Rusko chce do konca roka vyrábať vakcínu v miliónoch

Na dosiaľ málo vyskúšanú vakcínu majú Rusi podľa vlastných slov už 27 objednávok a do niekoľkých štátov putovali tisíce dávok očkovacej látky. Európa hlási rekordné počty nových potvrdených prípadov koronavírusu SARS-CoV-2.

04.09.2020 05:55 , aktualizované: 21:29
koronavírus, Bolívia Foto:
Mladí predavači sladkostí v bolívijskom La Paz.
debata (220)

21:28 Česká speváčka Hana Zagorová a jej manžel Štefan Margita majú koronavírusové ochorenie COVID-19. Spevácky pár to oznámil v piatok na sociálnej sieti Facebook, informuje podľa TASR webový spravodajský portál Novinky.cz. „Naši milí, nechceli sme vás zaťažovať svojimi starosťami. Áno, obom nám vyšli pozitívne testy na covid. Nech sa to nemusíte dozvedať z rôznych nafúknutých špekulácií. Štefan je v domácej karanténe s ľahkým priebehom a Hanka z dôvodu vysokých teplôt v nemocnici. Verte, že robíme, čo môžeme, a čoskoro sa s vami uvidíme,“ uviedla dvojica na speváčkinom oficiálnom facebookovom profile.

Zagorová (73) je interpretkou populárnej hudby, ktorá na prelome 70. a 80. rokov kraľovala medzi ženami v ankete Zlatý slávik. Jej manžel Štefan Margita (64) je popredný tenorista slovenského pôvodu, ktorý pôsobil v pražskej Štátnej opere aj na preslávených svetových scénach. Zosobášili sa začiatkom 90. rokov. Zagorová a Margita boli 19. augusta na oslave kamaráta, ako dokazujú príspevky na sociálnych sieťach. Speváčka o týždeň neskôr zrušila vystúpenie v Prostějove. Podľa organizátorov to bolo pre zdravotné problémy, dopĺňa spravodajský server iDNES.cz.

20:42 Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok povedal, že WHO nebude odporúčať žiadnu vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2 predtým, ako sa potvrdí jej účinnosť a bezpečnosť. Informovala o tom agentúra AP. Rusko a Čína začali svoje vakcíny používať ešte pred ukončením testovania, pripomína AP. Ďalšie krajiny navrhli zjednodušenie procesu schvaľovania vakcín.

20:01 Nemecká farmaceutická spoločnosť CureVac oznámila, že od vlády dostáva ďalších 252 miliónov eur na vývoj vakcíny proti koronavírusu. Firma uviedla, že jej žiadosť o dodatočné financovanie schválilo nemecké ministerstvo školstva a výskumu vzhľadom na realizáciu určitých etáp vývoja. Nemecká štátna rozvojová banka KfW už skôr prevzala 23-percentný podiel v spoločnosti CureVac za 300 mil. eur. Hlavným akcionárom firmy však zostáva Dietmar Hopp, spoluzakladateľ nemeckého softvérového gigantu SAP. Výrobca liekov CureVac patrí k neveľkému počtu farmaceutických spoločností, ktoré sa usilujú vyvinúť vakcínu proti ochoreniu COVID-19 s využitím mRNA technológie. Podľa expertov by táto technológia mohla umožňovať rýchle očkovanie vo väčšom rozsahu ako tradičné formy vakcinácie.

19:28 Európska komisia prijala návrh, v ktorom členským krajinám EÚ odporúča, aby všetky opatrenia prijímané na obmedzenie voľného pohyby v dôsledku pandémie koronavírusu boli koordinované a oznámené na celoeurópskej úrovni.

Návrh EK stanovuje štyri kľúčové oblasti, v ktorých by členské štáty mali užšie spolupracovať: spoločné kritériá a limity pri rozhodovaní o zavedení cestovných obmedzení; mapovanie epidemiologickej situácie za pomoci spoločne dohodnutého farebného kódu; spoločný rámec pre opatrenia uplatňované pre cestujúcich z vysoko rizikových oblastí a tiež jasné a včasné informácie pre verejnosť o akýchkoľvek prijímaných obmedzeniach.

18:35 V dôsledku šírenia koronavírusu zatvorili vo Francúzsku 22 škôl. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters. Minister školstva Jean-Michel Blanquer uviedol, že v samotnom Francúzsku je zatvorených 12 z vyše 60 000 škôl. Ďalších desať škôl zatvorili úrady na ostrove Réunion, ktorý je zároveň zámorským departementom a zámorským regiónom Francúzska a EÚ.

Francúzske ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok už druhý deň po sebe evidovalo viac ako 7 000 nových prípadov ochorenia COVID-19. Rekordný prírastok 7 578 infikovaných bol zaznamenaný 31. marca. V súčasnosti však rastie aj počet hospitalizovaných, ktorí sa nakazili koronavírusom.

17:30 Pandemická komisia určila rizikové okresy na Slovensku, odporúča v nich prijať opatrenia. Ako na tlačovej konferencii po skončení rokovania komisie uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, situácia sa zhoršila najmä v okrese Michalovce a mestskej časti Bratislava I. Na semafore rizikových okresov svietia preto na červeno. Medzi oranžové sa na semafore zaradili zvyšné mestské časti Bratislavy, Pezinok, Senec, Tvrdošín, Dunajská Streda, Galanta, Ilava, Považská Bystrica, Púchov, Prešov, Sabinov, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom a Trenčín. Ostatné regióny Slovenska sú zatiaľ na semafore v zelenej farbe.

17:20 Polícia počas prvých dvoch septembrových dní uložila 150 blokových pokút v celkovej hodnote 3 140 eur za nenosenie rúšok. Zároveň v tejto súvislosti postúpili policajti 12 oznámení na Úrad verejného zdravotníctva SR. Policajný zbor o tom informoval vo svojom profile na sociálnej sieti.

Od 4. júla platí zákaz pohybovať sa na verejnosti v priestoroch interiérov budov a v prostriedkoch verejnej dopravy bez prekrytia nosa a úst. V prípade, že policajná hliadka zistí porušenie opatrenia, môže uložiť osobe za priestupok pokutu do výšky tisíc eur. V odôvodnených prípadoch môže prípad oznámiť na príslušný okresný úrad, ktorý môže uložiť pokutu počas mimoriadnej situácie do výšky 1 659 eur.

16:23 Od stredy 9. septembra bude v Prahe platiť zákaz nočnej prevádzky barov a reštaurácií, a to od polnoci do šiestej hodiny ráno. Zároveň bude povinné v obchodoch a nákupných centrách nosiť rúško. Informoval o tom v piatok Denník N s odvolaním sa na pražskú hygieničku Zdeňku Jágrovú. Rúška budú naďalej povinné v metre, v budovách staníc a v areáli pražského letiska. Jágrová zároveň ohlásila aj ďalšie mimoriadne opatrenia, ktoré vstúpia do platnosti 14. septembra. Týkajú sa nosenia rúšok v spoločných priestoroch všetkých českých škôl vrátane toaliet.

„Chceli sme sa vyhnúť ekonomických stratám v baroch a dať občanom čas, aby sa na opatrenia pripravili. Rovnako aj školám. Nechceli sme ich zaskočiť,“ odpovedala Jágrová na otázku, prečo sa opatrenia zavádzajú od 9. a 14. septembra.

15:45 V Rakúsku v piatok spustili takzvaný semaforový systém, upozorňujúci na stav šírenia nákazy koronavírusom. Z dôvodu zvýšeného rizika infikovania bol do žltej zóny zaradený okres Kufstein v spolkovej krajine Tirolsko, ako aj mestá Viedeň, Linz a Graz. Informovala o tom agentúra APA. Žltá farba znamená stredne vysoké riziko nákazy. Je s ňou spojené rozšírenie povinnosti nosiť rúška v obchodoch, gastronomických prevádzkach a na rôznych podujatiach. V školách budú rúška povinné všade okrem tried počas vyučovania ich žiaci na tvári mať nemusia.

V Rakúsku pribudlo vo štvrtok 357 nových potvrdených prípadov nákazy, 342 ľudí sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo. Ide o mierny pokles v počte nakazených v porovnaní s údajmi z predchádzajúceho dňa, keď hlásili 403 infikovaných.

15:11 Ruskom vyvinutá vakcína proti koronavírusu SARS-CoV-2 vytvorila v počiatočnej fáze testovania protilátky u všetkých pacientov. S odvolaním sa na výsledky štúdie publikovanej v odbornom medicínskom časopise The Lancet o tom v piatok informovala agentúra Reuters.

„Výsledky dvoch experimentov vykonaných v júni a júli tohto roka, ktoré zahŕňali 76 účastníkov, ukázali, že protilátky na ochorenie COVID-19 sa vytvorili u všetkých zúčastnených a bez vážnych vedľajších efektov,“ uvádza sa v štúdii.

14:28 Nemocnica v Piešťanoch neeviduje pacientku, ktorá mala podľa statusu na sociálnej sieti zomrieť na cirhózu pečene a bola zarátaná ako obeť ochorenia COVID-19. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedlo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky, ktoré zároveň v tejto súvislosti vyzýva ľudí, aby nenaleteli náhodným statusom na internete.

„Pravidelne sa objavujú statusy, ktoré sú prakticky kompletne vymyslené, ale napriek tomu sa vo veľkom šíria,“ informoval rezort zdravotníctva na sociálnej sieti. Ako informovala polícia na sociálnej sieti, status prešetruje kriminálna polícia. Zisťuje, či nejde o šírenie poplašnej správy. Síce status jeho doposiaľ neznámi publikujúci zmazali, polícia ho stihla kompletne zálohovať.

Ministerstvo taktiež upozorňuje na hoax ohľadne rokovania o prerušení školského roka.

14:53 Maďarsko otvorí od soboty 5. septembra ďalšie hraničné priechody so Slovenskom. Od 5.00 h sa sprístupnia priechody v Medveďove, Salke, Slovenských Ďarmotách, Rároši, Šiatorskej Bukovinke, Hosťovciach a riečny hraničný priechod v Štúrove. Ministerstvo vnútra (MV) SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

V súčasnosti je otvorených sedem hraničných priechodov pre osobnú a cieľovú nákladnú dopravu, a to Rajka – Čunovo, Komárno Komárom, Esztergom Štúrovo, Parassapuszta Šahy, Kráľ Banréve, Tornyosnémeti Milhosť a Slovenské Nové Mesto Sátoraljaújhely. Pre tranzit nákladnej dopravy nad 7,5 tony je možné použiť len diaľničný priechod Rajka – Čunovo, Parassapuszta – Šahy a Tornyosnémeti Milhosť.

13:50 V Maďarsku pribudlo vo štvrtok 459 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Informovala o tom v piatok agentúra AP. Maďarsko zaznamenalo doteraz 7 382 potvrdených prípadov koronavírusu a po tom, čo ochoreniu COVID-19 podľahol jeden 82-ročný pacient s chronickým ochorením, sa počet úmrtí zvýšil na 621, uvádza vládny informačný server koronavirus.gov.hu.

Maďarský premiér Viktor Orbán v štátnom rozhlase oznámil, že čo sa týka druhej vlny pandémie, má jeho vláda tri hlavné ciele: chrániť osoby, ktorým hrozí riziko nákazy, ako napríklad starších ľudí, vytvoriť potrebné podmienky na fungovanie škôl a oživiť ekonomiku krajiny.

13:15 Bývalý taliansky premiér a mediálny magnát Silvio Berlusconi, ktorého tento týždeň pozitívne testovali na koronavírus, leží v nemocnici v Miláne s obojstranným zápalom pľúc. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na jeho stranu Forza Italia. O tom, že Berlusconiho prevezú do Nemocnice sv. Rafaela, rozhodol jeho osobný lekár Alberto Zangrillo. Po tom, čo podstúpil vyšetrenie počítačovou tomografiou, mu nasadili kyslíkovú masku. Horúčku 83-ročný Berlusconi nemá a počas noci bol jeho stav stabilný.

Podľa televízie stanice Sky TG24 Berlusconi síce nie je na jednotke intenzívnej starostlivosti, no má ťažkosti s dýchaním. Pred štyrmi rokmi podstúpil náročnú operáciu srdca a od februára, keď pandémia ochorenia COVID-19 zasiahla Taliansko, sa na verejnosti neobjavoval. Prvé dva mesiace počas uzavretia krajiny sa zdržiaval vo vile jednej zo svojich dcér na juhu Francúzska, napísala agentúra Reuters.

12:24 Čierna Hora v piatok zaznamenala nový denný rekord v počte potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Za posledných 24 ich pribudlo 146, informovala agentúra HINA s odvolaním sa na tamojší Inštitút verejného zdravotníctva (IJZCG). Od začiatku vypuknutia pandémie táto balkánska krajina podľa IJZCG zaznamenala 5 165 prípadov nákazy a 104 úmrtí.

11:30 Bývalý taliansky premiér a mediálny magnát Silvio Berlusconi, ktorého tento týždeň pozitívne testovali na koronavírus, bol „preventívne“ hospitalizovaný v nemocnici. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z jeho okolia. Berlusconi bol prevezený do Nemocnice sv. Rafaela v Miláne vo štvrtok večer po tom, čo pociťoval „určité symptómy“, avšak nie je „dôvod na obavy“, ubezpečil nemenovaný zdroj. Berlusconi, ktorý bude mať 29. septembra 84 rokov, mal pozitívne výsledky dvoch testov, no spočiatku sa uňho neprejavili nijaké príznaky ochorenia COVID-19, informovali v stredu talianske médiá.

10:53 Rusko zaznamenalo v priebehu posledných 24 hodín 5 110 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Počet nových prípadov prvýkrát od 15. augusta prekročil hranicu 5 000, informuje v piatok agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum. Celkový počet nakazených tak stúpol na 1 015 105. Chorobe COVID-19, ktorú tento koronavírus spôsobuje, podľahlo ďalších 121 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie stúpol na 17 649. Predstavuje to 1,74 percenta z celkového počtu nakazených.

10:01 Na Slovensku pribudlo za štvrtok rekordných 137 nových prípadov Covidu-19, urobili takmer 4 800 testov.

10:00 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa v priebehu uplynulých 24 hodín zvýšil o 2723 na celkovo 130 951. Infor­movala o tom v piatok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Systému monitorovania epidémie koronavírusu Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Ide vôbec o najvyšší denný nárast infikovaných od vypuknutia epidémie. Predošlý rekord (2495 prípadov) Ukrajina zaznamenala 2. septembra. Ochoreniu Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo ďalších 51 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie stúpol na 2761.

9:22 Nórsko sa rozhodlo rozšíriť povinnú desaťdňovú karanténu aj na cestujúcich prichádzajúcich z Talianska a Slovinska. Ide o krajiny, v ktorých aktuálne narastá počet osôb nakazených novým druhom koronavírusu.

Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na nórske ministerstvo zahraničných vecí. Nariadenie vstúpi do platnosti v sobotu. Obmedzenia budú zavedené aj voči osobám, ktoré do krajiny prichádzajú z Vatikánu a San Marína. Zmiernia sa však voči cestujúcim z Cypru, šiestich regiónov Švédska a jedného dánskeho regiónu.

Nórsko znova zaviedlo 10-dňovú karanténu pre ľudí prichádzajúcich už z väčšiny krajín. Výnimka platí iba pre niektoré krajiny EÚ ako Slovensko, Maďarsko, Fínsko, Cyprus, pobaltské štáty, ako aj pre niektoré oblasti Dánska a Švédska.

8:57 Nový Zéland po viac ako troch mesiacoch zaznamenal prvé úmrtie súvisiace s chorobou Covid-19, uviedlo v piatok ministerstvo zdravotníctva. „Muž-päťdesiatnik sa nakazil v auguste v Aucklande,“ cituje agentúra AFP z vyhlásenia ministerstva. Ide o doteraz najmladšiu obeť tohto ochorenia.

Počet obetí nákazy na Novom Zélande tak stúpol na 23. Zatiaľ poslednú obeť úrady potvrdili 24. mája. Ministerstvo informovalo aj o piatich nových prípadoch infekcie koronavírusom SARS-CoV-2, čím celkový počet nakazených stúpol na 1413. Na Novom Zélande je momentálne 112 aktívnych prípadov nákazy.

8:19 V Českej republike pribudlo v stredu 680 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je podľa údajov z ministerstva zdravotníctva rekordný nárast od začiatku pandémie. „Rekordné“ denné prírastky nových prípadov nákazy hlásia v Česku už tretí deň po sebe, uviedol spravodajský portál iDNES.cz.

V stredu pribudlo 649 prípadov, v utorok 504. Aktuálne sa z ochorenia Covid-19 v Česku lieči 7196 pacientov. V nemocniciach je hospitalizovaných 172 pacientov s koronavírusom, vo vážnom stave je 40 z nich. Od počiatku pandémie sa nakazilo 26 452 osôb, z ktorých 426 zomrelo.

7:12 Austrálska vláda v súvislosti s koronavírusovou pandémiou predĺžila zákaz cestovania do zahraničia až do polovice decembra. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská stanica Sky News.

Mimoriadne opatrenie je v platnosti od marca a zabraňuje austrálskym občanom a osobám s trvalým pobytom v Austrálii cestovať za hranice. Výnimky môže potvrdiť iba federálna vláda, a aj tie musia byť vopred schválené miestnymi úradmi. Zákaz neplatí pre občanov iných krajín, malé lode a nákladnú lodnú dopravu operujúcu pri pobreží, kľúčových pracovníkov a vládnych činiteľov.

6:37 Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Brazílii presiahol štyri milióny. Vyplýva to z novej bilancie, ktorú vo štvrtok zverejnili brazílske úrady.

V Brazílii, ktorá je najväčšou a najľudnatejšou krajinou Latinskej Ameriky, evidujú už 4 041 638 prípadov infekcie novým koronavírusom. Za posledný deň sa ich počet zvýšil o takmer 44-tisíc, píše agentúra DPA.

Počet úmrtí na koronavírusové ochorenie Covid-19 vzrástol o 834 na celkových 124 614. V oboch parametroch – počte nakazených i úmrtí – je Brazília po USA druhou najviac postihnutou krajinou na svete.

5:55 Rusko chystá zverejnenie nových informácií o vlastnej vakcíne proti koronavírusu nazvanej Sputnik V, ktorú minulý mesiac schválilo ako vôbec prvá krajina na svete. Okolo ruskej vakcíny panujú kontroverzie, pretože látka bola zatiaľ vyskúšaná len na malom počte dobrovoľníkov a podľa odborníkov teda nemá za sebou kľúčovú fázu klinického testovania. Ruský minister priemyslu a obchodu v stredu uviedol, že krajina má na dosiaľ málo vyskúšanú vakcínu už 27 objednávok a do niekoľkých štátov už putovali tisíce dávok očkovacej látky. Ku koncu roka by sa malo v troch ruských podnikoch vyrábať viac ako poldruha milióna dávok vakcíny mesačne, povedal Denis Manturov.

220 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus