočina, Poľsko – Sliezske vojvodstvo, Malopoľské vojvodstvo a Pomoranské vojvodstvo, Rakúsko – Viedeň, Horné Rakúsko a Tirolsko, Spojené kráľovstvo – Tayside a North West.

V tomto zozname krajín a regiónov je aj Dánsko – Midtjylland, Estónsko – Ida-Viru Maakond, Grécko – Notio Aigaio, Ionia Nisia, Kentriki Makedonia a Írsko – Mid-East, Mid-West. „Odporúčame občanom nachádzajúcich sa na území krajín, respektíve regiónov krajín s uvoľneným hraničným režimom, na ktoré sa nevzťahuje 2. stupeň cestovného odporúčania, venovať zvýšenú opatrnosť (1. stupeň – výstraha) vzhľadom na prebiehajúcu pandémiu choroby Covid-19. V tejto súvislosti je potrebné dbať na odporúčania epidemiológov a priebežne sledovať opatrenia zavedené predmetnými štátmi v epidemiologickej, karanténnej, bezpečnostnej a dopravnej oblasti,“ uviedol rezort slovenskej diplomacie. (tasr)

20:54 V Európe sa novým koronavírusom od začiatku pandémie nakazili už viac ako štyri milióny ľudí. Vyplýva to z údajov tlačovej agentúry AFP z utorkového večera.

Najvyššie počty infikovaných na kontinente zaznamenali Rusko, ktoré v utorok potvrdilo už viac než milión prípadov, nasledované Španielskom a Britániou. Ochoreniu Covid-19 v Európe dosiaľ podľahlo 216 080 pacientov.

Celosvetovo si pandémia vyžiadala viac ako 851-tisíc úmrtí, odkedy sa nový koronavírusom SARS-CoV-2 objavil koncom minulého roka v Číne. Potvrdených vo svete bolo vyše 25,5 milióna prípadov, dopĺňa AFP, ktorá zostavuje svoju bilanciu na základe oficiálnych údajov.

20:20 Európska komisia (EK) v utorok upozornila maďarskú vládu, ktorá od 1. septembra z dôvodu pandémie nového typu koronavírusu opäť uzavrela hranice krajiny, na diskrimináciu na základe štátnej príslušnosti a tiež na dôležitosť „integrity schengenského priestoru“.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders na svojom účte na Twitteri oznámil, že v tejto súvislosti už poslal list vláde Viktora Orbána. Reynders spresnil, že list do Budapešti naformuloval spolu s eurokomisárkou pre vnútorné záležitosti Ylvou Johanssonovou. „Pripomíname v ňom dôležitosť integrity schengenského priestoru a uplatňovanie opatrení na hraniciach, ktoré nie sú diskriminačné pre občanov a obyvateľov EÚ,“ uviedol eurokomisár na Twitteri.

Johanssonová odkázala, že akékoľvek opatrenie, ktoré nebude rešpektovať tieto základné princípy európskeho práva, musí byť „okamžite zrušené“. Reynders a Johanssonová skontaktujú príslušné maďarské orgány, aby získali viac informácií o nových hraničných opatreniach.

19:45 Taliansko zaznamenalo za uplynulý deň menej ako 1000 prípadov nákazy novým koronavírusom, aj keď sa počet testov na ochorenie Covid-19 v krajine zvýšil. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Talianske ministerstvo zdravotníctva v utorok večer oznámilo, že za posledných 24 hodín v krajine potvrdili 978 prípadov nákazy, pričom za rovnaký čas vykonali približne 81-tisíc testov. Je to o 22 500 testov viac než deň predtým, počas ktorého zaevidovali takmer rovnaký počet novoinfikovaných.

Zdravotnícki odborníci vyzývajú Taliansko, aby posilnilo testovanie a vyhľadávanie kontaktov novonakazených pred otvorením škôl, ktoré krajina plánuje 14. septembra. Taliansko dosiaľ zaznamenalo 270 189 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 a takmer 35 500 úmrtí na nový koronavírus, ktorému za posledný deň podľahlo osem ľudí.

