Zsuzsová zostáva za mrežami

Alena Zsuzsová sa po oslobodzujúcom rozsudku v kauze Kuciak ocitla na chvíľu na slobode, no hneď potom, ako vo štvrtok poobede prekročila bránu leopoldovskej väznice, skončila znova v rukách polície. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v sobotu rozhodol o jej ďalšej väzbe.

05.09.2020 12:00 , aktualizované: 15:16
Alena Zsuzsová, súd Foto: ,
Alenu Zsuzsovú priviezli v sobotu na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.
debata (36)

Dôvodom Zsuzsovej opätovného zadržania je jej údajná príprava vraždy advokáta Daniela Lipšica, tiež prokurátorov Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku. „NAKA zadržala obžalovanú Alenu Zs. v konaní pre prípravy medializovaných vrážd. Je to ďalší krok k tomu, že od presadzovania spravodlivosti neodstúpime,“ uviedol na sociálnej sieti ešte vo štvrtok policajný prezident Peter Kovařík.

Video: Advokát Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry po príchode na súd.

Video

Obvinenú priviezli do Banskej Bystrice z Nitry v sobotu krátko pred jedenástou. Na hlave mala kapucňu, tvár jej zakrývalo rúško. Na spútaných rukách mala biele rukavice. O tom, či bude stíhaná na slobode, alebo vo väzbe, rozhodoval sudca a zároveň predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala.

Video: Prokurátor o dôvodoch, prečo Zsuzsová patrí do väzby. Je medzi nimi obava z úteku či ovplyvňovania svedkov.

Video

„Je tu dôvod, že môže utiecť, skrývať sa, bude pôsobiť na svedkov a dokoná trestný čin. Bavíme sa o príprave vrážd prokurátorov a nedovolenom ozbrojovaní,“ objasnil Zsuzsovej advokát Štefan Neszméry, o čom sudca rozhodoval.

„Či ju vezme do väzby, či na to sú, alebo nie sú dôvody, uvidíme,“ podotkol advokát krátko pred verdiktom. Zároveň potvrdil, že s takýmto scenárom počítali. „Samozrejme, v prípade oslobodzujúceho rozsudku sme sa na to chystali. Rátali sme s tým, že po prepustení ju určite zoberú do väzby,“ povedal Neszméry. Doplnil, že Zsuzsová, ktorá čelí aj obžalobe z vraždy hurbanovského exprimátora, všetky obvinenia odmieta.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vysvetlil, že v tomto prípade ide o obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu pokusu. „Konkrétne o prípravu vraždy dvoch prokurátorov a jedného advokáta,“ uviedol.

Video: Odchod zo súdu. Zsuzsovú berú kukláči do väzby.

Video

Rozhodnutie netrvalo ani tri hodiny, padlo krátko pred druhou poobede. „Sudca vzal obvinenú do väzby. Dôvodom je úteková, kolúzna a preventívna väzba. Rozhodnutie nie je právoplatné – obvinená podala sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR,“ informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

Neszméry po verdikte potvrdil, že sudca pre prípravné konanie vyhovel všetkým trom návrhom prokuratúry a berie jeho klientku do väzby. „Nesúhlasíme s tým. Dôvody, že by mala pokračovať v trestnej činnosti, považujem za absurditu. Nedokážem si predstaviť, koho by ešte mala ovplyvňovať, keď Andruskó, Marček aj Szabó sú zavretí a všetci boli vypočutí,“ reagoval advokát s tým, že nevidí dôvod ani na útekovú väzbu. Pripomenul, že v kauze Kuciak je, síce neprávoplatne, oslobodená a čo sa týka hurbanovského exprimátora Lászlóa Basternáka, dôkazná situácia podľa neho zatiaľ vyzerá v jej prospech.

Video: Koho môže Zsuzsová ovplyvňovať, keď sú všetci zavretí? Pýta sa advokát Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry po jej vzatí do väzby.

Video

„Tam sú tiež produkované dôkazy jedine na základe výpovede Anruskóa,“ povedal opakujúc, že Zsuzsová odmieta, že by si cez Andruskóa mala objednať vraždy nejakých prokurátorov. „Veď pán Šufliarsky bol známym a priateľom pána Kočnera, kvôli tomu musel odísť z funkcie. Uvádza sa, že mala dostať objednávku od neznámeho páchateľa, takže oni nevedia, kto to je, čo je zaujímavé,“ poznamenal Neszméry.

Podľa neho predseda senátu v podstate poukázal na to, že dôkazná situácia je trošku problematická. „V tom, že je to celé položené na výpovedi Andruskóa a úlohou prokuratúry, tiež orgánov činných v trestnom konaní, bude preukázať ten skutok na základe iných dôkazov. Preto bude dokazovanie trvať dlhšie ako pri Kuciakovi, takže tu nebude taký tlak, aby sa čo najskôr podala obžaloba,“ dodal s tým, že predložia aj nejaké nové dôkazy.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Alena Zsuzsová