Vírus v Británii zasahuje mladých, Izrael zakázal vychádzanie

Británia zažíva ďalšiu vlnu koronavírusovej nákazy, najmä u mladších ľudí. Izrael vyhlásil zákaz nočného vychádzania pre desiatky miest. Austrália bude v prípade úspešných klinických testov vakcíny na koronavírus jednou z prvých krajín, ktorá sa k nej dostane. Celkovo bolo vo svete zaznamenaných vyše 27 miliónov prípadov infekcie.

07.09.2020 06:00 , aktualizované: 19:34
Brazília, vírus Foto: ,
Ľudia si užívajú na brazílskej pláži Ipanema uprostred pandémie koronavírusu v brazílskom Riu de Janeiro v nedeľu 6. septembra 2020. Brazílčania cez víkend obliehali pláže a bary a využívajú dovolenku, aby si mohli dopriať normálny život, aj keď zúri choroba COVID -19.
debata (32)

19:34 Španielsko ako prvá európska krajina v pondelok prekonala hranicu pol milióna ľudí nakazených novým koronavírusom. S odvolaním sa na údaje španielskeho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters. Za posledný deň sa v Španielsku infekcia potvrdila u 2 440 osôb. Počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v krajine od začiatku pandémie sa tak zvýšil na 525 549. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo ďalších osem ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v Španielsku stúpol na 29 516.

19:21 Niekoľko škôl v Maďarsku v pondelok popoludní oznámilo, že je nútených zavádzať opatrenia po tom, čo sa u nich objavila nákaza novým druhom koronavírusu. Informoval o tom spravodajský server portfolio.hu, podľa ktorého však nie všetky školy reagovali okamžitým zatvorením. V meste Polgár v Hajducko-bihárskej župe museli v súvislosti s ochorením na COVID-19 spôsobovaný novým druhom koronavírusu nariadiť úrady karanténu pre všetkých pedagógov a technických pracovníkov odborného učilišťa. Od pondelka tam prebieha on-line vyučovanie.

17:06 Od všetkých cestujúcich prichádzajúcich do Grécka sa vyžaduje vyplnenie online formulára, ktorý je potrebné v anglickom jazyku odoslať najneskôr 24 hodín pred vstupom do krajiny. Ako informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) na webovej stránke, vo formulári je potrebné uviesť údaje, odkiaľ osoba cestuje, dĺžku predchádzajúcich pobytov v iných krajinách či adresu svojho pobytu v Grécku. Pri vstupe do Grécka je zároveň nutné počítať s možným testovaním prichádzajúcich osôb.

Veľvyslanectvo SR v Aténach upozorňuje cestujúcich, že online formulár musí byť vyplnený dôsledne, s aktuálnymi a správnymi údajmi. V prípade nekorektných informácií môžu letecké spoločnosti odoprieť cestujúcemu nástup do lietadla. Pri vstupe do Grécka je zároveň nutné počítať s možným testovaním prichádzajúcich osôb.

16:25 Maroko zaviedlo v pondelok obmedzenie pohybu v meste Casablanca a zavrelo tamojšie školy s cieľom obmedziť šírenie koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP. V meste bude ďalšie dva týždne platiť nočný zákaz vychádzania. Mesto nemôže nikto opustiť ani doň vstúpiť. Výnimku majú osoby so „špeciálnym povolením“. O opatreniach informovala vláda v nedeľu večer. V nedeľu Maroko potvrdilo 2 234 nových prípadov. Takmer polovicu z nich úrady zaznamenali v Casablance.

15:53 Spojené štáty zostávajú najviac zasiahnutou krajinou celkovo so 188 941 úmrtiami v dôsledku koronavírusu zo 6 277 847 prípadov nákazy. Najmenej 2 315 995 ľudí bolo vyhlásených za vyliečených. Pokiaľ ide o počty úmrtí, po USA sú najviac zasiahnutými krajinami Brazília, India, Mexiko a Spojené kráľovstvo. Krajinou s najväčším počtom úmrtí v porovnaní so svojím obyvateľstvom je Peru – má 90 mŕtvych na 100 000 obyvateľov. Po ňom nasledujú Belgicko (85), Španielsko (63), Británia (61) a Čile (61).

15:50 Nový druh koronavírusu usmrtil vo svete od konca decembra už najmenej 889 498 ľudí. Ukázal to v pondelok výpočet tlačovej agentúry AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov dostupných k 13.00 h SELČ. Celkovo bolo vo svete zaznamenaných najmenej 27 172 460 prípadov infekcie. Z nich najmenej 17 892 800 ľudí je teraz pokladaných za vyliečených. Údaje, získané od úradov jednotlivých štátov a od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), sú pravdepodobne len časťou skutočného počtu infekcií. Mnohé krajiny testujú len prípady s príznakmi alebo len prípady najvážnejšie.

15:11 Od pondelka platí na Slovensku plošné uvoľnenie letov. Podmienené je dodržiavaním prísnych protiepidemických opatrení. Každý cestujúci, ktorý prilieta na Slovensko z ktorejkoľvek krajiny, musí vyplniť formulár. Viac TU.

14:32 V juhomaďarskom meste Slovenský Komlóš v Békešskej župe pre hrozbu nákazy koronavírusom zatvoria všetky školy, vrátane Slovenskej dvojjazyčnej základnej školy. Informoval o tom v pondelok regionálny spravodajský server Behir.hu s odvolaním sa na rozhodnutie primátora Zoltána Zsuru.

Primátor obyvateľom mesta oznámil, že v sobotu testy PCR potvrdili infekciu koronavírusom u piatich osôb po tom, čo v materskej škole minulý týždeň zistili nákazu u jedného z tamojších zamestnancov. V nadchádzajúcich týždňoch sa nebudú v meste konať žiadne kultúrne ani športové podujatia, píše Behir.hu.

13:12 Počet nakazených vírusom SARS-CoV-2 môže v Maďarsku dosahovať v skutočnosti zhruba dvadsaťnásobok potvrdených prípadov, teda až 100 000 ľudí, uviedol v nedeľu večer v komerčnej televízii ATV rektor Semmelweisovej univerzity Béla Merkely. Podľa neho samotné zatvorenie hraníc nezabráni šíreniu koronavírusu, pomohlo by však povinné nosenie rúšok.

Zníženiu tzv. reprodukčného čísla – ktoré určuje, koľko ľudí infikuje jeden nakazený jedinec v nedotknutej populácii a ktoré minulý týždeň prekročilo v krajine hodnotu dva – by podľa Merkelyho pomohlo nosenie rúšok. On osobne by zaviedol povinnosť ich nosenia.

11:54 Rusko zaznamenalo v pondelok v priebehu posledných 24 hodín 51 úmrtí v dôsledku choroby COVID-19, čo je najmenej od 27. apríla. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum. Celkovo Rusko hlási 17 871 obetí nákazy. Smrtnosť na COVID-19 je 1,74 percenta. Počet nakazených v pondelok stúpol o 5 185. Od vypuknutia epidémie sa nakazilo už 1.030.690 ľudí. Za posledných 24 hodín sa vyliečilo 2 328 pacientov, celkovo už 843 277, čo predstavuje 81,8 percenta z celkového počtu infikovaných.

10:36 V Maďarsku potvrdili v pondelok rekordný denný prírastok nakazených koronavírusom s počtom 576 prípadov, čím celkový počet testovaných na vírus SARS-CoV-2 s pozitívnym výsledkom stúpol na 8963. Vyplýva to z údajov vládnej informačnej stránky koronavirus.gov.hu. Na ochorenie COVID-19 zomrel za uplynulých 24 hodín jeden chronicky chorý pacient. Počet obetí dosiahol 625 a aktívne nakazených je 4377. V nemocničnej opatere je 151 pacientov s COVID-19, z nich 11 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Za posledný deň pribudli nakazení v každej župe, pričom v nedeľu laboratóriá testovali až 11 421 vzoriek, čo je takmer dvojnásobok zvyčajného počtu testov v dňoch prvej vlny. Podľa spravodajského servera 24.hu táto skutočnosť naznačuje, že vláda zmenila stratégiu a zvýšením počtu testovaných sa snaží predísť zavádzaniu celoplošných opatrení na potlačenie šírenia infekcie. Účinnejším odhaľovaním nakazených ľudí bez príznakov ochorenia totiž je možné prijať lokálne opatrenia.

9:44 Na hraničnom priechode Čunovo – Rajka sa tvoria kilometrové kolóny, policajti upozorňujú na dopravné obmedzenia nákladnej dopravy na D2 pred týmto priechodom. Bratislavskí policajti na sociálnej sieti informujú, že na uvedenom úseku sa tvoria kolóny z dôvodu vykonávania kontrol Maďarskou políciou. Polícia priblížila, že kolóna pred hraničným priechodom je dlhá okolo osem kilometrov. Osobná doprava je podľa slov polície vybavovaná priebežne. Vodičov vyzýva, aby v uvedenom úseku prispôsobili rýchlosť jazdy aktuálnej dopravnej situácii.

9:32 Austrália bude v prípade úspešných klinických testov vakcíny na koronavírus, vyvinutej Oxfordskou univerzitou a farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca, jednou z prvých krajín, ktorá sa k tejto vakcíne dostane. Vyplýva to z dohody, o ktorej informovala vláda v nedeľu večer, píše agentúra DPA. Podľa tejto dohody v hodnote 1,2 miliardy dolárov (miliarda eur) by Austrália mala dostať 84,8 milióna dávok vakcíny. Tá sa bude vyrábať „takmer výhradne“ v austrálskom meste Melbourne. Ak sa vakcína ukáže ako bezpečná a účinná, Austrália dostane 3,8 milióna dávok už v januári. Zvyšok postupne v priebehu budúceho roka.

Austrália dosiaľ zaznamenala 26 322 prípadov nákazy koronavírusom a 762 súvisiacich úmrtí. Epicentrom epidémie v krajine je štát Viktória a jej hlavné mesto Melbourne, kde platia prísne karanténne opatrenia vrátane nočného zákazu vychádzania.

8:35 V Českej republike pribudlo v nedeľu 411 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Po sobote je to druhý najvyšší denný nárast počas voľného dňa, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva. Informoval o tom podľa TASR spravodajský portál Novinky.cz. V sobotu pribudlo v ČR 508 prípadov, v piatok 798 prípadov, vo štvrtok 679 a v stredu 649. Aktuálne sa z ochorenia COVID-19 v Česku lieči 8667 pacientov. V nemocniciach je hospitalizovaných 204 infikovaných. Za nedeľu sa však zvýšil počet obetí infekcie o tri prípady na celkových 436. Od počiatku pandémie sa nakazilo 28 156 osôb, z ktorých a už 19 053 ľudí vyliečilo.

Najviac nakazených za posledný týždeň v prepočte na 100 000 obyvateľov registrovali v okrese Pelhřimov, nasledujú okres Hodonín, hlavné mesto Praha a okresy Tábor a Třebíč. Rastúci počet prípadov súvisí s častejším a cielenejším testovaním. Od utorka do štvrtka sa denný počet testov pohyboval okolo 11.000, v piatok laboratóriá spracovali viac ako 12.900 vzoriek, čo je doterajšie maximum, napísali Novinky.cz.

7:15 India sa v pondelok stala druhou najviac zasiahnutou krajinou sveta, pokiaľ ide o počty ľudí nakazených koronavírusom. V Indii podľa údajov ministerstva zdravotníctva dosiaľ zaevidovali 4,20 milióna prípadov infekcie, čím krajina prekonala Brazíliu (4,12 milióna). Viac prípadov zaznamenali už len Spojené štáty, kde je ich celková bilancia 6,25 milióna. Za posledných 24 hodín hlásili v Indii 90.802 novoin­fikovaných, ako aj 1016 ďalších úmrtí, ktorých celkový počet dosiahol 71.642. Brazília eviduje 126.203 úmrtí a v USA ochoreniu COVID-19 podľahlo 188.540 ľudí. Informácie priniesli podľa TASR agentúry AP a AFP.

6:10 Británia v nedeľu ohlásila takmer 3 000 nových prípadov koronavírusu za posledných 24 hodín. Je to najvyššý denný údaj od 22. mája. Minister zdravotníctva Matt Hancock povedal, že ho znepokojuje nárast prípadov medzi mladými ľuďmi. Británia má v Európe najviac úmrtí, nad hranicou 41-tisíc. Od začiatku epidémie sa v Británii potvrdil koronavírus podľa štatistiky Univerzity Johnsa Hopkinsa u 349 505 ľudí.

Hancock povedal, že je dôležité, aby každý prispel svojím dielom a dodržiaval „odstup, pretože bez ohľadu na vek alebo na to, ako je človek sám chorobou zasiahnutý, môže nakaziť ostatných“. „Neodovzdajte chorobu svojim starým rodičom, odstup musia dodržiavať všetci,“ dodal minister. Obhajoval tiež vládne rozhodnutie otvoriť školy, pretože opak by mal neblahý vplyv na deti. Ako uvádza spravodajská stanica BBC, nárast prípadov z minulých dní sa dá pripísať testovaniu väčšieho počtu ľudí, ale denný prírastok nad 1 000 nakazených sa dá považovať za smerovanie k ďalšiemu vrcholu krivky. Denný prírastok v minulých siedmich dňoch bol priemerne 1812 nových nakazených.

6:00 Izraelská vláda ustúpila ultraortodoxnej komunite a namiesto plánovanej uzávery tridsiatky lokalít najviac zasiahnutých koronavírusom odhlasovala iba nočný zákaz vychádzania. Mnohé z postihnutých lokalít obývajú Arabi alebo ultraortodoxní židia. Premiér Benjamin Netanjahu kvôli výhradám ultraortodoxných veriacich odvolal schôdzku ministrov zodpovedných za riešenie situácie s koronavírusom a namiesto toho sa zišiel s vedením dvoch koaličných ultraortodoxných strán Šas a Jednotný judaizmus tóry. Vláda nakoniec ustúpila a vyhlásila len nočný zákaz vychádzania pre 40 miest. Platiť má medzi siedmou hodinou večer a piatou hodinou rannou, školy ale zostanú v týchto mestách zatvorené, obchody, ktoré nepredávajú nevyhnutný tovar, musia zatvoriť tiež o siedmej večer.

Hoci Netanjahu upozornil, že výber miest na takzvaný červený zoznam nemá nič spoločné s politikou, opozícia ho kritizuje za nezmyselné ústupky. „Je to jednoduchá dohoda. Bibi (Netanjahu) dá ultraortodoxnej komunite všetko, o čo požiada, a výmenou za to ho oni vytiahnu z väzenia,“ povedal poslanec opozičnej strany Meracie Jair Golan. Netanjahu je teraz súdený v troch oddelených korupčných kauzách. Presný zoznam miest označených ako červené má vláda zverejniť neskôr, ale v Bnei Brak, ktorý na ňom je a kde žijú hlavne ultraortodoxní židia, sa v nedeľu konal protest, pretože tamojší obyvatelia nesúhlasia so zaradením svojho mesta na zoznam.

V Izraeli, ale aj na palestínskych územiach v posledných týždňoch začali rýchlo pribúdať ľudia nakazení koronavírusom aj úmrtia s COVIDOM-19. V Izraeli zomrelo spolu 1 012 ľudí a nákaza sa potvrdila u viac ako 130 000 ľudí. Na palestínskom Západnom brehu je 185 úmrtí a v Pásme Gazy sedem.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus