Na Slovensku pribudlo 121 prípadov infekcie koronavírusom

Na Slovensku pribudlo 121 nových prípadov nákazy koronavírusom. Minister zdravotníctva Krajčí informoval, že aktuálne máme 105 hospitalizovaných s ochorením Covid-19 alebo s podozrením naň. Pacientov s potvrdeným koronavírusom je 70, z toho 10 je na JIS, šesť pacientov je na pľúcnej ventilácii.

03.09.2020 09:39 , aktualizované: 16:42
debata (122)
Video

Počas uplynulého dňa urobili spolu 3 519 testov. Počet obetí koronavírusu stúpol po včerajšku na 37.

Pozitívne testovaní boli vyšetrení v okresoch Bratislava (44), Nitra (12), Michalovce (10), Tvrdošín (7), Liptovský Mikuláš (6), Prešov (6), Malacky (3), Nové Zámky (3), Senec (3), Trenčín (3), Zvolen (3), Banská Bystrica (2), Rožňava (2), Skalica (2), Trnava (2). Po jednom prípade zaznamenali v Bardejove, Brezne, Dunajskej Strede, Galante, Námestove, Piešťanoch, Poprade, Považskej Bystrici, Púchove, Sabinove, Sobranciach, Turčianskych Tepliciach a Žiline. Je medzi nimi 63 žien a 58 mužov, sú vo veku od štyroch do 81 rokov.

Počet ukončených laboratórnych testov dosiahol 343 642. Počet aktívnych prípadov na Slovensku je aktuálne 1 509. Celkovo sa z ochorenia zotavilo 2 617 ľudí.

V Bratislave uzatvorili pre pozitívny prípad škôlku

Materskú školu (MŠ) na Haburskej ulici v bratislavskej mestskej časti Ružinov museli uzatvoriť. V stredu v neskorých večerných hodinách bolo u jedného z detí potvrdené ochorenie COVID-19. Na sociálnej sieti o tom informuje starosta Ružinova Martin Chren.

Starosta tvrdí, že dieťa ešte začiatkom minulého týždňa chodilo do tejto MŠ počas prázdninovej prevádzky. „V stredu ani v posledných dňoch minulého týždňa v škôlke toto dieťa už nebolo, takže rozhodnutie regionálneho úradu verejného zdravotníctva o uzatvorení škôlky vnímame ako dôležitú prevenciu,“ poznamenal starosta. Ako tvrdí, zatiaľ nie je dôvod, aby rodičia podľahli panike alebo stresu.

Chren informuje, že riaditeľka MŠ je od rána v kontakte s rodičmi. Tí, ktorých deti mohli byť s diagnostikovaným škôlkárom v kontakte, dostanú pokyny o tom, ako majú dodržiavať karanténu a ako sa majú dať testovať.

„Na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19 boli Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava nariadené príslušné karanténne opatrenia, a to prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v termíne od 3. do 5. septembra, poučenie všetkých detí a ich zákonných zástupcov, pedagogického personálu a ostatných zamestnancov,“ uviedla pre TASR hovorkyňa RÚVZ Bratislava Katarína Nosálová.

Dieťa bolo podľa Nosálovej naposledy v materskej škole 26. augusta. „Na základe toho bol 39 deťom a 14 pedagogickým a iným pracovníkom MŠ nariadený odber biologického materiálu na zistenie prítomnosti nového koronavírusu, ďalej domáca izolácia a nutnosť aktívne monitorovať svoj zdravotný stav,“ poznamenala hovorkyňa. V prípade náhleho vzostupu aspoň jedného z príznakov ochorenia je potrebné kontaktovať ošetrujúceho lekára alebo záchrannú zdravotnú službu.

Zároveň Chren apeloval na rodičov, že ak majú oni alebo ich dieťa akékoľvek príznaky ochorenia, aby zostali doma. „Možno sme si v tomto rýchlom svete odvykli, ale chorí ľudia nepatria do práce a choré deti nepatria do škôlky ani do školy,“ uzavrel Chren.

Žiaci sa do materských, základných a stredných škôl vrátili po letných prázdninách v stredu 2. septembra. Začiatok nového školského roka 2020/2021 je poznačený koronakrízou. Na školách platia viaceré hygienické opatrenia.

Dobrovolníčka Dominika na prvom veľkokapacitnom odberovom mieste v Bratislave

Video

Nové prípady v Bratislavskom kraji sú rozptýlené po celom území

Medzi novými infikovanými v tomto kraji sú importy zo zahraničia aj dohľadané a testované kontakty už pozitívnych osôb. Vyskytli sa tiež sporadické prípady bez vzájomnej epidemiologickej súvislosti s pozitívnymi osobami. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR to uviedol na sociálnej sieti.

Nové pozitívne prípady v okrese Nitra sú kontakty už potvrdeného prípadu. Všetky sú v epidemiologickej súvislosti s nedávno organizovaným početnejším stretnutím. Zaznamenané boli aj prípady profesionálnej nákazy. V niektorých prípadoch ešte epidemiologické vyšetrovanie pokračuje. V okrese Michalovce ide zväčša o kontakty už potvrdených prípadov v rámci lokálnej epidémie v obci Staré. Zaznamenaný bol aj import zo zahraničia.

V prípade Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Liptovskom Mikuláši ide o úzke kontakty potvrdeného prípadu na pracovisku s menším počtom zamestnancov. Všetky kontakty vrátane spolupracovníkov sú v domácej izolácii a prebieha u nich testovanie.

Krajčí chce mobilné odberové miesta v každom krajskom meste

Mobilné odberové miesta (MOM) pribudnú čoskoro v každom krajskom meste, počas tohto týždňa by malo byť takéto miesto otvorené v Trenčíne. Vo štvrtok to počas tlačovej konferencie uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Na prvom MOM v Bratislave podľa ministra zdravotníctva dokážu vyšetriť denne viac ako 500 ľudí. „Ministerstvo zdravotníctva reaguje na situáciu, pretože počet ľudí infikovaných na ochorenie COVID-19 rastie,“ povedal Krajčí. MOM pribudlo v areáli štadióna bývalého bratislavského Interu.

Testovať sa tu môžu tí, ktorí prídu peši či autom len s platným COVID passom. Na jeho získanie je potrebná registrácia cez elektronický formulár. MOM bude k dispozícii sedem dní v týždni, pracovať sa tu bude v dvoch zmenách.

Krajčí uviedol, že v Bratislave majú napríklad počas štvrtka na MOM objednaných vyše 240 ľudí, v nasledujúcich dňoch ide už o nižšie počty. „Zatiaľ máme v Bratislave dostatočné kapacity na to, aby ľudia, ktorí budú objednaní na toto vyšetrenie, mohli dostať termín v podstate hneď obratom, možno aj na ďalší deň,“ poznamenal minister zdravotníctva. V súčasnosti podľa neho nie je potrebné dopĺňať ďalších zamestnancov.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19