Pribudlo najviac infikovaných od začiatku pandémie, opatrenia by sa mali sprísniť

Lokality, v ktorých je zvýšené riziko nákazy koronavírusom, teda červené a oranžové okresy v rámci Slovenska, by mali prijať prísnejšie protiepidemiologické opatrenia. Dotknúť by sa mali napríklad obmedzení v interiéri. Po zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Na Slovensku pribudlo vo štvrtok 137 nových prípadov nákazy, najviac od začiatku pandémie.

04.09.2020 10:05 , aktualizované: 17:10
debata (309)

Pandemická komisia navrhuje vláde prijať nové opatrenia

Video

Krajčí priblížil, že obmedzenia sa budú týkať zákazu konania hromadných podujatí v interiéri od 23.00 do 6.00 h, s výnimkou svadieb do 150 osôb. Ďalej pandemická komisia odporúča zákaz konania hromadných podujatí v exteriéri nad 500 osôb a interiéri nad 250 osôb. Odporučí tiež samospráve, aby vydala zákaz konzumácie alkoholu po 22.00 h a zákaz používania vodných fajok.

Na tzv. červenom semafore sú lokality Bratislava I a okres Michalovce. Na oranžovom sa nachádzajú Bratislava II, III, IV, V a okresy Pezinok, Senec, Tvrdošín, Dunajská Streda, Galanta, Ilava, Považská Bystrica, Púchov, Prešov, Sabinov, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom a Trenčín.

„Identifikovali sme, že Bratislava I je obvod, kde má táto mestská časť na zodpovednosti vysoké množstvo nakazených v celom bratislavskom regióne, a zároveň aj najvyšší počet ľudí, ktorí s touto infekciou žijú v tejto bratislavskej mestskej časti,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva s tým, že návštevu tejto lokality neodporúča.

Tiež uviedol, že situácia sa zhoršila v okrese Michalovce práve po cirkevnom sviatku. Má ísť o 31 starších ľudí. „V prípade kategórie nad 65 rokov viac ako 80 percent ľudí, ktorí sú nakazení koronavírusom SARS-CoV-2, končí v nemocniciach,“ doplnil.

Krajčí rovnako vyzval ľudí, aby sa aspoň počas prvých dvoch týždňov školského roka vyvarovali návštevy svojich starých rodičov. „Veľmi pekne prosím, aby sme ochránili tých najzraniteľnejších medzi nami, pretože od toho závisí úspech toho, ako si s touto pandémiou poradíme aj na Slovensku,“ dodal.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas doplnil, že by rád vyriešil opatrenia na regionálnej úrovni s cieľom, aby boli „trefnejšie, efektívnejšie a rýchlejšie“. Regióny, ktorých sa opatrenia týkajú, môžu podľa Mikasa konať už počas piatka či soboty.

Pribudol rekordný počet infikovaných

Na Slovensku pribudlo 137 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Celkovo evidujeme 4 300 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 4 772 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie, celkovo má koronavírus v SR 37 obetí. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

Vyliečilo sa 76 ľudí, celkovo ich počet stúpol na 2 693. V nemoc­niciach leží 92 pacientov.

Najviac nových prípadov má Bratislava, kde evidovali 42 nakazených. Nasleduje Nitra, kde pribudlo 11 infikovaných. V okrese Michalovce evidujú 9 prípadov. Košice a Senec majú šesť nakazených, päť prípadov hlásia okresy Žilina s Spišská Nová Ves.

Liptovský Mikuláš, Stará Ľubovňa, Prešov, Trenčín a Tvrdošín majú štyri nové prípady. Traja nakazení pribudli v okresoch Brezno a Dunajská Streda. Dvoch hlási Banská Bystrica, Partizánske, Pezinok, Prievidza a Trnava. Jeden prípad majú okresy Čadca, Dolný Kubín, Galanta, Ilava, Komárno, Kysucké Nové Mesto, Malacky, Martin, Nové Zámky, Piešťany, Považská Bystrica, Rožňava, Ružomberok, Skalica, Sobrance, Topoľčany a Zlaté Moravce.


309 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19