Zsuzsovej navrhli väzbu. Je obvinená z prípravy troch vrážd

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku návrh na väzobné stíhanie Aleny Zsuzsovej. TASR to potvrdila hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Zsuzsová, ktorá bola vo štvrtok oslobodená spod obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, v tomto prípade čelí obvineniu z príprav vrážd prokurátora ÚŠP Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica.

04.09.2020 16:58 , aktualizované: 18:42
alena zsuzsová Foto: ,
Alena Zsuzsová vychádza z leopoldovskej väznice po jej prepustení z väzby v Leopoldove 3. septembra 2020.
debata (49)

„Prokurátor ÚŠP podal dnes na ŠTS návrh na väzbu obvinenej Aleny Zs. pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu prípravy formou účastníctva a iné, pretože je dôvodná obava, že ujde a bude sa skrývať, i dôvodná obava z kolúzneho konania a taktiež bol zhliadnutý dôvod preventívnej väzby,“ konkretizovala hovorkyňa.

„ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, bude o návrhu prokurátora ÚŠP rozhodovať v sobotu (5. 9.) od 11.00 h,“ povedala pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Zsuzsovú obžalovanú v kauze vraždy novinára Kuciaka prepustili po štvrtkovom oslobodzujúcom rozsudku ŠTS z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby v Leopoldove. Vzápätí ju opäť zadržali policajti. Ako obvinená a obžalovaná figuruje aj v prípadoch ďalších vrážd.

Zsuzsová je ako sprostredkovateľka obžalovaná aj v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Exprimátora zavraždili 9. júla 2010 pred jeho domom. Okrem toho je obvinená aj zo spomínaných príprav vrážd prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho, i advokáta Lipšica. Z toho obvinil koncom augusta 2019 vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR nielen ju, ale aj Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána Andruskóa. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017. Objednávku prijala Zsuzsová.

Podľa vyjadrení Žilinku a Šufliarskeho motívom pripravovaných vrážd bola ich práca. Lipšic sa domnieva, že motív zavraždiť ho mal podnikateľ Marian Kočner.

Jedného z troch obžalovaných z prípravy vrážd Miroslava Marčeka senát ŠTS 6. apríla odsúdil na 23-ročný trest odňatia slobody za vraždu Kuciaka a Kušnírovej, i podnikateľa Petra Molnára. Andruskó bol za vraždu novinára už právoplatne odsúdený na 15-ročný trest.

Senát ŠTS v Pezinku vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Kušnírovej nielen Alenu Zsuzsovú, ale aj podnikateľa Kočnera. Tomáša Szabóa súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný, odvolali sa poškodení aj prokurátor. Bude tak rozhodovať Najvyšší súd SR.

Zsuzsovú zadržalo policajné Lynx Commando 28. septembra 2018 v dome na Okružnej ulici na Leteckom poli v Komárne. Následne 30. septembra 2018 bola ako obvinená v prípade Kuciakovej vraždy vzatá do väzby.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #megaproces s Kuciakovými vrahmi #Alena Zsuzsová