Pribudlo vyše 200 nových prípadov, ÚVZ očakáva ďalší nárast

V piatok potvrdili laboratória na Slovensku 226 nových prípadov koronavírusu. Celkový počet pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19 tak stúpol na 4526. Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, že vyššie čísla nakazených nebudú nezvyčajné aj v ďalšom období.

05.09.2020 10:04 , aktualizované: 19:22
debata (280)

Uplynulý deň otestovali rekordných 5947 osôb, celkovo laboratória vykonali už vyše 350-tisíc testov. Vyliečilo sa ďalších 104 pacientov, nepribudlo žiadne úmrtie.

Počet hospitalizovaných osôb s potvrdeným ochorením Covid-19 je 73, z toho na Jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) sa nachádza 8 osôb, sedem osôb je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Kĺzavý medián je na úrovni 72.

Pozitívne testovaní boli podľa Ministerstva zdravotníctva v okresoch Bratislava (75), Nitra (22), Tvrdošín (20), Prešov (8), Dunajská Streda (6), Košice (6), Nové Zámky (6), Pezinok (6), Trnava (6), Žilina (6), Senec (5), Stará Ľubovňa (5).

Ďalšie prípady zaznamenali v okresoch Michalovce (4), Prievidza (4), Šaľa (4), Trenčín (4), Lučenec (3), Poprad (3), Spišská Nová Ves (3), Vranov nad Topľou (3), Banská Bystrica (2), Bardejov (2), Čadca (2), Ružomberok (2), Sabinov (2), Senica (2), Skalica (2), Veľký Krtíš (2), Žiar nad Hronom (2), Dolný Kubín (1), Komárno (1), Malacky (1), Martin (1), Námestovo (1), Považská Bystrica (1), Snina (1), Sobrance (1) a Topoľčany (1).

Medzi novými prípadmi je 104 žien a 122 mužov vo veku od jeden do 81 rokov. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid19.nczis­k.sk, a ministerstvo zdravotníctva na stránke korona.gov.sk.

Vyššie čísla nebudú nezvyčajné

Vysoký počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa vzhľadom na vysoký počet vykonaných testov predpokladal. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje, že vyššie čísla nakazených nebudú nezvyčajné aj v ďalšom období. Informoval o tom Marek Eliáš z komunikačného referátu ÚVZ SR.

„S návratom detí do škôl a škôlok po prázdninách a návratom dospelých do zamestnania po dovolenkách sa prirodzene zvyšuje mobilita ľudí. Tým rastie aj riziko šírenia ochorenia Covid-19, s tým súvisí vyšší počet indikácií na testovanie aj počet kontaktov pozitívne testovaných osôb,“ vysvetľujú hygienici. Testujú sa aj suspektné osoby, ľudia vracajúci sa z rizikových krajín a ďalšie osoby.

ÚVZ SR apeluje na ľudí, aby mali v čase pretrvávajúcej pandémie stále na pamäti dôležitosť dodržiavania základnej a veľmi účinnej prevencie. Dbať treba na nosenie rúšok, dodržiavanie dostatočného sociálneho odstupu a pravidelné umývanie, respektíve dezinfekciu rúk.

„Vďaka týmto trom zásadám významne bránime nielen šíreniu ochorenia Covid-19, ale aj šíreniu mnohých ďalších infekčných ochorení vrátane chrípky, ktorej sezóna sa blíži,“ zdôrazňuje úrad.

Vyhýbať sa miestam s vyššou koncentráciou ľudí je dôležité aj v exteriéri. „Pokiaľ to nie je možné, v záujme účinnej prevencie odporúčame aj vonku nasadiť si na takýchto miestach rúško a zdržiavať sa tam len na nevyhnutný čas,“ radia hygienici. Okrem oficiálnej stránky ÚVZ SR odporúčajú sledovať aj webstránky miestne príslušných RÚVZ.

V okresoch Bratislava, Senec a Pezinok sprísnené opatrenia

V okresoch Bratislava, Senec a Pezinok sa od nedele do 30. septembra zakazuje organizácia hromadných podujatí v exteriéri nad 500 osôb alebo v interiéri nad 250 osôb. Dovolená nie je ani organizácia akcií v čase od 23.00 do 6.00 h, výnimkou sú svadby do 150 osôb.

Zakázané budú aj návštevy v nemocniciach a interiéroch pobytových zariadení sociálnej starostlivosti. Vyplýva to z opatrenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava. Informovala o tom hovorkyňa úradu Katarína Nosálová.

Výnimku zo zákazu majú hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú mať v dobe začiatku akcie negatívny test na ochorenie Covid-19, ktorý nie je starší ako 12 hodín. „Hromadné podujatia určené pre seniorov sa neodporúčajú organizovať v akomkoľvek počte,“ píše sa v opatrení. Návštevy nemocníc sú povolené iba kňazom s cieľom podávania sviatosti pomazania chorým a paliatívnych návštev.

Plavárne a kúpaliská musia na základe opatrenia obmedziť kapacitu na polovicu. Cirkvi majú prijať také opatrenia, aby sa minimalizovala možnosť šírenia vírusu pri organizovaní cirkevných akcií a úkonov.

Zákaz podujatí sa nevzťahuje na zasadnutia a schôdze štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy a zasadnutia, ktoré sa uskutočňujú na základe zákona. Pri ich konaní je však potrebné zabezpečiť pri vstupe oznam o povinnosti domácej izolácie v prípade vzniku respiračného ochorenia, ale aj dávkovače na alkoholovú dezinfekciu rúk. Potrebné je tiež nosenie rúšok v objektoch inštitúcií.

Hygienické zariadenia musia byť vybavené tekutými mydlami a papierovými utierkami. Potrebné sú aj oznamy s hygienickými opatreniami. Nariaďuje sa tiež dostatočné vetranie a pravidelná dezinfekcia všetkých kontaktných priestorov. RÚVZ pripomína, že za nerešpektovanie opatrenia hrozí pokuta vo výške do 20-tisíc eur.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) po piatkovom (4. 9.) rokovaní Pandemickej komisie vlády SR informoval, že lokality, v ktorých je zvýšené riziko nákazy novým koronavírusom, teda červené a oranžové okresy v rámci Slovenska, by mali prijať prísnejšie protiepidemio­logické opatrenia. Bratislava je na tzv. červenom semafore. Na oranžovom sa nachádzajú Bratislava II, III, IV, V a okresy Pezinok, Senec.

© Autorské práva vyhradené

280 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19