V nedeľu pribudlo 22 infikovaných, testovali menej ako tisíc ľudí

Na Slovensku pribudlo 22 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Od prepuknutia pandémie sa tak infikovalo u nás už 4 636 osôb. V nedeľu urobili laboratóriá 922 testov, spolu otestovali už takmer 358-tisíc vzoriek. Nepribudlo žiadne úmrtie, vyliečilo sa 34 ďalších pacientov. Pozitívne testovaný bol aj zamestnanec ministerstva investícií a jeden zo zamestnancov Bratislavského samosprávneho kraja.

07.09.2020 10:06 , aktualizované: 20:12
test, kornavírus Foto: ,
Testovanie na koronavírus.
debata (66)

Ako uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR na svojej webovej stránke, v nemocniciach je s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň hospitalizovaných 99 ľudí, z nich potvrdené ochorenie má 78 pacientov. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 11 ľudí, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje sedem pacientov. Počet aktívnych prípadov na Slovensku je aktuálne 1 763. Koronavírus zatiaľ na Slovensku prekonalo 2 836 ľudí.

Okres Bratislava eviduje po nedeľňajšom testovaní 11 nových prípadov ochorenia. V okrese Trnava testy odhalili štyroch infikovaných, v okrese Prešov troch. Dva nové prípady má okres Michalovce a po jednom pribudlo v okresoch Hlohovec a Púchov. Je medzi nimi osem žien a 14 mužov, sú vo veku od 11 do 79 rokov.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas sa v súčasnosti nachádza v preventívnej samoizolácii. TASR to potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Testovať ho na ochorenie COVID-19 budú počas tohto týždňa.

V preventívnej karanténe je aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), keďže bol v kontakte s pozitívne testovaným na COVID-19. Ide o zamestnanca z Ministerstva zdravotníctva SR, člena konzília epidemiológov, infektológov a verejných zdravotníkov. Vo štvrtok s ním strávili niekoľko hodín na konzíliu.

V okresoch Bratislava, Senec a Pezinok sa od nedele do 30. septembra zakazuje organizácia hromadných podujatí v exteriéri nad 500 osôb alebo v interiéri nad 250 osôb. Dovolená nie je ani organizácia akcií v čase od 23.00 do 6.00 h, výnimkou sú svadby do 150 osôb. Zakázané budú aj návštevy v nemocniciach a interiéroch pobytových zariadení sociálnej starostlivosti. Výnimku zo zákazu majú hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú mať v dobe začiatku akcie negatívny test na ochorenie COVID-19, ktorý nie je starší ako 12 hodín.

Kollárov ochrankár mal pozitívny test

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) bol v kontakte s ochrankárom, ktorý ma ochorenie COVID-19. Informuje o tom spravodajský portál Webnoviny.sk. Kollár pre portál uviedol, že sa nechal okamžite testovať a výsledok jeho testu bol negatívny.

„Akonáhle som sa to v piatok po obede dozvedel, do dvoch hodín som bol v Nemocnici sv. Michala a čakal som na testy, v sobotu mi bol doručený a fungujem ďalej,“ povedal predseda Národnej rady SR. Kollár zároveň ukázal aj výsledok testu, ktorý bol negatívny.

Infikoval sa zamestnanec Bratislavského samosprávneho kraja

Jeden zo zamestnancov Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) bol pozitívne testovaný na koronavírus. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman. „BSK bezodkladne spustil sériu testov a opatrení. Pozitívne testovaný zamestnanec ostáva v karanténe,“ uviedla hovorkyňa a dodala, že fungovanie úradu je zabezpečené, avšak zamestnanci aj verejnosť musia rátať s tým, že pri vstupe im automatický senzor odmeria teplotu.

Predseda BSK Juraj Droba vyhlásil, že kraj robí všetko pre to, aby sa zamedzilo šíreniu vírusu. „V prvom rade testujeme všetkých kolegov, ktorí prišli do kontaktu s pozitívne testovaným zamestnancom. Doterajšie výsledky ich testov sú negatívne,“ uviedol a doplnil, že BSK dôsledne dezinfikuje všetky priestory a tiež sme obmedzil pohyb osôb. „Úplnou samozrejmosťou je nosenie rúšok, ktoré sú povinné na župe už od minulého týždňa,“ doplnil Droba, podľa ktorého pozitívne testovaný kolega nemá žiadnu cestovateľskú anamnézu a je príkladom dodržiavania hygienických opatrení. "Žiaľ, napriek tomu sa nakazil od niekoho, kto takýto zodpovedný nebol. Preto prosím, toto riziko nepodceňujme,“ uzavrel Droba.

Pozitívny test mal aj zamestnanec ministerstva

Zamestnanec Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR mal pozitívny test na ochorenie COVID-19. TASR to potvrdil riaditeľ odboru komunikácie MIRRI Michal Dyttert. S nakazeným zamestnancom sa podľa jeho slov osobne nestretol nikto z vedenia ministerstva.

„Identifikovali sme všetkých zamestnancov, ktorí sa s ním stretli, požiadali sme ich, aby sa zaregistrovali na CovidPass a pôjdu na testovanie. Zatiaľ pracujú z domu v domácej karanténe,“ priblížil Dyttert.

Koronavírus v modranskej škôlke

Deti aj zamestnanci z Materskej školy na Partizánskej 88 v Modre sú do 12. septembra v karanténe. Informuje o tom mesto Modra na sociálnej sieti s tým, že epidemiologické vyšetrenie z nedele potvrdilo ochorenie COVID-19 u dieťaťa, ktoré navštevovalo škôlku.

Karanténne opatrenia nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava. Vedenie škôlky zároveň informovalo zriaďovateľa, rodičov detí navštevujúcich škôlku aj zamestnancov o vyhlásení karantény a o povinnostiach z toho vyplývajúcich. Medzi ne podľa samosprávy patrí sledovať svoj zdravotný stav (náhly nástup aspoň jedného z príznakov – horúčka, kašeľ, bolesti hrdla, dýchavičnosť) a v prípade objavenia sa príznakov telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a podrobiť sa odberu biologického materiálu.

Ľudia v karanténe musia zostať v domácej izolácii, zdržať sa sociálnych kontaktov, cestovania, účasti na výučbových aktivitách s výnimkou e-learningových foriem, či zdržať sa pracovnej činnosti s výnimkou práce v mieste domácej izolácie. „Zamestnanci i deti sa podrobia testovaniu. Pred nástupom detí a zamestnancov do materskej školy bude vykonaná dôsledná dezinfekcia všetkých priestorov školy,“ deklaruje mesto.

Karanténa triedy na ZŠ v Trnave

V nariadenej karanténe sú od pondelka spolu piati pedagógovia a jedna trieda základnej školy (ZŠ) na Ulici Maxima Gorkého v Trnave. Jeden člen pedagogického zboru bol v nedeľu podľa hovorkyne mesta Veroniky Majtánovej pozitívne testovaný na COVID-19.

„Vedenie školy spolupracuje s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trnave, ktoré má už k dispozícii všetky dohľadané kontakty z prostredia školy. Škola sa bude riadiť nariadeniami hygienikov,“ uviedla zástupkyňa primátora Trnavy Eva Nemčovská. Pre dotknutú triedu je zabezpečené online vzdelávanie.

Mesto Trnava vyzýva všetkých zamestnancov, žiakov, ich rodičov i celú širokú verejnosť, aby nepodceňovali súčasnú situáciu a dodržiavali aktuálne opatrenia súvisiace s prevenciou koronavírusu. Dôležité je najmä sledovať svoj zdravotný stav a dodržiavať nariadeniami ohľadne nosenia ochranných rúšok.

V okrese Stará Ľubovňa zatvorili päť škôl

V súvislosti s ochorením COVID-19 zatvorili v okrese Stará Ľubovňa od pondelka päť škôl. Pre TASR to potvrdil primátor mesta Stará Ľubovňa Ľuboš Tomko s tým, že v pondelok zasadal aj okresný krízový štáb.

Tesne pred nástupom do školy 27. augusta sme všetkých pedagogických a nepedagogických zamestnancov dali otestovať na ochorenie COVID-19, pričom všetci mali negatívny výsledok. Minulý piatok a sobotu sa však potvrdili dva pozitívne prípady u pedagogických zamestnancov najväčšej základnej školy na Komenského ulici, ktorá má vyše 600 žiakov a 80 zamestnancov, uviedol Tomko. Podľa neho išlo o učiteľov druhého stupňa s tým, že boli identifikované aj úzke kontakty a školu teda od pondelka zatvorili. Ako ďalej priblížil, od pondelka je z preventívnych dôvodov zatvorená aj Základná škola na Levočskej ulici.

Keďže žiaci spomínaných škôl navštevujú aj Základnú umeleckú škola Jána Melkoviča, tak po konzultácii s Úradom verejného zdravotníctva zatvorili aj túto školu.

Primátor podotkol, že jeden pozitívny prípad na ochorenie COVID-19 sa objavil aj v Dome sv. Anny v sociálnom zariadení pre deti, mladých a dospelých so zdravotným znevýhodnením, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti gréckokatolíckeho biskupského úradu. Od pondelka je teda zariadenie aj so Špeciálnou základnou školou sv. Anny, ktorá je jeho súčasťou, zatvorené.

Rovnako aj v obci Plavnica, okres Stará Ľubovňa, pristúpili k zatvoreniu základnej školy, kde podľa primátora prebieha intenzívne dohľadávanie úzkych kontaktov, keďže je tam určité podozrenie.

Tomko dodal, že na krízovom štábe riešili aj zvýšenú kapacitu testovania na nový koronavírus. Pred Ľubovnianskou nemocnicou je zriadené odberové miesto, kde sa intenzívne testuje. Podľa primátora sa tento týždeň pristúpi k testovaniu tých, ktorí boli identifikovaní ako úzke kontakty a najneskôr vo štvrtok (10. 9.) by mali mať výsledky, ktoré umožnia prijať ďalšie rozhodnutia.

Z preventívnych dôvodov sme zrušili aj väčšie kultúrne podujatia, ktoré mali byť organizované v meste Stará Ľubovňa v septembri a uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej, uzavrel Tomko.

MŠ Haburská v Bratislave zostáva zatvorená, v rizikovej zóne sú ďalšie školy

V bratislavskej mestskej časti Ružinov zostane Materská škola Haburská 4 zatvorená až do 13. septembra. Dôvodom je pozitívne testované dieťaťa na COVID-19, ktoré do škôlky chodilo počas posledného prázdninového týždňa. Pozitívne testovaní boli aj jeho dvaja spolužiaci. Na výsledky ďalších detí a zamestnancov škôlky sa ešte čaká. Na sociálnej sieti o tom informoval starosta Ružinova Martin Chren s tým, že do rizikovej zóny sa pre nový koronavírus v pondelok dostali aj ďalšie školy v Ružinove.

„V Základnej škole (ZŠ) Borodáčova a v ZŠ Ostredková máme po jednom prípade pozitívne testovaného rodiča detí. V ZŠ Borodáčova bolo potrebné z dôvodu menšej skupiny žiakov v triede upraviť vzdelávanie danej triedy na dištančnú formu. V ZŠ Ostredková fungujú bez obmedzení, zvyšujú však pozornosť,“ spresnil starosta.

V ZŠ Nevädzová eviduje mestská časť prípad pozitívne testovaného pedagogického zamestnanca. Niekoľko jeho kolegov zostáva v domácej karanténe a čaká na testy. Opatrenia, ktoré boli škole uložené, sa zatiaľ podľa Chrena nijako netýkajú detí z tejto školy. „V ZŠ Mierová máme jedného pozitívne testovaného žiaka. Ide práve o spolužiaka dieťaťa z Materskej školy Haburská 4, boli spolu posledný prázdninový týždeň v tejto škôlke. V súlade s pravidlami, jeden prípad nákazy neznamená, že by sa škola či trieda mali zatvárať, sprísňujú sa však prevádzkové opatrenia,“ vysvetlil starosta.

V jednej ďalšej ružinovskej základnej škole je podľa jeho slov prípad pozitívne testovaného dieťaťa, ktoré zatiaľ v septembri do školy nenastúpilo. Koncom leta však mohlo mať kontakt s niektorými spolužiakmi. „Keďže sa však dodnes žiadne šírenie vírusu z tohto zdroja neprejavuje, nie je ani dôležité túto školu menovať,“ tvrdí starosta.

Vo všetkých týchto prípadoch podľa neho školy pokračujú v prevádzke a ich riaditelia komunikujú s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Bratislava a prijímajú opatrenia podľa manuálu z ministerstva. Chren priznal, že podozrenia na COVID-19 z dôvodu príznakov či kontaktu boli aj v dvoch ďalších škôlkach. V jednom prípade je však už známy negatívny výsledok pedagogického zamestnanca. V druhom prípade išlo o kontakt učiteľa s človekom, ktorý mal kontakt s pozitívne testovanou osobou. Učiteľ zostáva bez príznakov v domácej karanténe a čaká na otestovanie.

„Viem, že tieto informácie môžu vyznievať hrozne, ale prosím, ide skôr o to, že veci fungujú ako majú, že máme dobrý prehľad o situácii a okamžite prijímame náležité opatrenia. Pri 7000 deťoch a 1000 zamestnancoch našich škôl a škôlok je predstava, že nás korona obíde, len zbožným prianím. Oveľa nervóznejší by som bol, ak by sme nemali žiadne informácie a riaditelia by nerobili nič,“ skonštatoval Chren. Vyzval na dodržiavanie pravidiel ako umývanie si rúk, dodržiavanie odstupu od ľudí a nosenie rúška.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus