V Európe sa zhoršujú koronavírusové čísla

Viaceré krajiny Európy zaznamenali zhoršené čísla výskytu koronavírusu, ale je to aj výsledok výrazne vyššieho testovania.

05.09.2020 06:45 , aktualizované: 22:09
koronavírus, Illinois Foto: ,
Jason Campbell upravuje obriu masku na soche Abrahama Lincolna pred výstaviskom v Springfielde v americkom štáte Illinois. Hovorca ministerstva poľnohospodárstva v Illinois uviedol, že maska je viditeľným upozornením pre návštevníkov, že počas pandémie koronavírusu sú povinní na výstavisku zakryť si tvár.
debata (52)

22:06 Do konca tohto roka možno v celosvetovom meradle zabrániť 770-tisíc úmrtiam chorých osôb s Covidom-19, ak sa budú dodržiavať ochranné opatrenia ako je nosenie rúšok a udržiavanie sociálneho odstupu. V globálnej projekcii vývoja pandémie Covidu-19 to uviedol Inštitút pre meranie a vyhodnocovanie zdravia (Institute for Health Metrics and Evaluation – IHME) pri Washingtonskej univerzite v americkom Seattli.

Podľa tejto prognózy by mohlo do 1. januára 2021 na celom svete s Covidom-19 zomrieť 2,8 milióna ľudí, teda v porovnaní so súčasnou situáciou takmer ďalšie dva milióny. Univerzita Johnsa Hopkinsa uvádza, že do dneška zomrelo na celom svete 875 510 ľudí s Covidom-19 a koronavírusom sa nakazilo viac ako 26,6 milióna osôb. Podľa odhadov IHME by mohlo v decembri denne umierať až 30-tisíc ľudí.

Šéf IHME Christopher Murray očakáva „smrtiaci december, najmä v Európe, v strednej Ázii a v USA“. „Veda hovorí jasne a dôkazy sú nezvratné: prenosu vírusu napomáha brániť nosenie rúšok, dodržiavanie odstupu medzi ľuďmi a obmedzenia zhromažďovania,“ dodal Murray.

21:37 Český prezident Miloš Zeman varoval pred panikou a plošnými obmedzeniami v boji proti novému koronavírusu. Uviedol to vo svojom prvom vystúpení od 25. augusta, keď spadol a zlomil si ruku, informoval v sobotu server Novinky.cz.

„Myslím, že by bolo dobré, aby boli rúška povinné len v ohniskách (nákazy), ktorých je 160, zatiaľ čo všade inde by boli dobrovoľné,“ vyhlásil Zeman v rozhovore pre televíziu Prima, ktorý bude odvysielaný v nedeľu dopoludnia.

„Pred panikou varujem, buďme opatrnými optimistami,“ dodal v tejto súvislosti prezident. V Českej republike pribudlo v piatok 798 potvrdených prípadov koronavírusu, čo je rekordný nárast od začiatku pandémie. Rekordný denný nárast nových prípadov nákazy hlásia v Česku už štvrtý deň po sebe.

20:45 Približne 3000 ľudí protestovalo v sobotu v centre Záhrebu proti obmedzeniam pohybu, ktoré počas pandémie nového koronavírusu zaviedla chorvátska vláda. S odvolaním sa na správy miestnych médií o tom informovala agentúra DPA.

Demonštranti niesli nápisy ako „Sloboda je našou silou“ či „Rodičia a deti sú nešťastní“, informoval chorvátsky spravodajský portál Index.hr. Napísal tiež, že len málo demonštrantov malo na tvári ochranné rúška a dodržiavalo vzájomné rozstupy. Polícia sa však protest rozohnať nepokúsila.

V sobotu z Chorvátska hlásili 311 nových prípadov infekcie, čím sa celkový počet dosiaľ zaevidovaných prípadov v tejto zvýšil na 11 739. V Chor­vátsku momentálne evidujú 2771 aktívnych prípadov nákazy. Hospitalizovaných je z tohto počtu aktuálne 285 ľudí, z čoho 19 sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Pandémia si v tejto krajine na pobreží Jadranského mora dosiaľ vyžiadala aj 197 úmrtí.

19:33 Svetoznámu bruselskú sochu cikajúceho chlapčeka (Manneken Pis) obliekli v sobotu do bieleho lekárskeho plášťa a nasadili mu rúško a tvárový štít. Organizátori akcie vzdali týmto spôsobom hold všetkým zdravotníkom, ktorí bojujú s pandémiou nového koronavírusu, informovala agentúra Reuters.

„Touto formou chceme vzdať veľkú vďaku všetkým zamestnancom nemocníc, nielen lekárom a zdravotným sestrám, ale aj upratovačkám a všetkým, ktorí pracujú v nemocniciach. Všetci riskujú, všetci robia mimoriadnu prácu,“ povedal pre Reuters Marc Guebel, jeden z členov združenia, ktoré sa o túto 400 rokov starú bronzovú sochu stará.

Belgicko má momentálne v prepočte na obyvateľa jedno z najvyšších čísel nákazy novým koronavírusom. Aktuálne tam evidujú 87 174 infekcií a 9901 úmrtí.

19:01 V okresoch Bratislava, Senec a Pezinok sa od nedele do 30. septembra zakazuje organizácia hromadných podujatí v exteriéri nad 500 osôb alebo v interiéri nad 250 osôb. Dovolená nie je ani organizácia akcií v čase od 23.00 do 6.00 h, výnimkou sú svadby do 150 osôb. Zakázané budú aj návštevy v nemocniciach a interiéroch pobytových zariadení sociálnej starostlivosti. Vyplýva to z opatrenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. (Viac tu)

18:31 Pápež František navštívi v októbri stredotalianske mesto Assisi, kde podpíše novú encykliku. Pôjde o Františkovu prvú cestu mimo Vatikánu a Ríma od februára, keď Taliansko zasiahla pandémia nového koronavírusu, informovala v sobotu agentúra DPA.

Pápež pricestuje do rodiska svätého Františka z Assisi 3. októbra popoludní. Najskôr odslúži omšu pri hrobe tohto zakladateľa františkánskeho rádu. Následne v miestnom kláštore podpíše encykliku s názvom „Fratelli tutti“ (Všetci bratia). František v dokumente „o bratstve a sociálnom priateľstve“ načrtne svoju predstavu o tom, ako by mal vyzerať svet po skončení pandémie. Pôjde o tretiu encykliku, ktorú František vydá od svojho nástupu na pápežský stolec v roku 2013.

15:06 Podnikatelia dostali výnimku z nariadenia, ktorým Maďarsko od 1. septembra najmenej na mesiac z dôvodu pandémie nového koronavírusu uzavrelo svoje hranice pre zahraničných občanov. Od soboty môžu opäť bez obmedzení vycestovať do Maďarska, vyplýva z novely príslušného vládneho nariadenia, ktorá bola v piatok večer zverejnená v úradnom vestníku. Informovala o tom agentúra DPA.

Zahraniční podnikatelia a ľudia zaoberajúci sa ekonomickou činnosťou tak môžu vstúpiť do Maďarska a zostať na jeho území bez absolvovania karantény a predloženia negatívneho testu na koronavírus. Tieto osoby však musia byť schopné pri vstupe dôveryhodne preukázať obchodné alebo ekonomické účely svojej cesty. V nariadení sa však konkrétne nepíše, ako to majú urobiť.

14:54 Novovznikajúca strana Hlas sa ohradila voči sobotným tvrdeniam premiéra Igora Matoviča (OĽANO), že spochybňujú nosenie rúšok ako účinného opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková.

