Slovensko je v objavovaní nových druhov húb európskym unikátom

Slovensko je v objavovaní nových druhov húb európskym unikátom. Uviedol to popredný slovenský mykológ Vladimír Kunca z Technickej univerzity vo Zvolene. Nový, celosvetovo nepoznaný druh huby sa na Slovensku podarí objaviť každý rok, niekedy aj polrok.

05.09.2020 19:57
Lipovec / Huba / Hríb / Foto:
debata (4)

„Slovensko je mykologicky málo preskúmanou krajinou s pestrými a často celkom zachovalými biotopmi, kde prežívajú aj druhy húb, ktoré ešte nikto neopísal. Určité druhy húb prežívali až doteraz bez povšimnutia. Na druhej strane, niektoré druhy sa nerozpoznávajú ľahko, ale moderné molekulárne analýzy uľahčujú rozpoznanie nových druhov. Molekulárne analýzy sa už zároveň v dnešnej dobe pri opise nových druhov húb vo vedeckých prácach vyžadujú,“ povedal Kunca.

Za posledných päť rokov sa mykológom podarilo na Slovensku objaviť napríklad drobnojazýček sivozelený, misôčku drevnú, čírovec badínsky či hubu nazvanú „jazýček“. Podľa Kuncu možno hľadať príčiny v jedinečnosti slovenskej prírody.

„Slovensko je unikátne často celosvetovo výnimočnou kombinácia prírodných podmienok v krajine Karpát a jej okolia. Stále sa tu dajú objaviť druhy húb, ktoré ešte nikto nepozná,“ vysvetlil Kunca.

Lokality bohaté na výskyt húb sa nachádzajú v každej krajine. Odborníci ich zvyknú nazývať „mykologickými hotspotmi“. Na Slovensku to sú podľa Kuncu hlavne niektoré pralesy s výnimočnými drevnými hubami vzácnymi v celom svete, či teplomilné dubiny Štiavnických vrchov, kde často rastú rôzne stredomorské druhy húb aj takzvané „farebné huby“.

Kunca dodal, že po celom území Slovenska sa nachádzajú rôzne miesta priaznivé pre niekoľko druhov podzemných húb, ale aj chemicky nezasiahnuté a dlhodobo zachovalé trávne a lúčne spoločenstvá, na ktorých možno nájsť množstvo húb.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #huby #mykológia