Parlament schválil novelu zákona o prokuratúre s pripomienkami prezidentky

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu schválili novelu zákona o prokuratúre spolu s niekoľkými pripomienkami, ktoré navrhovala zapracovať prezidentka Zuzana Čaputová, keď zákon vrátila parlamentu. Generálny aj špeciálny prokurátor po uplynutí alebo zániku funkcie bude môcť ostať prokurátorom generálnej prokuratúry.

02.09.2020 13:25 , aktualizované: 18:22
debata (243)

Poslanci zároveň zo zákona vypustili vetu o možnosti navrhnúť odvolanie špeciálneho i generálneho prokurátora, ak funkciu prestal vykonávať riadne, čestne, nezávisle alebo nestranne. Zákon nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia.

Podľa opätovne schválenej novely sa o funkciu šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR môžu uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíriť by sa mal okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Špeciálnym prokurátorom by sa už nemusel stať len prokurátor GP.

Uchádzačom o funkciu generálneho i špeciálneho prokurátora bude môcť byť občan SR, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Vyžadovať sa bude od neho aspoň 15-ročná prax v právnickom povolaní. Podmienkou má byť aj bezúhonnosť. Kandidát na špeciálneho prokurátora bude musieť mať odbornú justičnú skúšku.

Kandidátov na šéfa GP i špeciálneho prokurátora by mohli navrhovať poslanci NR SR a aj minister spravodlivosti, verejný ochranca práv, Rada prokurátorov SR, profesijná organizácia právnikov i právnické fakulty a Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV). Špeciálneho prokurátora mohol doteraz voliť a odvolávať parlament na návrh generálneho prokurátora na základe výberového konania.

Hlava štátu by si pred rozhodnutím o odvolaní generálneho prokurátora mohla vyžiadať stanovisko rady prokurátorov, ktoré by mala predložiť do siedmich dní. Generálny i špeciálny prokurátor by podľa schválených úprav nemohol vykonávať posledné dva roky pred vymenovaním funkciu prezidenta SR, poslanca národnej rady, poslanca Európskeho parlamentu, člena vlády, štátneho tajomníka, predsedu samosprávneho kraja, primátora, starostu či verejného ochrancu práv.

Uchádzačov na post špeciálneho i generálneho prokurátora by mal ešte pred voľbou v parlamente verejne vypočúvať ústavnoprávny výbor za podobných podmienok ako pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov.

Schválili novelu zákona o elektronických komunikáciách

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR bude môcť získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v „červených“ krajinách. Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu prelomili veto prezidentky a schválili novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Novela tiež hovorí, že pokuta za nedodržanie izolácie a karantény po návrate na Slovensko z „červenej“ krajiny má byť do výšky 5000 eur. Hlava štátu už avizovala, že v prípade prelomenia jej veta sa chce obrátiť na Ústavný súd SR.

„Priestupku na úseku verejného zdravotníctva sa dopustí ten, kto sa v čase krízovej situácie nepodrobí opatreniam, a to nariadenej izolácii alebo karanténnym opatreniam súvisiacim so vstupom na územie SR v spojitosti so vznikom pandémie alebo šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby,“ píše sa v návrhu novely. Za tento priestupok má hroziť pokuta do výšky 5000 eur. Uložiť ju má príslušný orgán verejného zdravotníctva.

Nová úprava má umožniť dodatočnú kontrolu osôb, ktoré sa majú prihlásiť pri príchode z takzvanej „červenej krajiny“. „Cieľom návrhu zákona je, aby podnik poskytoval Úradu verejného zdravotníctva SR telefónne čísla zákazníkov, ktorým boli zaslané SMS, lebo sa nachádzali v nebezpečnej krajine a vrátili sa v určenom čase na Slovensko, a zároveň v rámci všeobecnej súčinnosti spracúvať a poskytovať ÚVZ SR anonymizované dáta aj bez súhlasu dotknutých osôb,“ uviedli predkladatelia. Operátor by tak mohol spracúvať lokalizačné údaje bez súhlasu účastníka, napríklad pri zasielaní varovných SMS správ.

Novela upravuje aj rozsah údajov, ktoré operátori môžu spracovávať bez súhlasu účastníka. Okrem telefónneho čísla by mohli „v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas spracúvať prevádzkové údaje v rozsahu identifikácie prihlásenia účastníka do siete v stanovenom čase i lokalizačné údaje účastníka aj bez súhlasu dotknutého účastníka“.

ÚVZ by mohol tieto údaje zbierať, spracúvať a uchovávať najdlhšie po dobu do 60 dní, pričom po uplynutí tejto lehoty má údaje bezodkladne zničiť. „Úrad verejného zdravotníctva SR je oprávnený tieto údaje získavať len s cieľom zabránenia vzniku a šírenia pandémie alebo nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby,“ píše sa v materiáli. ÚVZ bude musieť predložiť parlamentnému ústavnoprávnemu výboru report, ako s údajmi narábal.

