Hrubala: Neexistuje podozrenie, že by senát rozhodol na základe zlých motivácií

Neexistuje ani náznak podozrenia, že by senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý vo štvrtok oslobodil spod obžaloby Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú, rozhodol na základe strachu či na základe horších motivácií. Vyhlásil to predseda ŠTS Ján Hrubala. Deklaruje, že sudcovia tohto senátu majú jeho dôveru a je presvedčený, že rozhodovali na základe svojho svedomia a presvedčenia.

03.09.2020 15:23 , aktualizované: 16:30
Ján Hrubala Foto: ,
Ján Hrubala
debata (63)

VIDEO: Šéf ŠTS Ján Hrubala o rozsudku v kauze Kuciak.

Video

Hrubala podotkol, že ľútosť, ktorú každý cíti nad smrťou dvoch ľudí, nedáva právo mstiť sa ani na tých najpodozrivejších, pokiaľ nie je stopercentná istota. V tomto prípade podľa šéfa ŠTS členovia senátu zrejme stopercentnú istotu nemali. Priebeh skutku, pokiaľ je odsudzujúci rozsudok a sudcovia vynesú odsudzujúci rozsudok, musí byť jediný objektívne možný. Nesmú prichádzať do úvahy iné scenáre a súd musí byť o tomto presvedčený, poznamenal predseda ŠTS.

Hrubala upozornil, že ak zostanú dôvodné pochybnosti o skutkovej otázke, ktoré nemožno odstrániť vykonaním ďalších dostupných dôkazov, treba rozhodnúť v prospech obvineného.

Ako tvrdí, verejnosť i médiá majú právo zaujať k štvrtkovému rozsudku svoje hodnotenia. My nie sme bezchybné bytosti, neašpirujeme na blahorečenie. Pripúšťam, že členovia senátu aj ja i ďalší moji kolegovia sme bytosti omylné. Som však presvedčený, že svoju prácu sa snažili urobiť najlepšie, ako vedeli, skonštatoval Hrubala.

Je presvedčený, že členovia senátu postupovali v súlade so svojím svedomím. V tejto dobe, keď médiá sčasti prípad už vyriešili, podľa toho, ako som sledoval jeho prezentáciu, si títo členovia senátu trúfli vyniesť oslobodzujúci rozsudok. Je to prejav ich samostatnosti a kritického myslenia, podotkol šéf ŠTS. Pripúšťa, že sa sudcovia mohli zmýliť, ale text odôvodnenia rozsudku podľa jeho slov dokazuje, že k prípadu nepristúpili ľahostajne. Nebola to ledabolo odvedená práca, vyhlásil Hrubala.

Skritizoval, že sa vo štvrtok v médiách objavila informácia, kto ako zo senátu súdu hlasoval. Upozornil pritom, že zápisnica o hlasovaní je neverejná. Hrubala deklaroval, že sa bude zaoberať tým, prečo sa takéto veci vynášajú do médií. V prípade, ak vzniknú dôvodné podozrenia voči konkrétnemu členovi senátu, uistil, že ich preverí.

Lipšic: Obžaloba ponúkla sieť dôkazov postačujúcich na uznanie viny

VIDEO: Právny zástupca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic po vynesení rozsudku.

Video

Advokát Daniel Lipšic je presvedčený, že obžaloba ponúkla sieť nepriamych dôkazov, ktoré postačovali na uznanie viny. Tie boli nepriestrelné, logicky ucelené a nespochybniteľné. Uviedol to v reakcii na rozsudok súdu vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prvostupňový rozsudok považuje Lipšic za vecne nesprávny. Spor sa presúva na Najvyšší súd SR a verí, že ten rozhodne spravodlivo.

Lipšicovi sa zdali niektoré veci v rozsudku nelogické. Priblížil, že súd uložil rozhodnutie o vine Tomáša Szabóa na základe výpovede Zoltána Andruskóa. „Súd vtedy uveril Andruskóovi pri usvedčovaní Tomáša Szabóa, ale neuveril mu pri usvedčovaní Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. To nedáva logiku a je to v rozpore s ustanovenou súdnou praxou,“ podotkol.

Súd hovorí, že Zsuzsová a Kočner sa pravdepodobne stretli deň po vražde, pokračuje Lipšic. Na stretnutí mala byť prebratá hotovosť pre vykonávateľa vraždy. Poukazuje na to, že obaja stretnutie popierajú. „Z akého dôvodu ho popierajú, ak by to malo byť len nezáväzné stretnutie na káve?“ pýta sa advokát.

K sledovaniu novinárov malo prísť na základe pokynu od Kočnera, tvrdí súd. Ten to doteraz popiera aj napriek svedeckým výpovediam. Úvaha súdu, že Andruskó mohol mať fotografie z iného zdroja ako od Kočnera a Zsuzsovej, je podľa Lipšica špekulatívna. "Je potrebné dokázať vinu mimo rozumných pochybností, nie mimo akejkoľvek špekulatívnej povinnosti. Reťazec nepriamych

dôkazov podľa mojej mienky vyvoláva istotu, že žiaden iný alternatívny priebeh skutkového deja, vrátane objednávky, byť nemohol," poznamenal.

Para: Z dokazovania vyplynuli jednoznačné pochybnosti

Z dokazovania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyplynuli jednoznačné pochybnosti a celkom jednoznačný verdikt o nevine Mariana Kočnera. Po vynesení rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku to uviedol jeho advokát Marek Para.

VIDEO: Advokát Mariána Kočnera Marek Para o rozsudku.

Video

V súvislosti s rozhodnutím Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý bude rozhodovať o odvolaní prokurátora, uviedol, že nechce predchádzať. „Počkám na vyhotovenie rozsudku, toto bolo krátke odôvodnenie. Podľa toho bude možné prijať ďalšie závery, ale trvám na nevine klienta,“ povedal Para. Nemožno podľa neho ignorovať, že výpovede Zoltána Andruskóa sú vyvrátené inými nepriamymi dôkazmi.

Para dodal, že nemá vedomosti o tom, ako senát ŠTS hlasoval. Myslí si, že dôkazná situácia bola od začiatku veľmi slabá. Poznamenal, že úniky čiastočných informácií zo spisu prispievali skôr k akémusi zavádzaniu.

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Obžalovaného Tomáša Szabóa súd uznal vinným a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #vražda novinára Jána Kuciaka