Minister Korčok víta tlak belgickej spoločnosti v prípade Jozefa Chovanca

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) víta tlak, ktorý vytvára belgická spoločnosť a politika v prípade zabitého Jozefa Chovanca. V prípade boli podľa Korčoka nariadené ďalšie dve nezávislé expertízy, ktoré posunú vyšetrovanie dopredu. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády.

02.09.2020 15:55 , aktualizované: 16:39
debata (29)

„My nie sme súčasťou vyšetrovania, ale pochopiteľne od nás prichádza žiadosť o partnerskú komunikáciu, aby sme vedeli, v akom štádiu sa vyšetrovanie nachádza,“ povedal šéf rezortu diplomacie.

Korčok tiež spomenul, že v utorok sa zástupca veľvyslanectva v Belgicku zúčastnil na vypočutí exministra vnútra v snemovni belgického parlamentu. Ten si podľa Korčoka vyžiadal aj ďalších zainteresovaných politikov na vypočutie.

Korčok tiež víta uznesenie Národnej rady SR, ktoré na stredajšie rokovanie predložilo vedenie parlamentu. „Je dobré, že priamo volení zástupcovia sa k tomu vyjadria a je to dôležitý apel na belgickú stranu, politiku a občiansku spoločnosť, aby sa naozaj stalo to, čo je nevyhnutnosťou nastolenia spravodlivosti, a to je urýchlené ukončenie vyšetrovania,“ poznamenal.

K úmrtiu slovenského občana v Belgicku a udalostiam okolo zásahu na letisku Charleroi došlo vo februári 2018. Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca po dobu 16 minút.

Patakyová sa obrátila na belgických ombudsmanov

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa pre prípad Jozefa Chovanca obrátila na belgického federálneho ombudsmana a ombudsmanku. Informovala o tom v stredu na sociálnej sieti.

„Adresovala som im žiadosť o informácie, či daný prípad preskúmali a pokiaľ nie, požiadala som ich o zváženie, aby v ňom v rámci svojich kompetencií intervenovali a preskúmali rámce porušenia základných práv dotknutého slovenského občana,“ priblížila. Prípad podľa Patakyovej vyvoláva viaceré otázniky. Ako však vysvetlila, nespadá do jej pôsobnosti, keďže sa odohral v Belgicku.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v súvislosti s prípadom Chovanca na sociálnej sieti uviedol, že hneď po tom, ako boli prvýkrát zverejnené informácie o nových podozreniach, telefonicky kontaktoval premiérku Belgického kráľovstva Sophie Wilmesovú. „Žiadal som ubezpečenie, aby bola zabezpečená úplná nezávislosť vyšetrovania. Následne mi pani premiérka poslala ubezpečenie aj písomne,“ informoval. Predmetný list v stredu aj zverejnil.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Chovanec #Ivan Korčok