Účinnosť by mala novela nadobudnúť dňom jej vyhlásenia.

Poslanci prijali uznesenie k smrti Chovanca

Poslanci NR S) dnes prijali uznesenie k smrti slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku. Rozhodlo o tom 127 členov zákonodarného orgánu. Uznesenie predložil predseda a podpredsedovia parlamentu. Plénum v ňom žiada vládu, aby získala od belgickej vlády informácie z vyšetrovania a tie následne prezentovala národnej rade.

Parlament zároveň vyjadruje ľútosť a znepokojenie nad smrťou Chovanca po zásahu belgických bezpečnostných zložiek a odsudzuje ich hrubý a bezprecedentný postup. Vládu taktiež žiada, aby s využitím všetkých diplomatických prostriedkov intervenovala u belgickej vlády za účelom vyvodenia trestnoprávnej a disciplinárnej zodpovednosti zasahujúcich príslušníkov polície. V závere uznesenia plénum vyjadruje úprimnú sústrasť rodine a blízkym Jozefa Chovanca.

Dôvody na odvolanie komisárov pre deti a zdravotne postihnutých sa nezmenia

Dôvody na odvolávanie komisára pre deti a komisára pre zdravotne postihnutých sa meniť nebudú. Poslanci neschválili novelu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím.

Novela predpokladala, že by bolo možné podať návrh na odvolanie týchto komisárov aj v prípade, ak v súvislosti s výkonom svojej funkcie porušili zákon o komisároch alebo iný zákon či všeobecne záväzný právny predpis. Rovnako hovorila o odvolaní komisára, ak by nevykonával funkciu viac ako šesť mesiacov po sebe.

Pribudnúť mal aj dôvod, ak by konal „spôsobom, ktorý vzbudzuje dôvodné pochybnosti o jeho nezávislosti a nestrannosti pri výkone funkcie komisára“. Návrh mal podávať príslušný parlamentný výbor s jasným vysvetlením. Komisárovi tiež novela navrhovala možnosť vyjadriť sa k návrhu ešte predtým, ako o ňom plénum rozhodne.

Poslanci z ĽSNS si odmietli nasadiť rúška

Žiaden poslanec nie je nad zákonom a musí dodržiavať predpisy. Vyhlásil to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) na stredajšej tlačovej konferencii v súvislosti s tým, že v úvode mimoriadnej schôdze si niektorí poslanci z klubu ĽSNS a nezaradení odmietli nasadiť rúško. Nevylúčil, že im bude udelená pokuta za porušenie nariadení.

Poslanci NR SR zľava Peter Krupa, Andrej... Foto: TASR, Martin Baumann
NRSR kotlebovci rúška Poslanci NR SR zľava Peter Krupa, Andrej Medvecký, Milan Mazurek (všetci ĽSNS) si odmietli nasadiť rúško aj po napomenutí predsedom parlamentu. Vpravo s rúškom Martin Beluský (ĽSNS) a vpravo hore Dušan Galis (Smer).

„Niektorí poslanci si myslia, že sú nad zákonom, že sú vyvolení a že nemusia dodržiavať žiadny predpis. Je mi to veľmi ľúto,“ povedal Kollár. Priblížil, že poslancov na začiatku schôdze najskôr upozornil a potom vykázal. Pokiaľ bude Národná rada (NR) SR zasadať aj vo štvrtok, budú mať druhú absenciu a hrozí im finančný postih. Dodal, že ak chcú poslanci prinavrátiť parlamentu dôveru, musia ísť príkladom.

Medzi poslancami, ktorých upozornil, boli Andrej Medvecký, Milan Mazurek, Miroslav Urban, Peter Krupa (všetci ĽSNS), Štefan Kuffa a Tomáš Taraba (obaja nezaradení).

Fico: Smer bude hlasovať za opätovné odmietnutie vetovaných noviel

Opozičný Smer bude pri všetkých vetovaných novelách opätovne hlasovať za ich odmietnutie, pri novele zákona o prokuratúre podporí pripomienky prezidentky SR Zuzany Čaputovej. V prípade schválenia noviel zákonov o prokuratúre či o elektronických komunikáciách sa strana obráti na Ústavný súd (ÚS) SR. V stredu to opätovne potvrdil predseda Smeru Robert Fico.

VIDEO: Fico o súčasnej schôdzi parlamentu.

Video

Fico pri novele zákona o prokuratúre namieta, aby generálny prokurátor po uplynutí mandátu automaticky ostal prokurátorom. Hovorí, že v prípade menovania neprokurátora do funkcie by sa obišiel náročný proces, ktorý musí čakateľ absolvovať. Návrh označil za nedemokratický a šitý na mieru ľuďom vybraným vládnou koalíciou. Smer-SD podľa jeho slov nesúhlasí ani s novelou zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím. Tvrdí, že bol prijatý za účelom odvolania súčasných komisárok Viery Tomanovej a Zuzany Stavrovskej. „Asi majú málo funkcií, tak potrebujú nejaké k dispozícii, aby ich mohli prevziať,“ poznamenal.

V súvislosti s úmrtím Jozefa Chovanca v Belgicku uviedol, že Korčok ako štátny tajomník bol v tom čase v podstate vo vedení ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ). Vtedajší šéf diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) podľa jeho slov predsedal valnému zhromaždeniu OSN. „Nikto z MZV v tom čase neprišiel a nikto nepovedal, že v Belgicku je nejaký zásadný problém, na ktorý treba reagovať,“ hovorí Fico. Myslí si, že v pléne prejde koaličný návrh uznesenia, plánujú ho doplniť, aby sa zabezpečila transparentnosť vyšetrovania v Belgicku, budú vyžadovať prítomnosť pozorovateľov. Vec by mala byť podľa neho tiež predmetom záujmu príslušného komisára.

Poslanci okolo Pellegriniho nepodporia tri vrátené novely zákonov

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR zo vznikajúcej strany Hlas – sociálna demokracia nepodporia opätovné schválenie zákonov, ktoré parlamentu vrátila prezidentka Zuzana Čaputová. Avizovali to na stredajšom tlačovom brífingu. Národná rada o novelách rokuje od stredajšieho popoludnia. Poslanci okolo Petra Pellegriniho sa stotožnili s výhradami prezidentky voči nim. Poslanci budú zároveň žiadať doplnenie uznesenia NR SR k úmrtiu občana SR Jozefa Chovanca v Belgicku. Chcú napríklad, aby NR SR vyzvala Európsky parlament na zaoberanie sa celým prípadom.

Mimoriadna schôdza je podľa Pellegriniho zbytočná, sprevádza ju zbytočný chaos. Vládna koalícia podľa neho označovala vrátené zákony za kľúčové v boji proti pandémii, ako aj v boji proti korupcii a nastoleniu väčšej dôvery v právny štát. Koaliční poslanci však podľa neho uprednostnili letné prázdniny. Ak bola novela zákona o elektronických komunikáciách dôležitá a ak išlo koalícii o zmenu na čele Generálnej prokuratúry (GP) SR, Pellegrini nerozumie, prečo sa nemohli vetom prezidentky zaoberať pred dvoma či troma týždňami.

VIDEO: Pellegrini o súčasnej schôdzi: Zbytočný chaos.

Video

Pri zákone o prokuratúre poslanci podporia výhrady prezidentky, pričom majú ešte stále výhrady voči ďalším častiam novely. Pri zákone o elektronických komunikáciách sa poslanci takisto stotožňujú s prezidentkou. „Poukazuje na to, že táto vláda sa neštíti porušovať ústavu a ľudské práva obyvateľom pod rúškom boja proti koronavírusu,“ pripomenul Pellegrini. Novelu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím považujú za účelovú, stotožňujú sa s názorom prezidentky. Úprava podľa poslancov slúži len na to, aby mohli z postu odvolať komisárku pre deti Vieru Tomanovú.

Pellegrini zároveň chce, aby parlament podporil uznesenie k úmrtiu Jozefa Chovanca, ktoré pripravilo vedenie NR SR. Podľa poslanca Petra Kmeca (nezaradený) by sa mal do diskusie zapojiť aj europarlament. Preto navrhnú doplniť uznesenie o ďalšie znenie, ktorým má NR SR vyjadriť protest proti neodôvodnenému naťahovaniu vyšetrovania a vyzvať na „vyvodenie politickej zodpovednosti voči tým, ktorí sa podieľali na zahladzovaní faktov a dôkazov“. NR SR by tiež podľa Kmeca mala vyzvať europarlament, aby vyjadril politický postoj k celému prípadu, monitoroval jeho vývoj a dohliadal na spravodlivé a urýchlené vyšetrenie.

Pellegrini zároveň naznačil, že funkcie podpredsedu NR SR sa vzdá v úvode riadnej schôdze parlamentu, ktorej začiatok je naplánovaný na 16. septembra. Do tohto termínu sa môžu k jeho vznikajúcej strane pridať ďalší poslanci. Ak už bude strana zaregistrovaná, na riadnej schôdzi chcú poslanci požiadať o schválenie vzniku klubu. Šance na podporu vzniku klubu sú podľa Pellegriniho 50 na 50.

243 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #mimoriadna schôdza NR SR