19:25 Španielsky premiér Pedro Sánchez v utorok povedal, že španielska vláda je znepokojená s vývojom pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 v autonómnom spoločenstve Madrid, informovala agentúra AFP a verejnoprávna stanica RTVE na svojej webovej stránke.

„Znepokojuje nás stav verejného zdravia a vývoj pandémie v Madride,“ povedal Sánchez. Španielsko bolo v súvislosti s pandémiou jednou z najviac postihnutých krajín v Európe. Prísne opatrenia však pomohli šírenie nákazy zmierniť. Počet prípadov nákazy v Španielsku však podľa AFP po uvoľnení opatrení začal opätovne narastať najmä v Madride, kde je tento nárast často spájaný s obnovením nočného života a zhromaždení.

Koordinátor španielskeho ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón v pondelok povedal, že Španielsko od piatku (28. augusta) zaznamenalo viac ako 23-tisíc nových prípadov nákazy, čím sa celkový počet nakazených od začiatku pandémie zvýšil 462 858. Z cel­kového počtu 1685 hospitalizácii v spojitosti s Covid-19 za posledných sedem dní bolo 420 hlásených v autonómnom spoločenstve Madrid. Španielsko v súvislosti s Covidom-19 zaznamenalo od začiatku pandémie 29 094 úmrtí.

18:31 Európa môže žiť s koronavírusom bez vakcíny tak, že bude kontrolovať jej výskyty lokalizovanými karanténnymi opatreniami. Uviedol to v utorok regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge. Podľa vlastných slov neočakáva návrat obmedzení na celoštátnych úrovniach, informovala agentúra Reuters.

„Deň, keď porazíme túto pandémiu, nemusí nevyhnutne (prísť) s vakcínou. Bude to vtedy, keď sa naučíme žiť s touto pandémiou, a to môže byť zajtra,“ vyhlásil Kluge pre britskú spravodajskú televíziu Sky News. Na otázku, či v najbližších mesiacoch očakáva hromadné karanténne opatrenia, tzv. lockdowny, zamerané na zabránenie druhej vlne šírenia infekcií, odpovedal: „Nie.“ „Som optimista, ale nemôžeme vylúčiť lokalizované lockdowny,“ zdôraznil.

18:03 Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober v utorok povedal, že s očkovaním proti koronavírusu SARS-CoV-2 by sa v Európskej únii mohlo začať v januári 2021, informovala agentúra DPA.

Tento cieľ podľa Anschobera závisí od toho, či sa podarí naplniť záväzky vyplývajúce z dohody o dodávke vakcíny medzi spoločnosťou AstraZeneca a Európskou komisiou. Druhou podmienkou je podľa neho to, či spoločnosť získa dostatočne včas povolenie, na základe ktorého môže byť vakcína uvedená na trh. Na základe dohody so spoločnosťou AstraZeneca by Rakúsko dostalo približne 600-tisíc kusov vakcíny na zaočkovanie 300-tisíc ľudí. Európska komisia pokračuje v rokovaniach o dodávkach vakcín aj s ďalšími výrobcami, ako sú Sanofi-GSK, Johnson&Johnson, Curevac či Moderna.

17:33 Ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) teší, že aspoň niektoré univerzity posunuli začiatok zimného semestra nového akademického roka 2020/2021 na neskôr. Uviedol to po tom, čo univerzity vyzval, aby sa im vyučovanie začalo 28. septembra.

Gröhling tvrdí, že rezort školstva rýchlo zareagoval na vývoj situácie s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu, a preto pristúpil k tejto výzve. „Vysoké školy už mali nastavené určité procesy. Takže najmä veľké vysoké školy neboli schopné na túto výzvu zareagovať,“ uviedol minister. Teší ho fakt, že školy, ktoré tú možnosť mali, tak začiatok semestra posunuli. (tasr)

17:13 V Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku zomreli v utorok dvaja pacienti s pozitívnym výsledkom na Covid-19. (Viac tu)

13:57 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Michalovciach zavádza od utorka do nedele 13. septembra na území okresu nové opatrenia súvisiace s prevenciou šírenia nového koronavírusu. Týkajú sa hromadných verejných podujatí, prevádzkových hodín a zariadení sociálnych služieb. V obci Staré hygienici nariaďujú domácu izoláciu deťom, žiakom a študentom. (Viac tu)

13:43 V stredočínskom meste Wuchan, pôvodnom epicentre pandémie koronavírusu, otvorili v utorok všetky školy. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na správy čínskych štátnych médií. Pri príležitosti začiatku nového školského roka sa do 2842 wuchanských materských a základných škôl vrátilo približne 1,4 milióna detí. Miestna univerzita otvorila svoje brány pre študentov už v pondelok.

Nový školský rok sa vo Wuchane mohol začať – rovnako ako vo zvyšku Číny – po tom, ako v meste už niekoľko mesiacov (od 18. mája) nezaznamenali lokálny prenos nákazy, píše agentúra Reuters. V nedeľu prepustili z miestnej nemocnice posledného známeho pacienta nakazeného koronavírusom, ktorý sa infikoval v zahraničí. Vo Wuchane zaznamenali 3869 úmrtí súviciacich s koronavírusom, čo predstavuje až 80 percent z úmrtí potvrdených v rámci celej Číny.

13:16 Občania krajín Vyšehradskej štvorky (V4) môžu aj po 1. septembri vstúpiť na územie Maďarska, ak sa preukážu negatívnym testom na Covid-19, ktorý nie je starší ako päť dní. Informoval o tom na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Maďarsko sa podľa ministrových pondelkových vyjadrení rozhodlo rozšíriť tzv. „český príklad“ na všetky krajiny V4.

12:00 Regionálne úrady verejného zdravotníctva na Slovensku sledujú vývoj epidemiologickej situácie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Je možné, že po jej zhodnotení odporučia niektorým výchovno-vzdelávacím zariadeniam posunutie začiatku školského roka. Na sociálnej sieti o tom informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že jednotlivé regionálne úrady zabezpečujú v lokalitách s výskytom ochorenia Covid-19 všetky potrebné protiepidemické opatrenia. (Viac tu)

11:11 Rúška a dezinfekčné gély, meranie teploty pri vchode, nákup vstupeniek výhradne online či fanúšikovia v bezpečnej vzdialenosti od červeného koberca – i tak bude vyzerať tohtoročný Medzinárodný filmový festival v Benátkach. Kvôli pandémii covidu-19 predstaví 77. ročník najstaršieho filmového festivalu sveta, ktorý sa začína v stredu a potrvá do 12. septembra, tiež menej filmov než zvyčajne. (Viac tu)

10:44 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Rusku prekročil v utorok hranicu jeden milión, čo je štvrtý najvyšší počet na svete. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na novú bilanciu ruských úradov.

Za posledných 24 hodín pribudlo v krajine 4729 nakazených, čím sa celkový počet potvrdených prípadov zvýšil na 1.000.048. Ide o štvrté najvyššie číslo na svete po USA, Brazílii a Indii. V priebehu posledných 24 hodín bolo v Rusku zaznamenaných aj 123 úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Ich celkový počet od začiatku pandémie v krajine dosiahol 17 299, píše agentúra TASS. Z ochorenia Covid-19, ktoré vyvoláva nový koronavírus, sa v Rusku vyliečilo už 815.705 pacientov. Za posledný deň z nemocníc prepustili 6318 ľudí.

10:04 V pondelok pribudlo na Slovensku 72 prípadov koronavírusu. Celkový počet pozitívne testovaných vzoriek na ochorenie Covid-19 sa zvýšil na 3 989. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 101 ľudí, nepribudlo žiadne úmrtie pacienta s koronavírusom. (Viac tu)

10:00 V školách sa 2. 9. začína vyučovanie. Dochádzka pre žiakov je povinná. Aké pravidlá platia pri jednotlivých farbách semafora? (Viac tu)

9:48 V Hongkongu sa v utorok začalo hromadné testovanie obyvateľstva na nový druh koronavírusu. Dobrovoľné testy sú motivované snahou zvládnuť v poradí už tretiu vlnu epidémie nového koronavírusu, ktorá sa v Hongkongu začala koncom júna. Informovala o tom agentúra AFP.

