Chorvátsko hlási nový denný rekord v počtoch infikovaných

Šéf Európskeho parlamentu kritizoval nejednostnosť Európanov pri opatreniach proti koronavírusu. USA oznámili, že čoskoro by mohli očkovať. V Chorvátsku pribudlo za posledných 24 hodín najviac prípadov od začiatku pandémie.

03.09.2020 05:55 , aktualizované: 20:12
koronavírus, školy, USA Foto: ,
Výuka na ulici. Aj takto by mohlo vyzerať vyučovanie v čase pandémie - ukážka v newyorskej štvrti Brooklyn.
debata (26)

19:59 Vo Francúzsku za deň pribudlo viac ako 7 100 nových prípadov nákazy koronavírusom a za posledný týždeň je to už tretíkrát, čo denná bilancia prekonala hranicu 7 000. Informovala o tom agentúra Reuters. Také vysoké číslo infikovaných pritom francúzske úrady predtým naposledy zaznamenali koncom marca. Počet nových prípadov opäť stúpa aj v Taliansku, kde za uplynulý deň registrovali takmer 1 400 nakazených, čo je najvyššia bilancia za posledných päť dní.

18:58 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu v Spojenom kráľovstve sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1 735 na celkovo 340 411, informovala vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje vlády. Ide o najvyšší denný nárast v krajine od 4. júna. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v Británii v priebehu uplynulých 24 hodín 13 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 41.527.

16:30 V poradí druhé veľkokapacitné mobilné odberové miesto (MOM) pre COVID-19 zriadia v Trenčíne a fungovať by malo od 4. septembra. Informovala o tom trenčianska radnica na svojej internetovej stránke. „Veľkokapacitné mobilné odberové miesto sa nachádza pri mestskej krytej plavárni na Mládežníckej ulici. Pozostáva z dvoch odberových kontajnerov a jedného sociálneho kontajnera, ktorý bude slúžiť pre pracovníkov,“ informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice Trenčín Martina Holecová. Trenčianska nemocnica zabezpečuje pre odberové miesto personál, mesto Trenčín poskytuje priestor, napojenie na elektrickú energiu a vodu z budovy plavárne.

Trenčianske MOM by malo fungovať od pondelka do soboty v čase od 8:00 do 16:00. Podľa informácie z trenčianskej radnice by malo denne zabezpečovať 300 odberov. „Mobilné odberové miesto pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva Trenčín bude naďalej fungovať s dennou kapacitou 100 odberov,“ dodala trenčianska radnica.

15:51 Britská vláda oznámila, že investuje do testov na zisťovanie koronavírusu, ktoré poskytujú výsledky za menej ako 20 minút, keďže je terčom kritiky, že testy sú na prídel a systém nezvláda dopyt. Britský minister zdravotníctva Matt Hancock uviedol, že vláda rozširuje skúšky dvoch nových testov, ktoré poskytujú výsledky do niekoľkých minút.

Každý v krajine, kto má symptómy, má nárok na test, ale BBC vo štvrtok informovala, že ľudia, ktorí napísali svoje poštové smerovacie číslo na vládnu internetovú stránku, niekedy posielajú do centier vzdialených stovky kilometrov. Minister Hancock však trvá na tom, že systém je funkčný napriek určitým „prevádzkovým ťažkostiam“. Britská vláda uviedla, že má kapacitu robiť takmer 350 tis. testov denne, ale reálne sa v krajine denne robí len zhruba 180 tis. testov.

14:25 V Chorvátsku pribudlo za posledných 24 hodín 369 prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najvyšší počet od začiatku pandémie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra HINA.Predchádzajúci rekordný prírastok nových prípadov za deň (258) úrady naposledy zaznamenali 26. augusta.

Počet osôb, ktoré mali pozitívne výsledky testov na koronavírus SARS-CoV-2, tak v Chorvátsku od začiatku pandémie stúpol na 11 094. Na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 doteraz zomrelo 194 ľudí a vyliečilo sa 8266. Počet aktívnych prípadov nákazy je 2 634. V samo­izolácii sa nachádza 8 901 ľudí. V súčasnosti je hospitalizovaných 269 pacientov s chorobou COVID-19 vrátane 15 ľudí napojených na pľúcne ventilátory.

12:39 V Turecku sa rozšíria obmedzenia týkajúce sa spoločenských podujatí, ako sú svadby či zásnuby, ktoré doteraz platili len v niektorých provinciách, na celú krajinu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP. Turecko o sprísnení opatrení rozhodlo po tom, čo tamojší minister zdravotníctva oznámil, že krajina zažíva druhú vlnu pandémie koronavírusu, pričom vinu za nárast počtu nakazených pripísal stretávaniu sa ľudí na svadbách a počas dovoleniek.

Od marca bolo v Turecku na nový druh koronavírusu pozitívne testovaných viac ako 273 000 osôb. Denné prírastky sa aktuálne zvýšili na viac ako 1 500 takéto vysoké počty v Turecku naposledy evidovali v polovici júna.

11:47 Ukrajina zaznamenala za uplynulých 24 hodín rekordných 54 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na údaje Systému monitorovania epidémie koronavírusu Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Pribudlo tiež ďalších 2 430 prípadov infekcie koronavírusu. Celkový počet prípadov nákazy v tejto krajine tak stúpol na 128 228 a počet úmrtí sa zvýšil na 2 710.

Z COVIDu-19 sa od začiatku vypuknutia pandémie vyliečilo 59 676 ľudí. Ukrajina pre šírenie nového koronavírusu až na niektoré výnimky uzavrela od 29. augusta do 28. septembra svoje hranice pre cudzincov.

11:20 Rusko zaznamenalo vo štvrtok v priebehu posledných 24 hodín 4 995 nových prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum. Celkový počet nakazených tak stúpol na 1 009 995. Chorobe COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 114 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 17 528.

9:14 V Nemecku sa v stredu koronavírus potvrdil u 1311 ľudí. S Covidom-19 zomrelo ďalších osem pacientov. Informoval o tom dnes na svojich stránkach Inštitút Roberta Kocha (RKI).Od začiatku epidémie sa v Nemecku vírus potvrdil už u 246 166 ľudí. Zhruba 220 500 sa ich už uzdravilo. Aktívnych tak teraz zostáva zhruba 25 600 prípadov infekcie. S Covidom-19 v Nemecku 9321 nakazených zomrelo.

8:43 V Českej republike pribudlo v stredu 650 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je podľa údajov z ministerstva zdravotníctva rekordný nárast od začiatku pandémie. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Aktuálne sa z ochorenia Covid-19 v Česku lieči 7022 pacientov. V nemocniciach je hospitalizovaných 172 pacientov s koronavírusom, vo vážnom stave je 40 z nich. Z celkového počtu 25 773 nakazených sa už vyliečilo viac ako 18 300 osôb. Komplikáciám spojeným s ochorením Covid-19 od začiatku pandémie podľahlo 425 ľudí.

8:07 Nový typ koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19, sa objavil vlani v decembri v Číne, prvý človek s koronavírusom zomrel 11. januára. Počet nakazených vo svete sa začal zrýchľovať v júli, teraz rastie o milión nakazených vždy za tri až päť dní. Za august sa koronavírusom globálne nakazilo osem miliónov ľudí, v júli o milión menej, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa.

7:12 V Brazílii za posledných 24 hodín pribudlo 46 934 potvrdených prípadov koronavírusu. Celkovo sa od začiatku epidémie v tejto juhoamerickej krajine infikovali už takmer štyri milióny ľudí. S odvolaním sa na miestne ministerstvo zdravotníctva o tom dnes informovala agentúra Reuters. S Covidom-19 zomrelo za uplynulých 24 hodín v Brazílii 1184 ľudí. Celková bilancia mŕtvych sa tak vyšplhala na 123 780.

