Pribudli ďalšie 4 úmrtia na COVID-19. Počet obetí sa zvýšil na 37

Na Slovensku pribudli 4 potvrdené úmrtia v súvislosti s ochorením COVID-19. Celkovo tak evidujeme 37 úmrtí. Ako informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR, nové úmrtia sú potvrdené na základe vykonaných pitiev zosnulých a všetkých indikovaných pomocných laboratórnych vyšetrovacích metód.

02.09.2020 10:30 , aktualizované: 18:59
debata (275)

„Na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 zomrela 22. augusta 89-ročná žena vo Fakultnej nemocnici v Prešove, 23. augusta 78-ročná žena vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, v rovnaký deň 83-ročný muž vo Fakultnej nemocnici v Prešove a 30. augusta 64-ročný muž v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku,“ spresnila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Potvrdili 53 nových prípadov

V stredu pribudlo 53 nových prípadov nákazy. Od začiatku pandémie tak evidujeme 4 042 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 428 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

Vyliečilo sa 45 nových pacientov, celkovo ich počet stúpol na 2 523. Máme 73 hospitalizo­vaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Jedenásti sú na JIS, siedmi sú na pľúcnej ventilácii.

Najviac nových prípadov má okres Michalovce, kde evidovali 19 nakazených. V Bratislave pribudlo 13 nakazených. Košice, Poprad, Prešov, Senec a Zvolen majú dva nové prípady. Jeden prípad nákazy evidujú v okresoch Čadca, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Komárno, Liptovský Mikuláš, Pezinok, Ružomberok, Svidník, Trenčín, Vranov nad Topľou a Zlaté Moravce.

Koronavírus potvrdili u škôlkara v Petržalke

Materskú školu v bratislavskej Petržalke navštevovalo dieťa pozitívne testované na COVID-19. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava ju v rámci prijatých opatrení zatvoril do 16. septembra. Sedem detí, ktoré prišli s pozitívnym do kontaktu, majú otestovať, nariadili im aj domácu izoláciu. Karanténne opatrenia sa vzťahujú aj na jednu učiteľku. Informovala o tom hovorkyňa RÚVZ Bratislava Katarína Nosálová.

Pozitívne testované dieťa navštevovalo Súkromnú materskú školu na Zadunajskej ulici 27 v Bratislave. „V žiadnom inom predškolskom či školskom zariadení v Bratislavskom kraji nie je z dôvodu ochorenia či podozrenia na COVID-19 prerušený výchovno-vzdelávací proces,“ uviedla hovorkyňa.

RÚVZ Bratislava v stredu na sociálnej sieti uviedol, že eviduje 14 osôb s COVID-19, z toho osem žien a šesť mužov. Najmladšia osoba má dva roky, najstaršia 51 rokov. „Medzi pozitívnymi osobami evidujeme importy zo zahraničia, nami dohľadané kontakty už pozitívnych osôb a aj sporadické prípady bez epidemiologickej súvislosti s už šetrenými prípadmi v Bratislavskom kraji,“ doplnil RÚVZ. Dva prípady sú v okrese Senec, jedna osoba pochádza z okresu Pezinok a 11 osôb má nariadenú karanténu v Bratislave.

Krajčí: Laboratóriá dokážu denne vyšetriť 7 500 vzoriek

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) na stredajšej tlačovej besede podotkol, že na Slovensku sa testuje správne. „Slovensko je tak jednou z top piatich krajín, ktoré sa umiestňujú v počte testov na jedného pozitívne dokázaného. Podľa všetkého testuje veľmi správne. Počet negatívnych testov korešponduje s počtom pozitívnych,“ uviedol Krajčí. Nemá tiež informácie, že by situácia s ľuďmi pozitívne testovanými na koronavírus nebola pod kontrolou.

Video

Na margo dvoch úmrtí ľudí s koronavírusom, ktoré v utorok pribudli, Krajčí povedal, že jedným z nich bola osoba, ktorá sa vrátila z Chorvátska. „Ochorenie malo u nej rýchly priebeh a aj napriek liečbe a podanému remdeziviru sa ho nepodarilo zachrániť,“ poznamenal. Druhá pacientka mala podľa Krajčího aj druhú chorobu. V oboch prípadoch sa čaká na výsledky pitvy. „Slovensko je jedna z najlepších krajín na svete, ktorá spoľahlivo vykazuje úmrtia na ochorenie COVID-19,“ hovorí minister.

Pre inteligentnú karanténu sa ľudia rozhodovali vtedy, ak im hrozila štátna. V súčasnosti by si ju ľudia mohli nainštalovať, no nemá kto skontrolovať, či bola aplikácia nainštalovaná správne. „Táto inteligentná karanténa sa momentálne nedá veľmi dobre využiť. Spoliehame sa na to, že ľudia budú zodpovední a budú sa izolovať, pokiaľ budú mať príznaky,“ skonštatoval šéf rezortu zdravotníctva. Rozdiel oproti prvej vlne pandémie je podľa Krajčího v tom, že ľudia sú vzdelanejší.

Od stredy funguje prvé veľkokapacitné mobilné odberové miesto

Ministerstvo zdravotníctva otvorilo prvé veľkokapacitné mobilné odberové miesto (MOM) v Bratislave. Denne by malo na ochorenie COVID-19 otestovať 500 až 600 ľudí. TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

V hlavnom meste pribudlo takéto miesto v areáli štadiónu bývalého bratislavského Interu. Testovať sa podľa rezortu zdravotníctva budú tí, ktorí prídu peši či autom len s platným COVID passom. Na jeho získanie je potrebná registrácia cez elektronický formulár.

Takéto veľkokapacitné miesta na testovanie by mali postupne pribudnúť aj v ďalších krajských mestách.

Rúška sú oddnes opäť povinné aj pre ľudí s chronickými respiračnými ochoreniami

Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo vnútra SR (MV SR). Podľa rezortu výnimku udelenú počas letných mesiacov ľudia často neoprávnene zneužívali. MV SR argumentuje aj tým, že výnimka bola udelená aj v dôsledku horúcich letných dní, ktoré v septembri nebývajú tak časté.

Od nosenia rúšok v interiéri tak budú oddnes oslobodené deti do troch rokov veku, deti v materských školách a jasliach, žiaci prvého stupňa základnej školy, žiaci so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím a žiaci pri konaní prijímacích skúšok, komisionálnych skúšok, jazykových skúšok, skúšok odbornej spôsobilosti na výkon povolania a pri ukončovaní výchovy a vzdelávania. Rúško tiež nebude povinné pri konaní štátnych jazykových skúšok a pre osoby so závažnými poruchami autistického spektra.

Rúško nebude povinné ani pre vodičov verejnej dopravy, ktorí sú sami v uzavretej kabíne oddelenej od cestujúcich, osoby pri výkone športu, osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania, nevesty a ženíchov pri svadbe, deti pristupujúcich k prvému svätému prijímaniu, účinkujúcich pri výrobe programu alebo výkonných umelcov pri podávaní umeleckého výkonu, osoby vo wellness a umelých kúpaliskách a zamestnancov vykonávajúci prácu v spoločnom pracovnom priestore, ak sú od seba alebo iných osôb vzdialení minimálne dva metre alebo sú na pracovisku sami.

Výnimka platí aj pre účastníkov zotavovacích podujatí pre deti a mládež, vrátane personálu pri všetkých aktivitách v rámci lokality vyhradenej na konanie daného zotavovacieho podujatia, ako aj pri pobyte vo voľnej prírode.

Rezort vnútra upozorňuje, že pre všetkých naďalej platí povinnosť nosiť rúška v obchodoch a obchodných domoch, verejnej doprave, nemocniciach, letiskách, železničných a autobusových staniciach, na úradoch, verejných inštitúciách, autoškolách či kostoloch. Rúška musia nosiť aj vodiči taxislužieb či účastníci verejných podujatí a to ako v interiéri, tak aj v exteriéri. V reštauráciách a kaviarňach platí výnimka. Ľudia si budú môcť dať rúško dole na čas nevyhnutný na konzumáciu jedál alebo nápojov. Rezort vnútra dodal, že hygienici odporúčajú nosiť rúška všetkým osobám, preto uvítajú, ak ho budú nosiť aj osoby, na ktoré sa vzťahujú výnimky.

275 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19