Politici a hnutia reagujú na rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka

Vo štvrtok Špecializovaný trestný súd oslobodil spod obžaloby Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Podľa senátu sú v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nevinní. Súd zároveň poslala na 25 rokov za mreže Tomáša Szabóa. Takmer ihneď po vynesení rozsudku sa začali objavovať prvé reakcie politikov.

03.09.2020 11:46 , aktualizované: 19:20
debata (582)

Čaputová: Verdikt súdu ma šokoval a potrebujem porozumieť jeho odôvodneniu

Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú verdikt Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej šokoval a potrebuje porozumieť jeho odôvodneniu. Očakáva, že hľadanie spravodlivosti bude pokračovať na Najvyššom súde SR.

„Verdikt súdu ma šokoval a potrebujem porozumieť jeho odôvodneniu. Rešpektujem ho, ale očakávam, že hľadanie spravodlivosti sa nekončí a bude pokračovať na Najvyššom súde. Myslím na rodičov Jána a Martiny a prajem im veľa síl v tejto ťažkej chvíli. Oni aj my všetci si zaslúžime vidieť vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí si vraždu ich detí objednali a sprostredkovali,“ uviedla hlava štátu v reakcii, ktorú TASR zaslal jej hovorca Martin Strižinec.

Prezidentka pri zapálení sviečky Jánovi Kuciakovi na Námestí SNP v Bratislave pripomenula, že ide o prvostupňový rozsudok súdu. Verdikt podľa nej treba rešpektovať a ďalej sa uvidí, ako sa bude proces vyvíjať v odvolávacom konaní.

Myslí si, že ak v krajine zahynie novinár, tak to vzbudí záujem verejnosti, zahraničných médií a iných inštitúcií. Prípad je podľa hlavy štátu špecifický tým, že mu ľudia venovali pozornosť a boli priebežne informovaní o priebehu procesu, jeho detailoch a dôkazoch. „Očakávania od spravodlivého verdiktu sú úplne na mieste,“ podotkla Čaputová.

Kollár: Ostáva dúfať, že sudcovia rozhodli na základe dôkazov a faktov

Vzhľadom na stav nášho súdnictva nám nezostáva nič iné, len dúfať, že sudcovia rozhodli na základe dôkazov a faktov a nie na základe niečoho iného. Pre TASR to uviedol predseda Národnej rady (NR) SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Kolíková: Sudca má rozhodovať na základe dôkazov a nie na základe prianí ľudí

Sudca má rozhodovať na základe dôkazov, ktoré má v predmetnej veci a nie na základe toho, čo si ľudia prajú, alebo sa im javí ako správne či spravodlivé. Pre TASR to povedala v reakcii ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Vo veciach, ktoré sú ostro sledované a kde je spoločenská objednávka, verejnosť očakáva nejaké rozhodnutie. Sudca má byť nestranný a nezávislý a práve v takýchto veciach je zložité a ťažké, aby to sudca ustál a rozhodol na základe vedomia a svojich odborných znalostí, hovorí ministerka. Spoločenský tlak vo veci vraždy je podľa Kolíkovej na sudcov v senáte obrovský.

„Práve v takýchto kauzách je dôležité, aby sudca ostal nestranný a nezávislý a ustál to v sebe. Tým ochráni nás všetkých, tým ochráni spravodlivosť. Na základe dôkazov, ktoré vnímal ako kľúčové a podstatné, ak tak rozhodol a má za to, že je nevinný, tak to treba rešpektovať,“ uviedla Kolíková. Dodala, že v danej veci bude rozhodovať Najvyšší súd SR, takže nie je dôvod na momentálne spochybňovanie rozhodnutia.

Kolíková bola podľa vlastných slov úmyselne zdržanlivá vo svojich vyjadreniach v prípade vraždy novinára. Pripomenula, že ministerka spravodlivosti má oprávnenie, ak ide o právoplatné rozhodnutie, podať mimoriadny opravný prostriedok a to dovolanie. „To znamená, že potenciálne môžem mať nástroj na zvrátenie celého rozhodnutia. Aj z tohto dôvodu je náležité, aby som bola zdržanlivá,“ poznamenala.

Mikulec je zaskočený verdiktom súdu, no rešpektuje ho

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) rešpektuje verdikt súdu vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, je ním však zaskočený. Právo má platiť pre každého rovnako a nemožno niekoho odsúdiť len preto, že si to priali ľudia v uliciach, politici alebo novinári, skonštatoval.

Mikulec hovorí, že mu neprináleží hodnotiť prácu vyšetrovateľov, prokurátorov a ani sudcov. „Ako minister vnútra však vyjadrujem absolútne odhodlanie urobiť všetko pre to, aby polícia mala vždy rozviazané ruky pre poctivú prácu, o ktorú sa bude môcť oprieť prokurátor a aj sudca,“ uviedol.

Práca investigatívneho novinára je nenahraditeľná a nebezpečná, podotkol Mikulec. Vražda novinára je podľa neho „obludnosť, ktorá nemá vo vyspelej demokratickej spoločnosti obdobu a vrhla Slovensko naspäť do 90. rokov minulého storočia“.

Šeliga: Cítim veľký smútok, no rešpektujem rozhodnutie súdu

Juraj Šeliga (Za ľudí) vo svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že rozhodnute ŠTS v Pezinku vo veci vraždy Jána a Martiny ním otriaslo, no nespochybňuje senát ani súd a rešpektuje rozhodnutie prvostupňového sú­du.

Remišová: Rozsudok zvyšuje pochybnosti o silnej spravodlivosti

V prostredí nedôvery občanov voči polícii, prokuratúre a súdom na Slovensku rozsudok zvyšuje pochybnosti o silnej spravodlivosti. V reakcii na vyhlásenie rozsudku v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej to na sociálnej sieti uviedla predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. Rozsudok rešpektuje, no vníma ho ťažko. Ukazuje podľa nej aj to, že boj o spravodlivosť na Slovensku pokračuje.

„Rozhodnutím súdu v kauze Mariana K. a jeho spoločníkov v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa na Slovensku otvára ďalšia etapa boja za spravodlivosť,“ skonštatovala Remišová. Rozsudok vníma aj ako začiatok ďalšej etapy „ťažkého boja proti moci tých, ktorí sa stále spoliehajú na systém skorumpovaných sudcov, politikov a štátnych úradníkov“.

Pellegrini: Odsúdenie troch páchateľov potvrdzuje, že skutok sa podarilo objasniť

Odsúdenie troch páchateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej potvrdzuje, že „tento ohavný skutok sa polícii podarilo objasniť“. Pre TASR to uviedol podpredseda parlamentu a líder vznikajúcej strany Hlas – sociálna demokracia Peter Pellegrini.

„Ak je prokuratúra presvedčená, že podala dostatočné dôkazy o dvojici obžalovaných, ktorých dnes súd oslobodil, slovenský právny poriadok im dáva možnosti, ako môžu svoj právny názor obhájiť,“ dodal Pellegrini v reakcii na vyhlásenie rozsudku.

Jediným spôsobom, ako je možné v demokratických krajinách dosahovať spravodlivosť, je podľa Pellegriniho rešpektovať rozhodnutia súdov ako nezávislej zložky štátnej moci. „Je prirodzené, že na tieto rozhodnutia majú ľudia rôzne názory a že vzbudzujú rôzne emócie, ale tie nemôžu nahrádzať neodňateľnú zodpovednosť súdov za ich rozhodnutia,“ uviedol s tým, že je nevyhnutné, aby o verdikte súdu nebolo žiadnych pochybností.

Fico rešpektuje verdikt súdu, kritizuje médiá za ovplyvňovanie procesu

Predseda opozičného Smeru a expremiér Robert Fico rešpektuje verdikt Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa vlastných slov si veľmi želá, aby sme sa dozvedeli, kto stál za vraždou. Vo svojom vyjadrení na sociálnej sieti kritizoval médiá, pretože podľa neho ovplyvňovali proces v tejto kauze.

„Obžaloba neuniesla dôkazné bremeno. Svedčí o tom aj fakt, že prokuratúra sa neúspešne pokúsila predložiť ďalšie návrhy na dokazovanie, a to iba tri dni pred vyhlásením rozsudku. Rozsudok Špecializovaného trestného súdu rešpektujem. Sudcovia rozhodli na základe tých dôkazov, ktoré mali k dispozícii, a podľa vlastného presvedčenia,“ reagoval vo štvrtok Fico.

Vražda bola podľa šéfa Smeru slov „okamžite“ zneužitá proti vláde, ktorej bol v tom čase predsedom. „Žijeme v dobe, keď médiá a časť politikov robia zo seba vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov,“ povedal v tejto súvislosti.

Médiá podľa neho výrazne ovplyvňovali priebeh procesu tým, že nezákonne uverejňovali informácie zo súdneho spisu, preto by sa mali zamyslieť nad tým, ako prispeli k rozhodnutiu.

Sulík: Prokuratúra je zrelá na veľkú reformu

„Slovenská prokuratúra je zrelá na veľkú reformu. Rodičia Jána a Martiny, myslím na vás,“ napísal vo svojom profile predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík.

Grendel: Oslobodenie Kočnera a Zsuzsovej nie je koniec príbehu

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO podľa svojich slov vidí nádej v tom, že odvolací súd postihne aj objednávateľov. „Ak obžaloba presvedčila predsedníčku senátu, ktorú však zvyšní dvaja sudcovia prehlasovali, stále vidím nádej v tom, že odvolací súd postihne aj objednávateľov. Tí nesú najväčšiu vinu na smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ skonštatoval Grendel.

Šipoš: Božie mlyny melú pomaly, ale isto

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš vyhlásil, že si nevie predstaviť, čo „po tejto nespravodlivosti“ prežívajú rodiny zavraždených. „Buďte silní! Božie mlyny melú pomaly, ale isto,“ reagoval na sociálnej sieti.

Predseda Spolu Hipš: Rozsudok je obrovskou ranou pre dôveru v právny štát

Rozsudok je obrovská rana pre dôveru v právny štát, keďže objednávatelia nie sú potrestaní. V reakcii na rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej to uviedol predseda mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš. Predsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) Irena Bihariová skonštatovala, že rodina Jána a Martiny, ale aj celé Slovensko, si zaslúži skutočnú spravodlivosť.

Rozsudok sa podľa Hipša ťažko akceptuje. „Verejnosť teraz potrebuje podrobné a dôveryhodné vysvetlenie, prečo súdu nestačili predložené dôkazy, a vyvrátiť akékoľvek pochybnosti o procesných zlyhaniach,“ uviedol v reakcii, ktoré TASR zaslal hovorca Spolu Matej Bučko.

Predsedníčka PS Bihariová: Rozsudok priniesol viac otázok ako odpovedí

Verdikt súdu priniesol podľa Bihariovej viac otvorených rán ako pokoja a úľavy, a viac otázok ako odpovedí. „Podľa súdu poznáme páchateľov, ktorí tento ohavný čin vykonali. Motív vraždy však zostal nejasný a objednávatelia nepotrestaní,“ reagovala na sociálnej sieti Bihariová.

Sólymos verí, že vinníci neujdú spravodlivosti

Predseda mimoparlamentnej strany Most-Híd László Sólymos na sociálnej sieti uviedol, že všetci verili, že dnešný deň bude o vynesení definitívneho rozsudku. „Som v šoku, ale samozrejme nič iné mi neostáva, ako rešpektovať rozhodnutie súdu a veriť, že aj keď to trvá dlhšie, ako sme očakávali, vinníci neujdú spravodlivosti,“ napísal s tým, že úprimne súcití s rodičmi Martiny a Jána.

Majerský: Veríme, že všetci páchatelia budú potrestaní

„Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli zavraždení, no aj po dnešnom verdikte súdu objednávatelia vraždy unikajú spravodlivosti. Rozhodnutie súdu rešpektujeme. Stále však veríme v spravodlivosť, že všetci páchatelia v prípade tejto kauzy budú potrestaní,“ reagoval na rozsudok predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský.

Saková rešpektuje rozhodnutie súdu a ďakuje príslušníkom policajného zboru

Exministerka vnútra a poslankyňa parlamentu Denisa Saková (nezaradená) na sociálnej sieti uviedla, že musí rešpektovať rozhodnutie súdu a veriť, že prokurátori si urobili svoju prácu s najlepším vedomím a svedomím.

„Ako matka si neviem predstaviť, čo teraz prežívajú najbližšie rodiny oboch mladých ľudí. Na druhej strane musím rešpektovať rozhodnutie súdu, ktorý koná nezávisle. Musím tiež veriť, že prokurátori si urobili svoju prácu s najlepším vedomím a svedomím,“ skonštatovala Saková.

Exministerka zároveň poďakovala za odvedenú prácu každému príslušníkovi policajného zboru, „ktorí sa pričinili o zadosťučinenie spravodlivosti“. „Teraz je všetko na najvyššom súde. Budem to pozorne sledovať a verím, že najdôležitejšie je, aby sa tento proces dotiahol do spravodlivého konca,“ pripomenula.

582 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #vražda novinára Jána Kuciaka