Kotleba je v karanténe. Pojednávanie v kauze šekov zrušili

Pojednávanie s predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v kauze šekov, ktoré bolo naplánované na utorok, zrušili. TASR o tom informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Katarína Kudjáková.

07.09.2020 13:39
Predseda ĽSNS Marian Kotleba Foto: ,
Predseda ĽSNS Marian Kotleba.
debata (72)

„Súd zrušil termín hlavného pojednávania, ktoré sa malo konať 8. septembra 2020, z dôvodu, že obžalovaný M. K. požiadal o ospravedlnenie neúčasti, pretože sa nachádza v karanténe z dôvodu opatrení proti COVID-19,“ uviedla Kudjáková. Dodala, že termín naplánovaný na 21. septembra ostáva v platnosti.

Kotleba je v povinnej karanténe po tom, ako sa vrátil z Čiernej Hory. Tá je zaradená medzi rizikové krajiny. Pre TASR to potvrdil hovorca ĽSNS Ondrej Ďurica, upozornil na to portál aktuality.sk.

Predseda ĽSNS čelí obžalobe z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur.

Číslo 14 v sume 1 488 podľa orgánov činných v trestnom konaní totiž predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #extrémizmus #Marian Kotleba #koronavírus #karanténa