Od soboty, keď sa spustila registrácia, sa na testovanie prihlásilo už približne 510-tisíc ľudí, čo predstavuje zhruba sedem percent z 7,5-miliónovej populácie Hongkongu. Nový koronavírus zasiahol Hongkong po prvý raz koncom januára. Odvtedy tam zaevidovali už 4811 prípadov nákazy a 89 súvisiacich úm­rtí.

8:40 Maďarsko od 1. septembra uzavrelo svoje hranice pre zahraničných občanov. Platia však niektoré výnimky. Upozorňuje na to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojom webe.

8:11 Medzi vedľajšie efekty súčasnej pandémie koronavírusu patrí aj znečisťovanie životného prostredia ochrannými prostriedkami, predovšetkým odhodenými rúškami. Podľa prognóz talianskeho Inštitútu na ochranu prírody bude na svete do konca tohto roka vyhodených až 300-tisíc ton tvárových masiek.

Ako uvádza spomenutá organizácia, ľudia sa každý deň zbavia 37,5 milióna rúšok. Na tento problém pohotovo zareagoval francúzsky startup Plaxtil, ktorý vyvinul model recyklácie textilných predmetov alebo odevov. „Považujeme to za nevyhnutnosť. Rúška spália alebo budú znečisťovať prírodu. Môžeme ich recyklovať, s materiálom niečo urobiť a obnoviť jeho hodnotu,“ poznamenal spoluzakladateľ spoločnosti Olivier Civil.

Predstavitelia startupu tvrdia, že dosiaľ zrecyklovali viac ako 50-tisíc rúšok, pričom od konca júna zo získaného materiálu vyrobili dve až tritisíc recyklovaných výrobkov. Francúzi veria, že ich materiál bude možné obnovovať nekonečne veľa krát a takéto riešenia by mohli výrazne znížiť znečistenie Zeme plastovým odpadom.

7:00 Napriek rastúcemu počtu prípadov nákazy koronavírusom sa 1. septembra v mnohých európskych krajinách vrátia školáci do lavíc. Okrem peračníka a desiaty si budú musieť ale tentoraz pribaliť aj rúšku. Nové obmedzenie čaká aj cestovateľov. Svoje hranice uzatvára Maďarsko, Egypt bude vyžadovať negatívny test na koronavírus. Do školy sa vracajú napríklad aj žiaci v Česku, Francúzsku, Poľsku, Srbsku, Belgicku či na Ukrajine, v stredu pred tabuľu znovu zasadnú aj britskí či slovenskí školáci. Väčšinou ich budú čakať sprísnené hygienické opatrenia, na mnohých miestach budú musieť deti aspoň mimo triedy nosiť nasadené rúška. Napríklad vo Francúzsku a v Belgicku budú musieť mať zakrytý nos a ústa žiaci od jedenástich rokov veku. Po návrate detí do školských lavíc tento mesiac volal aj generálny tajomník OSN António Guterres a organizácia UNICEF, podľa ktorej aspoň tretina detí nemala po uzavretí škôl počas pandémie možnosť dištančnej výučby.

Všetky štáty sa pre nový školský rok zhodujú na kľúčových zásadách. Rodičia nemajú posielať dieťa do školy, keď má horúčku. Deti si majú častejšie umývať ruky, nepodávať si ich pri pozdrave či lúčení a zakrývať si pri kašľaní ústa rukávom alebo papierovou vreckovkou. V školách by sa tiež malo častejšie vetrať a dezinfikovať povrchy, ktorých sa deti často dotýkajú.

Zmeny čakajú tiež cestovateľov. Maďarsko najmenej na mesiac uzatvára hranice pre cudzincov, aby zabránilo šíreniu koronavírusu. Výnimku budú mať vojenské konvoje, humanitárny tranzit či obchodné alebo diplomatické cesty. Negatívny test na vírus SARS-CoV-2 žiada od turistov tiež Egypt.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus