Piatkovú disciplinárku s Dobroslavom Trnkom zrušili

Pojednávanie disciplinárnej komisie Generálnej prokuratúry SR (GP SR) vo veci bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktoré bolo vytýčené na piatok 4. septembra, je zrušené. Uvádza sa to na internetovej stránke GP SR bez ďalších podrobností.

03.09.2020 19:53
debata (11)

Bývalý generálny prokurátor Trnka čelí disciplinárnemu stíhaniu pre svoje vyjadrenia k nahrávke rozhovoru s neskôr viacnásobne stíhaným Marianom Kočnerom. Nahrávka sa týkala údajného vydierania predstaviteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka pre kauzu Gorila. Návrh na stíhanie konkrétne poukazuje na to, ako sa Trnka v súvislosti s nahrávkou vyjadril v októbri 2019 pre TV Markíza. Uviedol vtedy, že na nahrávke „môžu byť udalosti, ktoré by mohli byť v reálnom čase stotožnené“.

Na disciplinárnom pojednávaní 2. júna však právna zástupkyňa Trnku uviedla, že on sám odmieta akékoľvek spájanie jeho osoby s obsahom konverzácie na nahrávke. „Nie je si istý, či ide o jeho hlas,“ povedala s tým, že nahrávka je v zlej kvalite a mohla byť napríklad technicky upravená.

„Jeho hlas je pomerne všedný, dá sa jednoduchým spôsobom napodobiť,“ skonštatovala. Dobroslav Trnka pritom pripustil, že sa s Marianom Kočnerom pozná, podľa vlastných slov však nemohol predpokladať, že sa z neho stane trestne stíhaná osoba. „Za posledných päť rokov sa nestretli vôbec,“ uviedla právnička Dobroslava Trnku.

Návrh sa tiež týka vyjadrení k prepusteniu podnikateľa Jozefa Majského z väzby v roku 2004. Trnka podľa prokuratúry v tejto súvislosti nepravdivo tvrdil, že ho vtedy krajská prokuratúra v Košiciach informovala, že dôvody väzby obvineného pominuli. „Toto tvrdenie Dobroslava Trnku bolo klamstvo,“ skonštatoval zástupca GP SR, ktorá disciplinárne stíhanie Dobroslava T. navrhla.

V prípade uznania viny Trnkovi hrozí, že bude zbavený funkcie prokurátora. Dobroslav Trnka bol na čele GP SR v rokoch 2004 až 2011. Od októbra minulého roku má pozastavený výkon funkcie prokurátora.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Dobroslav Trnka