Koronavírusom sa infikovala aj hlavná hygienička ČR

Hlavná hygienička v Českej republike Jarmila Rážová mala pozitívny test na koronavírus. Karanténa tak hrozí aj najvyšším vládnym predstaviteľom ČR. USA sa nemienia zapojiť do projektu COVAX, ktorý iniciovala WHO a má zabezpečiť dve miliardy dávok vakcíny od niekoľkých výrobcov.

02.09.2020 06:00 , aktualizované: 21:38
časko praha strecha akrobati Foto: ,
Akrobati a herci hrajú na strechách Prahy počas pandémie koronavírusu rozprávku od Hansa Christiana Andersena.
debata (116)

21:33 Koronavírusová pandémia a jej dôsledky uvrhnú ďalších 47 miliónov žien a dievčat do extrémnej chudoby a prehĺbia už existujúce nerovnosti. Vyplýva to z najnovšej správy, ktorú v stredu zverejnila OSN, informuje agentúra DPA. Pôvodné odhady poukazovali na 2,7-percentné zníženie miery chudoby žien v rokoch 2019 – 2021. Avšak v dôsledku pandémie sa teraz očakáva jej nárast o 9,1 percenta.

19:49 Bývalý taliansky premiér a mediálny magnát Silvio Berlusconi bol pozitívne testovaný na koronavírus. Informovala o tom podľa TASR agentúra AFP s odvolaním sa na talianske médiá, ktoré citovali zdroje z jeho politickej strany Forza Italia. Berlusconi, ktorý oslávi na konci septembra 84 rokov, mal pozitívne výsledky dvoch testov, ale „naďalej pracuje zo svojho domu v Arcore“ neďaleko Milána, „kde strávi plánované karanténne obdobie“, uviedli príslušné zdroje pre tlačovú agentúru AGI. Berlusconi bol dominantnou postavou na talianskej politickej scéne takmer dve desaťročia, a to aj napriek svojim sexuálnym škandálom a súdnym procesom, ktoré negatívne ovplyvnili jeho kariéru.

18:08 V stredu sa začal trojdňový štrajk odborovej organizácie pracovníkov štátnej a verejnej sféry v Maďarsku (MKKSZ), informuje agentúra MTI. Vedúca MKKSZ Péterné Borosová vo svojom vyhlásení pred maďarským ministerstvom vnútra v stredu ráno uviedla, že organizáciu vedie k štrajku „neochota ministerstva vnútra zúčastniť sa na vecnom dialógu“ s odborovou organizáciou a to, že ministerstvo nepovažuje ani jednu z ich požiadaviek za hodnú rokovania.

Hlavnou požiadavkou MKKSZ je, aby vláda pokryla náklady na zavedenie bezpečnostných opatrení v súvislosti s koronakrízou, ktoré samosprávy zaviedli na pokyn vlády. Odborári tvrdia, že maďarská vláda počas koronakrízy neprijala dostatočné opatrenia na ochranu zdravia zamestnancov miestnych samospráv a nepreplatila náklady, ktoré vznikli pri zavedení bezpečnostných opatrení v jednotlivých obciach.

16:54 Na aktuálnych odporúčaniach v boji s pandémiou ochorenia COVID-19 v Rakúsku sa v stredu na prvom pravidelnom zasadnutí vlády po letnej prestávke dohodli rakúsky kancelár Sebastian Kurz, minister vnútra Karl Nehammer a minister zdravotníctva Rudolf Anschober. Tamojšia vláda napriek stúpajúcim počtom nakazených zatiaľ sprísnenie opatrení neplánuje.

Na obdobie jesene a zimy majú platiť podľa Kurza „všeobecné pravidlá a odporúčania“. Medzi hlavné posolstvá patrí nosenie rúšok v uzavretých priestoroch, dodržiavanie fyzického odstupu a hygienických pravidiel. Minister zdravotníctva zdôraznil, že dôležité je pravidelne vetrať, pričom izbová teplota by podľa jeho slov nemala byť vyššia než 23 stupňov Celzia.

Rakúsko aj naďalej povoľuje konanie podujatí v interiéroch s účasťou do 5000 osôb, čo podľa ORF ocení najmä kultúrna scéna či organizátori športových akcií. Vláda ďalej odporučila, aby počet hostí na súkromných oslavách nepresiahol 25. Najlepšie by však podľa rakúskych predstaviteľov bolo, ak by sa rodinné oslavy, ktoré sa v minulosti stali ohniskom nákazy, nekonali vôbec. „Čím menšia skupina, tým menšie počty infikovaných,“ vyhlásil Kurz.

15:28 Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) v snahe zabrániť rozšíreniu koronavírusu na jej územie nariadila príslušníkom armády a polície zastreliť každého, koho uvidia v okruhu 800 metrov od hraníc s Čínou. Polícia z mesta Hörjong podľa britského denníka Mirror uviedla, že usmrtí kohokoľvek, kto prekročí stanovenú líniu, bez ohľadu na dôvod, pre ktorý sa tam vyskytol. Uvedené opatrenie chce KĽDR aplikovať pozdĺž celej 1800 km dlhej hranice s Čínou. Platiť bude až do skončenia pandémie, aby sa zamedzilo prenosu koronavírusu prostredníctvom kontaktu s ľuďmi z Číny. Na stráženie hraníc vyslali jednotky špeciálnych síl.

Dosiaľ KĽDR zaznamenala údajne iba jediný prípad ochorenia COVID-19. Podľa vyhlásenia tamojších úradov pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) však výsledky testov neboli presvedčivé, a tak spomenutý prípad stále oficiálne nepotvrdili.

15:04 Rakúsko hlási trojciferný denný prírastok nových prípadov koronavírusu. Úrady tam za uplynulých 24 hodín potvrdili 416 nových infekcií, informuje portál ORF. Celkovo testy potvrdili vírus u 27 871 ľudí a 727 v súvislosti s ním zomrelo.

14:37 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch aj ďalší pracovníci jeho rezortu, ktorí boli v kontakte s hlavnou hygieničkou ČR Jarmilou Rážovou nakazenou novým koronavírusom, išli do karantény a v priebehu dňa podstúpia tiež testy na prítomnosť ochorenia COVID-19. Karanténa sa však nakoniec netýka premiéra Andreja Babiša ani ďalších zamestnancov úradu vlády, ktorí sa s Rážovou tiež stretli, píše spravodajský portál iDNES.cz. Časť pracovníkov ministerstva zdravotníctva bude z preventívnych dôvodov pracovať z domova. Testy podstúpia tí, ktorí s ňou boli dlhšie než 15 minút, čo sa okrem iných týka aj premiéra Andreja Babiša.

Babišovi ani ďalším ľuďom z úradu vlády, ktorí sa s Rážovou stretli, však karanténa nehrozí. Rozhodla o tom riaditeľka pražskej hygienickej stanice Zdeňka Jágrová. Pri rokovaní totiž sedeli v dostatočnej vzdialenosti a dodržali aj ďalšie preventívne opatrenia. Premiér preto svoj ďalší program nemení. „Takmer všade nosím respirátor, v miestnosti sa vetralo a boli tam aj vysoké stropy,“ uviedol Babiš.

14:05 Grécko hlási prvý prípad nákazy koronavírusom v najväčšom utečeneckom tábore Moria na ostrove Lesbos. V stredu o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z prostredia gréckeho ministerstva pre migráciu. Pacientom nula migračného tábora je podľa informácií agentúry 40-ročný somálsky utečenec, ktorý sa do tábora vrátil po nedávnom pobyte v Aténach.

V preľudnenom tábore s kapacitou zhruba 2 800 ľudí sa v súčasnosti nachádza takmer 13 000 utečencov. Utečenecké tábory na gréckych ostrovoch sú momentálne v tzv. lockdowne, teda v karanténe, do 15. septembra. Mnoho ľudí však spáva pred bránami preplneného tábora, čím sa na nich nemusia vzťahovať nariadenia o obmedzení pohybu, približuje AFP.

13:30 Rúška sú oddnes opäť povinné aj pre ľudí s chronickými respiračnými ochoreniami. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo vnútra SR. Vo svojom statuse prináša prehľad k tejto téme vrátane výnimiek.

12:55 Počas víkendu bol všetkým testovaným zamestnancom Rádia_FM, ktorí prišli do kontaktu s osobou s potvrdeným koronavírusom, doručený negatívny výsledok. Po pozitívnom testovaní zamestnanca rozhlasového okruhu Rádio_FM v súvislosti s ochorením COVID-19 boli testy vykonané u všetkých interných a externých zamestnancov, ktorí s nim mohli prísť do kontaktu alebo sa zdržiavali v rovnakých priestoroch. Priestory Rádia_FM aj redakcie boli v piatok 28. augusta dôkladne vydezinfikované. V tlačovej správe o tom informoval PR manažér Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Filip Púchovský.

Šéfdramaturgička Rádia_FM Jana Imrichová dodala, že nakazený redaktor sa dal testovať pri prvom náznaku nádchy a šírenie v kolektíve úplne eliminovali. V poriadku sú aj zamestnanci, ktorí s infikovaným redaktorom pracujú v jednej redakčnej miestnosti.

12:00 V talianskom meste Benátky sa v stredu napriek koronavírusovej pandémii začal za prísnych bezpečnostných opatrení 77. ročník medzinárodného filmového festivalu. Informovala o tom agentúra AFP. Viac v tomto článku.

Po Benátkach sú umiestnené desiatky červených tabuliek s nápismi ako „Noste rúško“, „Dodržiavajte bezpečný odstup“ či „Umývajte si ruky“, upozorňujúce na dodržiavanie hygienických opatrení počas podujatia. Jedným z najradikálnejších obmedzení je aj zákaz pre fanúšikov vstupovať na červený koberec, kde sa počas uplynulých ročníkov snažili získať autogram alebo fotografiu svojho obľúbeného herca či herečky.

11:18 Koronavírusom sa infikovala aj hlavná hygienička ČR Jarmila Rážová. V poslednom čase sa stretla s niektorými ministrami aj premiérom Andrejom Babišom, karanténa tak hrozí aj najvyšším vládnym predstaviteľom. Informovala o tom webová stránka televíznej stanice Nova a spravodajské portály Novinky.cz a iDNES.cz.

Podľa ministerstva zdravotníctva sa nachádza Rážová v domácej izolácii V preventívnej karanténe je tiež vicepremiér Karel Havlíček. Jeho test bol negatívny, stretol sa však s infikovanou, píše iDNES.cz. Hygienici momentálne hľadajú osoby, ktoré boli s Rážovou v dlhšom a bližšom kontakte. Testy podstúpia tí, ktorí s ňou boli dlhšie ako 15 minút.

11:05 V Maďarsku pribudlo v utorok 365 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší počet od začiatku pandémie. Na ochorenie COVID-19 spôsobované týmto vírusom zomreli za uplynlý deň traja ľudia, uviedol v stredu vládny informačný server koronavirus.gov.hu. Celkový počet nakazených koronavírusom dosiahol v Maďarsku 6 622, z nákazy sa už zotavilo 3 903 ľudí. Aktuálne je nakazených 2 100 osôb, 98 z nich je v nemocnici, z toho siedmi sú na pľúcnej ventilácii. Ochoreniu doteraz podľahlo 619 ľudí.

9:55 Ukrajina dnes oznámila ďalší rekordný prírastok nových prípadov nakazených koronavírusom: 2 495 za uplynulých 24 hodín. Súčasne ďalších 51 ľudí s chorobou Covid-19 zomrelo. Predchádzajúci denný rekord predstavoval 2 481 prípadov, napísala agentúra Reuters. Celkový počet prípadov v krajine od začiatku pandémie dosiahol 125 798, z toho 2 656 pacientov zomrelo.

9:30 Nový koronavírus nesmie zastaviť zmeny v školstve. Vzdelávanie musí byť hlavnou témou nielen reformného plánu vlády, ale aj investícií z európskych peňazí. Pri príležitosti začiatku školského roka 2020/2021 to uviedla predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

„Nový koronavírus priniesol do škôl mnohé obmedzenia, no zároveň musí byť katalyzátorom zmien, ktoré náš vzdelávací systém tak veľmi potrebuje. Pandémia totiž ukázala, že nie všetky deti na Slovensku majú rovnaké podmienky a príležitosti na dobré vzdelanie,“ uviedla Remišová. (tasr)

9:08 Posunutý začiatok školského roka majú tri školy, vyplýva to z informácií, ktoré má k dispozícii rezort školstva. V stredu to počas tlačovej konferencie pri príležitosti otvorenia nového školského roka 2020/2021 na Základnej škole kpt. Nálepku v Stupave uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

„O ostatných školách nemáme avízo, takže otvárame školský rok a verím, že maximálne prídeme do oranžovej fázy a červenú fázu nebudeme musieť realizovať,“ povedal minister školstva. V prípade týchto troch škôl sa čaká na otvorenie školského roka. „Bude to trvať pár dní, kým to bude vyhodnocovať regionálny úrad verejného zdravotníctva a bude dávať odporúčania, ako pokračovať ďalej,“ vysvetlil minister. Pripomenul, že rezort školstva neplánuje zatvárať školy celoplošne, ale len lokálne. (tasr)

Učiteľka dezinfikuje žiakom ruky počas... Foto: TASR (František Iván)
školský rok / škola / žiaci / Učiteľka dezinfikuje žiakom ruky počas otvorenia nového školského roka 2020 - 2021 na Základnej škole Hroncova 2. septembra 2020 v Košiciach

8:37 V Českej republike zaznamenali v utorok ďalších 503 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je podľa údajov z ministerstva zdravotníctva o jeden viac, ako doterajší rekordný nárast z 21. augusta. Informoval o tom v stredu spravodajský portál iDNES.cz.

Aktuálne sa z ochorenia Covid-19 v Česku lieči 6576 pacientov. V nemocniciach je hospitalizovaných 166 pacientov s koronavírusom, vo vážnom stave je 34 z nich. Z celkového počtu 25 117 nakazených sa už vyliečilo viac ako 18-tisíc osôb. Ochoreniu Covid-19 od začiatku pandémie pdoľahlo 425 ľudí. Najviac nakazených za posledný týždeň v prepočte na 100-tisíc obyvateľov registrovali v juhomoravskom okrese Hodonín, nasledujú hlavné mesto Praha a okres Třebíč v kraji Vysočina.

7:58 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu v Brazílii sa za posledných 24 hodín zvýšil o 42 659 na celkovo 3 950 931, informovala v stredu agentúra TASS s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Chorobe Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 1215 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 122 596. Podľa ministerstva sa viac ako tri štvrtiny infikovaných – 3 159 096 – uzdravilo a ďalších 669 239 pacientov zostáva pod lekárskym dohľadom.

6:00 Americká vláda v utorok oznámila, že sa Spojené štáty nezapoja do medzinárodného projektu, ktorý má zabezpečiť prístup k vakcíne proti koronavírusu ľuďom vo väčšine krajín sveta. Washington to podľa agentúry AP zdôvodnil tým, že nechce byť tlačený do podobných iniciatív Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a ďalšími autoritami. Americký prezident Donald Trump opakovane prehlasuje, že WHO potrebuje reformu a že je pod vplyvom Číny. V júli Spojené štáty oficiálne potvrdili odchod zo Svetovej zdravotníckej organizácie.

Cieľom medzinárodného projektu COVAX, ktorý iniciovala Svetová zdravotnícka organizácia, je zabezpečiť do konca budúceho roka dve miliardy dávok vakcíny od niekoľkých potenciálnych výrobcov. Do projektu na financovanie a distribúciu vakcín sa už zapojilo vyše 170 krajín sveta. Vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2, ktorý lekári zaregistrovali prvýkrát na prelome roka, teraz vyvíja a testuje rad štátov, vrátane Indie, Británie, Ruska a Číny.

„Spojené štáty budú pokračovať v spolupráci so svojimi medzinárodnými partnermi s cieľom poraziť tento vírus, ale nenechajú si od multilaterálnych organizácií ovplyvnených skorumpovanou WHO a Čínou nič nútiť,“ uviedol hovorca Bieleho domu Judd Deere. „Náš prezident sa bude maximálne snažiť zabezpečiť, aby akákoľvek nová vakcína zodpovedala požiadavkám amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv na bezpečnosť a účinnosť, aby bola dôkladne otestovaná a zachraňovala životy,“ dodal.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koronavírus