Kočner a Zsuzsová sú nevinní, Szabó dostal 25 rokov

Marian Kočner i Alena Zsuzsová sú podľa súdu nevinní. Tomáša Szabóa uznal senát vinným vo všetkých bodoch obžaloby a odsúdil ho na 25 rokov.

03.09.2020 13:46
Marián Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó Foto:
Marián Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó sú obžalovaní z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
debata (1939)

13:48 Pojednávanie je ukončené.

13:45 Pojednávanie pokračuje po dlhšej prestávke.

Prokurátor Turan podáva odvolanie na časť o nevine Kočnera o Zsuzsovej.

13:15 Predsedníčka senátu dala príkaz na odfaxovanie príkazu na prepustenie z väzby, odôvodnenie sa končí.

Kočner zatiaľ zostáva v miestnosti.

13:13 „Súd prepúšťa Alenu Zsuzsovú z väzby na slobodu,“ vyhlásila Sabová.

13:10 Súd zašpekuloval o možnosti, že Zsuzsová bola priamym objednávateľom a chcela dať Kuciaka zabiť, aby ochránila Kočnera. „Bez dôkazov však ide o špekulácie, ale takéto alternatívne vysvetlenie deja je možné,“ uvádza Sabová.

„Nebolo preukázané, že skutok spáchali obžalovaní Marian Kočner a Alena Zsuzsová,“ uzavrela predsedníčka senátu.

13:07 „69 zväzkov a 30 000 listov,“ upresnila Sabová, čo všetko predchádzalo vyneseniu rozsudku.

12:48 Sabová viackrát poukázala na prezumpciu neviny. „Spravodlivé konanie prináleží každej obžalovanej osobe,“ uvádza.

12:48 Sabová uvádza, že Andruskó je nedôveryhodný svedok a to aj preto, lebo tvrdil, že vždy vypovedal len pravdu a pritom ku koncu vytiahol Norberta Bödöra a spojil ho s vraždou novinára a jeho snúbenice. Sabová ďalej poukazuje na dohody Andruskóa o výške trestu – má totiž pochybnosti o motivácií Andruskóa vzhľadom k tomu, že z dôkazov vyplýva, že svoju výpoveď v neprospech obžalovaných mal zobchodovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.

„V tomto prípade bola nevyhnutná najvyššia miera obozretnosti a nulová miera tolerancie,“ hodnotí Sabová prístup k Andruskóvej výpovedi.

12:31 „Zmienka o pokyne Kočnera nemá oporu v žiadnych ďalších dôkazoch,“ vyjadruje sa predsedníčka senátu k svedeckým výpovediam Andruskóa, ktorý ako jediný ukázal na Kočnera tým, že tvrdil, že Zsuzsovej mal dať pokyn na vraždu práve Kočner.

12:25 „Iba myšlienka nie je trestná,“ číta predsedníčka senátu a reaguje tým na svedectvo Petra Tótha, ktorý tvrdil, že Kočner sa mu zdôveril v nahnevaní, že vražda jedného dvoch novinárov by ostatných vystrašila.

Sudkyňa podotkla, že iba na základe motívu nemožno človeka odsúdiť.

„Otázkou zostáva, či takúto komunikáciu v šifrách a frázach prikladať obvinenému za vinu,“ je uvedené v odôvodnení a predsedkyňa senátu to hovorí po tom, čo prečítala niekoľko správ z Threemy medzi Kočnerom a Zszsovou. Naznačovali, že sa bavia o pripravovanej vražde skrytým spôsobom, ani raz sa o nej konkrétne nezmienili.

12:08 Odôvodnenie pokračuje časťou, ktorá sa týka oslobodenia Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej.

„Súd oslobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú podľa práva o vine, ktorý môže byť založený len na takom základe, že aj po vykonaní dôkazov ostanú dôvodné a rozumné pochybnosti, tak sa obžalovaný považuje za nevinného a podľa tohto aj súd postupoval,“ hovoril.

Predsedníčka senátu hovorí o práci Jána Kuciaka spojenú o písaní článkov o Kočnerovi. „Touto činnosťou vstupoval do integrity mnohých osôb, ohrozoval tieto osoby aj ich rodiny,“ uvádza Sabová.

11:58 Sudkyňa vysvetľuje, že pri výške trestu pre Szabóa sa zohľadňoval aj psychologický posudok, vek i vyšší intelekt. Podľa senátu mal Szabó k vraždám finančnú motiváciu.

11:49 „Súd nezistil žiadne okolnosti, ktoré by nasvedčovali, že by za objednávkou vraždy bola iná okolnosť než tá, ktorá sa spájala s jeho prácou,“ uviedla Sabová.

„V prípade vraždy Molnára konal so ziskuchtivým motívom,“ hovorí Sabová na margo odsúdenia Szabóa.

11:38 Podľa súdu je vylúčená obhajoba Szabóa, že si myslel, že idú Kuciak iba zbiť, pretože sa systematicky pripravovali na vraždu.

„Vina Szabóa je potvrdená aj výpoveďou Miroslava Marčeka. Súd nezistil žiaden rozumný dôvod, ktorý by smeroval k tomu, že by Marček bezdôvodne usvedčil Szabóa z tohto skutku,“ uvádza Sbaová s tým, že Marček vzhliadal k Szabóovi.

Podľa senátu z výpovedí Marčeka vyplýva, že Andruskó im ukazoval fotky Kuciaka a on im sprostredkoval informácie o novinárovi.

11:28 Prezidentka Zuzana Čaputová reagovala na dnešný verdikt Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorý ju prekvapil.

„Verdikt súdu ma šokoval a potrebujem porozumieť jeho odôvodneniu. Rešpektujem ho, ale očakávam, že hľadanie spravodlivosti sa nekončí a bude pokračovať na Najvyššom súde. Myslím na rodičov Jána a Martiny a prajem im veľa síl v tejto ťažkej chvíli. Oni, aj my všetci si zaslúžime vidieť vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí si vraždu ich detí objednali a sprostredkovali.“

11:13 Predsedníčka číta odôvodnenie v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára.

Motív vraždy bol podľa súdu majetkový. Szabó s Marčekom si mysleli, že u podnikateľa Molnára nájdu desaťtisíce eur.

Predsedníčka senátu označila Szabóa za strojcu činu.

10:57 Predsedníčka dočítala rozsudok, prítomní si sadli. Nasleduje odôvodnenie rozsudku.

10:46 Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú senát zbavil obžaloby a uznal ich nevinnými.

Kuciakovci aj Kušnírovci sa postavili a odišli z pojednávacej miestnosti.

Predsedníčka senátu opäť číta priebeh vraždy tak, ako ho zadefinovala prokuratúra.

10:44 Na strane poškodených rodín Kuciakovcov a Kušnírovcov je citeľný smútok a rozhorčenie.

10:40 Tomáš Szabóa odsúdil senát na 25 rokov. Odpykávať si bude trest vo väzení s maximálnym stupňom stráženia.

Marian Kočner dostal za trestný čin nedovoleného ozbrojovania peňažný trest 5000 eur. Súd mu uložil aj náhradný trest odňatia slobody vo výške päť mesiacov.

10:36 Szabó je vinný z nedovoleného ozbrojovania.

10:33 Predsedníčka senátu číta priebeh vraždy tak ako je aj v obžalobe.

10:30 Tomáš Szabó je vinný z účasti na vražde novinára a jeho snúbenice.

Predsedníčka senátu hovorí, že sa stretával už s odsúdeným Zoltánom Andruskóom, ktorú mu dal fotky a informácie o novinárovi.

Andruskó si odpykáva trest 15 rokov.

10:19 Sabová sa vyjadruje k vražde podnikateľa Molnára. Tomáša Szabóa uznal senát vinným z vraždy kolárovského podnikateľa.

Vražda sa stala ešte v roku 2016, pričom do domu podnikateľa sa Szabó vlámal spolu s neprávoplatne obvineným Miroslavom Marčekom, ktorého odsúdili na samostatnom konaní na 23 rokov.

Prípad zavraždeného podnikateľa Molnára spojil senát s vraždou novinára a jeho snúbenice, pretože oba prípade majú spoločných páchateľov.

10:13 Senát uznal Kočnera vinným z nedovoleného ozbrojovania.

10:10 Sabová hovorí o návrhu prokurátora Vladimíra Turana o novom dokazovaní. Informovala, že senát prijal jeho požiadavku.

10:08 Predsedníčka senátu oboznamuje s doterajším priebehom hlavného pojednávania v skratke. „Záverečné reči boli dňa 31. júla 2020 prednesené v úplnosti, obžalovaným bolo udelené aj posledné slovo,“ hovorí Sabová.

10:00 Predsedníčka senátu Ružena Sabová pokračuje v prerušenom hlavnom pojednávaní.

9:58 Eskorta priviezla obžalovaného Mariana Kočnera. Už sedí na svojom mieste.

Na dnešnom pojednávaní je jediným zúčastneným obžalovaným.

9:46 Do pojednávacej miestnosti už vpustili novinárov. Je ich tu zatiaľ najviac od začiatku pojednávania. Vonku čakajú ďalšie štáby.

V pojednávacej miestnosti sú obhajcovia trojice obžalovaných aj právny zástupca poškodenej sestry zavraždeného kolárovského podnikateľa Petra Molnára.

9:05 Na Špecializovanom trestnom súde sa už schádzajú novinári. Dnes je ich tu veľký počet – prišli novinári z Česka, Poľska, či Maďarska. Každý z nich musel odovzdať potvrdenie o bezinfekčnosti, pri kontrole sa meria teplota a dezinfikujú sa ruky.

Každý čaká, ako sa vyvinie dnešný deň, názory sa rôznia.

Pojednávanie sa začne o 10,00 hodine.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v pondelok, tri dni pred očakávaným vynesením rozsudku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, na Špecializovaný trestný súd v Pezinku nový návrh na dokazovanie.

„Potvrdzujem, že bol podaný návrh zo strany prokurátora na doplnenie dokazovania v rozsahu 65 strán. Nariadený termín hlavného pojednávania na deň 3. septembra ostáva v platnosti,“ povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Novinári čakajú na začiatok súdneho...
Novinári čakajú na začiatok súdneho...
+1Novinári čakajú na začiatok súdneho...

Podľa Denníka N. ide o ďalší dôkaz proti podnikateľovi Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej, ktorý sa týka mobilného telefónu Zsuzsovej.

Súd môže rozhodnúť, či prípad vráti do dokazovania, alebo návrh prokuratúry odmietne a vyhlási rozsudok. Pôvodne mal byť rozsudok vynesený začiatkom augusta, len niekoľko hodín pred zasadnutím predsedníčka senátu Ružena Sabová oznámila, že s kolegami potrebuje viac času na poradu o pripravovanom rozsudku a zasadnutie preložila na 3. septembra.

Pojednávanie sa začalo v januári, senát zložený z predsedníčky sudkyne Ruženy Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku dosiaľ odpojednával 22 dní.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #megaproces s Kuciakovými vrahmi