Čaputová: Takmer 5 000 ľudí na Slovensku ročne zomrie v dôsledku zlej kvality ovzdušia

Takmer 5 000 ľudí na Slovensku ročne zomrie na respiračné a kardiovaskulárne ochorenia v dôsledku zlej kvality ovzdušia. Pri príležitosti pondelkového Medzinárodného dňa čistého ovzdušia to na sociálnej sieti uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

07.09.2020 18:04
debata (73)

„Musíme začať otvorene hovoriť o tom, že v porovnaní s inými krajinami EÚ je naše ovzdušie najviac znečistené jemnými prachovými časticami, takzvaným PM10. Je potrebné začať konať,“ poznamenala prezidentka s tým, že myslieť na to treba nielen pri príležitosti medzinárodného dňa čistého ovzdušia.

Konkrétne kroky je podľa prezidentky možné dať do Plánu obnovy Slovenska a využiť na to balík peňazí z EÚ. „Komplexná obnova budov vrátane modernizácie vykurovania môže znížiť ľuďom účty za energie a hlavne znížiť znečistenie ovzdušia v dôsledku neefektívneho vykurovania domov a budov,“ uviedla prezidentka. Ako dodala, práve neefektívne budovy a zastarané vykurovanie je zodpovedné za takmer 80 percent znečisteného ovzdušia, ktoré ohrozuje aj zdravie obyvateľstva Slovenska.

Prezidentka doplnila, že o tejto téme už komunikovala s premiérom Igorom Matovičom (OĽANO) a ministrom dopravy a výstavby Andrejom Doležalom (nominant Sme rodina), aby obnova budov bola súčasťou plánov na obnovu.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #kvalita ovzdušia #Zuzana Čaputová