Strana hovorí, že Peter Pellegrini ako predseda vlády zaviedol všetky kľúčové opatrenia v boji proti nákaze, v ktorých súčasná vláda pokračovala. Bol podľa nich tiež jedným z prvých politikov, ktorý začal na verejnosti používať rúško. „Je nepochopiteľné, že tieto klamstvá šíri politik, ktorý sa na svadbe so 150 hosťami veselo zábava bez rúška a potom ide v priamom prenose poučovať školopovinné deti, aké sú rúška dôležité,“ podotkla hovorkyňa v stanovisku.

14:06 Pandémia nového koronavírusu zasiahla Mexiko tak ťažko, že vlády v niektorých štátoch už nemajú tlačivá na úmrtné listy, píše agentúra AP. Federálne tlačivá začali chýbať už pred zhruba 15 až 20 dňami. Uviedli to v piatok miestni predstavitelia, podľa ktorých už zásoby vyčerpali napríklad štáty Baja California a Mexiko a tiež hlavné mesto Mexiko.

Úrady tvrdia, že už poslali do tlače a distribuujú milión nových tlačív. Úmrtné listy tlačia na tlačivá so špecifickými prvkami, pretože v minulosti boli problémy s ich falšovaním.

Mexiko má štvrtý najvyšší počet úmrtí v dôsledku ochorenia Covid-19 na svete. V piatok pribudlo v krajine 522 nových úmrtí, čím sa celkový počet vyšplhal na 66 851. Úrady tiež v piatok potvrdili 6 196 nových infekcií, v dôsledku čoho počet všetkých prípadov stúpol na 623 090.

13:12 V Iráne sa v sobotu začal nový školský rok. Školy boli takmer sedem mesiacov zatvorené z dôvodu koronavírusovej pandémie, informuje agentúra AP. Iránsky prezident Hasan Rúhání počas videokonferencie uviedol, že vzdelávanie 15 miliónov žiakov je rovnako dôležité ako zdravotníctvo.

„Vzdelávanie sa v našej krajine nepreruší ani v najhoršej situácii,“ povedal Rúhání. Školy zároveň vyzval, aby zaviedli hygienické opatrenia porovnateľné s tými v kasárňach. Opätovné otvorenie škôl sa však stretlo aj s kritikou a obavami z možného nárastu počtu nakazených. Časť odborníkov s tým nesúhlasí a argumentuje, že na väčšine územia Iránu je epidemiologická situácia nepriaznivá a ohrozené sú životy miliónov žiakov a učiteľov.

Irán patrí medzi pandémiou najviac postihnuté krajiny regiónu. V piatok tam evidovali 382 772 potvrdených prípadov nákazy, ktorej podľahlo viac ako 22-tisíc ľudí.

12:17 Vysoký počet potvrdených prípadov koronavírusu za piatok sa vzhľadom na vysoký počet vykonaných testov na Slovensku predpokladal. Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje, že vyššie čísla nakazených nebudú nezvyčajné aj v ďalšom období. (Viac tu)

11:30 Desiatky ľudí zadržala v sobotu polícia na nepovolených protestoch proti prísnym obmedzeniam súvisiacim s koronavírusovou pandémiou, ktoré sa konali na viacerých miestach austrálskeho mesta Melbourne. Informoval o tom denník Guardian.

Polícia taktiež zatkla troch ľudí na nepovolenom proteste v Hyde Parku v Sydney. Ďalší protest v tomto meste sa konal pri Olympijskom parku. Pri sydneyskom vojnovom pamätníku Shrine of Remembrance sa v sobotu ráno zhromaždilo niekoľko stoviek demonštrantov. Mnohí z nich nemali rúška, skandovali „slobodu“ a pokrikovali na policajtov a novinárov. Menšie demonštrácie prebehli aj v mestách Townsville, Brisbane a Byron Bay.

V Austrálii pribudlo v piatok 83 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím ich celkový počet stúpol na 26 207. Počet nakazených v tejto krajine niekoľko posledných týždňov výrazne klesá, čo je výsledkom obmedzení zavedených v Melbourne a v štáte Viktória.

10:56 V Maďarsku pribudlo v piatok 510 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Na zdravotné komplikácie zomreli ďalší traja pacienti s chronickými ochoreniami. Informovala o tom v sobotu stránka koronavirus.gov.hu.

Počet pozitívne testovaných v Maďarsku už takmer dva týždne kontinuálne rastie. V utorok táto krajina hlásila 365 potvrdených prípadov nákazy, vo štvrtok 459; ešte minulý týždeň pribúdalo denne menej ako sto prípadov.

Celkový počet osôb s pozitívnym testom na koronavírus sa v Maďarsku zvýšil na 7892 a počet úmrtí stúpol na 624. Počet aktívnych prípadov infekcie je 3316, 3952 ľudí sa z ochorenia Covid-19 spôsobovaného koronavírusom SARS-CoV-2 vyliečilo. V nemocniciach je hospitalizovaných 139 pacientov, z nich je deväť pripojených na pľúcnu ventiláciu. V oficiálnej domácej karanténe je 16 438 ľudí.

10:53 V Rusku za posledných 24 hodín zaznamenali 5205 prípadov koronavírusu. Informovala o tom s odvolaním sa na zdravotnícke úrady agentúra Interfax, podľa ktorej bilancia infikovaných oproti predchádzajúcemu dňu vzrástla už druhýkrát za sebou. Celkovo sa v Rusku nakazilo už 1 020 310 osôb, 17 759 ľudí s Covidom-19 v Rusku zomrelo, z toho 110 za posledný deň.

Epicentrom nákazy v Rusku je momentálne metropola Moskva, kde za posledný deň pribudlo 671 prípadov. Nákaza však bola v uplynulom dni zaznamenaná v 84 z celkových 85 ruských regiónov. Z ochorenia Covid-19 sa v Rusku doteraz uzdravilo 838 126 pacientov, z toho 5379 za posledný deň. Takzvaných aktívnych prípadov je teraz v krajine 164 425.

10:50 Rekord v počte novo nakazených padol na Ukrajine, za uplynulý deň tu pribudlo viac ako 2800 nakazených. Ukrajinská národná bezpečnostná rada dnes uviedla, že v krajine za posledný deň pribudlo 2836 prípadov Covidu-19. O viac ako sto sa tým zvýšil piatkový rekord, keď úrady evidovali 2723 nakazených. Celkovo sa nakazilo 133 787 osôb, 2811 ľudí s Covidom-19 zomrelo.

10:35 India sa stala treťou krajinou na svete, kde počet ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 prekonal hranicu štyroch miliónov. Nový rekord zaznamenala v aj v počte nových prípadov nákazy za 24 hodín, uviedli v sobotu agentúra AFP a televízia CNN.

V Indii pribudlo v piatok podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva 86 432 infiko­vaných, čím sa ich celkový počet zvýšil na 4 043 179. India sa tak v tejto štatistike zaradila na tretie miesto za Spojené štáty (viac ako 6,3 milióna nakazených) a Brazíliu (približne 4,1 milióna). Denný nárast viac ako 80-tisíc prípadov je hlásený tretí deň po sebe. India pritom len pred 13 dňami prekonala hranicu troch miliónov nakazených. Za uplynulý deň pribudlo aj 1089 úmrtí, ich celkový počet dosiahol 69 561. Z ochorenia Covid-19 sa vyliečilo viac ako 3,1 milióna ľudí, aktívnych prípadov je 846 395.

9:59 V piatok potvrdili laboratória na Slovensku 226 nových prípadov koronavírusu. Celkový počet pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19 tak stúpol na 4526. Uplynulý deň otestovali rekordných 5947 osôb, celkovo laboratória vykonali už vyše 350-tisíc testov. (Viac tu)

8:11 V Českej republike pribudlo v piatok 798 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je podľa údajov ministerstva zdravotníctva rekordný nárast od začiatku pandémie. Rekordný denný nárast nových prípadov nákazy hlásia v Česku už štvrtý deň po sebe, informujú podľa TASR české médiá. Vo štvrtok pribudlo 679 prípadov, v stredu 649, v utorok 504. Aktuálne sa z ochorenia COVID-19 v Česku lieči 7793 pacientov. V nemocniciach je hospitalizovaných 190 pacientov s koronavírusom. Od počiatku pandémie sa nakazilo 27 249 osôb, z ktorých 429 zomrelo. Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín. Denný prírastok nových prípadov na milión obyvateľov je napríklad v Nemecku či v Poľsku štvrtinový. Najvýznamnejším lokálnym ohniskom je naďalej Praha, ktorá je v oranžovom stupni, čo znamená začínajúci komunitný prenos. Česká metropola preto pristúpi k ďalším protiepidemickým opatreniam. Do zeleného stupňa boli novo zaradené okresy Hodonín, Beroun, Kladno, Mělník, Praha-východ, Praha-západ, Kolín, Příbram, Třebíč a Blansko.

8:00 Ruská vakcína Sputnik V proti koronavírusu po podaní v počiatočných štádiách testov vytvorila u všetkých testovaných protilátky. Uvádza sa to v článku, ktorý vyšiel v odbornom časopise Lancet a v ktorom Rusko s oneskorením zverejnilo prvé výsledky testov vyvíjanej vakcíny. Ruská vláda ju už schválila, ale vedci majú výhrady najmä k malému počtu testovaných, napísala agentúra AP. Viac.

6:45 Francúzske úrady v piatok ohlásili takmer 9 000 nových ochorení na koronavírus za posledných 24 hodín, čo je najväčší nárast, aký krajina zaznamenala od vypuknutia pandémie choroby COVID-19. Niekoľkomesačné rekordy nových denných infekcií ohlásili takisto Taliansko či Británia, kde sa za uplynulý deň SARS-CoV-2 preukázal u 1 733, respektíve 1 940 ľudí.

Francúzske úrady uviedli, že vyšší počet potvrdených prípadov súvisí s rozmachom testovania. Za posledných sedem dní francúzske laboratória spracovali viac ako milión testov, pričom ich celkový počet od začiatku pandémie presiahol hranicu deväť miliónov. Na zotrvávajúcom vzostupe je však podľa ministerstva zdravotníctva tiež pomer medzi pozitívnymi a vykonanými testami. V súčasnej chvíli sa koronavírus potvrdzuje priemerne u 4,5 percenta testovaných. Už šesť dní pritom rastie aj počet pacientov, ktorí sa zotavujú z ťažkého priebehu COVIDU-19 v nemocnici. Podľa francúzskej vlády sa na jednotkách intenzívnej starostlivosti teraz nachádza 473 ľudí, čo je o deväť viac, než koľko bolo hlásené vo štvrtok.

Taliansko zaregistrovalo najvyšší počet nových infekcií od 2. mája. Okrem toho tam za posledný deň zomrelo v súvislosti s covidem-19 ďalších 11 ľudí. Rekordný je však aj počet vykonaných testov, ktorých bolo za posledný deň vykonaných 113 000, čo je o 21 000 viac ako deň predtým. Taliansko od začiatku pandémie registruje dohromady necelých 275 000 potvrdených nálezov na SARS-CoV-2, 35 518 osôb tam s nákazou zomrelo.

Británia oznámila rekordný denný nárast infikovaných od konca mája. Kým v auguste sa počty nakazených zvyšovali zhruba o tisícku za deň, za posledných 24 hodín ich počet vzrástol takmer dvojnásobne. Agentúra Reuters však poznamenáva, že sa v krajine tiež výrazne zvýšili testovacie kapacity. Britské úrady v piatok uviedli, že takzvané reprodukčné číslo, ktoré udáva, koľko ľudí infikuje jeden nakazený, sa podľa súčasných odhadov v celej krajine pohybuje v intervale medzi 0,9 a 1,1. To značí, že si činitelia nie sú istí, či je pandémia v krajine na ústupe, alebo sa zhoršuje.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus