Smer predloží návrh uznesenia so stanoviskom k príprave plánu obnovy

Opozičný Smer predloží na najbližšiu schôdzu parlamentu návrh uznesenia Národnej rady (NR) SR obsahujúci záväzné stanovisko k príprave národného plánu obnovy. Stanovisko obsahuje osem orientácií, kde a ako by sa mali prostriedky z Európskej únie použiť. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda Smeru Robert Fico.

07.09.2020 16:42
fico kaliňák kamenický Foto: ,
Predseda Smeru Robert Fico (v strede), podpredsedovia strany Ladislav Kamenický a Erik Kaliňák.
debata (3)

Na predloženie uznesenia je potrebných 30 podpisov. Podľa Fica má Smer už 24 podpisov, zvyšné sa pokúsi získať od ďalších opozičných poslancov. Návrh uznesenia strana poslala aj sociálnym partnerom vlády, aby mohli zapracovať vlastné pripomienky.

Podľa Fica by malo Slovensko finančné prostriedky investovať napríklad do zelenej ekonomiky, modernizácie zdravotníctva či školstva. To navrhuje strana aj v uznesení. Slovensko má národný plán obnovy vypracovať a Európskej komisii predložiť do 15. októbra.

Smer tiež kritizuje premiéra Igora Matoviča (OĽANO), ktorý v súvislosti s národným plánom obnovy sľuboval reformné leto a verejnú diskusiu. „Matovič sľuboval 30 verejných konferencií za účasti verejnosti, ktorých výsledkom bude dokonalý plán obnovy,“ povedal podpredseda strany Erik Kaliňák. „Namiesto toho sme mali utajený režim a mysteriózne statusy premiéra,“ kritizuje Kaliňák s tým, že Smer podal oficiálnu žiadosť o sprístupnenie informácií o tom, koľko konferencií sa uskutočnilo, kto sa na nich zúčastnil a aké priniesli závery.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Národný plán