6:37 Herec Dwayne Johnson v stredu oznámil, že on, jeho manželka a dve dcéry mali približne pred tromi týždňami pozitívne testy na Covidu-19 a z ochorenia sa zotavujú. Informovala o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke stanica CNN.

„Môžem vám povedať, že je to jedna z najnáročnejších a najťažších vecí, aké sme kedy ako rodina museli pretrpieť,“ povedal Johnson prostredníctvom videa zverejneného na sociálnej sieti Instagram. Johnsonove dcéry vo veku štyri a dva roky mali podľa jeho slov len mierne príznaky. Jeho stav i stav jeho manželky Lauren Hashianovej bol však vážnejší. „S radosťou vám však oznamujem, že ako rodina sme na tom dobre,“ povedal a dodal, že nákaza u nich už nie je prítomná a sú zdraví.

6:00 Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa štáty USA vyzvala, aby boli pripravené distribuovať vakcínu proti ochoreniu COVID-19 už koncom októbra alebo začiatkom novembra. Informovala o tom podľa TASR agentúra AFP s odvolaním sa na americké médiá. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zdravotníckym úradom vo všetkých 50 štátoch a piatich veľkých mestách oznámilo, aby sa pripravili na distribúciu vakcíny, ktorá môže byť k dispozícii už koncom októbra alebo začiatkom novembra, uviedol na svojej webovej stránke denník The New York Times. Vakcína má byť podaná zdravotníkom a ďalším ľuďom z rizikových skupín. Riaditeľ CDC Robert Redfield ešte koncom augusta v liste guvernérov amerických štátov požiadal, aby odstránili prekážky v súvislosti s distribúciou vakcíny farmaceutickou spoločnosťou McKesson, napísal na svojej webovej stránke denník The Wall Street Journal.

Experti v oblasti verejného zdravotníctva sa podľa The New York Times zhodujú, že úrady by mali byť sa mali pripraviť na prípadné podanie vakcíny miliónom Američanov. Jej možná dostupnosť koncom októbra alebo začiatkom novembra však vytvára znepokojenie, že Trumpova administratíva sa snaží distribúciu vakcínu unáhliť. Trump 6. augusta naznačil, že Spojené štáty by mohli mať vakcínu proti koronavírusu ešte pred prezidentskými voľbami, ktoré sa budú konať v novembri.

5:55 Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli kritizoval „chaos“ pri prijímaní opatrení proti šíreniu koronavírusu v európskych krajinách. Únijné štáty by podľa neho mali postupovať jednotne, informovala agentúra DPA. „Panuje príliš veľa zmätkov,“ vyhlásil Sassoli s odkazom na samostatný postup väčšiny členských štátov v prijímaní opatrení. „Chaosu sa musíme vyhnúť,“ uviedol s tým, že krajiny by svoj postup mali koordinovať s Európskou komisiou.

Najnovším dokladom nekoordinovaného postupu je podľa DPA Maďarsko, ktoré od 1. septembra jednostranne uzavrelo hranice pre občanov Európskej únie. Občanom Česka, Slovenska a Poľska však neskôr udelilo výnimku a dovolilo im vstup s negatívnym testom na COVID-19. Komisia tento nerovný postup kritizovala a oznámila, že navrhne spoločné pravidlá. Nemenovaný európsky diplomat DPA oznámil, že v Bruseli panuje veľký záujem na užšej koordinácii koronavírusovej politiky. Práce na tvorbe jednotných pravidiel sú podľa neho v plnom prúde. Nemecký europoslanec Peter Liese uviedol, že zmätok v regionálnych a národných nariadeniach znižuje ochotu ľudí riadiť sa koronavírusovými reštrikciami. „Preto to naliehavo potrebujeme zmeniť,“ dodal.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus