V prípade podvodu Pachingera z kauzy nebankoviek vypočuli znalkyňu

Na Okresnom súde Bratislava I pokračovalo vypočúvanie znalkyne v prípade obžaloby Patrika Pachingera, ktorý podľa obžaloby v desiatich skutkoch v rokoch 2010 - 2013 od poškodených pod prísľubom vyplácania mesačných výnosov z poskytnutej sumy vylákal finančné prostriedky v celkovej sume 959 750 eur. Tie však podľa prísľubu nezhodnotil, prípadne použil na vyplácanie iných, čím spôsobil škodu poškodeným za viac ako 840-tisíc eur.

07.09.2020 14:59
pezinok, specialny sud, majsky, pachinger, Foto: ,
Patrik Pachinger na archívnej snímke.
debata (1)

Súd na úvod pojednávania informoval, že trestný čin prekvalifikoval zo sprenevery na obzvlášť závažný zločin podvodu. Trestná sadza je v oboch prípadoch rovnaká.

Znalkyňa v posudku sumarizovala obraty na účtoch spoločnosti PP Capital ako aj na účtoch, ktoré s touto spoločnosťou súviseli. Právny zástupca Pachingera, Jaroslav Šášik, na pojednávaní poukazoval na to, že pri transakciách uvádzala znalkyňa aj subjekty, ktoré neboli v prípade poškodenými alebo so súdnym sporom nesúviseli. Znalkyňa argumentovala tým, že vychádzala z podkladov, ktoré jej poskytol vyšetrovateľ a v čase, keď vytvárala posudok, nemohla vedieť, kto s danou vecou súvisí. Na otázku prokurátora odpovedala, že úlohou znalca nie je identifikovať a zisťovať, kto je poškodený v trestnom konaní.

Po obednej prestávke súd oboznamuje procesné strany s listinnými dôkazmi. Súdne pojednávanie bude pokračovať v utorok 8. septembra.

Patrik Pachiner bol právoplatne odsúdený v kauze skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest na sedem rokov väzenia. V stredu 9. septembra by mal byť prepustený z výkonu trestu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Patrik Pachinger